Drug preguntas

Nynäshamns Julmarknad 2014

Allmänt, Lokalt, Mat och Dryck, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

072 Till julmarknaden i Nynäshamn kan man komma sjövägen – via havet! Det gick en ångbåtstur till julmarknaden i söndags. Vi valde dock att anlända med tåg draget av ett ånglok. 064

067 Marknaden! 073 Det fanns massor att köpa förstås – om man inte bara ville titta på båtar. 077

Hungrig blev man också! 085 Strömmingen i Nynäshamn gick åt som smör i solsken och vi köade länge för det här: 087 Första omgången strömmingsburgare och knäckis tog slut fort men vi väntade tålmodigt för den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och det här var mumsfilibabba!! 091 Strömmingsburgare!

075 Vi handlade förstås också och det här blev det bland annat:
109 Ninas saltstänkta skorpor med västerbottensost!

Och skorpor med choklad! 110 Korvar förstås! 001 Men den här var nog godast av alla! 002 Vitlökssalami!

108 Apelsincrisp från Norrland – hur goda som helst!
Norrlänningar kan! Vad sägs om chokladdoppat tunnbröd med apelsinsmak! Suveränt gott! 107

Lakrits förstås! IMG_4572
Engelsk, jättegod! IMG_4575

Och det gick inte att motstå Nickel – gammaldags blandning! 121 Fast förpackningen var annorlunda än när bloggaren var liten och tyvärr fanns inte den gula karamellen kvar – en favorit.

Trötta och törstiga pustar vi ut innan hemfärd. 094 Det blev ånglokståg hem också förstås. En så trevlig resa med entusiastisk personal! 100 Vi åkte modernare vagn hem, den med belysning!

Ångtåg Nynäshamn Denna julmarknad kan rekommenderas! 092 - Kopia

Vi ses imorgon igen!

112
Skorpor, lakrits och chokladcrisp från Nynäshamns julmarknad! :-)

 

 

 

Med ånglok mot Nynäshamn!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

010 Nu är det lite lugnare på kattfronten. Felix kom till Djursjukhuset i Strömsholm och fick bra behandling.
Kattpausen från igår är över och nu fortsätter resan med ånglok mot julmarknaden i Nynäshamn!  :-)

Från Stockholms central gick tåget! 019

Påstigning omgiven av rök! Susanne på ångloket mot Nynäshamn 6 dec 2014

Vi valde en av de äldsta vagnarna av trä och så här såg de ut inuti. 024 Träbänkar och i vagnen fanns en skönt värmande liten kamin. 029

Folk vinkade utefter spåret och röken virvlade runt över Stockholm. 031

De gamla trävagnarna saknade belysning så i de många tunnlarna från Stockholm blev det kolsvart/!). 038 Då var det bra att ha en ficklampa i den moderna smartphonen. :-)

040 Biljetterna skulle visas. 055 Alla som jobbade på tåget var så fint och traditionellt tågklädda! 056

Man kunde köpa kaffe och lussebullar men dottern bjöd på julmust och egenbakade supergoda bullar! 044 Jo, vi åt lussebullar också – bloggaren hade tagit med sig några från det egna baket.

Att åka med ånglokståg kan ha sina brister. Vi kom fram 1 timma efter utsatt tid så vi missade tomten på havet. Julmarknad Men det gjorde ingenting för resan var en upplevelse.

Framme i Nynäshamn! 057 Vi ville förstås ta en extra titt på loket! 058 1921 stod det på loket och här ser vi hur kol laddas in i pannan: 059

Många tågentusiaster hade valt denna resa men också en hel del barnfamiljer. Och visst är det något speciellt med ånglok! :-) 064

068 Vi begav oss sen till julmarknaden som påminde en del om andra julmarknader med den skillnaden att den låg vid havet. 067

Mer om marknaden och vad som inhandlades kommer imorgon! Välkommen åter! :-)

Ångtåg Nynäshamn

 

Krav och resor i Östeuropa!

Historia, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Först det där med krav…

Besviken smileyHär om dagen kom ett brev från Posten i Stockholm. Det innehöll det här: IMG_4478 ”Eftertaxering”.

Enligt innehållet har bloggaren skickat ett brev utan frimärken eller en försändelse med för lite porto till en adress i Stockholm vilket har föranlett Posten att kräva bloggaren på 39 kronor!

Postens krav - Kopia För det första verkar det ganska otänkbart att bloggaren skulle ha postat ett brev utan porto. Möjligheten kan finnas att frimärkena ramlat av – sådana där som inte är självhäftande.
Bloggaren väger dessutom all korrespondens som verkar tyngre än normalt porto som är 7 kronor för 50 gram.
Man kan undra vad denna administration kostade jämfört med de 39 kronor som bloggaren nu skickat iväg till Posten…

Smiley nöjd Roligare saker är resor! Resväska
Igår berättade bloggaren om minnessaker från resor och avslutade med det här: 006 Idag ska det inte handla om flöjten från Mexiko utan om den lilla kitteln till höger.

Sommaren 1979 åkte vi runt med bil i Östeuropa. Färja över till Polen, sen vidare till Tjeckoslovakien – som det hette då, genom Österrike och ner till det som då kallades Jugoslavien.
Karta över forna Jugoslavien Ljubljana, Zagreb, Split och över bergen ner mot Skopje.
På väg uppför bergmassiven gick det bra men på vägen ner var vi livrädda! Smala, kringelikrokvägar och i bakhasorna låg stora tankbilar och långtradare och tutade. Där någonstans tog bromsbeläggen slut på den gamla saaben! Det gällde ju att bromsa i dessa branter så man inte hamnade utanför… Bloggarens gode chaufför var också en duktig mekaniker och bromsarna fungerade snart igen!
Så här kunde det se ut… Slingervägar (Bild från Internet)
På en marknad i Skopje köptes denna lilla kittel. 007 Visst är den vacker!
En man satt ute och hamrade föremål i koppar som som såldes till invånarna att användas som hushållsföremål. För oss blev det en fin minnessak.

Jugoslaviens röda stjärna 2 På den tiden såg man röda stjärnor överallt i Jugoslavien liksom foton av Tito. Porträtt Tito Josip Tito som var president 1953-1980. Tito avled året efter vi varit där, nästan 88 år gammal.
Läs om Tito på Wikipedia HÄR!

Jugoslavien var ett mycket vackert land. Det kändes hemskt när krig och väpnade konflikter bröt ut under 1990-talet! Så mycket som förstördes, så mycket lidande. Läs om det forna Jugoslavien HÄR och de så kallade ”Jugoslaviska krigen” HÄR!

Jugoslaviens flagga

Bloggaren skulle gärna vilja återse alla vackra platser i de länder som numera är Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Makedonien och Kosovo. Resväska

Resan slutade inte i Jugoslavien utan gick vidare ner till Grekland där Aten med flera ställen besöktes. Vi försökte få inresetillstånd i Albanien med det var omöjligt. Albanien var ett stängt land då – 1979.
Sen tog vi bilfärja över från Igoumenitsa till Brindisi i Italien för vidare färd uppåt och hem igen så småningom. När vi passerade Korfu klev många tågluffare på färjan. Men på den tiden var det billigare och bekvämare att åka bil. Ingen tänkte heller på miljöförstöring…

006 Det sista föremålet på bilden – den äggformade saken är en gåva från Venezuela. Bloggaren fick den av en vän till sin dotter.

011 En vas från Tapara-trädet. Tapara-2

Tapara Av frukterna när de torkats görs vackra föremål i Venezuela. Folklore Skalet är hårt och vattenbeständigt så vasen som bloggaren fick håller vatten och kan förses med blommor.

Nu blir det inget mer om bloggarens souvenirer – en del av dem…
Avslutar med ett kärt föremål, en tekanna av speciellt slag! :-) Tekannan är en avbild av huset i Goathland, norra Yorkshire där ”Tillbaka till Aidensfield”, TV-serien spelades in.
Om resan dit i maj i år har bloggaren berättat tidigare men det kommer att bli fler resor dit, var så säker! ;-)

014

 

 

Minnessaker från när och fjärran.

Kultur, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Är du en sådan som köper souvenirer? Som har hyllor och lådor fulla med minnessaker?
Bloggaren är en sådan! :-)
Så här ser chiffonjén ut: 012
Bland arvegods står också fyra lergökar. Minnen från lergökastan – Ängelholm och alla somrar i nordvästra Skåne! Ängelholm är känd för sina lergökar och har till och med en lergöksorkester! Lergöksorkestern
Om den orkestern kan du läsa HÄR!

Till höger på bilden skymtar ett kranium – det här: 008
Ett minne från en svamppromenad sydöst om Arboga. I snåren i skogen hittades detta kranium, kanske av en hjort. Vi tog hem det och rengjorde det ordentligt. Det kändes rätt att bevara det och inte låta det ligga kvar där i skogen.

006 En flöjt!
Flöjten är köpt utanför Mexiko City 1980. 010 En fattig tiggare sålde flöjten för några få pesos utanför ingången till den historiska staden Teotihuacán – nordost om Mexiko City. Pyramiden i Mexico city
En fantastisk plats. Läs mera om den HÄR!

Mexiko är fantastiskt över huvud taget. Vår bröllopsresa dit blev mer av en studieresa än semester men det var precis vad vi önskat oss.
Vi flög sedan vidare från Mexiko City till Yucatánhalvön i ett lågtflygande plan. På denna halvö besökte vi Chichén Itza, också en historisk stad med pyramider. Chichen Itza Merida
Mexikos flagga ser ut så här: Mexikos flagga Naturligtvis köpte vi en av de många fina, handvävda mattor som såldes lite överallt. Den ”souveniren” var lite svår att få med hem men pryder nu väggen här hemma! :-) Mexikos flagga i en matta Den vävda symbolen är den som återfinns i Mexikos flagga: Mexikos örn
Så här läser jag på nätet, citatMexikos flagga
”Efter frigörelsen från Spanien införde Mexiko den flagga som alltjämt används. Flaggan kallas ”De tre garantiernas flagga” och tillkom under frihetskriget.
Den gröna färgen symboliserar oberoende, den vita för den rena religionen och den röda symboliserar de mexikanska delstaternas enighet.
Riksvapnets utformning har med legenden om bosättningen i Tenochitilàn, Aztekernas huvudstad och den nuvarande att göra.
Traditionen berättar att solguden befallt Aztekerna att bygga en stad, när de funnit en ö i en insjö, där kaktusar växer. I riksvapnet ser man en örn som slagit sig ner på en kaktus med en orm i näbben, en symbol för den plats som valdes.”

Så visst är det roligt och lärorikt med souvenirer! 006 Till höger om flöjten syns en liten kopparkittel. Var den kommer ifrån får du veta imorgon!

Vi ses! Resväska

 

 

Wasa Park, Lush och två nioåringar!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Wasa Park hotell 2 Igår lovade jag tips om prisvärt hotell i Stockholm!
Här kommer det!Wasa Park Hotell Wasa Park Hotel med adress St Eriksplan 1, alldeles nära St Eriksplans tunnelbanestation.

050 I en sådan här fin loftgång ligger porten till hotellet! 049

Hotellet ligger i ett fint gammalt hus. 104 Med en fin gammal hiss! 103

Rummen var gammaldags fina! 046 Fönstret i bloggarens rum: 045 Med den här utsikten: 094 Tänk vilka fina gamla hus det finns i Stockholm!

Högst upp i kåkarna ligger balkongerna! 095 Den här balkongen hade till och med fågelholk! :-D 096

100 Ingången till hotellet. Receptionen ligger till vänster.

Frukostrummet: 101 Frukost med juice, filmjölk, kaffe och te, bröd och pålägg. God kaka fanns också om man kände för lite sött på morgonen.
Längst bort i korridoren på bilden hänger tavlor med gamla fotografier från Stockholm kring årsskiftet 1899/1900 – verkligen roligt att titta på!

Hotellet tar 750 kr per natt för ett enkelrum och då finns toalett och dusch i korridoren. Det finns rum med eget badrum också. Vill du veta mera – klicka HÄR för att komma till hotellet.

Hotellet och dess trevlige ägare kan verkligen rekommenderas! Bra pris för det läget och mysig, gammaldags miljö!

102
En av sönerna hämtade bloggaren på hotellet
varvid detta fotot togs! :-)

Lush så – vad är det? Lush logga  Jo, en butikskedja som säljer handgjord kosmetika, tvål, duschkräm m m. En klar konkurrent till BodyShop. Snäppet bättre, enligt dottern.
Den här bilden är från Lush i Göteborg: Lush Göteborg

Så här kan man läsa på Lush’ hemsida, citat:
”Sedan Lush startade, har våra grundare varit medvetna om att produkterna vi tillverkar och säljer, påverkar miljön. Vi har alltid använt oss av kreativa lösningar för att ha en positiv effekt på vår planet, som när vi uppfann det första schampot i fast form. Miljöfrågor är det som genomsyrar hela vårt företag och återspeglas i beslut som tas dagligen.”
Läs mera genom att klicka HÄR!

108 Bloggaren handlade lite på Lush i Stockholm. 109 På andra sidan påsen finns en del av Lush’ policy: 107 Ingenting testas på djur! Jättebra!

Klicka HÄR för att komma till Lush – där du kan beställa varor över nätet!

Slutligen födelsedagsfirande! :-D ballonger från Internet till J

För nio år sedan, den 4 november 2005, föddes ett par kattungar utanför Västerås. Curry som liten kattunge Curry!

Och Felix! Felix som liten kattunge I början av 2006 kom de till bloggarens familj: Felix och Curry kattungar

Idag fyller kattpojkarna 9 år! Här firar Felix med extra gott käk! :-) 011 Flaggar gör vi förstås också! ;-)

Hipp hipp hurra – för Bröderna Brothers ida’!! :-D

Happy Birthday SKÅL säger katternaPremium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.