Drug preguntas

Förintelsens dag imorgon!

Allmänt, Minnesord, Sorg, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Imorgon, den 27 januari 2018, är det ”Förintelsens minnesdag”.

Så här står det om dagen på Wikipedia:

Förintelsens minnesdag den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, 1945.

Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag. Denna dag högtidlighålls årligen av bland annat Forum för levande historia.”

Läs HÄR på Wikipedia! HÄR finns mycket fakta om minnesdagen: ”Forum för levande historia”!

Bloggaren är med i Böckernas Klubb och det senaste bladet såg ut så här. Och ett av uppslagen så här: Fyra bokförslag som berättar om Förintelsen. Klicka HÄR för att komma till Böckernas Klubb.

Bloggaren har beställt den här boken! Den har dock inte kommit än.

Så här står det om boken, citat:
” I den här boken får vi i serieform följa sex barn vars liv slogs i spillror under Förintelsen. De berättar vad som hände dem och deras familjer och om hur de lyckades överleva. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.”
Du hittar den HÄR på Böckernas Klubb!

LÅT DET ALDRIG HÄNDA IGEN!!!!

 

 

 

L Å T   D E T   A L D R I G   H Ä N D A   I G E N !!!

En vän ur tiden – till minne av Conny Hjalmarsson

ARBOGA, Lokalt, Minnesord, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

018 Ännu en vän har lämnat detta jordeliv. För en tid sedan avled kollegan och vännen Hans Wall och i dagens Arboga Tidning kan bloggaren läsa att den vänlige och välkände Arbogaprofilen Conny Hjalmarsson gått ur tiden.

013

Conny var en flitig läsare av denna blogg och dagens sida tillägnas honom.

Conny Hjalmarsson var en lågmäld kändis, kan man kanske säga. I över 40 år drev han Arboga SkivbyrånÖstra Nygatan – ett litet företag som blev näst intill oumbärligt för lilla Arboga med omnejd.

Så när Conny och hans Anita beslutade sig för att det nog kanske var dags för pension var många glada över att skrivbyrån togs över. Arboga Skrivbyrå Fotot visar Conny och den nye ägaren Joakim Sparv. Bilden är från Arboga Tidning den 30 april förra året. Hela artikeln kan läsas HÄR.

Conny hade många strängar på sin lyra och en av dem var Signalhoret och gamla bilar. Signalhornet Signalhornet – en tidskrift som idag heter Classic Motors – startades av just Conny Hjalmarsson och en kamrat.
Så här kan man läsa på Classic Motors hemsida, publicerad 2007, citat: Två killar dök upp samtidigt på en gårdsplan i Kungsör. Båda var spekulanter på en utannonserad T-Ford Runabout 1925. Ett halvår efter detta hade Conny Hjalmarsson och Alf Jonsson startat veteranbilsorganet ”Signalhornet”! Signalhornet 2 Bilden här ser nästan ut att vara tagen framför Connys och Anitas hus.
Läs hela artikeln om ”Classic Motors historia”HÄR!

Conny hade också planer på att skriva om AB Arboga Maskiners historia och hade kontaktat bloggarens far Göte Wahlfeldt för att de tillsammans skulle publicera något i Arboga Minnes årsbok. Tyvärr avled min far för snart två år sedan och hann aldrig bli delaktig i projektet. Nu är också Conny borta…

Conny fotograferade mycket så det var kanske inte så konstigt att han blev erbjuden att ta över alla bilder från makarna Anderssons dödsbo, f d Bruns Foto.
En dag när bloggaren var ute och gick blev hon inropad till skrivbyrån av Anita. Conny och Anita ville ge bloggaren två foton från samlingen.

014 De visste att bloggaren vurmade för Arbogas historia i allmänhet och den om Glasblåsargården, bloggarens fastighet, i synnerhet.

Mycket glad och tacksam tog bloggaren emot dessa gåvor. 015
Bilderna är unika och får inte användas utan bloggarens tillstånd.

Det finns mycket mer att berätta om Conny Hjalmarsson men bloggaren slutar här med en önskan om att Conny vilar i frid. Hans planer efter pensionen kom om intet och det är med sorg i hjärtat vi kan konstatera att Conny gick ur tiden alldeles för tidigt.
Tankarna går till Anita och dottern Sofia samt övrig släkt.

006

Äppelblom från äppelträdet Hjördis som slagit ut.
Kvistarna står i fönstret hos bloggarens mor som gett namnet och äppelsorten.

 

 

Måndagsklipp från söndag

Kultur, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen, Väder och vind Inga Kommentarer »

KlippIdag blir det måndagsklipp från söndagens DN!

019  Knut Ståhlberg, utrikeskorrespondent i Paris har avlidit. DN skriver om en duktig journalist som också blev enormt folkkär. Knut Ståhlberg var en av bloggarens favoriter också. 020

HÄR kan du läsa hela krönikan om ”Rösten från Paris”. Knut Ståhlberg blev 95 år gammal.

Lite annan kultur också. 023 När bloggaren läser om Thielska Galleriets utställning med textilkonstnärinnan Veronica Nygren  022
kommer hon att tänka på sin svärmor Kerstin Linde, amanuens och konsthistoriker på Västerås Konstmuseum en gång i tiden. 028 Kerstins brinnande intresse och engagemang för konsten och alla utställningar hon hämtade hem till Västerås. Kerstin lärde bloggaren mycket om konst. Kerstin Linde avled 2002 i en ålder av 80 år.

Lite tecknat också ur gårdagens DN! Hans Lindström! 026

Och ”Medelålders plus”! 025

Ja, visst längtar vi Nordbor efter solen och igår fann bloggaren detta vårtecken! 🙂 Så lugn! Sol, värme och vår kommer!

Snödroppar 14 febr 2015

Sol eller inte – det är frågan!

ARBOGA, Brott och straff, Lokalt, Minnesord, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

imagesIdag väntar vi på det här!
Den utlovade solen efter alla grå dagar i november! Mellanbarnet berättade igår att i Göteborg hade solen redan tjuvstartat och spridit sitt solsken i flera timmar! 🙂

Ja, det ser kanske lovande ut nu på morgonen. 002
Vi kommer alla att få svaret idag! Behagade solen lysa på oss eller bara med sin frånvaro! Sol blinkar

003 Lokalbladet har bläddrats igenom tillsammans med Friggs Immunte och grova mackor från Finska Hembageriet i Eskilstuna!
Snatteri kan man läsa om idag i Arboga Tidning och även att de som snattat inte skäms ett dugg för det! Märkligt, tycker bloggaren. Visar faktiskt brist på respekt och att avslöja det så där i tidningen…
Sol galet glad Tidningen skriver förstås också om det vi alla väntar på – se HÄR!

Sorgligt var att läsa om Anna Maria. 004 Den unga kvinnan från Kungsör som arbetade som fotomodell i New York och som så tragiskt omkom i en trafikolycka i oktober.
Begravningen hölls i fredags och Kung Karls kyrka var så gott som fullsatt. Kyrkan var smyckad med otroligt många vackra blommor, de flesta i vitt och många levande ljus var tända. Vacker musik inramade den sorgliga men ändå så fina minnesstunden. Vila i frid Anna Maria.

Blommar gör det också i bloggarens tvättstuga om än mer sparsamt. IMG_4380 Fuchian övervintrar där och längtar förmodligen som oss andra till det här:

Solen kommer

Solen skiner

Some die young…

Allmänt, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

AnnaMaria - Kopia Idag äger något ofattbart rum.

Det hålls begravningsgudstjänst för finaste Anna Maria Moström i Kung Karls kyrka, Kungsör. Kung Karls Kyrka Kungsör

Anna Maria – i våra tankar och minnen fortfarande så levande. Hennes liv avslutades genom en trafikolycka i New York. Anna Maria blev bara 29 år. Hand med ängel

Ljus i handenAnnaMaria minnesstund 21 nov 2014           Foto från Anna Marias FacebooksidaLjus och ängel

Vit duva

 En stilla bön. En tyst minut. En ceremoni för Anna Maria.

”Some die young”...sjunger Laleh och ni kan lyssna på den melodin HÄR.

Some die young LalehFör Anna Maria!

Ljushjärta för AnnaMariaPremium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.