Drug preguntas

140314 och Ystadsmodellen

Kärlek, Lokalt, Personligt!, Samhällsfrågor, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

140314 140314 – 14 mars 14

Några siffror bara – precis som ålder. Samtidigt viktigt. Inte bara vad gäller folkbokföring och annat – utan för minnena!

010 Idag har bloggaren hissat flaggan. Solen skiner och minnena går tillbaka till en morgon för flera år sedan.

Kvällen innan såg bloggaren ut så här! 018 Stor och frodig med ett litet barn i magen! 019 Men efter bara några timmar på Köpings BB föddes en liten flicka, en efterlängtad dotter och en syster till storebröderna där hemma.

Så självklart är siffrorna 140314 viktiga! 023 Därför pyntas det med ballonger och serpentiner trots att dottern flyttat hemifrån. Bloggaren vet dock att hon dyker upp imorgon! :-)

020

Tänk så annorlunda det är idag när barn föds. Lika stressigt och tidspressat som i samhället i övrigt. På bloggarens tid fanns ett BB i Köping. Och inte vilket BB som helst utan en förlossningsavdelning inspirerad av bland andra barnmorskan Signe Jansson och den så kallade Ystadsmodellen.
Citat från nätet: ”Signe Jansson introducerade andnings- och avslappningsteknik under förlossningen, och hon pläderade för ett ”mjukt” omhändertagande av mor och barn. Hon kallade tekniken ”hemförlossning på sjukhus”, och den innebar bl.a. att kvinnan med hjälp och stöd av barnmorskan tog aktivt ansvar och del i sin förlossning.”

Signe Jansson 1975 Ytterligare citat: ”Nydanande barnmorska, 1937-1993. Som barnmorska i Ystad revolutionerade hon synen på barnafödandet. Lärde ut vikten av profylax och gjorde pappan till en självklart närvarande när en ny liten människa kom till världen. Den så kallade Ystadsmodellen blev en förebild i hela landet och även i andra nordiska länder tog man efter Signes metoder.”

Gravid Bloggaren födde alla sina tre barn på det vis som Signe Jansson förespråkade. Köpings BB blev populärt och många mammor sökte sig dit från andra delar av Sverige för att föda sinabarn.

Baby En av de viktiga inslagen då var att mamman fick stanna hur länge hon ville på BB. Ingen stress! Bloggaren valde att vara kvar en hel vecka även med tredje barnet. För att lära känna sitt barn, få igång mjölken och komma igen såväl fysiskt som psykiskt efter den omvälvande händelsen.
Med första barnen var det otroligt viktigt! Att under en vecka tillsammans med andra mammor lära sig att ta hand om sitt barn! En fantastisk tid och en väldigt kvinnlig sådan.

Citaten om Signe Jansson är hämtade HÄR och HÄR!

Gudrun föder sitt barn Gudrun Schyman födde sitt första barn tillsammans med sin man och bland andra barnmorskan Signe Jansson. De spelade in en film om ”mjuk förlossning” som finns på Filmarkivet HÄR! En underbar film! Duktiga, modiga Gudrun!!

009 Fram för mjukare förlossning och mer flexibilitet och tid när barn ska komma till världen! 001

Grattis älskade dotter på födelsedagen! Tack för att du kom!

Rosor till Lovisa på födelsedagen

 

 

Ibland har man ingen lust…

Bröderna katt och Vilda Wilma, Kärlek, Lokalt, Personligt!, Stress och utbrändhet Inga Kommentarer »

Mörker i moln Ibland känns det som om alla mörka mola tornar upp sig på ens himmel.

Som om man inte har lust med någonting. Låg

Ledsen En dag när vännerna känns långt borta och känslan ”ensammats i världen” infinner sig…

Mörka moln

033 Då kan det vara skönt att krypa ihop på en varm filt och ligga lågt ett tag. Släppa allt men också inse att det kommer att vända.
Snart blir allt bättre. Vännerna finns där. 021

Idag är en sådan dag.

047

”Tänk på vilodagen så att du helgar den…”

Bröderna katt och Vilda Wilma, Dagens predikan, Lokalt, Mat och Dryck, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Tänk på vilodagen ”Tänk på vilodagen så att du helgar den”, säger Bibelns tredje budord – men gör du så?

Bloggaren försöker. Stress Hon vet vad stress kan göra med en människa. Stressa sig sjukFörst rider man på vågen av att hantera massor av bollar i luften samtidigt – sen platt fall… Platt fall Och då handlar det inte bara om en liten vurpa – utan om sjukdom, ångest, utslagning och arbetslöshet.

Bloggaren tar det numera lite lugnt. Ja, försöker i alla fall… Denna söndag börjar som varje dag med kaffe latte i den blå koppen: 018 Därefter sattes en vetedeg på jäsning! 015 (Mor har broderat bakduken en gång för länge sen.) Nu ska det bakas extra goda bullar!016  Dels är det födelsedagar på gång och sen vill bloggaren gärna liva upp sin gamla mor i gråvädret.

Vilda Wilma är ofta vild och lite bråkig av sig men hon har en del företräden också! 006 Nästan hela gårdagen tillbringade hon på detta vis. Stirrande på kylskåpet! Ibland la hon sig ner och ibland gick hon fram och spanade. 009 Bloggaren fick för sig att jaktkatten Wilma möjligen burit in en mus som sen tagit sin tillflykt under kylen.

Efter många timmar av kattvaktande började bloggaren bli fundersam.” – Vad var det egentligen hon kollade på!?”
Jo, kylskåpet och frysskåpet inunder hade stängts av!! Bloggaren fann att av-och-på-knappen gått sönder! Som tur var hade bloggaren inte så mycket i frysen. Ett glasspaket och en glasstårta gick i soporna – annars var det lugnt.

010 Nu sitter en tandpetare instucken under knappen för att hålla kyl och frys igång! De varnande lamporna har slutat lysa och Wilma har slutat vakta! :-D
TACK WILMA!!!

Ute är det gråväder, som sagt. Det regnar men när bloggaren tittade ut fann hon detta: 012 Snödroppar på väg!
Och lite överallt! 014 Underbart – ihop med ljuset som är tillbaka! :-)

013 Njut av vilodagen! Du behöver inte göra precis som Kronblom Kronblom- men slå ner på takten! Unna dig själv någonting idag. Kör lite mindfulness - medvetande närvaro. Ta tillvara stunden och dagen.

I think its stress

 

Röda Korset stöttar svenska skolbarn…

Lokalt, POLITIK, Samhällsfrågor, SKOLAN, Stress och utbrändhet, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

PostPostvittjning! Först ut idag är reklam!

Bloggaren fick ett konstigt kuvert med posten igår: 023 Det var adresserat till bloggaren och det här var avsändaren: 024
Till vänster på kuvertet stod följande: 025
- Mitt slutbetyg?? funderade bloggaren och upptäckte sen årtalet: 2023!

011 Ett tomt slutbetyg på en fiktiv person som slutar grundskolan i juni 2023.

Bloggaren blev lite intresserad, tyckte det var ett rätt kul sätt att göra reklam på. Men reklam för vad?

Jo, Röda Korset!!   Röda korset ???

014 Är det inte väldigt konstigt att Röda Korset ägnar sig åt detta!?
Nej, det handlar inte om utsatta skolelever i fattiga länder – utan om barn i Sverige!

013 ”Gör din läxa. Så barnen kan göra sin.” uppmanar Röda Korset på talongen förmärkt med 250 kronor att betala in.

SkolaHar den svenska skolan verkligen sjunkit så lågt!? Blivit så utarmad och nedprioriterad att hjälporganisationer typ Röda Korset måste gå in och stödja! Detta är ju alldeles förskräckligt!!

Politik När ska de svenska politikerna prioritera det som är viktigt i vårt samhälle!?
Absolut viktigast måste vara bra skolundervisning åt alla barn! En trygg skola att se upp till, som genererar trygga, kunniga unga människor – de som ska ta över samhället så småningom!

Tired_teacher Istället ser vi slutkörda lärare med en näst intill omöjlig arbetssituation! Som i sin tur genererar slutkörda, desillusionerade barn som tappat lusten och aldrig får de kunskaper de har rätt till. Trötta skolelever Något som i sin tur utarmar samhället och dessutom gör att lärarutbildningen är den minst intressanta för unga att studera vidare till!  SKANDALÖST!

Hur kan det vara möjligt att vi blivit så urdåliga på att ta hand om det viktigaste i samhället – våra barn och unga – att Röda Korset känner sig manade att rycka ut!?
Vill få folk i stundande juletider att tänka på svenska barns kommande skolbetyg istället för att rädda människor i det tyfondrabbade Filippinerna Filippinerna
eller i det krigshärjade Syrien!? Syrien

Skrämmande - och vad gör vi åt saken!?
Alliansen BOTTENBETYG för Alliansen!!  Betyg C

Blir det bättre av regeringsskifte? Jo, kanske! Så här kan det inte få fortsätta.

Klicka HÄR för att komma till Röda Korsets hemsida och tänk då helst inte på svenska skolbarn utan på de verkligt drabbade i världen! :-(

Full brevlåda Imorgon blir det ännu ett neddyk i posthögen! Ses då!

Avslutar med ett frostbitet strå gullris. Tycker just frostbitet och kyligt är en bra avslutning på denna blogg…

007

Mina drömmars stad – Arboga… Nu ett dödskallesamhälle!

ARBOGA, Äldreomsorg, Bröderna katt och Vilda Wilma, Demokrati och rättvisa, Feminism och jämställdhet, Lokalt, mänskligt, POLITIK, Samhällsfrågor, SKOLAN, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen, Vården, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Arboga Mina drömmars stad – Arboga. Staden jag föddes i och som blev min barndoms stad.
Jag vill kunna vara stolt över min stad men det går inte längre…

SkrämdUtvecklingen skrämmer mig. Om och om igen rubriker om RASISM rasism,
Inbrott inbrott, misshandel misshandel,
Knark droger, Mordbrand mordbrand och Mord ond, bråd död. Skrämd man

Rädd Jag är rädd för den stad som Arboga har blivit – eller kanske är på väg att bli. Jag är ännu mer rädd att alla andra små och stora städer ser likadana ut. Att vi går mot ett samhälle av rädsla där människor inte vågar gå ut på kvällarna och där ropen på hårdare tag skallar.

Vad beror utvecklingen på? Jag tror att det är en mängd faktorer som spelar in.
Överfullt dagis Överfulla dagis men personal om inte orkar. Dålig skola Dålig skola med lärare som inte orkar.
Utbränd snart - kvinnaEn jämställdhet som inte fungerar och som får kvinnor att inte orka – men som även får män att kollapsa. Utbränd man

Dålig sjukvård större bild Dålig sjukvård. Dålig psykvård Dålig psykvård. Dålig kriminalvård Dålig kriminalvård.
Dålig vård och omsorg över huvud taget.

dödskalle Hur tar vi oss ur detta dödskallesamhälle!?

Trots allt är jag optimist och vägrar tro att det inte finns lösningar.
En lösning, en stor sådan, är en förändrad syn på samhället – vad som är viktigt och inte.
Viktigt är INTE högre löner åt höginkomsttagare eller storsatsningar på skrytbyggen eller sprängfyllda aktieportföljer!
VIKTIGT är alla ”mjuka frågor” som handlar om hur vi behandlar oss själva och varandra.

Bland det viktigaste i ett samhälle är barnen, den kommande generationen. Därmed blir SKOLAN en av de absolut viktigaste satsningsområdena! Läraryrket måste uppvärderas mycket, mycket mera och elevers skolmiljö måste ha prioritet 1.

Därefter kommer vården – ALL VÅRD! Uppvärdering också av alla vårdyrken!  Högre löner och bättre arbetsförhållande!

aldringssang_stor1 Sen måste det vara otroligt skamligt av ett land som Sverige att vanvårda sina gamla – de människor som en gång byggt upp vårt land!

71-åring kvinna med liggsår… ilo-trycksar-text[1] Vi borde skämmas!!

politikAllt är politik och politiker kan förändra om vi tvingar dom genom att kräva handling och att sen rösta rätt.

Göra lite som katten Curry! Kräva kärlek och omsorg! 011 Med upprepade försök får han som han vill. :-) 014

Jag ger aldrig upp! Arboga Arboga – mina drömmars stad…

No drogs

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.