Drug preguntas

TV-svalka och svar på tal!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Mat och Dryck, Natur, Sverige & Världen, TV Inga Kommentarer »

Het solJust nu är det väldigt varmt! VARMT Och värre lär det bli enligt meteorologerna…

Värmebölja Se upp! Det är definitivt inte bra att ligga och pressa i stekande sol! Brandfara Dessutom är det stor risk för bränder i skog och mark. Bränder i skog och mark

025 Undvik solen – gör som Felix! Vänd solen ryggen! Lägg dig i skuggan! 027 Under lite lummig grönska kanske! :-)

Drick mycket också! Vatten Vatten är bäst!

Sen kan man ju helt sonika stanna inomhus när det är som varmast! Titta på TV! :-) 001 Gissa vilket program bloggaren tittar på!?
Skeden avslöjar! 002 Liksom den lilla behändiga brickan! 005 ”Tillbaka till Aidensfield” går numera både på TV4 och TV4Guld – se HÄR!

Driver dagg faller regn 1 Idag kommer bloggaren absolut undvika utomhusvistelse under tiden 14.50 – 16.30!
Driver dagg faller regn 2 SVT visar då ”Driver dagg, faller regn” – en gammal goding från 1946 med Alf Kjellin och Mai Zetterling! Driver dagg faller regn  3
Glöm jämställdhet och lika villkor – här är det gammaldags bondromantik som gäller!  :-) Och filmen är alldeles, alldeles underbar!! Så har bloggaren tyckt sen tonåren och gör så än idag!
För den som ändå missar filmen finns den på Youtube! Klicka HÄR!

Svar på tal så! Sankta Karins Örtagård Arboga Bloggaren skrev 29 juni om Arbogas fina örtagård centralt i stan.  Om alla små skyltar där med namn på de olika växterna. Då kom idén – varför inte ha små upplysningsskyltar också på södra sidan om Kungsgården!? 016 Ett överflöd av olika sorters rosor blommar och doftar där! Men vad är det för sorter??
Bloggaren skrev till trädgårdsingenjör Marina Glimsholt och fick också svar. Det här: ”Tack för ditt förslag. Vi tar till oss idén och hanterar frågeställningen i höst. Nu i sommar är det semestertider och vi har inte resurser till ett sådant arbete. ”
Bloggaren tog fasta på det där med semestertider och bad Marina att försöka komma ihåg att meddela hur det går med förslaget och det lovade hon.
014 Fortsättning följer!

Fler svar! Den 19 juli berättade bloggaren om Fotografiska i Stockholm och den goda maten på utegrillen där. Men vad var det för fisk?? Durad - grillad på Fotografiska
Sara på Fotografiska har nu svarat och sagt: Durad, en fisk som lever i Medelhavet! Bloggaren fick via KristinaFacebook veta att den i Grekland och Albanien också kallas Dorado! Kärt barn – många namn! :-D
Svårt att hitta recept dock – den som så vill kan leta via till exempel Google.

Bloggaren ska försöka ta det lugnt idag. Det blev lite för mycket trädgårdsarbete igår i den då 31-gradiga värmen… 026 Softa istället i skuggan som Felix – eller helt enkelt stanna inne. Ja, inomhus blir det, som sagt, i eftermiddag av synnerliga skäl! ;-)

Avslutar med Glasblåsargårdens egen brinnande buske – som på Moses tid!
Men nej, det är ingen brandfara! Det brinnande står den nedgående solen för när den lyser över gården.

028

 

 

 

Svåra tider för gammal som ung…

ARBOGA, Äldreomsorg, Lokalt, Mat och Dryck, Personligt!, POLITIK, Samhällsfrågor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Kritik igen ”Kritiken växer mot ny hemtjänst” skrev Arboga Tidning igår. Den kritiken delar bloggaren och det gör fler.

Mannen i reportage är bara 49 år men har under lång tid haft behov av hemtjänst genom en stroke för 15 år sedan. När hemtjänsten plötsligt ändrar rutiner och blir sämre drabbas han såväl som äldre människor i behov av stöd och hjälp.

Det är en skam och ett nederlag för Arboga och för hela Sverige att pengar hela tiden ska sparas inom de ”mjuka områdena” – på vård och omsorg av såväl unga som gamla och på skolan!
Det är hög tid att sätta ner foten! KRÄV ändring av politikerna i höstens val!

Det nya reportaget om kritiken mot hemtjänsten i Arboga hittar du på nätet HÄR!

Det är svåra tider nu även för bloggaren personligen. Därför blir det ibland korta bloggar och lite ”pausbloggar”.
047 Det här är bilden på en mask för fixation. En sådan mask spänner man över ansikte och axlar vid strålning mot cancer. Masken skruvas sedan fast i britsen där patienten ligger.
Nej, det är inte bloggaren själv som drabbats av cancer men en närstående. Därför blir det korta, trötta bloggar ibland.

Söndag middag 13 juli 2014 Då är det viktigt att äta mat för att orka. Och kanske som på bilden också ett glas vin och en snaps för att stärka sig. Bilden är tagen i söndags kväll.

Till efterrätt kan det bli det gården förmår. Smultron 13 juli 14  i rabatterma

Sen blir det vila igen…

Vila

Vi ses snart igen.

 

Söndag – om en vanlig fredag i juli månad i Arboga och en vaktmästare på kyrkogården!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

011 Söndagens predikan handlar om en fredag! En helt vanlig fredag i juli månad i Arboga. En fredag med lite ”slit och släp” men med en hel del att upptäcka under själva slitet och släpet! :-)

007 En helt vanlig utsikt från en helt vanlig gård i Arboga. Och varför fotograferar man den? Den är ju inte särskilt vacker.
Jo, för det här: 008 Ni blir kanske inte mycket klokare? Det HÄR! 008 - Kopia Där uppe på kyrkogårdsmuren ligger han – vaktmästarkatten Felix! 006 Svår att se? Till vänster om björken framför muren! 005 HÄR! 003

Felix är vaktmästare på kyrkogården med ständig jour. Vi vet det och grannhuset vet det. Vad hans sysslor egentligen består i vet ingen mer än han. Men han är alltid där, på kyrkogården runt St Nicolai kyrka i Arboga.
Undrar man var kissen tagit vägen så ropar man bara i hörnet av trädgården så kommer han strax! Springer över kyrkogården, hoppar upp på muren och ner för att sen komma hem!

Felix 10 juli 2014 Jag ropade! Och han kom. Felix genom staketet 10 juli 2014 Gluttar här genom staketet på ”morsan” som rensar ogräs.

Så visst händer det saker en vanlig fredag när man trädgårdsarbetar! Det finns mycket vackert att se. 020 Som de här blommorna som växer som ogräs. 012 Mycket har självsått sig på vår gård – allt från björkar, syren och kornell till hallon, smultron och bigarråer. 001 En del gammalt finns kvar sen över hundra år då huset byggdes. Det är en härlig känsla!

Smultron Smultron att plocka! Ihop med hallon och krusbär blir det till en härlig måltid! 023

009 Njut söndagen – det är denna predikans uppmaning. Njut av det som finns runt omkring och som är helt gratis. Naturen, vinden, solsken och regn. Allt har sitt – värt att uppskattas. Som den här solnedgången igår kväll till exempel.

Solnedgång 12 juli 2014

Det handlar om mat! Men också ett sorgens budskap…

ARBOGA, Lokalt, Mat och Dryck, Minnesord, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Lten båt på sjön Idag finns dödsannonsen i Arboga Tidning…

Bosse och Anders dödsannons

Bloggaren fick tårar i ögonen och funderar över livet. Hur lite man vet! Hur fort det kan gå! Hur viktigt det är att ta tillvara varje dag och att aldrig skiljas i vrede.

Bloggaren känner både Bosse och Anders Eriksson och deras familjer men kanske inte tillräckligt nära för att bevista begravningen. Då finns denna möjlighet: Stödja Hjälmarens Sjöräddning Att stödja Hjälmarens Sjöräddningssällskap! Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningen foto Det tänker bloggaren göra och det finns en väldigt bra nätsida där du och alla andra som känner för det kan skänka en gåva som minne och samtidigt stödja sjöräddningen – den HÄR!

 

Hjälmaren Foto Sjöräddningssällskapet

Var rädda om er och om varandra! Livet är kort och oförutsägbart.

 

Hjärta ur vatten

 

Mat då. 013 Bloggaren och hennes barn brukar peppa varandra med matbilder via mobilen! :-) Första bilden visar Spagetti Carbonara!

IMG_3859 Stekt fläsk med vita bönor, broccoli och sallad!

Eller kanske sill och potäter i hettan!? :-D Sill o potäter

Mellanbarnet föredrar något lättare på kvällen och varför inte! Det ser jättegott ut! mms_img-1291123873

Bloggaren som lämnade blod här om veckan fick brev från Uppsala Akademiska Sjukhus om att ”järndepåerna” var för låga och att ”blodmat” måste ätas! Det gillar inte bloggaren egentligen. Äter helst fisk eller vegetariskt.
Men men, blodpudding fick det bli! Blodpudding

Njut fredagen och var rädd om dig! Skänk gärna en gåva till Hjälmarens Sjöräddningssällskap! HÄR har du länken igen till Sjöräddningssällskapet där du kan klicka dig fram till ”Stöd oss” och ”Ge en gåva”!

Sjöräddningssällskapet jobbar ideellt! Citat från sällskapets hemsida:

”Vi är en ideell förening som medverkar i 70% av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten. Vi har många frivilliga sjöräddare och en liten administration. Det innebär att du kan vara säker på att dina pengar verkligen används till ändamålet: att rädda liv till sjöss.”

Sjöräddningen in action

 

 

Den lilla människan och äldrevården – om politikerförakt

Allmänt, ARBOGA, Ädreomsorgen, Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

PolitikerföraktPolitikerförakt!

Vad är politikerförakt och hur uppstår den? Enligt Wikipedia så är det så här:
Politikerförakt innebär misstro mot och förakt för politiker och deras avsikter eller resultat.”

Hur kan den så uppstå – politikerföraktet? Jo, kanske som seriestripen säger ovan. ”Vi står ju inte så nära vanligt folk så vi märker det knappt alls”.

Och så kan det ju vara så här! Inte märka Inte se, inte höra, inte tala! Eller i alla fall inte vilja se och inte vilja lyssna men kanske snacka desto mera… :-(

Händer I Arboga har stora problem inom äldrevården uppmärksammats de senaste månaderna. I maj månad skrev Arboga Tidning om att fyra ur personalen på Strömsborgs demenscenter stängts av. Se bland annat HÄR!

Den 30 juni skrev tidningen igen – om hemtjänsten i Arboga. Svidande kritik mot hemtjänsten BblAT ”Svidande kritik mot hemtjänsten”. Läs reportaget HÄR!
Bloggaren tog upp det i bloggen den 1 juli – HÄR!

Efter en omorganisation av hemtjänsten råder i det närmaste kaos. Personalen är förvirrad och hur förvirrade brukarna är kan man bara fundera över… ”Brukarna” som är gamla, trötta och sjuka människor i behov av omsorg och tillsyn för att klara vardagen.

Bloggaren har försökt att få en förklaring till omorganisationen men misslyckats. Under tiden fortsätter eländet – nu också med ännu mer förvirrade sommarvikarier som ska sköta de gamla och sjuka!

Nya varje dag Robert Nyberg skildrar situation i Arboga på pricken! Här ur tidningen ”Kommunal”.

Hur kommer då politikerföraktet in här? Jo, det handlar om politikers förnekelse! Om hur man låtsas att allt är frid och fröjd och baktalar den opposition som vill försöka göra någonting åt situationen.

Det kan också handla om överordnad personal som inte förstår eller har makt att göra något åt det hela? Ännu en insändare var med i gårdagens Arboga Tidning:

044

Insändarskribenten är anonym och bloggaren förstår varför! Som gammal och i behov av hemtjänst är man rädd för att ”klaga”. Rädd för att kanske bli illa behandlad efteråt. Som anhörig till den gamla kan man bli förbjuden att påtala oegentligheter av samma anledning. Är man anställd inom hemtjänsten är man rädd om jobbet! Och en vikarie som vill fortsätta jobba kan glömma att ”beklaga sig”!

Hur borde man då göra? Jo, som politiker ska man SJÄLVFALLET ta insändare och anmälningar på allvar!
Huvudet i sanden som en strutsIstället för att vifta bort det och sticka huvudet i sanden som en struts borde man bjuda in till samarbete med de som vill förändra och förbättra!

Vi blir alla gamla en gång om vi får leva! Gäller även politiker!
fria-vardvalet  Hur vill vi då bli bemötta? Vill vi känna riktig omsorg och trygghet? Självklart! Gammal

Istället för att ignorera – ta problemen på största allvar! Förändra och förbättra så att det blir ett riktigt vinna/vinna-projekt! En förändring där alla känner sig delaktiga och där gamla får rätt omvårdnad och trygghet och där personalen får möjlighet att utöva jobbet på det sätt de önskar och bli uppskattade för det!

Socialstyrelsen om äldreomsorgen HÄR kan ni läsa Socialstyrelsens ”Äldreomsorgens nationella värdegrund”.

Trygga händer

 

 

 

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.