Drug preguntas

The home is where the heart is – söndagens predikan.

Dagens predikan, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Scilla med stjärna ”The home is where the heart is”. Vad betyder egentligen det?

Här om veckan färdades jag med tåg en längre sträcka och kom att prata med en äldre man som satt mitt emot. Vi for genom Sverige och han pekade ut olika ställen han bott på. 012 – Där hade vi ett radhus i några år. Och några mil ytterligare: ”- Bakom kullen ligger villan vi bodde med barnen mellan sextiotvå och sjuttiotre. Han var född norröver och bodde nu i en lägenhet i Borlänge.

-Hur känns det, tänkte jag. Att ha hem lite överallt? Hem, bostäder, där minnena finns och hjärtat. 010

Själv har jag förmånen att bo på ett ställe där minnen finns kvar sen lång tid tillbaka. Glasblåsargården från omkring 1900 fått av Conny Hjalmarsson Inte bara mina egna utan minnena vilar i själva huset. 052 Här lekte glasblåsarnas barn en gång. Här lekte även mina egna för flera år sedan. Glasblåsargården Östra Nygatan 6 den 2 april 2014 Ett hus fullt av minnen. The home where the heart is!

013 Minnen både för mig och katten Felix! Han tittar forskande ut genom fönstret.
Vad ser han? Tänker han? Minns han? 014

017 Jag minns barnens lek. Där är trädet där kojan byggdes! Där planterade äldste sonen som tvååring en kastanjenöt som grott! Idag är kastanjen ett stort träd.
Äppelträdet kom till gården samma år som mellanbarnet föddes och eken på baksidan kommer från ett ekollon som dottern hittade för många år sedan under trädkojan. Ekollonet hade en grodd och blev ett fint träd.  Minnen…
021 I huset lärde sig barnen gå. På gräsmattan tältade de en natt under ett sommarlov. På baksidan plockade vi så mycket jordgubbar vi orkade äta. Och otaliga är grillkvällarna, sommarfrukostarna i bersån. Minnen…

041 Sådant tänker jag på när jag och katten Felix vandrar runt på gården.
Är glad att kunna se och uppleva mina minnen varje dag. 047 Delar minnena med Felix och de andra katterna liksom med övriga familjen när de hälsar på. Barndomshemmet…
045 Hur är det att ha minnen på andra håll? I barndomsstaden i Norrland för trettio år sen? Från ön där någon bodde tills kärleken slog till? I landet långt bort som någon tvingades fly ifrån? Enstaka platser där minnen lever kvar eller från  många olika platser under livet? 004 Blir det till en ständig längtan? En rotlöshet? Eller bara berikande?

048 Var rädd om din tid och dina minnen. Tiden går fort. Idag i DN finns denna serieteckning gjord av Sven-Bertil BärnarpMedelålders plus: 049 Säger en hel del.
”Medelålders plus”
– kanske är det då man börjar fundera mera på tiden och livet och minnena. När tiden sakta men säkert går mot sitt slut…

I DN finns också ett reportage idag om människor på flykt. Familjer från Syrien som mot sin vilja tvingas skaffa sig nya minnen på andra platser än de tänkt sig. Hur känner de?  Drömmen om Sverige Foto DN (Fotot är taget av Anders Hansson för DN)  Läs reportaget HÄR!

Njut av varje dag! Ta tiden tillvara! Gårdagen hör till dina minnen och om morgondagen vet du inget än.

051

Dock har bloggaren ett hopp om att ännu en blogg dyker upp just imorgon och då med lite bilder från lördagen i Arboga!  :-)

Vi ses igen då! 031

 

 

Våryrslig!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Natur, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Vilda Wilma Vilda Wilma är våryrslig!
Hon rusar ut och in genom kattluckan och fram och tillbaka i korridoren inne! Står kattbröderna i vägen så dajvar hon över dom – till deras stora förskräckelse! De duckar och flyr sen för den vildsinta kattflickan! Är det mars så är det, tycker Wilma! ;-)

001 Bloggaren hjälpte våren på traven här om dagen.  Det doftar så gott av jord och kryddväxter när man räfsar.  002

Bloggaren har två gargoyles! 016 En gargoyle vaktar vid örtagården – 017 och den andra vaktar huset!  :-D

009 Snödroppar!
Och se här! 005 Rabarber på väg upp!

Det här ser väl spännande ut! 010 En koja intill komposten. Kanske härbärgerar den igelkotten från i fjol?

På tal om härbärgen så finns en lägenhet ledig i detta hus: 006 En 1:a där pilen visar! 39 kvadratmeter och utsikt åt två håll. Här fönstret mot gården: Fönster mot gården Eventuella intresserade kan höra av sig till bloggaren.

På tal om utsikt – det här fick bloggaren syn på igår! 047 Något var i görningen!

051 Det gamla trädet, som mest har liknat en gigantisk stubbe under längre tid, fälldes. 054

Sågades i delar. 056 Och transporterades iväg. 057

Bloggaren tycker det är hemskt när gamla träd fälls. Just det här trädet var mer eller mindre dött sedan det kapats och skurits av under många år.
För flera år sedan minns bloggaren hur katten Sippan klättrade högst upp i detta träd. Han fick sen hjälpas ner genom Arboga brandkår! :-)

Trädet klarade inte av all omställning under åren. Från mer lantlig idyll till nya bostadshus och asfalt. Så här såg det ut en gång i tiden på samma plats: Trädgården 1906  Disponent Hanssons villa utefter Stora Nygatan i Arboga.
Vykortet är från 1906 och har hämtats från en mycket intressant sida på nätet som heter ”Arboga – vykort och bilder”. Klicka HÄR för att besöka den sidan!

015 Bloggarens egen våryrslighet visar sig även genom tulpanbuketter! Underbara till överkomligt pris – och de doftar VÅR! :-)

Tulipa

 

Röja och rusta – och märkliga moden!

ARBOGA, BÖCKER jag läst, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Mode, Personligt!, Sverige & Världen, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

008 Bloggarens gamla kylskåp slutade plötsligt att fungera! Det blev till att ordna ett nytt. När det gamla baxades bort hittades en hel del pryttlar bakom det höga skåpet! Allt som olyckligtvis ramlat bakom den inkilade kylen tittade fram igen!
Bland annat den här!! 007   :-)

Men också den här… Mus Vilda Wilma är starkt misstänkt! Den stackars lilla musen hade jagad tagit sin tillflykt genom gallret längst ner på den gamla kylen och inte kommit ut igen… :-(
Det blev en liten begravning igen.

005 Nytt och fint – kyl/frysen på plats! Och högst upp tronar nu den återfunna flaskan! 011 Kanske kan användas i helgen till att fira det nya, fina kylskåpet! :-D

031 En av lägenheterna i huset håller på att rustas. Det är duktiga Linus Englund som sköter tapetsering och målning! 032

Huset är gammalt och Linus fann en hel del när han rev de gamla tapeterna. 017 Förr tätade man väggarna med gamla tidningar. 016 Det har gått många år och det var svårt att se vad det stod i bladen. 022
Det fanns en del lokala nyheter. 033 Det här är födelseannonser från 1943. 023 Några flickor födda i Uppsala för 70 år sedan…

Bloggaren räddade undan det här. 037 Mest för skojs skull för det är inte lättläst.

När lägenheten är klar ska ni få se bilder på den! Intresserade kan anmäla sitt intresse för att hyra!

På tal om tidningar – idag startar bokrean i landet! Varken Köping eller Kungsör har någon bokhandel men i Arboga finns en! Det känns viktigt att få ha kvar den så gynna gärna Arboga BokhandelBokRea Bilden från Arboga Tidning visar ägarna Lena Ahl och Maria Ganell bland alla böcker!
Klicka HÄR för att komma till Arboga Bokhandels hemsida!

Som lite av jordens undergång kan det kanske kännas om en bokhandel försvinner. Bloggaren kommer att tänka på det med anledning av en ny aforism av Jesper Waldersten! :-) Jordens undergång Waldersten ”Ett sätt att skjuta på jordens undergång är ju att ha det fruktansvärt tråkigt.”
Ha ha ha, det stämmer gott – för tänk hur tiden verkligen segar sig fram när man har det trist!

Trist kan också moden vara – om man känner sig som slav under det! En del gör allt för att gå ner i vikt  medan det finns andra som hellre vill bli lite rundare.
Vet ni vad detta är? Push up där bak Nej, det är inte inlägg i en behå! Utan det här: 006 Push-up-trosa med fack för kuddar så att du kan få din stjärt tjock och bullig!!
:-D Ja, herreminje, vilka moden det finns!

Avslutar med lite blomster från fönsterbrädan! Snart i en trädgård nära mig och dig! :-)

002

Hej mitt vinterland!!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

003 Bloodpower!
Igår lämnade bloggaren sitt AB+ blod till någon okänd mottagare. Du kan också hjälpa till! Klicka HÄR för att läsa mer!

001 Så här såg det ut när Blodbussen igår stod intill vårdcentralen på Österled i Arboga. I morse vaknade man till detta i vår stad! 040 Östra Nygatan nu på morgonen.

Vackert! 014
Och lättskottat trots att det var kramsnö! 024

028 Felix var nyfiken. 030 Wilma mera rädd och fick tjock svans!

035

Fåglarna hade ätit slut på allt! Fåglar brukar känna på sig när det ska bli oväder – snö och kyla. Då äter de upp sig. Nu har bloggaren fyllt på fröautomaten! 023  Och hängt ut fler talgbollar! 022

041 Ja, det är väldigt vackert ute men ganska onödigt, tycker bloggaren, men gläds med barnen som har sportlov!
Passa på att njuta!
Så här ser prognosen ut för Arboga de närmaste dagarna, enligt SMHI! SMHI Plusgrader! +8 på måndag, om man får tro SMHI!

Snö kan vara spännande men skönast ändå är att kura ihop sig inomhus med kompisen!

:-)

012Wilma och Curry

Kulet och kyligt och katter

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Kultur, Lokalt, Mat och Dryck, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

007 Kulet och småkyligt är vädret. Ingen snö än men vackra dagar.

Som här på rosa moln! :-) Rosa moln på Glasblåsargården 28 nov 2013

002 Vy från Arboga för några dagar sedan.

Katterna bryr sig inte om det vackra – däremot det kyliga. Vilda Wilma flyr! 011 Och det duger inte med den vanliga kattkorgen! Högt upp ska det vara! 013 Överst på bokhyllan Billy! 012 Där har matte lagt en mjuk bädd för ändamålet! :-)

Sötaste Wilma sover på hyllan 28 nov 2013Sötaste kissen!

Flixt i sängen Curry snurrar ihop sig på sängen. Han sover hårt och hör dåligt men nu vaknade han! Felix på sängen Lika söt han!

Älskade katter!

Bild älskar katter

Bloggaren gillar yoghurt! Det kan man börja dagen med eller ta det till lunch! Den här sorten köptes senast och den var otroligt god. 001 Perfekt för bloggaren som älskar mango!

En macka till? 024 Klippet är från senaste numret av Situation Stockholm.

025 Ett annat klipp är från Arboga Tidning här om dagen och visar en konstnär från Kungsör som får ställa ut på Liljevalchs! Lilian Granquist-Fransson har blivit uttagen till vårsalongen 2014!

Just nu pågår där en utställning med Lena CronqvistLena Cronqvist Klicka HÄR för att komma till Liljevalchs!
Lena Cronqvist sägs vara Sveriges högst betalda, nu levande konstnär. Bloggaren har träffat henne på en utställning utanför Båstad för några år sedan. En lågmäld kvinna men med mycket kraft.

December är ju här och bloggaren har vänt blad på nästan alla sina kalendrar. Det är en del… Den här bilden från Arboga Minnes kalender för december månad måste bloggaren bara få visa! Känns herrarna – och damen (!) igen!? 005 En rekonstruktion av forna tiders Glasbruksorkester, säger almanackan!

Njut dagen fast det är måndag… Pynta på!

Apelsin



Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.