Drug preguntas

Det stora festtåget! Arboga i Medeltiden 2012

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Bröderna katt och Vilda Wilma, Kultur, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Höjdpunkten på Arbogas Medeltidsdagar är inne – lördagen, då bland annat det stora festtåget drar igång klockan 10.45. På Stora Torget kommer sedan Årets Medeltida Brudpar att presenteras!
Har ni inte denna bilaga från Arboga Tidning – klicka HÄR för att komma till Föreningen Arboga Medeltid och lördagens program!

Vädret fortsätter att spela spratt. Förmiddagen igår var solig och fin men framåt lunch var det dags för katten Felix och alla andra som inte ville bli blöta att bege sig inomhus!
Snart öste regnet ner igen… Men men, vädergudarna står Arboga bi och kvällen blev lika fina som torsdagskvällen! Nya heat i Medeltidsrodden skulle övervaras!

På tal om rodden så fanns denna bild på framsidan av Bbl/AT igår: Jag såg inte själv först men blev upplyst om att i folkmassorna som sitter och tittar finns även bloggaren med familj! Lite skymd av en man i rutigt ses bloggaren. 🙂

Fint väder igår igen alltså!

Massor av folk och fä ute! Och rodden avlöpte som sig bör och finalen går idag på eftermiddagen! Gårdagen dokumenterades flitigt via kameran av bl.a. Magazin24:s Fredrik Klevenhaus!

Över till mer nutida händelser. Någon i stan var i stort behov av tandvård, kunde jag läsa mig till ur Magazin24 i onsdags… 85 (!) tandkrämstuber snattades från en butik i Arboga. Om det var något särskilt märke på tandkräm som tjuven favoriserade framkommer inte av notisen. Förmodligen tog han rubbet. Aj aj aj, vilken tandvärk!

Huvudvärk kan man få av trilskande bilar. Det sätter Meca, f d Kristats, snart Mekonomen(!), stopp för! Här ses Magnus Hedquist med ännu en nöjd kund – Roger Johansson. Bloggaren hör ju till de redan frälsta i sammanhanget. 🙂

Namnsdagsbarnet är idag bara Susanna! Bloggaren fick vara med ett par år, 1986 – 1992 men sen var det kört. Lika illa blev det för Sanna som fick firas 1986 – 2001. Det hindrar förstås inte mig och andra att fira ändå! Det blir jag och dottern som får gratulera varandra idag! 🙂

En annan Susanna var denna kvinna hämtad ur Bibelns gamla testamente. Hon har målats av många konstnärer och även besjungits av Carl Michael Bellman – så här inleds sången:

Joachim uti Babylon
hade en hustru Susanna.
Töm vår kanna, töm vår kanna,
skål för dess person.
Joachim var en genomärliger man,
frun lika ärliger ock som han;
fru Susanna, fru Susanna
många hjärtan vann.

Men det var inte alls så glättigt och trevligt den gången det begav sig! På Wikipedia läser jag följande:

”Susanna var hustru till Jojakim. En dag smög sig två äldste in på deras tomt för att tjuvtitta när Susanna badade i trädgården. De krävde att få ha samlag med henne, och hotade med att anklaga henne för otrohet om hon inte gick med på det. Susanna vägrade, och männen påstod inför judarnas råd att de sett Susanna begå äktenskapsbrott med en för dem okänd man, som sedan sprungit sin väg då han insåg att han blivit upptäckt.
Susanna dömdes till döden. Profeten Daniel fick en ingivelse från Gud att Susanna var oskyldig och beslutade att de båda vittnena skulle förhöras var för sig. Deras berättelser visade sig skilja sig åt i fråga om var händelsen skulle ha ägt rum. Susanna frikändes, och männen dömdes för att ha vittnat falskt.” 

Intet nytt under solen alltså. Historien kunde ha hämtats från idag. Dock är det inte lika ofta som ”Susanna” frikänns och männen blir dömda. 🙁

Var rädd om din Susanna! Grattis idag!Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.