Drug preguntas

Till salu! Tullstuga från 1700-talet!

ARBOGA, Bostäder, Historia, Lokalt, Personliga foton, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

En liten bit inpå 1900-talet såg Stora Nygatan i Arboga ut så här. Järnvägshotellet till vänster och Glasblåsargården mitt emot. Strax till höger om Glasblåsargården ligger den lilla f d tullstugan – byggd någon gång i slutet av 1600-talet eller början på 1700-talet – Köpingstullen 3.
Alla som kom från Köpingshållet med varor in till Arboga på den tiden – fick betala tull i tullstugan.

Så småningom blev den lilla tullstugan bostad åt kusken Reinhold Asplund. Reinhold Asplund hade varit kusk åt disponenten vid Arboga Glasbruk och i dennes testamente fick Asplund bo kvar i stugan fram till sin död.

 Någon gång, troligen på 1940-talet, gjordes stugan om till kiosk – vilket i bloggarens tycke är förfärligt. Det kan inte ha varit rätt att så förstöra ett kulturhistoriskt minne.

Nu ska den lilla tullstugan säljas. Bostaden är på 55 m2 i två plan. Två rum och toalett nere och två rum uppe. Kallvatten. El indraget.
Tomtarealen är på 70,5 m2. Tomten kan eventuellt utökas genom styckning av tomten intill som har samma ägare.
En vattenskada har nyligen uppstått i toalettutrymmet och skadan är ännu inte åtgärdad.

Bloggaren hoppas att en eventuell köpare ser den potential som finns! Att återställa huset i originalskick vad gäller exteriören men att göra den toppmodern inuti. T ex kök och stort badrum nertill och sovrum plus allrum en trappa upp.

Bil från ”sovrummet”idag:

Senare är ett garage tillbyggt. Garaget skulle kunna rivas för att få en större tomt – alternativt göras om till ett ytterligare bostadsrum.
Den gamla porten till tullstugan finns idag inne i garaget.

Fastigheten ägs av AB ARBOMA i Arboga och intresserade kan sända meddelande på adress: linde@telia.com
Dela gärna denna information vidare till eventuella intresserade.

Bloggaren kan tänka sig en pigg snickarkunnig pensionär som vill ha ett projekt för framtiden! Fastigheten ligger centralt i Arboga med Stureparken intill. 5 minuters promenad till järnvägsstationen och där 1,5 timma med tåg till Stockholm och 3,5 timma till Göteborg.

Gatan i Arboga där fastigheten finns heter idag Östra Nygatan.

Inte mitt ”Hemma”!

ARBOGA, Bostäder, Lokalt, Pressen - tidningar och media, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Bloggaren prenumererar på Dagens Nyheter på söndagar. Sen en tid tillbaka kommer det med en bilaga med tidningen
– så här såg den senaste ut: HEMMA”!

Bloggaren konstaterade rätt omgående att Dagens Nyheters ”Hemma” inte är i närheten av det som bloggaren kallar hemma. Det senaste numret utgjorde inget undantag…

Ett ”hemma-hos-reportage” ska kanske inspirera men skillnaden mellan reportagets ”hemma” och en vanlig familjs är nog rätt omfattande.

”Här är det mesta från 1930-talet bevarat”. ”På Södermalm i Stockholm bor keramikern Mia Blanche Settergren och hennes familj i en våning på 216 kvadratmeter med utsikt åt alla håll”

Södermalm, 216 kvadratmeter, utsikt åt alla håll… Jo jo, det är inte mycket som är lika… Bloggarens residens har utsikt mot 14 garage. Och en flaggstång!

Matsalen! Ja, en matsal har väl dom flesta – eller… ”Matsalens väggar är klädda med träpanel från golv till tak. Takarmaturen har Mia och Ole köpt i Paris”

”Vardagsrummet har fyra balkongdörrar ut mot balkongen som löper längs hela huset långsida”… Känns som en rätt stor balkong, ja….

”Köket är nyrenoverat med diskbänk i carraramarmor och ett rustikt plankgolv.”
För den oinitierade (dit bloggaren räknar sig) så är carraramarmor – marmor som kommer från stenbrotten runt staden Carrara i Italien, i norra delen av Toscana. Om ni skulle råka ha vägarna förbi…
HÄR hittade bloggaren information om carraramarmorn via Wikipedia.

Själv har bloggaren ett gammalt slitet kök utan vare sig marmor eller plankgolv men blev överlycklig här om dagen över en ny kökskran!

”Badrummets inredning med grönt kakel är i huvudsak från 30-talet.”   Stort verkar det, tycker bloggaren. Det som syns på bilden avslöjar varken toa eller dusch men väl en balkong utanför.
Så här ter sig bloggarens enkla badrum:
Inte fullt lika stort, som synes… Men fyller sin funktion!

”Vi tröttnar aldrig på att se ut över vattnet, Djurgården och Stockholm som breder ut sig. Det är fantastiskt vackert kvällstid när det lyser”.

Ja, det här är varken Djurgården eller Stockholm – utan utsikten mot Östra Nygatan i Arboga: Inte så mycket vatten att beskåda direkt… Jo, förresten – det regnade visst lite när fotot togs!

Bloggaren tröttnade rätt snabbt på denna ”HEMMA”-bilaga och efter att ha sett detta tips la hon bilagan i återvinningshögen! Ljus med juldoft för 550 kr stycket. – Nej tack, säger bloggaren! Hon föredrar naturlig juldoft från saffransbullar som bakas i det slitna gamla köket där köksbordet är fullt av hyacinter – 3 för 30 kronor på ICA!

Hon föredrar sitt eget HEMMA! Ingen flashig utsikt men hemtrevligt till tusen! Bloggaren älskar sitt hem och vill absolut inte byta! Keramikern från Södermalm får så gärna behålla sina 216 kvadrat med utsikt åt alla håll!

Bloggaren stannar på Östra Nygatan!

I DN i söndags fanns detta också: Om självmord och att detta med nolltolerans kan diskuteras, tycker Tom Ahland. HÄR finns hela artikeln på nätet.

Och så det här – om något som översvämmar tidningar och media just nu. Bard” i sin strip: ”- Kan det vara nåt till pappa?” undrar barnet om skjortan med beteckningen ”#HETOO”. ”- Bra fråga.”  svarar mamman.
Bloggaren tror att så gott som alla män skulle kunna bära skjortan #HETOO – enligt det drev som pågår just nu. Inte mången karl går fri från anklagelser!

– MITT HEM ÄR MIN BORG, avslutar nu bloggaren som ÄLSKAR sitt eget HEMMA!


Slutbilden kan var och en tolka som den vill.
Inget äventyr utan drakar!!!
Bloggaren har förstås sin egen privata tolkning. 😉

Promenad i Arboga med nyheter! Lite blodstänk också…

Allmänt, ARBOGA, Bostäder, Lokalt, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Idag blir det en prommis. Nej, det blir faktiskt två!Promenad i centrala delarna av Arboga för att beskåda det nya som växer fram. Jo, det finns faktiskt nyheter i Arboga – och dessutom goda sådana! Kolla så får ni se!

Direkt stötte man dock på patrull! Det vanliga promenadstråket med start från Bergmansparken gick om intet då allt var bandagerat, kanske man kan säga. Den slitna hamnbryggan är tydligen ännu mer sliten nu och därför inhägnad med gallerstaket.
Det blev till att ta Hamngatan istället. Sen vänster in på Herrgårdsgatan och så ner på promenadstråket vid ån! Arbogaån längs med Strandvägen och gamla brandstationens torn skymtar till höger i bild.

Vackert längs med ån! På andra sidan putsades stora träd med motorsåg på Crugska Gården.

Kastanjeträden grönskar och har stora knoppar! Snart är vi uppe på bron med Kungsgården till vänster.
Utsikten från bron åt andra hållet:

Men det var ju lite nyheter vi skulle se! Förbi Nya Café Centrum med sin fina skylt. Tittar man neråt från Kapellgatans norra del kan man konstatera att Toni Borg slagit igen sin butik med väskor sen länge och numera finns där en affär med tips för renovering av gamla hus.

Ner mot Centrumleden. Nu börjar det nya! Ni ser en lyftkran! Och med lite hjälp: Ett höghus växer upp där Ljungdahls plantskola en gång låg. Sju våningar ska det bli när det är färdigt i huset på Ljungdahlsbacken!

Här syns huset från tennisbanan intill Stureskolan. 28 lägenheter blir det och i storlekarna 1-or, 2-or, 3-or och 4-or. Bilden här till vänster visar hur det kommer att se ut en gång och är tagen från Sturestadens Fastighets AB:s hemsida. Klicka HÄR för att komma dit! Där kan du också anmäla intresse för en lägenhet!

 Vi går vidare och närmar oss området Vilsta och ICA Vilstahallen som troligen kommer att få ett uppsving genom den nybyggnation vi strax ska titta på. Genom gång- och cykeltunneln – – och ut mot Västerleden. Stora kyrkogården ligger till höger innanför de stora träden.

Västerleden men bron som i folkmun kallas ”Brodin”. Kommunalrådet en gång i tiden, Nisse Brodin, fick ju till den till slut, sin alldeles egna bro kan man tänka sig att han tyckte…

Nymodigheterna då? Jo, se här – kyrkogården till höger, den lilla ön i mitten och så – nybyggnation!

Här växer kvarteret Å-brinken fram!

Till vänster från bron in mot stan: Och till höger:

Centralt läge med den vackra ån intill och vårdcentralen mitt emot.

Kedjehus, parhus och lägenheter ska det bli! Så här visar Werner Arkitekter AB området på sin hemsida: Läget i Arboga. Skisser på det som kommer att bli verklighet i framtiden och nu alltså på god väg.
Ett äldreboende är också planerat till området med det goda läget.
Intresserad av ett parhus som snart är inflyttningsklart? Gå in på Hemnet HÄR!

Området sett från promenaden in på Österled.

Österled 29 till vänster –
och här till höger skymtar också Österled 27.

Den här dagen var bloggaren på väg hit: Kapellgatan 22 och Röda korset!  Dags för lite ideellt arbete!  Klicka HÄR för att komma till Arbogas Röda Kors!

Så här gick promenaden! Från Östra Nygatan och runt stan.

Men det finns fler byggen på gång! Lisenborg på norr! Inte färdig än men du kan läsa mer om dessa parhus på Hemnet HÄR!

Under gårdagen tog bloggaren den andra promenaden som ska dokumenteras här.  Promenaden i bloggarens egna kvarter. Från Arboga Station via kyrkogården. St Nicolai kyrka, landskyrkan i Arboga. Alldeles intill kyrkogården ligger Nicolaigården. Den ägdes av den nyligen avlidne förre stadsarkitekten Börje Ericsson.  Man undrar vad som ska hända med det söta lilla huset nu? Vem som ska köpa det? Vore det inte läge för Arbogas församling att lägga ett bud!? Ett lämpligt ställe att servera begravningskaffet på! Bara några få steg från själva kyrkan.
Trefaldighetskyrkan har ju Trefaldighetsgården så då kan väl NicolaikyrkanNicolaigården för ändamålet! Det tycker bloggaren är en alldeles utmärkt idé och ska passa den vidare till kyrkfolket i stan! När svar kommer – publiceras det i bloggen!
Intill åt andra hållet ligger den före detta kyrkoherdebostaden och pastorsexpeditionen. Perfekt läge, som sagt.

Bloggaren tar en sväng på kyrkogården. Bakom kyrkan skymtar bloggarens gula hus – Glasblåsargården.

Hemåt! Utsikt mot Stureleden och Herrgårdsgatan.

”Mammas gata”! 🙂 Östra Nygatan!

Norra Vikingagatan – där skymtar de ljusgröna björkarna inne på Glasblåsargården.

Hemma!
Strax…

Lite blod, svett och tårar också till slut – i alla fall blod!! 🙂

Bloggaren är blodgivare och i veckan som gick var det dags att lägga sig på britsen! Blodbussen stod på Seco:s parkering invid Jädersvägen. 4,5 dl blod av blodgrupp AB+ lämnade bloggaren över till någon som behöver blodet bättre. Samtidigt som man gör en insats får man en hälsokoll!
Bli blodgivare du också! Det gör inte ont och du klarar dig så bra på det blod du får kvar. Det fylls snart på nytt blod i din kropp igen.
Gå in HÄR för att läsa om att bli blodgivare!

Avslutningsvis lite ögonfröjd med nostalgi. Mammas hibiskus blommar igen.

Och så clivian- med blomman som också fick bloggarens hopp att blomma. En morgon när allt kändes svårt upptäcktes plötsligt att clivian hade fått sin första blomma efter alla år! Hopp finns!

Ja, hopp finns – gäller bloggaren och det gäller dig och alla andra!

Kram på er!

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.