Drug preguntas

Stackars Jansson! En stilla fredag i Stilla veckan.

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Djurrätt, Lokalt, Mat och Dryck, Natur, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

012 Röd dag. Stilla fredag i Stilla veckan. Långfredag.

004 Bloggaren inledde långfredagen med att ta kaffet med ut på trappan. Vad gjorde det att det var lite småkyligt och sparsamt med sol när fåglarna drillade och hackspetten trummade på.
Ljuvligt att njuta av stillheten och naturen. 005 Allt som grönskar och spirar.
Forsythian som lyser upp även en lite grå dag. 020
Det japanska körsbärsträdet har börjat slå ut sina söta blommor! Japanska körsbärsträdet slår ut

När man sitter där på trappan och det är alldeles tyst förutom fågelkvitter är det svårt att tro att man befinner sig mitt i stan.
Sen kommer Wilma och vill vara med! 006 Livlig är hon, rentav vild! och svår att fånga på bild. :-) 007 En bofink uppmärksammade henne och gjorde en dykning – vilket naturligtvis går en kisse för när! 010 Upp i trädet bar det och det hjälpte inte ett dugg att ”morsan” ropade. Men Vilda Wilma hade förstås inte en chans mot bofinken!

Stillheten var borta – så ock lugnet. Bloggaren gick in och fann denna notering i sin kalender: 013 Stackars Jansson som legat i frysen! ;-)
Det blir Janssons frestelse på påskbordet imorgon! Och ÄGG förstås! Kokta ägg De här är kokta och klara att målas!

Bloggaren upptäckte att alldeles för få ägg inhandlats och kontaktade ”Äggakuten” - som raskt ryckte ut! Efter en sväng i hönshuset kom beskedet: - Tolv pinfärska ägg levereras till dörren! Suveränt bra! Tack Ingrid!

Är det någon som är intresserad av lokala ägg från Arboga där hönsen lever ett bra liv – kontakta bloggaren. Ingrids hönor är räddade från slakt efter ett uttjänat liv på ett hönseri.

Värdelös är en höna efter cirka 1-1,5 år på ett hönseri! Fruktansvärt! :-( En höna som lever normalt har en medellivslängd på 10 år! Uppgiften hittad bland annat på Lycksele Djurparks hemsida HÄR!
Höna som räddats Det finns fler än Ingrid som räddar höns. Läs HÄR om Sara från Tanumshede!

016

I tidigare blogg beskrevs den här portern: Electric nurse Kristina hade hört talas om att namnet kommit av de som uppfunnit receptet – och det stämde! Så här står det på baksidan av porterflaskan! OM Electric nurse :-)

På tal om mat och dryck – bloggaren upptäckte starkvaror på Konsum! Soja 1 Soja! Fast nu tror ju inte bloggaren att någon försöker berusa sig på just soja!! ;-)  Soja 2 7,7 %! :-)

Dags att sätta fart! Även om långfredagen är lång så har den ett slut och mycket ska hinnas med. Njut lite också! Vi ses imorgon!

En tulpans inre

 

 

Dymmelonsdagen 2014

Allmänt, Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Natur, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Dymlar eller dymblar – vad är det? Vad betyder Dymmelonsdag?
Dymbel i klocka Så här skriver Wikipedia: Dymmelonsdagen, onsdagen före påsk, då påskfriden inleddes. Namnet kommer av traditionen att i Skandinavien, ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag av trästavar, dymblar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande.”

006
Vad gör man då en dymmelonsdag? Bloggaren har ingen aning om vad ni andra sysslar med men själv tar hon det lugnt! 040 Njuter av det vackra vädret och allt som händer i naturen! 020 Det knoppas överallt och fåglarna kvittrar – en härlig tid! 024

037 Kära mor måste få en vårbukett!

030

Vitsippor och blåsippor blommar för fullt nu. 036

018 Sen var det dags att locka ut katterna på gården! Det är ju så fantastiskt väder! 014
Jo då, Felix följde med! 045
Och självklart skulle det sittas i knä! :-) 049 Men sen blir det alldeles för varmt, tycker Felix och lägger sig i skuggan istället. 053 Klokt!

008 Sen kommer Wilma! Katterna tycker det är toppen när husbondfolket vistas ute. 011 Men det är för varmt i solen även för Wilma. 010 Skönare att njuta i skuggan.

Men när morsan gick in följde katterna med! Och sen var det så otroligt skönt att slappa på stora sängen! 044 Sträcka på sig! 041 Kura ihop sig.
Och så sova lite igen! 042

Lev livet mera som en katt – de vet hur man njuter och tar tillvara! Så njut livet som en katt! ;-)

Dymmelonsdagen blev också lite pyssel inför påsken – och ännu en tulpanbukett placerades ut. :-)

055

Full fart i Arboga!

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Lokalt, Mat och Dryck, Natur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

035 I lördags var det inspirerande i Arboga om inte förr!

Full fart på stan!  023 Torglördag med påskmarknad och så Norsylingen för 15:e året i rad! 030

034 Bloggaren styrde stegen mot ett speciellt marknadsstånd på Stora Torget. Många hade tänkt samma sak! 027
Det var hit bloggaren ville för att handla till påskbordet! 025

Larserik Larsson sken ikapp med solen och fick sälja för fullt! 024

031 En kasse med smått och gott från Travarbo Gårdsbutik fick bloggaren med sig hem! 032 Prinskorv på vildsvin, en liten rimmad vildsvinsskinka och en hjortwurst!
Larserik kunde till och med berätta var någonstans i trakten som djuren blivit skjutna som sen blivit till kommande påskmat åt bloggaren med familj.

För er som inte hann få något med av korvarna och skinkan – gör ett besök i Travarbo gårdsbutik i Medåker! Öppet fredag 12-18 och lördagar 10-14! Travarbo Klicka HÄR för att läsa mer!

Efter en runda runt stan tog vi Strandvägen och där stod denna fantastiska pärla till bil! 029 En Chevrolet Bel Air!

Bloggaren blev sen bjuden på fika på Café Saga! :-)   028

Nu måste bloggaren sätta fart! Stilla veckan är här och idag ”blå måndag”. Läs HÄR Wikipedia om vad dagarna i Stilla veckan heter förutom mer välkända skärtorsdagen och långfredagen som sen avslutas i och med påskhelgen!

001

 

Vad är det du äter!?

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Djurrätt, Lokalt, Mat och Dryck, Natur, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Inga Kommentarer »

Påskbuffe Påsken närmar sig och folk laddar upp för påskbuffé. Men vad är det du äter?? Hur långt sträcker du dig för billigaste skinkan, äggen eller fläskfilén till grillen!?

Fläskfile 2 En annons här om dagen i Arboga Tidning.
Billig fläskfilé. Fläskfile
Från DanmarkDansk grisuppfödning Hur långt är ditt samvete berett att gå?? Dansk gris Hur mycket pengar får din mat kosta??  Bilderna är från danska fläskfabriker. Danska grisar

Samma ICA-affär har slutat med varor från Robertsons Charkuterier i Örebro. Enligt uppgift på grund av för dålig efterfrågan… toppbild kopiera.jpg-for-web-xlarge

Varför inte tänka till lite! Värna om djur och gynna lokala producenter! I samma tidning fanns den här annonsen: 012 Travarbo Gårdsbutik & Vilt! Enligt annonsen kommer försäljning att ske på Torglördagen här i Arboga nu på lördag! Klicka HÄR för att komma till gårdsbutiken i Medåker!

Påskbuffén bör innehålla ägg förstås! Men hur resonerar du när du köper ägg?? Är det billigast som gäller? Du kanske inte ens bryr dig om att titta på äggkartongerna – vilken information som finns där?
Höns i bur Hur smakar äggen från påskbuffén efter sådana här bilder?   Burhöns
Kan du äta äggen med gott samvete? 008

Bloggaren köper ägg lokalt. Utdömda burhöns får en ny chans, ett nytt liv hos en kvinna i trakten. Det gynnar bloggaren!  Här ses ägg, dels ICA:s från Båsbo till vänster (ekologiska), och lokala Ingrids hönsägg till höger. Olika ägg
När äggen sinar hos Ingrid köper bloggaren ekologiska på ICA.

Fler annonser i lokaltidningen. Billigt kaffe på Konsum! 010 Bloggaren köper alltid Zoegas ekologiska, fairtradekaffe MEN ”kanonpriset” på Konsum avser INTE Zoegas två sorter som är ekologisk och fairtrademärkta! estanzia_large Estanzia! hazienda_large  Hazienda! Varför då?? Bloggaren ska genast ställa frågan till Coop.
Läs mer om Zoegas ekologiska HÄR!

Granska annonserna noggrant och med samvete! Låt påsken verkligen bli en glad påsk – även för de som verkligen är inblandade…

Glad Påsk

032 Närproducerat och vilt kan du få imorgon också på Norsylingen!! :-D Nors!! Norsfiskar Serveras i så kallad norsklämma i hamnen nedanför Herrgårdsbron i Arboga imorgon, lördag, mellan 10-14. Norsklämma  Enligt Bbl/AT har tillräckligt med nors infångats för morgondagens begivenhet! 020 Smaken påminner om gurka, tycker en del. Prova!

Annat du kan prova finns i annons i dagens lokaltidning!

021

Passa nu på att handla lokalt och djurvänligt! Ägg och prinskorv m m! Vi ses!

016

OBS!! NU FICK BLOGGAREN ETT MEDDELANDE FRÅN DJURRÄTTSALLIANSEN! SE DERAS BILDER FRÅN BESÖK I SVENSKT HÖNSERI – HÄR!! :-(

Nej, nu blommar det!!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Natur, Samhällsfrågor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

002 Bloggaren älskar när solen silar in genom persiennerna en vårdag som den här!

Och nu blommar det! 010 Inomhus har orkidéerna satt fart! 012 Dessa vackra blommor tål att väntas på! 006 Så fina! 008

Ute blommar det också! 016 Underbart med en blå matta av scilla under det gamla körsbärsträdet! 007

Felix hittade något han också! 013
En söt krokus! 014 Fast det var nog en och annan liten mus han fått vittring på…

020 Visst är naturen underbar! Och att värna om den och klimatet kan man bland annat göra genom att källsortera farliga sopor! 004Återbruket i Arboga gjorde sig bloggaren av med en icke-fungerande julljusstake i det stora plåtskjulet och två kassar fulla med trasiga glödlampor i den gula lådan i mitten!

005 Gamla tonerkassetter till skrivaren hamnade i lådorna för ”Farligt avfall”.

I påsk tänker bloggaren köra grenar och annat trädgårdsskräp! För Återbruket har öppet påskafton som vanlig lördag! Läs mera HÄR!

Igår surrade en humla ute på gården och bloggaren lyckades fånga en fjäril på bild. Värna om vår fina miljö. Låt djur och natur leva!

019Påfågelöga!

Påfågelöga - LITEN KopiaPremium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.