Drug preguntas

En vän ur tiden – till minne av Conny Hjalmarsson

ARBOGA, Lokalt, Minnesord, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

018 Ännu en vän har lämnat detta jordeliv. För en tid sedan avled kollegan och vännen Hans Wall och i dagens Arboga Tidning kan bloggaren läsa att den vänlige och välkände Arbogaprofilen Conny Hjalmarsson gått ur tiden.

013

Conny var en flitig läsare av denna blogg och dagens sida tillägnas honom.

Conny Hjalmarsson var en lågmäld kändis, kan man kanske säga. I över 40 år drev han Arboga SkivbyrånÖstra Nygatan – ett litet företag som blev näst intill oumbärligt för lilla Arboga med omnejd.

Så när Conny och hans Anita beslutade sig för att det nog kanske var dags för pension var många glada över att skrivbyrån togs över. Arboga Skrivbyrå Fotot visar Conny och den nye ägaren Joakim Sparv. Bilden är från Arboga Tidning den 30 april förra året. Hela artikeln kan läsas HÄR.

Conny hade många strängar på sin lyra och en av dem var Signalhoret och gamla bilar. Signalhornet Signalhornet – en tidskrift som idag heter Classic Motors – startades av just Conny Hjalmarsson och en kamrat.
Så här kan man läsa på Classic Motors hemsida, publicerad 2007, citat: Två killar dök upp samtidigt på en gårdsplan i Kungsör. Båda var spekulanter på en utannonserad T-Ford Runabout 1925. Ett halvår efter detta hade Conny Hjalmarsson och Alf Jonsson startat veteranbilsorganet ”Signalhornet”! Signalhornet 2 Bilden här ser nästan ut att vara tagen framför Connys och Anitas hus.
Läs hela artikeln om ”Classic Motors historia”HÄR!

Conny hade också planer på att skriva om AB Arboga Maskiners historia och hade kontaktat bloggarens far Göte Wahlfeldt för att de tillsammans skulle publicera något i Arboga Minnes årsbok. Tyvärr avled min far för snart två år sedan och hann aldrig bli delaktig i projektet. Nu är också Conny borta…

Conny fotograferade mycket så det var kanske inte så konstigt att han blev erbjuden att ta över alla bilder från makarna Anderssons dödsbo, f d Bruns Foto.
En dag när bloggaren var ute och gick blev hon inropad till skrivbyrån av Anita. Conny och Anita ville ge bloggaren två foton från samlingen.

014 De visste att bloggaren vurmade för Arbogas historia i allmänhet och den om Glasblåsargården, bloggarens fastighet, i synnerhet.

Mycket glad och tacksam tog bloggaren emot dessa gåvor. 015
Bilderna är unika och får inte användas utan bloggarens tillstånd.

Det finns mycket mer att berätta om Conny Hjalmarsson men bloggaren slutar här med en önskan om att Conny vilar i frid. Hans planer efter pensionen kom om intet och det är med sorg i hjärtat vi kan konstatera att Conny gick ur tiden alldeles för tidigt.
Tankarna går till Anita och dottern Sofia samt övrig släkt.

006

Äppelblom från äppelträdet Hjördis som slagit ut.
Kvistarna står i fönstret hos bloggarens mor som gett namnet och äppelsorten.

 

 

Måndagsklipp från söndag

Kultur, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen, Väder och vind Inga Kommentarer »

KlippIdag blir det måndagsklipp från söndagens DN!

019  Knut Ståhlberg, utrikeskorrespondent i Paris har avlidit. DN skriver om en duktig journalist som också blev enormt folkkär. Knut Ståhlberg var en av bloggarens favoriter också. 020

HÄR kan du läsa hela krönikan om ”Rösten från Paris”. Knut Ståhlberg blev 95 år gammal.

Lite annan kultur också. 023 När bloggaren läser om Thielska Galleriets utställning med textilkonstnärinnan Veronica Nygren  022
kommer hon att tänka på sin svärmor Kerstin Linde, amanuens och konsthistoriker på Västerås Konstmuseum en gång i tiden. 028 Kerstins brinnande intresse och engagemang för konsten och alla utställningar hon hämtade hem till Västerås. Kerstin lärde bloggaren mycket om konst. Kerstin Linde avled 2002 i en ålder av 80 år.

Lite tecknat också ur gårdagens DN! Hans Lindström! 026

Och ”Medelålders plus”! 025

Ja, visst längtar vi Nordbor efter solen och igår fann bloggaren detta vårtecken! 🙂 Så lugn! Sol, värme och vår kommer!

Snödroppar 14 febr 2015

Sol eller inte – det är frågan!

ARBOGA, Brott och straff, Lokalt, Minnesord, Natur, Sverige & Världen, Väder Inga Kommentarer »

imagesIdag väntar vi på det här!
Den utlovade solen efter alla grå dagar i november! Mellanbarnet berättade igår att i Göteborg hade solen redan tjuvstartat och spridit sitt solsken i flera timmar! 🙂

Ja, det ser kanske lovande ut nu på morgonen. 002
Vi kommer alla att få svaret idag! Behagade solen lysa på oss eller bara med sin frånvaro! Sol blinkar

003 Lokalbladet har bläddrats igenom tillsammans med Friggs Immunte och grova mackor från Finska Hembageriet i Eskilstuna!
Snatteri kan man läsa om idag i Arboga Tidning och även att de som snattat inte skäms ett dugg för det! Märkligt, tycker bloggaren. Visar faktiskt brist på respekt och att avslöja det så där i tidningen…
Sol galet glad Tidningen skriver förstås också om det vi alla väntar på – se HÄR!

Sorgligt var att läsa om Anna Maria. 004 Den unga kvinnan från Kungsör som arbetade som fotomodell i New York och som så tragiskt omkom i en trafikolycka i oktober.
Begravningen hölls i fredags och Kung Karls kyrka var så gott som fullsatt. Kyrkan var smyckad med otroligt många vackra blommor, de flesta i vitt och många levande ljus var tända. Vacker musik inramade den sorgliga men ändå så fina minnesstunden. Vila i frid Anna Maria.

Blommar gör det också i bloggarens tvättstuga om än mer sparsamt. IMG_4380 Fuchian övervintrar där och längtar förmodligen som oss andra till det här:

Solen kommer

Solen skiner

Some die young…

Allmänt, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

AnnaMaria - Kopia Idag äger något ofattbart rum.

Det hålls begravningsgudstjänst för finaste Anna Maria Moström i Kung Karls kyrka, Kungsör. Kung Karls Kyrka Kungsör

Anna Maria – i våra tankar och minnen fortfarande så levande. Hennes liv avslutades genom en trafikolycka i New York. Anna Maria blev bara 29 år. Hand med ängel

Ljus i handenAnnaMaria minnesstund 21 nov 2014           Foto från Anna Marias FacebooksidaLjus och ängel

Vit duva

 En stilla bön. En tyst minut. En ceremoni för Anna Maria.

”Some die young”...sjunger Laleh och ni kan lyssna på den melodin HÄR.

Some die young LalehFör Anna Maria!

Ljushjärta för AnnaMaria

Fars dag i pappas kvarter.

ARBOGA, Dagens predikan, Historia, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

FarsdagstårtaFars dag idag. När jag vandrar till barndomshemmet där mamma väntar men där pappa inte längre finns – så känner jag igen alla husen och alla människorna – från förr…

030 Villorna på Borgaregatan i Arboga. Jag kan räkna upp dom allesammans de som bodde där – Flickorna Thuresdotter efter pappa Thure Andersson Guggu, Agneta, Gudrun och Gerd hette döttrarna som bodde under en av mina pilar.

”Bull-Gunnar” Andersson med familj, vår ena grannfamilj – Danielssons, och på höger sida Håkan Hallin med föräldrar. Sen familjen Hellkvist där mannen körde taxi och hade en jättefin gammal taxibil parkerad på gatan.

”Änkan” minns jag faktiskt inte vad hon hette – kunde inte namnet ens som liten. Minns bara att hon en gång gjorde min bästa lekkamrat väldigt ledsen när hon talade om för grannbarnen att Gittan inte bodde hos sina ”riktiga föräldrar”… 🙁

Sen kommer Gladers, familjen Gustavsson och därefter Petterssons som hade fyra barn varav de två sista var tvillingar.
Idag finns mamma och Gladers kvar – alla andra är borta eller har flyttat.

023 Mitt emot vårt hus bodde familjen Svanström – mamma Brita, pappa Folke och döttrarna Viveca och Ulla. Tjejerna var så snygga och vi småflickor såg upp till dom. Ibland tog Ulla med mig på en cykeltur på stan – jag satt på hennes pakethållare. Mäktigt för en småunge!
Nästan hus innehades av familjen StenbackaElle, Eleonor, lekte jag med ibland.

En sidogata till Borgaregatan är Belitzgatan. Via Google ser jag att en Salomon Sigfrid Belitz levde i Arboga på 1700-talet och har alltså hyllats med ett gatunamn. 032
Längst bort på gatan som fortfarande är Borgaregatan ses huset där polisen Forslöw bodde, en mycket respektingivande konstapel! Därefter bodde familjen Larsson.
Belitzgatan 1A bodde familjen Rytte. En av sönerna, Peter Rytte, skjutsade mig hem på sin motorcykel en gång. I 3A bodde Gunilla Sköld med sin mamma och i radhuset efter, 3D, bodde min lärarinna i småskolan, Alice Hedlund, en sträng lärare av den gamla stammen med särskilda favoriter…

031 Belitzgatan åt andra hållet. Till höger bodde Holger Hudd med fru och sonen Kenneth – i huset efter, Leni med sina föräldrar.
Det röda huset till vänster var konsumbutik när jag var liten.

Här är huset som hade både särskild mjölkaffär och specerihandel.  038 Nu är vi på Kungsörsvägen.
När jag var två år, skulle fylla tre i september, gick jag själv och handlade mjölk i en 1-liters mjölkflaska. Mamma var hemma med min nyfödda lillebror och skickade med mig en liten portmonnä med pengar och en lapp på vad jag skulle handla. Lappen lämnade jag till tanten i mjölkaffären för jag kunde ju inte läsa.
Ibland var jag rädd för Kalle Nyselius, som bodde med familjen mitt emot. Han kunde sitta utanför affären ibland.

039 Kungsörsvägen har också radhus och i 8C bodde min bästa vän och skolkamrat Cecilia Olsson med mamma Karin och pappa P-O samt systern Kerstin.
Intill bodde Kickan Hambn med sin mamma Stina. Tant Ka kom ibland och hälsade på. Mitt emot ligger huset där familjen Sjökvist bodde – Ing-Britt var ett år yngre än Cecilia och mig.

Huset till vänster fanns inte när jag var liten. 041 Där låg istället Arboga BB där jag föddes. Så småningom blev det sjukhem och jag sommarjobbade där som 16-,17- och 18-åring. Jag städade ihop med Margit och Inga – två underbara äldre kvinnor som lärde mig mycket.
Efter huset skymtar Gäddgårdsskolan där jag gick i 9 år.

Rakt över ån, mitt emot sjukhemmet och skolan låg AB Arboga Maskiner, bäst i världen på borrmaskiner. 042 Där jobbade min pappa Göte som verkstadschef och han hade sitt kontor i det gula huset utmed gatan.

Kempes kiosk låg långt där borta där den vänstra pilen visar. 044 På andra sidan Arbogaån låg de gamla hamnmagasinen som sedan revs. Intill hamnmagasinen kom ambulerande tivolin ett par gånger om året. Dit kom bland andra Kronvalls Tivoli och dödsföraktande män åkte motorcykel på lina! MC på lina

Kronvalls tivoli pollett

Det var tider det – ihågkomna på en promenad i pappas kvarter så här på fars dag…

Pappa, ja – Mamma Pappa och jag som baby – min pappa Göte! 060

Hjärta med PAPPA Älskad far när jag var liten
och när jag blev vuxen. Göte och jag 23 nov 2010 i Eskilstuna

Grattis på Fars dag Hur gärna jag skulle ha velat säga GRATTIS på Fars Dag om jag bara hade kunnat…

Men flaggan är hissad – 007 – och hans grav är besökt. 003
Ett hjärta, ett ljus 005 och vita rosor till älskade pappa…

Glöm inte pappa idag – din egen pappa! Är han i livet – hälsa på honom! Ring honom!
Är han borta – stanna upp en stund och minns. Nu är dagens predikan slut…

Vit ros på pappas grav

 

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.