Drug preguntas

Words!! Om kvinnors utsatthet och mäns undfallenhet.

Feminism och jämställdhet, Lokalt, Sverige & Världen, VIKTIGT! 1 Kommentar »

KvinnosymbolJag är feminist. Det har jag alltid varit, ända sen jag var liten, även om ordet inte användes då.
Det handlar inte bara om kvinnors och mäns lika värde i största allmänhet – som det till synes självklara att lika lön för lika utbildning och erfarenhet oavsett kön borde gälla.
Det handlar också om att flickor, tjejer, kvinnor, tanter självklart borde kunna känna sig säkra!
Säkra i hemmet förstås men också utanför detsamma – på jobbet, på väg till och från jobbet.

Rädd kvinna går hem Våga ta en promenad efter mörkrets inbrott, gå hem ensam efter en festkväll, våga passera en grupp män. Grupp av män

När jag tittar på den här bilden – Fara 1 – går det rysningar genom kroppen av obehag. Jag skulle aldrig i livet vilja vara där, på platsen som bilden visar. Varför? Jo, för rädslan för mannen som går där framme.

Man springer efter Det låter inte klokt! Jag är inte feg av mig och inte heller överdrivet rädd för någonting. Men att vistas ute ensam när det är mörkt får genast varningsklockorna att ringa högljutt och det är något vi flickor, tjejer, kvinnor, tanter får lära oss sen barnsben.  ”- Akta dig för fula gubbar!”

Det handlar inte i första hand om rädslan att bli rånad eller bestulen på någonting utan hotet mot kvinnokroppen. Rädslan att bli tafsad på, överfallen, våldtagen, misshandlad, kanske mördad. Mörker överfall

De allra flesta kvinnor vet vad jag pratar om. Väldigt, väldigt många kvinnor har blivit utsatta för kränkande ”komplimanger”, tafsade på, blottade inför och kanske värre saker. Saker som lärt oss att vara på vår vakt och skydda oss. Ska vi gå ut måste vi tänka på hur vi är klädda, att aldrig gå ensam om det är mörkt och att gå över på andra sidan gatan om det står en ensam man längre bort i mörkret och väntar.

Och det handlar inte om att flickor, tjejer, kvinnor och tanter är rädda för andra flickor, tjejer, kvinnor eller tanter – det handlar om män. Vi är rädda för män. För varje okänd man kan utgöra ett hot och det vet vi aldrig i förväg.

Men Gud förbjude att tala om detta – om alla kvinnors rädsla! Det är kränkande för de stackars männen, det får vi höra allt emellanåt.
Det är okunnigt och patetiskt att ignorera en stor grupp kvinnors i många fall klart befogade rädsla! Se till att fatta och gå ihop med oss kvinnor för att få ett slut på rädslan och hoten!

FATTA  är förresten en förening som presenterar sig så här: ”FATTA är en ideell förening som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.” Du hittar FATTA – HÄR!
FATTA MAN
– ”FATTA MAN möjliggör för pojkar och män att ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld.” Du hittar FATTA MAN – HÄR! FATTA MAN

En som beskrivit det hela på ett väldigt bra sätt är Mimmi Lexander i Veckorevyn. Mimmi Lexander 2

Här återger jag hennes krönika i sin helhet, och rubriken är:

”DET FINNS INGEN TJEJ SOM INTE HÅLLIT NYCKLARNA EXTRA HÅRT I HANDEN PÅ VÄG HEM

Lisa Holm kom inte hem. Det kan inte finnas någon som läst om Lisa som inte blivit berörd. Ilskan. Sorgen. Avskyn mot den eller de som släckte ett liv. Tankarna som går till hennes familj. Och att ondskan finns så nära – vi känner det alla.

Men för att jag är tjej känner jag något annat än vad jag tror killarna i min närhet gör. En känsla utöver den uppenbara förtvivlan över att något sånt här kan hända. En känsla utöver att vara rädd för det värsta. En känsla av att vara underordnad, att behöva anpassa sig, och att vara jävligt ledsen över att det är så här.

Den känslan.

Killar blir också misshandlade och utsatta för oprovocerat våld och rån och överfall. Killar kan också känna sig otrygga och vara rädda. Men jag pratar om någonting annat, ett annat lager, en annan känsla. Känslan som alla tjejer känt, bara för att vi är just tjejer.

Jag försökte förklara för min pojkvän i helgen varför han aldrig kommer att förstå den känslan helt. Har han någonsin ens reagerat när han går av bussen och det är bara en enda man som går av samtidigt och därför funderat på att åka vidare en hållplats och ta en lite mer befolkad omväg för att han inte vågar ta risken? Har han valt bort att åka taxi för att han inte velat vara utlämnad till en man ensam i en bil? Har han någonsin stannat i tunnelbaneuppgången och väntat på folk innan han vågat gå ut för att någon gett lite för många ”komplimanger”? Har han ångrat att han inte tog på sig en längre kjol eller lägre klackar just där på hemvägen för att inte väcka så mycket uppmärksamhet? Har han kastat sig in i porten, tryckt igen dörren så hårt han kan bakom sig och andats ut med skakande andetag och tänkt att han klarade sig den här gången? Har han funderat över att det inte är hans saker någon vill åt utan hans kropp?

Nej.

Det finns inte en enda tjej som inte vänt sig ett par extra gånger om på vägen hem, som inte hållit nycklarna extra hårt i handen med den spetsigaste nyckeln utåt just in case eller vågat låta mobilen ligga kvar någonstans i väskan där man fan inte hittar den när man behöver den som mest.

Kanske borde man köpa ett överfallslarm, ett pepparsprej, kanske till och med ett vapen. Kanske borde man aldrig mer gå utanför dörren över huvud taget efter att mörkret fallit. Ja, det är så vi tjejer känner just nu. Väger om det är värt att göra något en kväll bara för att vi inte kan veta att vi kommer hem säkert. Eller veta säkert att vi ens kommer hem, för den delen.

Det luktar syrén, nyklippt gräs, grillat och sommar ute. Det är början på den bästa tiden på året. Men det är också början på en säsong av sexualbrott, våldtäkter och mord på oskyldiga tjejer som råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Det går kanske att berätta och försöka förklara, men det går inte att få en man att förstå den känslan fullt ut, för han har aldrig känt den. Känslan som handlar om risken för att varje tjejs värsta mardröm ska hända, som är så outhärdlig att tänka på att det vänder sig i magen.

Vi vet fortfarande inte vad som hände Lisa Holm. Men det vi vet är att Lisa aldrig kom hem.

Och känslan, den där känslan jag pratar om, blir mer påtaglig än någonsin.

När någonting sånt här händer är det inte bara rädslan över att bli förföljd, alltså den paralyserande rädslan eller kanske den adrenalinstinna rädslan där hela kroppen är redo för försvar, som blir extra tydlig. Det är också maktlösheten och det ojämställda i att ha andra fysiska förutsättningar – att man ska behöva anpassa sitt liv för att man inte föddes med kuk.

Jag vill inte behöva få fler män i min omgivning att förstå den känslan.

Jag önskar att jag aldrig någonsin igen hade anledning att försöka.”

Ni hittar Mimmi Lexanders krönika HÄR!

Rädd kvinna

Feminist märke

Finn fem fel!

ARBOGA, Djur och Natur, Djurrätt, Lokalt, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Finn fem fel! Eller i alla fall en hel del…  :-(

Först ut:  008 Vad är det för fel på den här bilden?

Jo, det här: 008 - Kopia Ett cirkustält på Norra Ågatan i Arboga. Det är inte rätt vy från Arboga och inte rätt över huvud taget!

Cirkus Maximum som gästade Arboga igår har fått många att agera med protester mot djur på cirkus. Bilden här från Maximums är för några år sedan: Cirkus maxiumum 2004

Stopp Stopp för djur på cirkus! Just nu cirkulerar en lista på Facebook mot Cirkus Maximums besök ikväll i Köping. Se HÄR!

Motioner har skrivits och djurskyddsorganisationer har agerat – bland andra Djurrättsalliansen. Klicka HÄR för att komma till Djurrättsalliansen om cirkusdjur.

HÄR skriver Djurens Rätt om djur på cirkus. Bilden ovan på elefanten är från Djurens Rätts sida.

DJUR ÄR INTE LEKSAKER OCH DJUR ÄR INTE UNDERHÅLLNING PÅ CIRKUS!!

015 Ett annat misstänkt fel fick bloggaren att ta en extra sväng runt Vasastan med bilen och stanna till.
Ser ni? 015 - Kopia Vad gör två svartklädda män på taket till den f d kiosken på Köpingsvägen som förmodligen fick stänga på grund av alla inbrott… 015 - Kopia (2)
Bloggaren vet inte – kanske någon annan har förklaring?

Det här är också mycket fel! 018 Hittades imorse på golvet hemma. Det är dilemmat med att ha katt.
Den lilla musen ska inte ligga död på rumsgolvet utan springa ute i gröngräset om våren. Nu ligger den begravd nedanför körsbärsträdet… 020

Det här är också fel egentligen… 009 Bloggaren äter ogärna kött. 010

Allra helst inte kött som inte kommer från ekologiska och kravmärkta gårdar lokalt… 013 Men tyvärr orkar inte bloggaren stå emot ibland… 014 MAX – Sveriges godaste hamburgare!

Ingen är perfekt och bloggaren har aldrig utgett sig för att vara det heller. Gårdagens besök på MAX i Köping var ett litet felsteg och undantag…

Inte fel – utan rätt! 001 Scilla som lyser blått om våren är aldrig fel utan bara, bara rätt! :-) 002

ALLA ska med!!

Arbete och rättvisa, ARBOGA, Äldreomsorg, Demokrati och rättvisa, Lokalt, mänskligt, POLITIK, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Dagens insändare i Arboga Tidning.

Bloggaren är ”stolt men inte nöjd” över den! För när ska ord bli till handling någon gång!?

ALLA ska med!!

image

Bara två saker idag! Lika viktiga!

Demokrati och rättvisa, Främlingsfientlighet, Lokalt, Miljö, POLITIK, Sverige & Världen, VIKTIGT! 1 Kommentar »

Idag blir det bara två saker på bloggen. Båda lika viktiga!
Först ut: Skavlan! Skavlan

Klicka HÄR för att se SD:s Jimmie Åkesson i Skavlan försvara främlingsfientlighet och predika ”Give them hell” om att fälla alla regeringar som inte är mot invandring!

Fredrik Skavlan gav inte Åkesson någon pardon! En av de bättre intervjuer jag hört och sett på länge!
”Skavlan var en ”pitbull”! – som Göteborgsposten skriver i en ledarblogg – se HÄR!

Det andra viktiga: Earth hour

Earth Hour ikväll – för vårt klot, vår miljö! Läs HÄR om denna timma för vår värld! För en ljusare framtid! Släcka kl 20.30

Så släck! Släck miniHalv nio ikväll är det dags! Släck

Stäng av datorn! Turn off computer
Stäng av TV:n och lev! Close the tv and live

En middag i stearinljusens sken! Middag med ljus Boken du gärna vill läsa men inte hunnit för allt TV-tittande och datoriserande!  Läsa med ljus

Släck! Visa din goda vilja gemensamt med jordens folk under en timma! Släck lampan för miljön

Båda dessa inlägg i dagens blogg är oerhört viktiga – för fred, för överlevnad, för människor och för vår planet.

Avslutningsvis – orden på köksväggen här hemma: En kall hjärna o s v

 

Den som väntar på något gott…

Äldreomsorg, Dagens predikan, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Predikan Dagens predikan blir kort.
Den handlar om väntan. Väntan

Det kan vara trevlig väntan! När man gjort fint. 032 Pyntat till det lite. 001 Bakat bullar! 003

Sen kan väntan bli lite mindre trevlig… 005 När personen aldrig kommer… Sen lite skärrad… 008 För att sen bli till ett lugnt: – Det löser sig! Han kommer! 017

Det är den trevliga varianten av väntan. ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.” Sen finns det väntan av annan sort. Den oacceptabla! En väntan som aldrig ger resultat hur länge man än väntar och man därför genast ska upphöra med denna väntan!

Den dåliga äldrevården Den väntan handlar om äldrevården. Stupan
Omsorgen som inte är omsorg utan virrvarr och vanvård. Stupan 2

Det är en väntan som gör bloggaren ARG! ARGFör det handlar om gamla, trötta och sjuka människor som slitit hårt i sina liv och sen bara får omvårdnad i teorin och som tomt prat – inte i praktiken! Gammal trött

VIKTIGT Då blir bloggaren upprörd och vägrar vänta! För det handlar om Respekt 2 Och det är VIKTIGT 2

Pennvässare Därför vässar bloggaren nu åter pennan och går till attack! Penna och vässare Vägrar vänta!

VÄGRA VÄNTA – AGERA! PROTESTERA! NU!

Avslutar med en bild ur dagens DN! Inte direkt kopplad till väntan eller äldrevård – och ändå precis så!  Tuula i DN 22 mars 2015

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.