Drug preguntas

Här kommer Kväsarvalsen…

ARBOGA, Demokrati och rättvisa, Lokalt, Mobbing, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

kvasarvalsen-ake-gronberg Här kommer Kväsarvalsen! Nej, inte i Åke Grönbergs version utan på riktigt, i verkligheten…

Kväsa – vad betyder det? Så här säger Synonymordboken:

”Synonymer till kväsa

1. hämma, dämpa, betvinga, lägga band på, göra våld på, undertrycka, hejda, kuva, vingklippa, nedtysta
2. tukta, stuka, kuscha, förödmjuka, förnedra, snoppa av, åthuta, näpsa, bräcka, knäcka, stäcka, sätta på plats, ge en duvning, trycka ner i skorna, knyta upp svansen på.”
Kväsarvalsen – kväsa på riktigt – hur menar bloggaren då? Jo, det finns människor som när en önskan om att kväsa andra.
trycka-ner-nagon  Sätta andra på plats, kanske förödmjuka dom, visa makt (när man själv känner sig ynklig och liten)
–  helt enkelt trycka ner andra i skorna. behovet-att-trycka-ner-andra-i-skorna
trycka-ner Se till att andra inte kommer här och sticker upp!
Dom kanske påtalar felaktigheter – sådant som inte ska ändras på för ”så har det gjorts i alla tider”…
Få tyst på dom bara! Skrämma dom till tystnad. Det finns SÅ raffinerade sätt att göra det på utan att behöva ryta:
– Håll käften och vet din plats!! skalla-ut-nagon
Bloggaren är en sån som en del rädda vill kväsa, trycka ner, få tyst på! För bloggaren är en person som inte håller tyst om hon ser dumheter. Som vågar fråga. Som också vågar ifrågasätta. Som vägrar rätta in sig i leden! Vilka led??
MEN – det har inte alltid varit så…
radd-for-larare Bloggaren blev rädd i skolan. Rädd för auktoritära lärare utan förståelse. Lärare som ville visa makt och skrämma. Rädd, blyg och tyst – som gjort för att bli mobboffer – vilket bloggaren också blev. barn-som-mobbar
vaxaDet var då – men liten blir stor… stark-kvinna
Liten blir stor och tar till sig det hon lärt. Förstår att människor som vill kväsa är små och rädda. radd-karring
Människor utan inre balans och harmoni – små människor som mår dåligt och tar ut det på andra. pollaks-ord
hallkaften Människor som tycker att dom mår bra och blir lite större, om det trycker ner andra. Och särskilt är det skönt att trycka ner andra som hotar deras position – som vägrar göra ”som vi alltid har gjort” utan måste ifrågasätta och komma med nya idéer.
Människor som inte säger ja och amen utan vill ta en diskussion. Dom är de små människorna största fasa – och då ska det tryckas ner! trycka-ner-nagon
strong-people Bloggaren var liten och rädd i skolan men som vuxen är hon stark och trygg. Och tar heller ingen skit! ta-ingen-skit
Så blir bloggaren attackerad av en liten människa som ska sätta på plats för att själv känna sig större så reagerar hon! Protesterar och tar en diskussion. samforstand
Eller helt enkelt struntar i dumt folk! Sådant som inte är värt att lägga energi på. Som när bloggaren gick med i Miljöpartiet här i Arboga och en känd person i Arboga, lärare förresten, sa:” – Stackars er i Miljöpartiet som får in henne!”
DET är en liten människa som uttrycker sig så. Bloggaren bara log och gick vidare och kommer heller inte att avslöja den lilla människans namn – för bloggaren är en god människa trots att hon är stark.
Lika lite berättar bloggaren om vad människorna heter som säger till andra att ”de ska passa sig för henne” – och då menar bloggaren.
Små, rädda människor säger sådant om andra som de upplever starka – glöm aldrig det!
tala-med-varandra Nej, låt arbetsplatser och bekantskapskretsar bli ställen där man kan prata om allt utan hot eller förminskanden! För på sådana platser kommer det att råda harmoni.  frid-harmoni-sinnesro
radd-som-liten Så vägra låta dig tryckas ner av en liten människa
– som bara vill visa makt!radd-for-larare
trycka-ner-andra-och-nedtryckt-sjalvInse att det är livrädda människor du råkat ut för! radd-karring Ta makten över dessa små människor genom att protestera, ifrågasätta och ta en diskussion! batman-kvinna Du kommer att vinna – jag lovar!
Och skapa harmoni! 🙂
Så kör inte Kväsarvalsen!
Och vägra bli kväst!!
ta-ingen-skit-troja
harmoni
Odla harmoni och vänlighet istället!
Men vill du lyssna på Kväsarvalsen i musikform – klicka HÄR och kom till Youtube! Ewa Roos och Bert-Åke Varg framför den där!
toner”En kvanting träder i salen in, för att fröjda med fjällan sin, och alla rynkor blir glada i håg, ty stunsigare kvanting man sällan såg!
O, du den stunsigaste kvanting som vi nånsin i livet gett! Något av vår kvantitetttjolanting ty aldrig bättre i livet vi sett….”
Lite annat också i bloggen!
005 Arbogas Lucia! Lions i Arboga har beslutat att Arboga ska ha en luciakör och bland de som vill vara med lottas sedan ut vem som blir Lucia! 006
Alltså inget röstande! Ingen skönhetstävling eller en Lucia som är den som har mest vänner eller värsta släkten att ragga röster!
Köping och Kungsör tyckte inte alls att det var någon bra idé och fortsätter med skönhetstävlingen för den som kan ragga flest röster… Dåligt år 2016, tycker bloggaren!
Så här gick det för Köping då… 013
Och Arboga?? 014
012
HEJA ARBOGA!!
lucia-kille
lussekatter

Det var en gång en liten flicka…

Allmänt, Blommor och blad, Känslor, Lokalt, Mobbing, Personligt!, SKOLAN, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

…som växte upp och bestämde sig för att inte ta mer skit! Smiley arg

034 Det var en gång en liten flicka.

En efterlängtad liten flicka. 032

064 Den lilla flickan var lycklig och glad och hade ett bra liv med sina föräldrar. Pappa och jag
Barnen Wahlfeldt vid pass 1958 Flickan fick en efterlängtad lillebror och en katt och blev ännu mer lycklig och glad. IMG_1642 (2)

Den lilla flickan började skolan och sen var hon inte glad och lycklig mer. Liten smiley gråter

Under hela sin grundskoletid blev den lilla flickan mobbad. Hon visste aldrig varför. Kanske var hon för blyg? Kanske hade hon fel kläder? Kanske var hennes långa i fel frisyr? Hon visste aldrig men den lilla flickan fick 9 år av fasa och bedrövelse. 9 år som kom att prägla resten av hennes liv. Sorgsen smiley

Den lilla flickan växte upp. IMG_0540 - Kopia Skaffade sig en mask som skyddade hennes inre. Före - Kopia Hon såg ut att vara glad men inuti fanns det mycket sorg.

Susanne för länge sen När den lilla flickan blev äldre och fick jobb började hon förstå mer och mer av människor och deras beteende. Hon såg spelet. De förtryckta och förtryckarna. De mobbade, diskriminerade, de nedvärderade – hon såg dem och tog deras parti – alltid!

När den lilla flickan blev mamma fortsatte kampen. Susanne och Carl-Johan 1986 Aldrig att hennes egna barn skulle få bli mobbade! Aldrig att de skulle få lida så som hon hade gjort. Inte de egna barnen men inte andra barn heller!

Susanne 1996 Hon agerade, skrev insändare, protesterade, blev politiker, blev agitator!
Det som var orättvist och fel måste rättas till. Hon fick mycket positivt ut av det hon gjorde. Det hände saker och människor tyckte om att hon agerade. susanne w linde från internet
Men inte alla… IMG_0860 (4) En tidning skrev om näthat och hatbrev i brevlådan. Men hon gav inte upp.

Ja, den lilla flickan blev vuxen men skoltiden hade satt sådana spår att hon ofta inte kunde prata om åren utan att gråta. IMG_4766 (2)
Gråt Susanne Men hon hade bestämt sig för att inte ta mer skit!

Smiley arg

Smiley arg Därför rinner sinnet över på henne ibland när en del människor tycker att hon är ”jobbig”, att hon ”bråkar” eller bara är ”too much”. När någon gör sig rolig över henne – eller rentav mobbar henne för hennes protester och agerande.

För den lilla flickan, idag vuxen, tar inte mer skit! Och hon kommer aldrig att sluta agera mot orättvisor, diskrimineringar, mobbing och missförhållanden. ALDRIG! Efter

Avslutar bloggen idag med bilder från Botaniska Trädgården i Göteborg. Klicka HÄR för att komma till Botaniskas hemsida där ni också kan beställa deras nyhetsbrev!

Det här är INTE vägen till Botaniska. 002 Bloggaren gick fel… Detta är Slottsskogen i Göteborg! 🙂

HÄR är Botaniska Trädgården! 049

Och här är färgprakt! 007 – 015010041 – 021 – 043

025 Och ett näsduksträd! 022

Näsduksträdet är unikt. 028 Blommorna ser ut som näsdukar som fladdrar för vinden. 023

Ängen av pingstliljor… 053…och så avslutar vi kärleksfullt med ett hjärta. För visst är det väl ett hjärta av växter och blommor! 046

Var rädda om er! Var rädda om andra, om varandra! TA INGEN SKIT!!Smiley arg

Hjärta

 

Våga vara den du är! Bort med kopiorna!

Lokalt, Mobbing, Personligt!, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Mamma pratar med dotter ”- Var du mobbad i skolan?” När mamma frågade mig som vuxen gick jag mumlande därifrån med tårar i ögonen. Det var för hårt, för svårt att prata om.

Mobbad 2 Och mamma visste men hade säkert förträngt. För pappa gick ju ibland till skolan och skällde på någon av de värsta som kallade mig ”jävla 1800-talskärring” för att jag som flicka ibland bar mitt långa hår i lång fläta på ryggen. Mobbad 3 Man skulle ju passa in! Hår i fläta stämde inte med alla andra som hade håret klippt i frisyrer eller bara tufft hängande.

Mobbad tjejer Flickor tisslar, tasslar och viskar. Jag vågade till slut inte öppna munnen i skolan för att inte de värsta mobbarna hånfullt skulle härma allt jag sa. Det var svårt när jag ibland var den enda som kunde svaret på frågan magistern ställde på lektionen men valde att inte svara. Mobbarna vann. Mobbing tjejer

Mobbad 1 Jag såg andra som mobbades också. Pojkarna hade det tuffare. Mobbad killar Där var det nävarna som gällde när mobbarna skulle sätta offret på plats! Mobbing killar

Allt detta sparade jag i mitt hjärta. När jag blev vuxen tog jag revansch! I mitt arbete med personalfrågor stod jag alltid upp för de udda, de annorlunda och de som inte vågade göra sin röst hörd. De som kämpade på, de som gjorde sitt 100 % men som inte dög i chefernas ögon.

Gråtande kvinna 2 Men det tog tid – revanschen. De där plågoåren hade satt djupa spår. Så djupa att jag länge inte ens kunde prata om mobbing och absolut inte om det jag själv utsatts för. Gråtande kvinna 3

Idag kan jag! Idag vågar jag! Idag inser jag att det är underbart att vara en fri själ – en ”free spirit”! Jag är mycket tacksam över det. Fri själ

Gjuta Hur kul är gjutna kopior?? Gjuta kopior Alla likadana – ingen som ”avviker”. Kopior i rad

Förutom att livet blir fruktansvärt tråkigt med alla kopior så är det förödande för utvecklingen! Kreativitet(Bild: Fredrik Torstensson)

Free spirit Free spirit – en fri själ – vad tänker ni på då? Jag tänker på civilkurage! Civilkurage

På kreativitet! Kreativitet - KopiaPå att det händer saker!   Entrepenör

På entreprenörskap! Entrepenör 2

Hur får man världen att blomma med kopior?? Blommande kreativt träd

Tillbaka till de hemska skoldagarna. Varför mobbades jag? Vem bestämde hur ”mallen” skulle se ut? Jag tror att föräldrar har stor del i detta. Föräldrar sätter normen för vad som är OK och inte. Vad som är oacceptabelt annorlunda och inte. Mycket små barn är fria – sen formas de…

Därefter är det skolan som ska ta vid! Fler vuxna med förstånd på plats! Som mamma besökte jag ofta mina barns skollektioner och såg mycket av mobbing. När jag påtalade det för lärarna hade de själva inte märkt någonting…

Mobbing vuxna I vuxenlivet förekommer också mobbing. Mobbing vuxna män Sätt stopp för det! Våga säga ifrån! Visa civilkurage! Var inte en simpel kopia!

Regler för en free spirit Regler för en fri själ:
Du bestämmer reglerna! Lita på dig själv! Fråga ingen om lov! Gör allt med passion! Born free För ”Du var född som original – dö inte som en kopia”!

VÅGA VARA DIG SJÄLV! VÄGRA VARA EN KOPIA! LEV SOM DEN UNIKA, FANTASTISKA PERSON JUST DU ÄR!!

Jag vågar och jag struntar fullständigt i om folk tycker att jag är konstig eller för mycket! När jag gick med i ett politiskt parti i Arboga fick en av partikamraterna kommentarer om hur de kunde ta in ”den där Susanne Linde”. Jag säger inte vem det var men han är en välkänd person i Arboga.  Han är ingen vän till mig – kommer aldrig att bli, naturligtvis. Sådana klarar jag mig utan. Däremot är de udda, annorlunda och fria välkomna!

Var inte en copycat

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.