Drug preguntas

Blåsigt dan före dan!

Allmänt, Kungligt, Lokalt, Mat och Dryck, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

017 Först en vit hyacint för födelsedagsbarnet! Silvia som liten
Den lilla flickan på bilden fick vid vuxen ålder sin födelsedag att bli allmän flaggdag i Sverige! Drottning Silvias bröllop Grattis drottning Silvia på födelsedagen!

FlaggaFlaggan är hissad och den fladdrar mycket kraftigt i den hårda vinden.

Dan före dan ska allt fixas klart! Jansson 1 Janssons frestelse nummer 1

Jansson 2 Jansson nummer 2!
Och Janssons nummer 3 Jansson 3 gjordes i ordning redan igår. Och 3:an försvann snabbt ner i magarna på den julpysslande familjen! :-)

Om du får en stund över fanns det ett intressant uppslag om vetenskap i gårdagens DN! 001 Speciellt det här 001 - Kopia fångade bloggaren! Mikroorgan som ersätter djurförsök!

Fortsätt pyssla!! Imorgon kommer tomten till alla snälla!! :-D  Tomten

016

 

Valborgsmässoafton

ARBOGA, Kungligt, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sverige & Världen, Trafik Inga Kommentarer »

Valborgsmässoafton är inne! En härlig dag och kväll att hälsa våren och sköna maj välkommen!

Bloggaren hoppar dock majbrasor i eldkorgar – det känns inte riktigt värdigt våren. Istället inriktas på något annat – det här: Mamma!
Min mamma fyller ju år denna fina dag!

En dag med lite kunglig glans då även Carl XVI Gustaf har födelsedag! Då passar det kanske att tipsa om den här bilagan ur DN i söndags: Utflyktsmål: Alla de kungliga slotten! På första sidan Kina slott! Läs mera om det lite annorlunda slottet HÄR!

Kort blogg idag! Mer imorgon. Då handlar det bl.a. om bilar och trafik – till exempel det här sättet att parkera:

Bloggaren i annorlunda utstyrsel hälsar våren välkommen och önskar er alla en fin Valborgsmässoafton!

Här är två som väntar på födelsedagstårta precis som bloggaren! :-)

Alice till vänster och Vilma till höger!

Mariana har namnsdag! GRATTIS!
GRATTIS
förstås också till kungen och mamma!

Vårtecken!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Kungligt, Lokalt, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen, Trafik Inga Kommentarer »

Kolla in den här stirriga blicken!! Våryrslig eller??

För vår med sol och mera värme – det gillar katterna! Då ska de fåna sig och rulla runt på marken! :-) Visa hur glada de är över att våren är på gång!

Men – för Vilda Wilma är det fortfarande för kallt ute trots solskenet. Då blir hon så här trött på att kylan aldrig ger sig!

Sen går hon till attack på sin klöspelare.
Kör en poledance! :-D

Här är fler vårtecken! Dessutom har bloggaren klippt ner alla pelargoner och ”klippet” har satts i vatten för rötter och nya pelargoner!

Det brinner i Kina! Nej, ingen brand i kinarestaurangen! Det är solen som lyser så fantastiskt!

Lite annat än vårtecken. Den här notisen står i dagens Bbl/AT: Tidningen skriver, citat…”en krock i en av Arbogas farligaste korsningar, Tulegatan – Engelbrektsleden”.

Farligaste korsningen? Håller med! Bloggaren har tidigare flera gånger skrivit om denna styvmoderligt behandlade del av stan! Köpingsvägen utan trottoarer där fotgängare lever farligt och flerfiliga Stureleden som gränsar mot just till Engelbrektsleden (Engelbrektsgatan!) och Köpingsvägen. Läs hela notisen i tidningen HÄR!
När ska det bli någon ordning i stan??

Viktoria har namnsdag! Grattis! 
Det betyder också att flaggan ska hissas. Kronprinsessans namn gör att dagen är s k allmän flaggdag!
Utöver Victoria Bernadotte så tänker Google på en annan svensk kändis idag! Det är 123 år sedan Evert Taube föddes.

 

Julgransplundring på den riktiga ”tjugondag Knut”! Till Kargpha, Bandadilma och Badadakharidas ära!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Dagens predikan, Kungligt, Lokalt, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Igår plundrade jag granen – mer än 1 vecka för tidigt! Trodde jag… Men på Wikipedia läser jag följande:

”Julens avslutande firades längre bak i tiden under trettondedag jul den 6 januari, och Knutsdagen inföll dagen därpå, 7 januari, men båda flyttades under slutet av 1600-talet fram med ungefär en vecka till samma dag, den trettonde. I andra länder firas fortfarande julens avslutande på trettondedag jul.”
Med andra ord var det ganska OK att julgranen åkte ut igår! Dessutom blir det en mix av gammal och ny tradition här hemma eftersom ljusstakarna i fönstren får stå kvar! :-)

Varför var jag då så ivrig? Jo, granen var visserligen den vackraste vi haft på många år men död, stendöd! Så fort man rörde vid den rasade barren! Försiktigt plockade jag loss all julgranspynt… 
Snart var granen naken. Och golvet under den såg ut så här…

Ni vet väl hur granbarr är! Kilar in sig överallt och snart hade jag barr i håret, innanför tröjan och strumporna var fulla med inborrade små granbarr! :-(
Men UT skulle den! Dess väg mot friheten syns klart och tydligt…

Sen fick den duktiga granen som gjort sitt vila på komposthögen! :-)

Julgransplundringen hade bara börjat… Nu följde städningen!
Granbarr överallt! Sopborste och skyffel först och sen dammsugaren! Snart var ordningen återställd och farfar Linde fick åter pryda väggen intill moraklockan! :-)

Julbockarna och julkrubban åkte med av bara farten. Josef kanske tyckte det var skönt att få krypa ner i jullådan igen. Katten Curry hade av någon anledning fattat tycke för honom, bollat och bitit i honom som om han vore en liten mus… Så skamligt! ;-)

Lite snopet kändes det att julen liksom försvann så fort. Som tur var hade jag den här: En bit låtsasgran med ljus! Den fick stråla och skina istället för den utkastade julgranen!

Idag är det alltså Trettondagen och bloggaren som gick upp tidigt fick dela kaffestunden med katten Felix!

Men han kunde ju inte sitta där i sin ensamhet! Det fick bli morsans knä även om han ratade kaffet!
Vad vore livet utan katter!? ”Ett hus utan en katt är inget hem” – så sant!

Trettondagen idag alltså och så här skriver Wikipedia: ”Trettondedagen firas bland kristna till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son. Västlig kristendom firar på trettondedagen i huvudsak, men inte uteslutande, de tre vise männen som denna dag skall ha kommit till Jesus med rökelse, guld och myrra.” 

De tre vise männen fick i den västliga kyrkan namnen Caspar, Melchior och Balthasar. I andra länder heter konungarna så här:
Appelius, Amerius och Damascus (Grekland), Galgalat, Malgalat och Sarachin (hebreiska), Hormizdh, Yazdegerd och Perozadh (persiska), i Etiopien Hor, Basanater och Karsudan – och på armeniska Kagpha, Badadilma och Badadakharida!
Alla männen precis lika kloka och visa! :-)

I den svenska almanackan stavas namnen så här: Kasper, Melker och Baltsar!
Grattis killar!

Bloggaren tar vilodag idag och blir dessutom bjuden på lunch av sina kära föräldrar! Bruna bönor och fläsk har utlovats! :-)

 

Medeltiden är här! Besök Arboga!

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Kultur, Kungligt, Lokalt, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Idag, onsdag 8/8, startar Medeltidsdagarna i Arboga! Har du inte programmet – kan du läsa det HÄR – på Arboga Medeltids hemsida!

Till de här dagarna i Arboga strömmar det massor av folk! Nya besökare och gamla liksom ”återvändare” som ser ett bra tillfälle att få träffa sina gamla vänner från förr! Besök något av matställena och se själva!

Och kom gärna medeltida klädd!

För varje dag blir det mer och fler evenemang och medeltida spektakel! Ett besök i Arboga dessa dagar ger något för var och en! Höjdpunkten är förstås helgen men riddarspel och kapprodd börjar redan imorgon!

VÄLKOMMEN TILL ARBOGA I MEDELTIDEN!

Inför stundande Medeltid och hemkommande barn bakade bloggaren medeltidsbullar! ;-) Ägget som blev kvar efter att bullarna penslats fick katten Curry – på sin gräddhylla! :-)

En och annan bulle slank ner lite före de här dagarna ska erkännas… Dom lite fulare offrade sig bloggaren att äta upp… En geting gillade också bullen skarpt!

Igår bjöd sonen på spagetti och sin egenhändigt komponerade pastasås. Ljuvlig var den!
Doften lockade Curry – förstås… Vända sig på ett fönsterbleck är inte helt enkelt. Men går förstås hur bra som helst om man är katt! ”- Oj, vad det ser gott ut!” tycks Curry tänka. Men bäst att sätta sig på stolen som fint folk!
Jo då, akrobatiken gav utdelning – han fick smaka!! :-)

Namnsdag idag har Sylvia alltsedan 1901. Men 1986 fick Sylvia sällskap av Silvia! Som en gest mot kungahuset kantänka. Vår drottning bär ju namnet Silvia.  Som liten flicka i Brasilien anade hon nog inte att hon en dag skulle bli drottning och få en egen flaggdag.
För 8 augusti är allmän flaggdag och Felix och jag har sett till att flaggan hissats på Glasblåsargården som sig bör!

Visste ni förresten att före 1901 så hyllades  Cyriakus den 8 augusti! Cyriakus var en diakon i Rom som blev martyr år 303.
Namnsdagsbarnen gratuleras förstås även idag!

Själv firar jag ingenting särskilt just idag – och det gör jag med något av de godaste jag vet. Snabbsaltad gurka på hård macka! Kaffe latte till det förstås! Ha en fin dag med eller utan medeltid!

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.