Drug preguntas

Känner du William Banting?

Brott och straff, Film, Hälsa, Lokalt, Mat och Dryck, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Känner du till den här karln? Du kanske känner dig lite grann som honom i alla fall? Fet och uppblåst?
Bloggaren kände vare sig det ena eller det andra! Hon förstod inte vem Mr William Banting var förrän hon läst en artikel om honom i DN nyligen!

Om det här! Hur den fete William la om kosten – BANTADE (Banting!!) – och gick ner en massa kilon i vikt på ett litet kick!
Bloggaren hade aldrig tänkt på var ordet ”banta” kommer ifrån förrän Dagens Nyheter alltså klargjorde begreppen! Så här kan man läsa ur artikeln:
”William Banting hade problem med sin övervikt. För att få bukt med det han upplevde som ett hinder i livet, tillfrågade han en läkare vad han kunde göra åt saken.
Läkaren gav honom råd om speciell kosthållning, och Banting gav år 1863 ut en broschyr där han beskrev vad han åt – och inte åt – för att gå ned i vikt.
Kött, grönsaker och frukt var några av livsmedlen som stod på Bantings meny. Öl, mjölk, smör och socker höll han sig borta från.”

Om William Banting skriver Wikipedia så här, citat:

William Banting, född 1796, död 16 mars 1878, var en begravningsentreprenör känd för att ha gått ner kraftigt i vikt efter att ha lagt om sin diet till socker- och stärkelsefattig kost. Banting hade genom åren dragit på sig en kraftig övervikt, som lett till problem med leder i knän och problem med att gå på toaletten. Han hade frågat flera olika läkare om råd utan någon framgång. Då han blev så fet att han fick problem med hörseln (fett tryckte mot innerörat) gick han till läkaren William Harvey, som föreslog en drastisk kostförändring.

Harvey ordinerade en diet bestående av ganska stora mängder proteinrik föda, såsom kött och fisk. Han minskade kraftigt på intaget av kolhydratrika matvaror, såsom öl, bröd, socker och potatis. Till sin stora förvåning tappade Banting snabbt åtskilliga kilo. 1863 meddelade han allmänheten om sina framsteg i broschyren Letter on Corpulence Addressed to the Public, där han beskrev hur han under loppet av ett år (från augusti 1862 till augusti 1863) lyckades gå ner i vikt från 92 till 71 kg.”

Sen dess har det följt en massa olika dieter – mer eller mindre lyckade sådana. Bloggaren tänker på vad dottern brukar säga:” – Det är enkelt! Stoppa inte i dig mer än du sedan kan göra dig av med! Lätt!”

För visst är det så! Ät det kroppen behöver för att fungera.
Låt bli resten! 
För resterna gör du inte av med utan de tenderar att hamna runt mage och höfter…

Bloggaren har provat på en metod som fungerar alldeles utmärkt! Den här: När man har lärt sig Viktväktarnas väldigt enkla idé – ät vad du vill men fördelat på ett lite annorlunda vis än du kanske ätit tidigare – så är det bara helt rätt!

D.v.s. – älskar du gräddsås så kan du faktiskt unna dig en klick om du fördelar ut resten av det du äter på grönsaker, magert kött o.s.v.
Och bloggaren gick också ner 28 kg på 4 månader när det begav sig. Och det var lätt!

Här är några andra vinnare!
För unga som för de äldre!
För barn och för män! Det är inte bara roligt att komma i smalare kläder, köpa nytt och känna sig fräsch – det handlar om att må bra också! En tung kropp sliter på höfter och knän.

Bloggaren minns hur fantastiskt det var att kunna springa och springa fort när man blivit av med alla de där 28 kilona!

Klicka HÄR för att komma till Viktväktarna!

 Annat intressant som bloggaren hittade i DN var vad Michelle Obama just sett för film på bio! Den här: ”Black Panther”.

Så här skriver DN, citat:
”Michelle Obama, expresidenten Barack Obamas fru och USA:s före detta första dam, twittrar inte överdrivet ofta. Och när hon väl gör det handlar det oftast om maken. Därför är hennes senaste tweet, om Marvels superhjältesuccé ”Black panther”, ett avsteg från det normala.”

Michelle Obama
Congrats to the entire team! Because of you, young people will finally see superheroes that look like them on the big screen. I loved this movie and I know it will inspire people of all backgrounds to dig deep and find the courage to be heroes of their own stories.”
Vidare i DN: ”Black panther”, som haft premiär under den gångna veckan, skiljer sig från Marvels tidigare superhjältefilmer i det att den övervägande majoriteten av skådespelarna är svarta, något som också återspeglas i filmens handling.
”Den som längtat efter att se Martin Luther King och Malcolm X göra upp med nävarna har en högtidsstund framför sig”, skrev DN:s Fredrik Strage i sin recension.
Filmen gick rakt in på en förstaplats på den svenska biotoppen och gjorde succé även på den amerikanska marknaden.”

Slutligen lite MeToo ur DN

”En kvinna skrev att en man hade våldtagit henne och märkte inlägget med hashtaggen #metoo. Nu fälls hon för förtal och tvingas betala böter, samt skadestånd till mannen.”

Kvinnan påstår att hon blev våldtagen 2010 (för 8 år sedan) men har aldrig anmält det tidigare. Hon såg att mannen på sin Facebooksida uttryckte sympatier för Me too-rörelsen. Då skrev hon att på sin egen Facebooksida att han våldtagit henne 2010. Hon länkade även till mannens inlägg.

Bloggaren är inte förvånad över förtal som ger böter. Plötsligt har SÅ MÅNGA kvinnor råkat ut för SÅ MÅNGA hemska män. Det kan kanske vara så också – men se då till att anmäla det NÄR DET HÄNDER! Inte många år senare!! Hur trovärdiga blir kvinnor annars? Pinsamt, tycker bloggaren att det är och uppmanar alla kvinnor som råkat illa ut oavsett vad att :

Slutet är nära nu! Ät nu inte för mycket! Se till att du gör av med det mesta du proppar i dig och må bättre bäst!
Tänk lite på Mr Banting och hans bantning!

Och var snäll! Mot dig själv och mot andra!  Pussas mera och älska mer än du hatar! Hata helst inte alls! Vad är det för mening med hat! Gör bara ont!

Kram på er alla godingar där ute!

Frusna tulpaner!
Bloggaren lovade att visa bild på försöket hon gjorde. Tulpaner nedtryckta i en hink vatten och sen ut i frysgrader några nätter! Skölj hinkarna med varmt vatten så lossnar isbuketterna! Voilà!

 

Böcker – vilken har du?

Allmänt, BÖCKER jag läst, Filosofiskt..., Hälsa, Känslor, Personligt!, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

image

Livet är som en bok. Blanka blad i början och sen skrivs historien, din historia. Hur det skrivs och vad – vet ingen förrän allt står där på pränt. Fina, raka rader med snirklig text eller kludd med många plumpar. Du väljer inte alltid själv. Kanske mer sällan.

imageEn del har fina, fantastiska böcker men där kapitel förstörts och sidor rivits sönder… Så illa åtgången att de valt att stänga boken, paketera in den, snöra den hårt och gömma den längst in under sängen.

Så sorgligt. image

Alla har böcker – tunna eller tjocka, med få rader eller välskrivna. Alla har fläckade sidor, sidor med tjocka svarta streck över texten men också text markerade med blommor och hjärtan. Alla!

En del tycker att deras böcker blivit för fula och trasiga för att visas upp. De orkar inte med att andra läser deras svåra textrader. De väljer att bara visa omslaget – det som kan skifta, förändras efter önskemål – andras… En glättig framsida som döljer allt svårt innehåll.

imageVåga glänta på boken och visa dina sidor. Det kan göra lite ont först men kommer att göra mycket gott sen.

För alla har en liknande bok och de textrader du har svårt att läsa kan någon annan hjälpa dig med. Det som är felstavat kan stavas om och rätt på nästa blad. Plumpar kan torkas av. De försvinner kanske inte men mattas kraftigt i färgen.

image

imageSå kryp in under sängen och lirka fram den där boken nu.

Livets bok blir inte så svår om du delar med dig. Låter någon hjälpa dig att tyda de svåra orden.

Våga språnget!image

 

Vågar du visa dig naken?

Hälsa, Lokalt, mänskligt, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Naken manVågar du visa dig naken?

Vad har livet gjort med dig? När började du tubba på den du verkligen är??
Gråtande barn Var det som barn? När du inte dög? När andra bestämde att du inte riktigt räckte till eller passade in? Var det då du började ändra dig – för att vara till lags…?

Blev du klassens clown? Clown barnBarnet som gav bort sitt godis för att få vänner? Ge bort godis Och senare – den som gav bort saker? Ge bort saker smycken
Eller blev du tystare. Ledset barn Mobbad? Mobbad

Fortsatte du som clown även som vuxen? Clown Köpte  du vänskap med saker? Ge bort saker För att vara snäll…

Var den som alltid ställde upp? Hjälpa andra liten Som alltid hjälpte andra? Hjälpa andra stor Då som nu. Den där som alla självklart bad om hjälp hos – för hon eller han sa aldrig nej.

Blev du förste älskare? Loverboy Tuffast, fräckast, den som räknade alla tjejer du fick omkull och dom blev många…Bara för att du kunde! För att visa dig! Sex maniac

Men vad hände sen?Ryggsäck tecknad Vad händer sen? Tung ryggsäck När ryggsäcken med alla måsten och alla krav blir för tung? För tung ryggsäck Vad händer då?? När skrattet fastnar i halsen
– på dig själv! Ledsen clown

Peka på dig När allt du gör inte räcker längre?
När alla pekar på dig! Alla pekar på dig När du gjort allt för alla andra men glömt dig själv?

När allt det där du gjorde – skämten, alltid-ställa-upp, knullet – plötsligt bara blev för mycket. Förvirrad För ihåligt. Inte du! Förvirrad kvinna Vad händer  – när du tappat bort dig själv, din själ… Själen

Kanske blir du våldsamt arg? ARG kille Tar ut din frustration på andra! Argsint kvinna med mobil
Du känner inte igen dig själv längre. Tappa bort sig själv  Och plötsligt orkar du inte mer utan slår igen dörren! Shut the door
Gömma ansiktet Det räcker nu! Du orkar inte mera! Det är ”game over”! Game over
Gråt Men vågar du gråta? Gråtande man
Vågar du släppa lös all frustration, sorg och ilska där du gömmer dig? Gömma sig
Vågar du vara dig själv där i ditt stängda rum? Gömma sig i ett rum

Hur gör du när du tappat fotfästet? Orkar inte mera

STOPP! DET FINNS HOPP! ALLTID!
Kasta av dig alla tunga ryggsäckar du lastat på dig genom åren!Kasta bort det Alla dumma måsten och horribla krav på dig själv! Släng alltihop!

Ta hjälp! Ta en utsträckt handDet finns vänner som vill hjälpa. Du är inte unik – det finns många som kan dela med sig av samma erfarenheter.

Broken souls hjälper andra

Det finns tröst att få! Duger som du är liten Ta emot den. Trösta vuxen No man is an island!

Kram En kram är en bra början men ofta kan det behövas mer professionell hjälp. Ta emot den! Själar Våga prata om det. Massor av människor är med om samma sak som du. Genom att berätta hjälper du både dig själv och andra. Våga visa känslor. Våga gråta. När du gråter

Våga första steget! Våga ta steget Våga språnget! Våga språnget Du kommer inte att ångra dig! Fri

Våga visa dig i all din nakenhet! KropparFör du duger – precis som du är! DU dugerLåt inte andra styra ditt liv mera! Var den du är – det räcker så bra så! Och du kommer att återfå harmoni och lycka i ditt liv.

Låter det som floskler och bullshit!? Inte alls – bloggaren har själv varit med om allt det här!

Lycka till!

Lycka

 

 

 

 

 

 

Bra eller dåligt att dricka mjölk!?

Hälsa, Lokalt, Mat och Dryck, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Ett glas mjölk Plötsligt går diskussionerna höga om mjölk! Om det är bra eller dåligt att dricka för oss människor.

En ny svensk studie talar om dödlighet i förtid för de som konsumerar mycket mjölk. Läs HÄR i DN. Samtidigt säger Livsmedelsverket så här, citat:

”Nej, det är inte farligt att dricka mjölk. Däremot ska man inte överkonsumera mjölk, precis som man inte ska äta väldigt mycket av något annat enstaka livsmedel.”

Livsmedelsverket skriver också att män som dricker 2 liter mjölk varje dag i många år – kanske kan drabbas av prostatacancer.
En halv liter mjölk, fil eller yoghurt om dagen är helt OK enligt verket. Läs mera HÄR!
HÄR kan du läsa vad Wikipedia skriver om mjölk!

Genom studien och via media verkar det nu stunda gyllene tider för alternativ till mjölk! Dottern har informerat bloggaren om en hel del olika varianter. Mandelmjölk Mandelmjölk! HavremjölkHavremjölk!
RismjölkRismjölk! Sojamjölk Sojamjölk! 

Klicka på namnen och läs mer om produkterna.

Bloggaren kan tänka sig helt andra anledningar att minska eller helt sluta med mjölk! Den här: Nyfödd kalv En nyfödd kalv.
En ko med sin kalv. Ko och kalv

Ko Stackars kor måste föda en kalv om året för att producera mjölk! Och kalven tas snabbt bort från sin mamma eftersom man tänker stjäla kalvens mjölk och leverera till människor! Istället får den lilla kalven mjölkersättning Kalv får annan mjölk och mister också den nära kontakten med sin mamma.

Bloggarens mormor och morfar hade sex kor på landet en gång i tiden i Östergötland. Mjölka ko Mormor kunde mjölka för hand men de hade också mjölkmaskiner. Mjölkmaskin Sex kor, en häst, en gris, lite höns, några katter och en hund – då var närheten och omsorgen annorlunda än idag.

Modern komjölkning Numera är det stordrift med mjölkrobotar som gäller i mjölkfabrikerna.
Läs om mjölkmaskiner på Wikipedia HÄR!

Mjölk i spann Bloggaren köpte en tid opastöriserad mjölk i mjölkflaska från en gård utanför Götlunda men idag blir det ekologiskt – det lilla som handlas. EkomjölkEn skvätt i kaffet gillas! Grädde i kaffet
Men peppad av dottern inhandlades här om dagen Sojagrädde till kaffet! 031 Smaken var god men det var ingen höjdare i kaffe och te… Sojagrädden skar sig.

Härnäst ska andra mjölkliknande drycker provas och smakas. Främst för djurens skull! Bloggaren värnar om alla djur! Djurskyddet Sverige Via Djurskyddet Sverige – se HÄR! Djurens Rätt Och genom Djurens RättHÄR!

Medlemskap också i Svenska Rovdjursföreningen – läs mera HÄR! Men också i föreningen Nordulv – se HÄR!

Tänk till innan du handlar! Vad är det du köper som du tänker äta eller dricka? Kan du konsumera med gott samvete?

Jag älskar djur

 

 

 

 

Lider du av Nostalgi?

Bröderna katt och Vilda Wilma, Hälsa, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Nostaliga Känner du dig lite vissen? Lider du kanske av nostalgi?

Visste du att förr trodde man nostalgi var en sjukdom? Begreppet nostalgi myntades första gången 1678 av den schweiziske läkarstudenten Johannes Hofer som en medicinsk diagnostisk term för sjuklig hemlängtan. Johannes Hofer

Amerikanska inbördeskriget 1865 Vissa krigsveteraner från det Amerikanska inbördeskriget (1861-1865) som förmodligen led av vad vi idag skulle kalla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) fick diagnosen att de led av nostalgi.

Wikipedia kan man också läsa:Nostalgi (grekiska nostos, hem, och algos, sjuka) betyder längtan efter ett ofta idealiserat förflutet.

030 Bloggaren drabbades av nostalgi här om dagen. Det inträffade när hon övernattade i barndomshemmet. Underbar solnedgång över ”sjukhusgärdet” i Arboga. 028

Morgonen tedde sig lika vacker! 034

Från fönstret på Borgaregatan. 051 Den kära gamla MC-kon på fönsterbrädat
och nedanför smög en katt hem på morgonkvisten. 050

Minnen, tankar, ett förflutet men också nutid – allt samlades ihop till just nostalgi.
Fotot på sig själv som liten, då också med en katt i famnen. Susanne och Tussen Tussen hette han, son till Sakas. Bilden fanns på väggen i sovrummet ihop med en annan, den på en ung flicka. 036 Den unga kvinna i sjömansklänning som en gång skulle komma att bli bloggarens mor.

Den kvällen och den morgonen kände bloggaren en släng av nostalgi! Bitterljuv känsla, kan man säga. Lite sorgsenhet, lite lycka.

Sjuklig hemlängtan – ”nostalgia” – kanske katterna lider av också. 002 Fast det är bara en positiv åkomma, tycker bloggaren. Wilma vill helst aldrig lämna den egna gården! Här kommer hon jamande eftersom bloggaren stått och ropat!

Fast ropat på kompisen Felix. Han som är ”vaktmästare” på kyrkogården intill. 004 Undrar man var Felix är så går man bara ut och ropar intill hörnet vid staketet. Han kommer alltid! 🙂

057 Sen lägger han sig tillrätta på trappan. 055 För det där med trädgårdsskötsel har han inte mycket till övers för. Han sköter bara vaktmästeriet – såväl på den egna gården som på den vid kyrkan intill! 🙂

Igår var det varmt! Så här visade bilen: 062 +30! Då var det dags för en glass, tyckte bloggaren! Efter besöket hos Jenny”Slingan vid Torget” i Köping blev det en strut Götlundaglass! 061 Bloggaren köpte sin glass på Stora Torget i Köping – se HÄR!

Dags att knyta sig tidigt, tyckte både Felix och bloggaren igår. Ändå blev det en sen blogg idag. 😉 Imorgon handlar det om bin, massor av bin! Välkommen då!

FlixSuddigt och otydligt,
kanske rent av lite nostalgiskt!Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.