Drug preguntas

Intressant idé i Arboga!

ARBOGA, Historia, Lokalt, Natur, Nyheter, Sverige & Världen, Turism, Väder och vind Inga Kommentarer »

I dagens Arboga Tidning läser bloggaren något väldigt intressant! Dahlen 1 ”Unik herrgårdspark renoveras”, säger rubriken.

Under kan man läsa, citat: Göran vill skapa en oas för Arbogaborna”. Göran är Göran Dahlén som bor på Älholmens gård strax utanför Arboga. Göran har hittat en unik karta som visar att strax intill hans ägor anlades en engelsk park för 200 år sedan av dåvarande ägaren Mårten Mannerstråle!

Engelska parken Arboga Nu har Göran och hans fru Marie-Louise planer på att återskapa parken med dess många olika trädarter. Bloggaren tycker att det är en fantastiskt bra idé och ser parken inte bara som en kommande oas för Arbogabor utan som en turistmagnet för Arboga i framtiden.
Tänk att få ströva runt i denna unika engelska park efter en promenad eller cykeltur från centrala Arboga!!

250px-Wilton_House_Gardens Så här kan man läsa på Wikipedia om s k Engelska parker, citat:
”Engelsk park (en: English landscape garden) är en parkanläggningsstil som tog form i England och som under främst 1700-talet spred sig till flera andra länder, bland annat Sverige. Stilen utgör en brytning med barockens ideal med hårt tuktad växtlighet och fyrkantiga former. Den engelska parken uppstod som motsats till den regelbundna franska stilen och präglas av lummig grönska och mjukare, mer naturliga former.”
Läs mera på Wikipedia HÄR!

Fotot ovan är från den engelska parken vid Wilton House, Wiltshire, England och den här bilden visar en engelsk park vid Tullgarns Slott nära Trosa i Södermanland. Engelsk park Tullgarns slott

Bloggaren hoppas att Göran och Marie-Louise Dahlén fortsätter sitt arbete men att de också för stöd för denna särskilda och tidskrävande renovering och anläggning. Lycka till!

Reportaget i Arboga Tidning kan ni möjligen så småningom läsa HÄR! Bloggaren hittar tyvärr inte artikeln på nätet nu på förmiddagen.

Igår regnade det och gårdsplanen översvämmades av vatten. Idag snöar det och till helgen ”lovar” SMHI mera kyla. Försök stå ut – våren är snart här! :-)

Snöar igen

Bloggarens gård är knappast någon engelsk park men däremot med anor från glasblåsarnas tid i Arboga runt sekelskiftet 1900. :-)

Oseriöst Bbl/AT!

Demokrati och rättvisa, Djurrätt, Lokalt, Natur, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

013 Vad vill Bbl/AT med en sådan här artikel??
Förstasidan och braskande, svarta rubriker med texten ”De förlorade sin vän i en ny attack”.

Det märkliga är att den som bär ansvaret för ”vännens” död finns med på fotot – ägaren!! Tidningen insinuerar dock felaktigt vem som bär skulden – och det är som vanligt vargen! :-(  VARGTJUT

014 HUR kan en hundägare släppa lös sin hund i skogar där det finns varg!? Fullständigt ansvarslöst! Ännu värre blir det när ägaren helt sonika sen skyller allt på vargen!

015 Pinsamt och skamligt av en lokaltidning att hänga på och genom anspelningar skuldbelägga ett vilt djur i sin rätta miljö och inte ta upp tamdjursägares ansvar!

Och det är inte första gången! 016 Den gången var det en jakthund(!) som släpptes lös i vargskogen!! Ingen antydan då heller från tidningens sida om ägarens brist på ansvar!!

Ylande varg Tar vi alla ansvar för varandra – och lever med respekt – då behöver inte något sådan här ske!

När bloggaren var liten bodde vi nära en stor väg. Vi hade en älskad katt. Den blev påkörd på den stora vägen. Mor skaffade en ny katt men när den också blev påkörd bestämde mamma sig för att vi inte skulle ha fler katter. Hon kom ALDRIG på tanken att förbjuda bilar att köra på vägen!!

Bor man vid en stor väg måste man inse risken med bilar och trafik! Bor man nära naturen – måste man förstå naturen och djuren där! Kunskap, ansvar och respekt! Då kan vi alla leva i samförstånd och harmoni!

Vrålsur Skärpning Bärgslagsbladet/Arboga Tidning! Mer sakliga artiklar i fortsättningen och gå inte vargjägarnas ärenden!!

Respekt 2

 

Canis lupus. Dra den där om Rödluvan och vargen också…

Djurrätt, Lokalt, Natur, Personligt!, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

013 Varg (Canis lupus) – foto från Wikipedia. Citat Wikipedia: ”Status i Sverige: Starkt hotad”.
Läs mera HÄR!

När bilder säger mer än ord… pict5569

Kolmårdens Djurpark. pict5570

Varghägnet. Varg-och-Susanne-300x225 2

pict5564 Jättefin bild L och varg OK För tio år sedan. Varg och L OK1

004 Fyllt i.

Postat. 010

HÄRSvenska Rovdjursföreningen   Våra Rovdjur Tidning

HÄR - Föreningen Nordulv    bli_medlem Nordulv

Rödluvan och vargen

 

Tända ett ljus för vargen

 

Sugen på konsert?

Lokalt, Miljö, Musik, Natur, Sverige & Världen, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

002 Västerås Konserthus sänder ut sitt program bland annat som bilaga till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning och bloggaren är en av dem som längtar efter dessa program!
Att bläddra igenom och kanske välja ut någon bra konsert till våren 2015!

Konserthusen puffar i det senaste programmet för lite ”annorlunda” konserter för de som inte är vana vid opera och annat. ”Våga välja annat!001 ”Gillar du pop och ryser vid tanken på klassiskt”, står det i programmet och nedanför finns en kupong att klippa ut för att sedan lämna på Konserthuset och få en gratis föreställning av utvalda konserter! Vivaldi eller kanske barock!?
Mycket bra initiativ, tycker bloggaren!

Medan funderingarna går kring vilken gratiskonsert som ska väljas har inbokning gjorts till detta: 005 Beatles för hela slanten om än som covers! :-)

Den här konserten är bloggaren sugen på också! 044

Det ska börjas i tid! 004

003 ”Bäbiskonsert”! Konsert för de yngsta barnen – 0-1 år! Barnen får ligga på en matta alldeles nära musiken och instrumenten så de känner musiken i kroppen. Max 20 barn per konsert plus medföljande vuxen.
Detta tror jag också är väldigt roligt och bra, stimulerande för barnen, ett sätt att tidigt upptäcka och uppleva musik.

Klicka HÄR för att läsa mer på Västerås Konserthus’ hemsida!

Musik för hela slanten – nästan… Avslutar med något helt annat! Bloggaren blev oerhört trött och förbaskad på att regnskogar måste skövlas för att vi i den rika världen ska tvätta håret! Regnskog nedbränd
Därför letades ekologiska schampon upp och de här finns bland annat på Apotek Hjärtat i Arboga. Ekologiskt schampo

Och schampo för barn men som även är jättebra till vuxna: 006

Nu droppar julkorten in! Bloggaren älskar traditionella julkort och det här är det första som kom i brevlådan!

IMG_4589

 

Sol eller inte – det är frågan!

ARBOGA, Brott och straff, Lokalt, Minnesord, Natur, Sverige & Världen, Väder Inga Kommentarer »

imagesIdag väntar vi på det här!
Den utlovade solen efter alla grå dagar i november! Mellanbarnet berättade igår att i Göteborg hade solen redan tjuvstartat och spridit sitt solsken i flera timmar! :-)

Ja, det ser kanske lovande ut nu på morgonen. 002
Vi kommer alla att få svaret idag! Behagade solen lysa på oss eller bara med sin frånvaro! Sol blinkar

003 Lokalbladet har bläddrats igenom tillsammans med Friggs Immunte och grova mackor från Finska Hembageriet i Eskilstuna!
Snatteri kan man läsa om idag i Arboga Tidning och även att de som snattat inte skäms ett dugg för det! Märkligt, tycker bloggaren. Visar faktiskt brist på respekt och att avslöja det så där i tidningen…
Sol galet glad Tidningen skriver förstås också om det vi alla väntar på – se HÄR!

Sorgligt var att läsa om Anna Maria. 004 Den unga kvinnan från Kungsör som arbetade som fotomodell i New York och som så tragiskt omkom i en trafikolycka i oktober.
Begravningen hölls i fredags och Kung Karls kyrka var så gott som fullsatt. Kyrkan var smyckad med otroligt många vackra blommor, de flesta i vitt och många levande ljus var tända. Vacker musik inramade den sorgliga men ändå så fina minnesstunden. Vila i frid Anna Maria.

Blommar gör det också i bloggarens tvättstuga om än mer sparsamt. IMG_4380 Fuchian övervintrar där och längtar förmodligen som oss andra till det här:

Solen kommer

Solen skinerPremium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.