Drug preguntas

Happiness is my birthright

Dagens predikan, Lokalt, Medicinskt, Personligt!, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

003 Dagens predikotext: Lycka är min födslorätt.
Ja,så borde det vara – för alla! Så ser det inte alltid ut, tyvärr.

Vissa saker kan man dock göra för att hjälpa andra till lite lycka.

008 Lämna blod för att rädda liv – det kan man göra! 006 Blodbussen från ”Ackis” – Uppsala Akademiska sjukhus fanns på plats vid vårdcentralen i Arboga i veckan som gick. Arbogaborna är väldigt duktiga på att lämna blod, fick bloggaren veta! Det kan vi känna oss stolta över, sa personalen på blodbussen.
Bloggaren valde ett bagageband för besväret. 013

En som också gör sitt till för att ge lite lindring och kanske lite lycka är Janne Saaw. 005 Avancerad hemsjukvård – så kallat AH-team kommer igång igen från 1 september och styrs från lasarettet i Köping där Saaw är verksamhetschef för medicinkliniken.
Det känns bra. 004 Bilderna är från Arboga Tidning och du kan läsa mera HÄR!

Bloggaren behöver just nu vila som födslorätt förutom lite lycka då och då också. Så visst kan man väl vandra runt i pyjamas hela dagen då om kropp och hjärna säger ifrån!? 018 Likadana pyjamas har mor och dotter. Med katter på förstås! :-)

Det kan bli fråga om fler vilodagar framöver – men kika in varje dag på bloggen för besked!

Vi ses!

034

 

Anti-arbetslinjen! Handlar den om slöhet?

Arbete och rättvisa, Lokalt, mänskligt, Nyheter, Samhällsfrågor, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Arbetslinjen M ”Arbetslinjen eller bidragslinjen, du väljer”. Eller?
Är det inte så att den så kallade Arbetslinjen per automatik leder till bidragslinjen – och hur långsiktig är en sådan politik??

038
Nu kommer ”anti-arbetslinjen”, skriver DN igår, söndag. 036  Bloggaren läste glatt och förväntansfullt rubriker som den här: 037 ”Vi behöver inte arbeta så mycket! 4-5 timmars arbetsdag per anställd skulle räcka för att Sverige skulle behålla sitt välstånd.”
Det är sociologen Roland Paulsen vid Lunds universitet som säger så!

Bloggare är helt inne på den linjen! Att jobba mindre med mer energi och kraft gör att människor orkar! Orkar arbeta längre (fram till pensionen) men också orkar ha ett liv utanför jobbet!

Andra citat ur artikeln: 040 Socionomen som har ledigt en dag i veckan för att leva!

041 SÅ bra och klokt sagt!

MEN – bloggaren tycker artikeln som helhet andas just anti-arbete! Det vill säga en misstolkning av människors önskan att gå ned i arbetstid. Att det skulle handla om människors ointresse av jobb för att istället slappa runt och göra ingenting.
Illustrationerna till artikeln visar på det också: 039

Artikelförfattaren Ana Udovic tar upp en rad händelser där människor maskar på sin arbetsplats. Anställda som surfar på nätet och ringer privata samtal under arbetstid istället för att jobba. Anti-arbete? Människor som inte har lust att jobba??
Nej, det är att göra det väldigt lätt för sig!

Först bör man ställa sig frågan: – Varför ringer man privat och surfar på nätet när man istället borde jobba?
Är det möjligen så att den anställde är så utarbetad att detta är ett sätt att orka vidare? En sund paus för att vila hjärnan?

Maska på jobbet Sen är det väl också så att ”maskare” har funnits i alla tider och på alla jobb. Dessa människor utgör förmodligen en bråkdel av det stora antalet som sliter och vill göra rätt för sig.
Som faktiskt tycker om att jobba, gillar sitt yrke men där det finns gränser för hur mycket ork och tid man har för att klara av jobbet.För mycket jobb

Jobba ihjäl sig Anti-arbetslinjen handlar snarare om att människor som håller på att slita ihjäl sig höjer rösten med en önskan om kortare arbetstid!  En försiktig och mycket klok begäran om kortare tid för att orka! Orka att utföra sitt arbete på bästa sätt och för många år framåt.
Detta är inte bara en fråga för enskilda arbetstagare utan för samhällets fortbestånd och utveckling!
Arbetslinjen leder idag till bidragslinjen! Utbränd Alltför många duktiga arbetstagare slås ut för att aldrig komma tillbaka i jobb. Eller för att placeras om på någon enklare syssla som inte alls motsvarar utbildningen eller tidigare jobb – men för att samhället ska undvika ökade siffror i statistiken om sjukersättning…
Samhället dräneras successivt på kunnigt folk och lojala yrkeskvinnor/män. En katastrof!

Kortare arbetstid ger bättre arbetsinsatser och människor ”håller” längre! Människor får dessutom möjligheten att LEVA och inte bara jobba. D.v.s. det finns faktiskt ett liv utanför arbetsplatsen! Ett mycket viktigt liv som direkt inverkar på människors förmåga att sen utföra sitt yrkesjobb! Vila

Att insinuera att önskemål om kortare arbetstid skulle handla om slapphet och slöhet är djupt kränkande! Det innebär att ytterligare trycka ner människor som håller på att bränna ut sig av arbete! Utbränd 2

Den här seriestripen fanns påpassligt med i gårdagens DN också!

046

Ana Udovic’ artikel i DN hittar du HÄR!

Klipp Imorgon kommer ytterligare ett par läsvärda klipp ur söndagens DN! Här ett annat ur dagens Arboga Tidning!

003
Handlar om de nya rutinerna i Arbogas Hemtjänst och hela insändaren kan du kanske läsa HÄR så småningom… Just nu låg den inte inlagd på nätsidan.

 

 

140314 och Ystadsmodellen

Kärlek, Lokalt, Personligt!, Samhällsfrågor, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

140314 140314 – 14 mars 14

Några siffror bara – precis som ålder. Samtidigt viktigt. Inte bara vad gäller folkbokföring och annat – utan för minnena!

010 Idag har bloggaren hissat flaggan. Solen skiner och minnena går tillbaka till en morgon för flera år sedan.

Kvällen innan såg bloggaren ut så här! 018 Stor och frodig med ett litet barn i magen! 019 Men efter bara några timmar på Köpings BB föddes en liten flicka, en efterlängtad dotter och en syster till storebröderna där hemma.

Så självklart är siffrorna 140314 viktiga! 023 Därför pyntas det med ballonger och serpentiner trots att dottern flyttat hemifrån. Bloggaren vet dock att hon dyker upp imorgon! :-)

020

Tänk så annorlunda det är idag när barn föds. Lika stressigt och tidspressat som i samhället i övrigt. På bloggarens tid fanns ett BB i Köping. Och inte vilket BB som helst utan en förlossningsavdelning inspirerad av bland andra barnmorskan Signe Jansson och den så kallade Ystadsmodellen.
Citat från nätet: ”Signe Jansson introducerade andnings- och avslappningsteknik under förlossningen, och hon pläderade för ett ”mjukt” omhändertagande av mor och barn. Hon kallade tekniken ”hemförlossning på sjukhus”, och den innebar bl.a. att kvinnan med hjälp och stöd av barnmorskan tog aktivt ansvar och del i sin förlossning.”

Signe Jansson 1975 Ytterligare citat: ”Nydanande barnmorska, 1937-1993. Som barnmorska i Ystad revolutionerade hon synen på barnafödandet. Lärde ut vikten av profylax och gjorde pappan till en självklart närvarande när en ny liten människa kom till världen. Den så kallade Ystadsmodellen blev en förebild i hela landet och även i andra nordiska länder tog man efter Signes metoder.”

Gravid Bloggaren födde alla sina tre barn på det vis som Signe Jansson förespråkade. Köpings BB blev populärt och många mammor sökte sig dit från andra delar av Sverige för att föda sinabarn.

Baby En av de viktiga inslagen då var att mamman fick stanna hur länge hon ville på BB. Ingen stress! Bloggaren valde att vara kvar en hel vecka även med tredje barnet. För att lära känna sitt barn, få igång mjölken och komma igen såväl fysiskt som psykiskt efter den omvälvande händelsen.
Med första barnen var det otroligt viktigt! Att under en vecka tillsammans med andra mammor lära sig att ta hand om sitt barn! En fantastisk tid och en väldigt kvinnlig sådan.

Citaten om Signe Jansson är hämtade HÄR och HÄR!

Gudrun föder sitt barn Gudrun Schyman födde sitt första barn tillsammans med sin man och bland andra barnmorskan Signe Jansson. De spelade in en film om ”mjuk förlossning” som finns på Filmarkivet HÄR! En underbar film! Duktiga, modiga Gudrun!!

009 Fram för mjukare förlossning och mer flexibilitet och tid när barn ska komma till världen! 001

Grattis älskade dotter på födelsedagen! Tack för att du kom!

Rosor till Lovisa på födelsedagen

 

 

Ibland har man ingen lust…

Bröderna katt och Vilda Wilma, Kärlek, Lokalt, Personligt!, Stress och utbrändhet Inga Kommentarer »

Mörker i moln Ibland känns det som om alla mörka mola tornar upp sig på ens himmel.

Som om man inte har lust med någonting. Låg

Ledsen En dag när vännerna känns långt borta och känslan ”ensammats i världen” infinner sig…

Mörka moln

033 Då kan det vara skönt att krypa ihop på en varm filt och ligga lågt ett tag. Släppa allt men också inse att det kommer att vända.
Snart blir allt bättre. Vännerna finns där. 021

Idag är en sådan dag.

047

”Tänk på vilodagen så att du helgar den…”

Bröderna katt och Vilda Wilma, Dagens predikan, Lokalt, Mat och Dryck, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Tänk på vilodagen ”Tänk på vilodagen så att du helgar den”, säger Bibelns tredje budord – men gör du så?

Bloggaren försöker. Stress Hon vet vad stress kan göra med en människa. Stressa sig sjukFörst rider man på vågen av att hantera massor av bollar i luften samtidigt – sen platt fall… Platt fall Och då handlar det inte bara om en liten vurpa – utan om sjukdom, ångest, utslagning och arbetslöshet.

Bloggaren tar det numera lite lugnt. Ja, försöker i alla fall… Denna söndag börjar som varje dag med kaffe latte i den blå koppen: 018 Därefter sattes en vetedeg på jäsning! 015 (Mor har broderat bakduken en gång för länge sen.) Nu ska det bakas extra goda bullar!016  Dels är det födelsedagar på gång och sen vill bloggaren gärna liva upp sin gamla mor i gråvädret.

Vilda Wilma är ofta vild och lite bråkig av sig men hon har en del företräden också! 006 Nästan hela gårdagen tillbringade hon på detta vis. Stirrande på kylskåpet! Ibland la hon sig ner och ibland gick hon fram och spanade. 009 Bloggaren fick för sig att jaktkatten Wilma möjligen burit in en mus som sen tagit sin tillflykt under kylen.

Efter många timmar av kattvaktande började bloggaren bli fundersam.” – Vad var det egentligen hon kollade på!?”
Jo, kylskåpet och frysskåpet inunder hade stängts av!! Bloggaren fann att av-och-på-knappen gått sönder! Som tur var hade bloggaren inte så mycket i frysen. Ett glasspaket och en glasstårta gick i soporna – annars var det lugnt.

010 Nu sitter en tandpetare instucken under knappen för att hålla kyl och frys igång! De varnande lamporna har slutat lysa och Wilma har slutat vakta! :-D
TACK WILMA!!!

Ute är det gråväder, som sagt. Det regnar men när bloggaren tittade ut fann hon detta: 012 Snödroppar på väg!
Och lite överallt! 014 Underbart – ihop med ljuset som är tillbaka! :-)

013 Njut av vilodagen! Du behöver inte göra precis som Kronblom Kronblom- men slå ner på takten! Unna dig själv någonting idag. Kör lite mindfulness - medvetande närvaro. Ta tillvara stunden och dagen.

I think its stress

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.