Drug preguntas

Är du Avis?

Lokalt, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

009 Tack vare den här lilla fjädern kom denna stillsamma blogg till.

Avis är bloggaren inte! Varken avis som i avundsjuk – den åkomma finns inte hos bloggaren – och inte heller avundsjuk på Avis som hyr ut bilar i sommarhettan. Men Avis är också fågel på latin! Alltid lär man sig något nytt!

024 Det här är en Avis! :-) Gårdens egen! Fast egentligen heter den här kråkan Corvus cornix på latin, tillhör Corvus – kråkfåglarna.

Bloggaren är så glad över gårdskråkan. Vi respekterar varandra och det känns skönt att kråkan kan vara trygg nära oss. Kråkor är mycket kloka! Läs bland annat HÄR i Forskning & Framsteg om kråkfåglar!

Sen var ju fjädern som bloggen började med från en helt annan fågelart.

008

Mer blir det inte idag! Det är för varmt! Imorgon och på söndag blir det förmodligen sparsamt med bloggande. Då måste det jobbas med andra saker som tar tid.

Tycker ni dagens blogg hör till skräpet? 021 Ni kanske tycker att Assars tankar om fästmannens dikter i söndags kan passa in på dagens blogg?  Tja, då finns det ju digitala papperskorgar…

Dags att stänga ute hettan och stänga in sig med vad gården förmår! :-)

011

TV-svalka och svar på tal!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Mat och Dryck, Natur, Sverige & Världen, TV Inga Kommentarer »

Het solJust nu är det väldigt varmt! VARMT Och värre lär det bli enligt meteorologerna…

Värmebölja Se upp! Det är definitivt inte bra att ligga och pressa i stekande sol! Brandfara Dessutom är det stor risk för bränder i skog och mark. Bränder i skog och mark

025 Undvik solen – gör som Felix! Vänd solen ryggen! Lägg dig i skuggan! 027 Under lite lummig grönska kanske! :-)

Drick mycket också! Vatten Vatten är bäst!

Sen kan man ju helt sonika stanna inomhus när det är som varmast! Titta på TV! :-) 001 Gissa vilket program bloggaren tittar på!?
Skeden avslöjar! 002 Liksom den lilla behändiga brickan! 005 ”Tillbaka till Aidensfield” går numera både på TV4 och TV4Guld – se HÄR!

Driver dagg faller regn 1 Idag kommer bloggaren absolut undvika utomhusvistelse under tiden 14.50 – 16.30!
Driver dagg faller regn 2 SVT visar då ”Driver dagg, faller regn” – en gammal goding från 1946 med Alf Kjellin och Mai Zetterling! Driver dagg faller regn  3
Glöm jämställdhet och lika villkor – här är det gammaldags bondromantik som gäller!  :-) Och filmen är alldeles, alldeles underbar!! Så har bloggaren tyckt sen tonåren och gör så än idag!
För den som ändå missar filmen finns den på Youtube! Klicka HÄR!

Svar på tal så! Sankta Karins Örtagård Arboga Bloggaren skrev 29 juni om Arbogas fina örtagård centralt i stan.  Om alla små skyltar där med namn på de olika växterna. Då kom idén – varför inte ha små upplysningsskyltar också på södra sidan om Kungsgården!? 016 Ett överflöd av olika sorters rosor blommar och doftar där! Men vad är det för sorter??
Bloggaren skrev till trädgårdsingenjör Marina Glimsholt och fick också svar. Det här: ”Tack för ditt förslag. Vi tar till oss idén och hanterar frågeställningen i höst. Nu i sommar är det semestertider och vi har inte resurser till ett sådant arbete. ”
Bloggaren tog fasta på det där med semestertider och bad Marina att försöka komma ihåg att meddela hur det går med förslaget och det lovade hon.
014 Fortsättning följer!

Fler svar! Den 19 juli berättade bloggaren om Fotografiska i Stockholm och den goda maten på utegrillen där. Men vad var det för fisk?? Durad - grillad på Fotografiska
Sara på Fotografiska har nu svarat och sagt: Durad, en fisk som lever i Medelhavet! Bloggaren fick via KristinaFacebook veta att den i Grekland och Albanien också kallas Dorado! Kärt barn – många namn! :-D
Svårt att hitta recept dock – den som så vill kan leta via till exempel Google.

Bloggaren ska försöka ta det lugnt idag. Det blev lite för mycket trädgårdsarbete igår i den då 31-gradiga värmen… 026 Softa istället i skuggan som Felix – eller helt enkelt stanna inne. Ja, inomhus blir det, som sagt, i eftermiddag av synnerliga skäl! ;-)

Avslutar med Glasblåsargårdens egen brinnande buske – som på Moses tid!
Men nej, det är ingen brandfara! Det brinnande står den nedgående solen för när den lyser över gården.

028

 

 

 

Ska du rösta på DP i höst?

Dagens predikan, Demokrati och rättvisa, Djurrätt, Feminism och jämställdhet, Lokalt, Mat och Dryck, Miljö, Natur, POLITIK, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Rösta Vilket parti får din röst den 14 september?
Dagens predikan handlar om ideologier.
Gröna vågen på 70-talet skapade nya gröna partier runt om i Europa och 1981 bildades Miljöpartiet i Sverige. Fokus på klimatfrågor och miljö – nog så viktigt!

Feministiskt initiativ - Fi – kom 2005 för att göra kvinnors röster mer hörda och få till en jämställdhet värd namnet.

2006 bildades Piratpartiet - ”Partiet står för personlig integritet, fri kultur och begränsning av upphovsrätt och patent” – läser jag på Wikipedia. Det handlar om nätet – datorer och annat.

Uppstickare som sätter fingret på viktiga frågor som de gängse partierna tar alltför lättsinnigt på.

Nu är det dags igen! 004
Känner ni inte till loggan? Den står för Djurens parti!

Så här kan man läsa på Djurens partis hemsida, citat:
”Varje år slaktas drygt 85 miljoner djur i Sverige för att bli kött. De svenska lantbruksdjuren lever ofta under mycket hårda förhållanden. Enligt den svenska djurskyddslagen ska alla djur skyddas från onödigt lidande och ha rätt att bete sig naturligt. Idag finns det få spår av djurskyddslagen inom livsmedelsindustrin- eller i andra miljöer såsom pälsindustrin eller forskning.” Läs mera HÄR!

Bloggaren prenumererar på den här tidningen: 007
I det senaste numret kan man läsa om just Djurens parti! 002 Bloggaren håller med om att det är dags att också sätta djurvärn i fokus! Göra djurrättslagar till mer än en skrivbordsprodukt sällan använd. Sätta stopp för kryphålen som gör att djurhållare kommer undan!

Övergiven kattunge - Djurens parti Förutom frågor om försöksdjur, cirkusar, djurtransporter, slakt och mycket mera – skriver DP bland annat att i Sverige räknar man med att det finns 50 – 100 000 övergivna katter!

Djurens parti tar djurens parti! Läs mer om Djurens parti HÄR!
Vill du beställa valsedlar! Sänd e-post till info@djurensparti.se

I tidningen VEGO finns också det här: 005 Om organisationen ”Köttfri måndag”! Att inte äta kött en dag i veckan borde knappast vara särskilt jobbigt. En dag kan bli flera dagar. I tidningen finns massor av härliga vegetariska recept!

En ersättningsguide att klippa ur finns också: 008 Hur du ersätter till exempel smör, mjölk, grädde och ägg i matlagning och bakverk.
Läs mera om tidningen VEGO HÄR! Du kan beställa lösnummer eller en prenumeration!

Sverige är ett härligt demokratiskt land där ideologier kan sticka upp och bilda partier! Vilket parti får din röst i september?

Blågula smultron

Närmiljö! 018 Till sist lite från bloggarens egen: 015

I allt det grå och nötta kan något annat sticka upp! 010

En röd ros! 012 Så vacker att värna. 014

016 Penséer bara på våren – varför då? De blommar ju hela sommaren ända till hösten! :-) 017

Söndagens predikan om ideologier är slut. Vad är viktigast i livet för dig? Vilket parti får din röst? Tänk till ordentligt – du har en enda chans den 14 september.

020

 

Söndag – om en vanlig fredag i juli månad i Arboga och en vaktmästare på kyrkogården!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

011 Söndagens predikan handlar om en fredag! En helt vanlig fredag i juli månad i Arboga. En fredag med lite ”slit och släp” men med en hel del att upptäcka under själva slitet och släpet! :-)

007 En helt vanlig utsikt från en helt vanlig gård i Arboga. Och varför fotograferar man den? Den är ju inte särskilt vacker.
Jo, för det här: 008 Ni blir kanske inte mycket klokare? Det HÄR! 008 - Kopia Där uppe på kyrkogårdsmuren ligger han – vaktmästarkatten Felix! 006 Svår att se? Till vänster om björken framför muren! 005 HÄR! 003

Felix är vaktmästare på kyrkogården med ständig jour. Vi vet det och grannhuset vet det. Vad hans sysslor egentligen består i vet ingen mer än han. Men han är alltid där, på kyrkogården runt St Nicolai kyrka i Arboga.
Undrar man var kissen tagit vägen så ropar man bara i hörnet av trädgården så kommer han strax! Springer över kyrkogården, hoppar upp på muren och ner för att sen komma hem!

Felix 10 juli 2014 Jag ropade! Och han kom. Felix genom staketet 10 juli 2014 Gluttar här genom staketet på ”morsan” som rensar ogräs.

Så visst händer det saker en vanlig fredag när man trädgårdsarbetar! Det finns mycket vackert att se. 020 Som de här blommorna som växer som ogräs. 012 Mycket har självsått sig på vår gård – allt från björkar, syren och kornell till hallon, smultron och bigarråer. 001 En del gammalt finns kvar sen över hundra år då huset byggdes. Det är en härlig känsla!

Smultron Smultron att plocka! Ihop med hallon och krusbär blir det till en härlig måltid! 023

009 Njut söndagen – det är denna predikans uppmaning. Njut av det som finns runt omkring och som är helt gratis. Naturen, vinden, solsken och regn. Allt har sitt – värt att uppskattas. Som den här solnedgången igår kväll till exempel.

Solnedgång 12 juli 2014

Hett som i ett pörte!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

050 +35 visade termometern i bilen här om dagen – utetemperaturen!

Det är hett som i ett pörte just nu!
Och vad är det då ett pörte, kan man undra?? En rökstuga, enligt Wikipedia. Pörte Citat från Wikipedia: ”…en bostadstyp som skogsfinnarna förde med sig till sina nya hemtrakter i de mellansvenska skogsbygderna från slutet av 1500-talet.”
Jaha, då undrar man förstås vad ”skogsfinnar” är?? Läs mera HÄR så får du veta!

Man lär sig mycket genom att blogga! :-) Man lär sig mycket genom att vistas i naturen också. Igår klippte bloggaren en av lönnhäckarna och fann detta i lindträdet intill! 003 A room with a view!

Under lindarna krälar dessa: Inte röda bönor Närbild: Inte röda bönor - Kopia närbild Vetgirig som man är kollades det upp! Eldlus – Pyrrhocoris apterus! Allt enligt Wikipedia! Fredliga insekter, kan man läsa: ” Födan består främst av frön från olika växter men också av andra döda smådjur som den suger ut med sina för detta speciellt anpassade mundelar.”  Men kannibalism kan förekomma inom gruppen. står det också HÄR!

Hett som i ett pörte då svallar känslorna – och även träden… Det här är en sida ur dagens Arboga Tidning: 017 Nere vid Bergmansparken gick det hett(!) till igår. Misshandel och den skadade kastades i ån. :-(
Det borde ha varit hans antagonister som fått bada istället kan man tycka! Svalka ner känslorna lite! :-(
En tromb med sitt epicentrum i Nannberga utanför Arboga kan man också läsa i bladet. Bbl/AT hittar du HÄR!

Wilma svalkar sig på sitt eget vis! 014

Njut dagen! Tips: Upp tidigt, gör dina måsten på förmiddagen och njut sen sol och värme efter lunch! Ha en skön lillördag! :-)

006Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.