Drug preguntas

Märkliga program och udda dokumentärer

Baby, Lokalt, mänskligt, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen, Tankar och funderingar..., Vetenskap, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Bloggaren är sparsmakad vad gäller TV-program. Jag avskyr såpor, gillar intressanta dokumentärer men kan emellanåt även titta på lite lättsammare sändningar som roar och förströr.

I helgen som gick såg jag några program som jag funderar kring. Först ut blir det homosexuella paret i Storbritannien som skaffat sig fem barn.
TV4 visade programmet och vi fick följa trebarnsfäderna när de beställde två nya barn. ”Beställde” – för det var precis så det var.
Via nätet valdes en lämplig donator ut och papporna bestämde sig sen för den gamla vanliga surrogatmamman i USA.

Bland embryona i banken kan allt väljas. Från ögonfärg och längd till kön och IQ.
Papporna berättade att deras första tre barn hade de valt förutom efter vackert utseende – också smarthet. För de nya tvillingarna var det bara skönhet som gällde. De valde den snyggaste donatorn – en fotomodell.

Sen får vi följa hur papporna får beskedet att en av tvillingarna som nu fått fäste i surrogatmamman och är några månader gammal möjligen har Downs syndrom.

Den ena pappa säger då i filmen att man kan ju alltid adoptera bort det barnet eftersom det är för sent för ”selection”. Han frågar sina tre barn vad de tycker och de försäkrar att det kommer att älska barnet oavsett diagnos.
Pappan säger då: - Ja, men hur skulle du känna om ditt syskon blev retat i skolan sen…

Visst är det märkligt alltsammans! Att välja barn precis som att välja hund!
Och att föräldrar som verkligen borde förstå vad diskriminering och okunskap innebär – funderar på att välja bort ett barn med ”defekt”.
Tilläggas kan att båda tvillingar var helt normala när de sedan föddes…

Det är så känslokallt men världen är kall och i USA finns fotolistor på nätet från adoptionsbyråer – fritt att välja och vraka bland barn.   Barnet här liksom barnet ovan är från en sådan lista. Se HÄR för att hitta fler…

En som valdes bort på grund av sin skada var Jono. Jono Lancaster föddes i Storbritannien med Treacher Collins syndrom (TCS), en genetisk sjukdom som gör att ansiktet blir underutvecklat.
TV4 visade dokumentären igår och Jono är en fantastisk ung man som fått ett bra liv tack vare sin adoptivmamma. I programmet får man följa honom och hans flickvän i vardagslivet.

Hur Jono försöker komma över sitt dåliga självförtroende dels genom hård styrketärning men också genom att tala om mobbing inför skolklasser och att träffa barn med samma sjukdom.
Jono berättar bland annat att varje födelsedag tänker han på sina biologiska föräldrar. Om de minns honom? Om de tänker på honom? Om de kanske vill träffa honom för att se hur han klarat sig?
Jono bestämmer sig för att försöka få kontakt med föräldrarna och vi får följa hans oro och nervositet inför hur det ska gå. Glädje ena stunden – rädsla nästa.
Jono får sen besked från adoptionsbyrån att de haft kontakt med föräldrarna men att de inte vill träffa honom. Föräldrarna låter meddela att de inte vill att han ska försöka kontakta dem igen. :-(

Se HÄR om Jono på TV4! Och läs bl.a. HÄR om Treacher Collins syndrom (TCS).

Skrämmande om oskyldiga små barn och adoptioner.

 

Positivt var att se dokumentären på Kunskapskanalen om Kalashfolket som lever bland bergen i norra Pakistan.
Programmet heter ”Kalash-folkets kvinnor” och presenteras så här på Kunskapskanalen:
Grekisk dokumentär från 2011. I de pakistanska bergen finns en folkgrupp, kalasher, som inte blivit omvända till muslimer, utan dyrkar sina gudar. Kvinnorna är mycket starka och också fria. En grekisk hjälporganisation driver projekt som stöttar kvinnor till studier, men dess representant kidnappas av talibanerna, så nu vet man inte hur det kommer att gå för kvinnorna i Hindu Kush.”

Mycket intressant och programmet sänds faktiskt igen idag kl 12 i Kunskapskanalen. Missar du det idag kan du se det i 27 dagar till på SVTPlay – HÄR!

På tal om udda företeelser läser jag i Aftonbladet att en forskare söker ”äventyrlig kvinna” som vill föda en Neandertalarbaby…
Så här skriver  Aftonbladet:  George Church har tänkt igenom sin plan noggrant. Han tror inte bara att en neandertalare kan födas igen – han vill se det hända genom att föra in fossilens DNA i en stamcell och upprepa processen så länge det behövs. För att klona en neandertalare krävs sedan bara en sak – en surrogatmamma”. Läs HÄR!
Och på The Telegraph HÄR!
Sjukt! Vad blir det av en sådan baby? Vem tar hand om henne eller honom? Bild ur SvD.

Frankensteins monster – vari ligger skillnaden?

Hur långt ska vi människor tillåtas att gå? Var finns etiken? Gäller det mesta men framför allt när det handlar om barn.

Över till något helt annat! Det här har jag plockat ur tidningen Dagens Samhälle:

Slutligen vill jag visa denna fina bild som tillhör Nerikes Allehandas app!

Agnes och Agneta har namnsdag och ska firas! Grattis!

 

Människans bästa vän?

Lokalt, Namnsdagsbarn, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Vetenskap, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Är det så här vi behandlar ”människans bästa vän”??

Experiment på djur har förekommit länge och borde vara uråldrigt och förlegat förutom ovärdigt människan!

Det är inte bara hundar som utsätts för plågsamma djurförsök utan även katter… 

kaniner… … apor… och många fler olika djur.
Bilderna från nätet är faktiskt så upprörande och otäcka att jag knappt vågar titta när jag letar efter foton för att verifiera försöken. De värsta bilderna orkar jag inte ens ta till mig.

Genom svenska Djurrättsalliansen har det framkommit att AstraZeneca håller beagles för djurförsök på en kennel i Örkelljunga och att verksamheten ska avvecklas och hundarna avlivas!  Alternativt skickas till England för fortsatta djurförsök!
Djurrättsalliansen har skapat ett stort upprop mot detta och idag, lördag 5 januari 2013, hålls en stor demonstration vid kenneln i Örkelljunga.

Så här skriver Djurrättsalliansen:”Missa inte vår demonstration nu på lördag! Vi samlas kl 14.00 vid grindarna till Kenneln som ligger i Västrarp utanför Örkelljunga. Du hittar en karta här.”
Kenneln går under namnet ”Kennel Råhöjden”.

 Läs mer om hundarna och protesterna på Djurrättsalliansens sida genom att klicka HÄR!

Klicka HÄR för att läsa en artikel på SVT kring uppropet!

Organisationen ”Djurens Rätt” skriver också om aktionen – HÄR!

Det finns faktiskt forskning utan djurförsök!
Självklart ska vi stödja den verksamheten och det kan du göra genom att gå in på organisationens hemsida HÄR! Små och stora bidrag! Engångsinbetalningar eller månatligt – välj själv!

Att testa kosmetika på djur måste vara snäppet värre, om möjligt! Självklart ska vi inte köpa smink där djur plågats för att vi ska ”göra oss fina”! Det måste väl ändå vara under all värdighet! Klicka HÄR för att läsa mer om vilken kosmetika du ska välja istället! Symbolen betyder – ej testat på djur – leta efter den nästa gång du shoppar!

Slutligen vill jag att ni tittar på den här lilla filmen. Klicka HÄR!

Det är en film om beaglehundar i USA som använts för djurförsök men som räddats av ARME – en djurrättsorganisation. Så här lyder översättning av inledningen på filmen:

”Det här är vår andra räddningsaktion för beagle-hundar som levt hela sina liv instängda i forskningslabb. De här beaglarna har aldrig upplevt något annat än insidan av en metallbur. Ingen mjuk mänsklig beröring, ingen varm säng, inget sällskap, ingen kärlek. De har aldrig varit utomhus, aldrig nosat på träd eller gräs. Äntligen, efter flera år av misskötsel, är de här beaglarna FRIA! ARME fick ett samtal från labbet som sa att de var villiga att släppa hundarna efter att ha använt dem i flera tester.” (Ur DN november 2011)

Filmen är mycket gripande och tårarna rinner varje gång jag ser den.

DEMONSTRERA MOT ASTRAZENECA IDAG! Har du inte möjlighet att ta dig till Örkelljunga – skriv e-post till läkemedelsföretaget och protestera:

kontakt@astrazeneca.com   eller ring: 08-553 260 00

Sluta hyckla kring begreppet ”människans bästa vän”! Stå upp för vännerna!

För övrigt har Hanna och Hannele namnsdag denna lördag
tillika trettondagsafton.
Grattis!

 

Kattfnatt, språkförbistring som ger nya pizzasorter och en hint om gröna badkar!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Miljö, Namnsdagsbarn, Sport, Vetenskap Inga Kommentarer »

Man får inte vara mörkrädd när man drar upp persiennerna! Den här lilla figuren bligade in på mig när jag gick upp imorse!

Katter är ju som dom är och Vilda Wilma är mer än så! Självklart går det ju inte att ta sig in den vanliga vägen utan det ska ske genom fönstret om Wilma får bestämma. Och det får hon förstås! :-)

Sen ligger hon bara där och väntar på att få frukosten serverad!

För att sen förnöjt ta en slummer på maten!

Kattfnatt!! Och jag älskar det. ;-)

Vad gäller språkförbistring så gjorde den att pizzan Due Stagioni Mexicana har uppstått…
När bloggaren skulle beställa 1 st Quatro Stagioni och en liten Mexicana blev det förvirrat. Jag tar på mig del av skulden för jag uttryckte mig nog oklart.

Döm om vår förvåning när inte två pizzor levererades utan en – i kombination!!
Pizzan är alltså hälften av sorten Mexicana och hälften Quatro Stagioni!

Vilken av årstiderna pizzerian uteslöt blev vi inte kloka på. (Stagioni betyder ju årstid och av de quatro (fyra) som borde ha ingått blev det bara due (två).
Men gott var det  och vi delade systerligt på pizzan – även om en ganska hungrig bloggare nog gärna sett att hon fått en hel pizza för egen del…

Gröna badkar då!? Jo, så här kan det se ut hos en del boende i Arboga just nu… Känns det riktigt OK att kliva ner i karet för ett bad när vattnet ur kranen är neongrönt…?
Information om eländet saknades också och hyresgästen undrade oroligt om tillagning av mat i grönt vatten var att rekommendera…

Men tänk vad man lär sig genom att blogga! Det här hittar jag på Mälarenergis sida! Pyranin!!

Från sidan citerar jag: ”Pyranin är ett natriumsalt som under lång tid använts vid läcksökning i ledningar och metoden är godkänd av Livsmedelsverket och Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Västerås. Någon risk för färgpåverkan på tvätt, hår och dylikt finns inte. Men använd däremot inte grönfärgat varmvatten till matlagning. En god regel är att aldrig använda varmvatten när du lagar mat.”
Läs mera HÄR hos Mälarenergi!

Känns väl ”så där” kanske och information om grönspolningen borde väl ha föregåtts i god tid innan.

Naemi och Naima har namnsdag idag och ska firas! Dessa lite udda namn måste utforskas!
Wikipedia berättar så här: ”Kvinnonamnet Naemi eller Naimi härstammar liksom Naima och Noemi från hebreiskans  Naomi (el Noomi) som betyder mitt behag eller den angenäma.”
En gång hade jag en lärare som hette Naemi Ageborg och Naima Wifstrand var en mångkunnig skådespelare som levde mellan åren 1890-1968! 
Läs mer om Naima Wifstrand HÄR!
GRATTIS alla med namnet! Själv tänker jag på namnvarianten Noomi! Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

På tal om att fira så lever vi svenskar ännu kvar i ruset av fotbollssegern mot England eller hur!!

Magiskt är också Paris, som för övrigt är Zlatans bostadsort just nu, och jag drömmer mig tillbaka till staden från i somras med hjälp av min kalender – här bilden för november månad:

Njut lördagen!

 

 

Dagens predikan: Dårens tänder och andra påhopp

ASPERGERS och ADHD, Lokalt, Sverige & Världen, Vården, Vetenskap 1 Kommentar »

För en tid sedan pratade jag med en äldre farbror som beskrev sin nya grannes barn. Han tyckte att den lilla flickan hade, vad han kallade, ”dårens tänder”. Jag vet inte vad han fått det ifrån kanske ”Stefan och Krister”? ”Skojiga tänder” som man kan köpa i skämtaffärer. Till exempel på Buttericks. Skämt som ska vara kul men som är en fruktansvärd plåga för den som har tänderna på riktigt, i verkliga livet.
Tänder som går att rätta till om personen får rätt hjälp. Via tandreglering med tandställning.

Men hur många barn har inte fått öknamn på grund av sina tänder! Sådant gör mig ledsen. Jag tror inte den äldre farbrorn menade att vara elak när han kallade den lilla flickans tänder för ”dårens”. Han var bara förhastad och obetänksam.

  Förhastat och obetänksamt men också idiotiskt var uttalandet från den norske psykiatriprofessorn Ulrik Fredrik Malt om Anders Behring Breivik!  Han påstår att Breivik har såväl Aspergers syndrom som Tourettes syndrom utan att han träffat honom för undersökning.

Jag reagerade med bestörtning när jag hörde detta och det gjorde även Carina Hellström, överläkare och specialist i psykiatri. Hon skriver idag i Svenska Dagbladet under vinjetten Brännpunkt – men med en lite annan vinkling än den jag gör.

Hon skriver i debattartikeln bland annat, citat: ”Diagnoser som är livslånga får inte kastas på någon på detta sätt. Inte ens på en massmördare, det är min åsikt.” Hon fortsätter sedan med en utläggning om övergrepp mot Breivik – vilket väl i och för sig kan vara fallet.

Det jag själv reagerar starkt på är hur lättvindigt diagnoser som Aspergers syndrom och ADHD kastas på mördare och andra våldsverkare! Uttalanden som blir stora, svarta rubriker i tidningarna och till ytterligare svår börda för de människor som faktiskt ha neuropsykiatriska diagnoser.

ATT HA ASPERGERS SYNDROM ELLER ADHD BETYDER INTE ATT MAN ÄR EN POTENTIELL MÖRDARE!!

Titta runt omkring dig! Fundera lite över kompisarna i bekantskapskretsen. Tänk på dina arbetskamrater. Jag är helt säker på att någon av alla du känner, har kontakt med eller umgås med – har någon av dessa egenskaper, som jag väljer att kalla det.

Att han Aspergers syndrom eller ADHD innebär INTE att man är ointelligent, inte har moral och etik, inte har begrepp och rätt och fel!

LÄS PÅ!
Till exempel via Riksförbundet Attention HÄR eller Autism och Aspergerförbundet HÄR!  
Här på NeuroNätet hittar du information om Tourettes syndrom!

Tyvärr är det inte helt ovanligt att människor som jobbar inom psykiatrin inte ens själva  har koll på begreppen.

Vill du läsa Carina Hellströms artikel i Svenskan – klicka HÄR! Rubriken lyder: ”Norsk psykiatri tycks har glömt bort all etik”. Det kan jag hålla med om Carina Hellström.

Sluta kasta ur dig påhopp och elaka anmärkningar! Tänk dig för innan du gör ogrundade, felaktiga uttalanden som sårar människor och gör livet än svårare!

Rosor från mina föräldrars trädgård.

 

 

 

 

Vilka jobb är viktiga? Och om att skolan inte ger diagnosen ADHD!

Arbete och rättvisa, ASPERGERS och ADHD, Äldreomsorg, Lokalt, SKOLAN, Sverige & Världen, Vården, Vetenskap Inga Kommentarer »

 Här om dagen läste jag en annons i en tidning.
Den såg ut så här: Jag har valt att ta bort vissa delar för att anonymisera annonsen.

 Det handlar om en utlyst tjänst om personlig assistent, timvikarie till en liten pojke med funktionshinder. I annonsen framgår att assistenten får pojkens hem som arbetsplats men ska även följa med till pojkens skola och kompisar.
Jag anser det vara ett otroligt viktigt och värdefullt arbete!

Så här ser kvalifikationerna ut på personen som söks, jag citerar ur annonsen:

”Som person ser du möjligheter där andra ser hinder.
Lyhörd och initiativrik, flexibel, stark, både fysiskt o psykiskt.
Du har ett bra självförtroende o tror på vad du gör.
Du har inga problem med att arbeta obekväma arbetstider, dag, kväll, natt och helg.
Du tar ditt arbete på allvar samtidigt som du har barnasinnet kvar o har lätt för att träffa nya människor.
Du har en viss erfarenhet av yrket som personlig assistent och vet att det kan vara tungt, du får gärna vara undersköterska då viss sjukvårdserfarenhet kan vara av nytta.
Du har körkort och tillgång till egen bil i tjänst.
Att arbeta som vikarie innebär att du oftast bör vara kontaktbar och kunna ”rycka ut” när vikarie behövs. Vi söker dig som vill och kan arbeta med kort varsel.”

Var finns en sådan människa??  Och vem med alla dessa kvalifikationer tar ett jobb i hemmet hos en liten pojke?

Lägg sen till detta! Lönestatistik för personlig assistent:

Medellön Medianlön Medelålder Erfarenhet
19.399 kr 19.200 kr 33,1 år 5,2 år

 

Lön Andel
0-13.999 kr 2,82 %  2,82 %
14-15.999 kr 7,88 %  7,88 %
16-17.999 kr 17,58 %  17,58 %
18-19.999 kr 30,35 %  30,35 %
20-21.999 kr 23,8 %  23,8 %
22-23.999 kr 8,29 %  8,29 %
24-25.999 kr 4,89 %  4,89 %
26-27.999 kr 2,4 %  2,4 %
28-29.999 kr 0,75 %  0,75 %
30-32.999 kr 0,58 %  0,58 %
33-35.999 kr 0,25 %  0,25 %
36-38.999 kr 0 %
39-42.999 kr 0,08 %
43-46.999 kr 0 %
47-51.999 kr 0 %
52-57.999 kr 0 %
58-63.999 kr 0 %
64-89.999 kr 0 %
90.000- kr 0 %
Totalt 1202 referenser

Annonsen ovan visar ett lågavlönat jobb utan utvecklingsmöjligheter där du jobbar på timme och som vikarie.
Statistiken hittar du HÄR! Där kan du bl.a. se att assistentlönen i Örebro län är den näst sämsta i landet. Bäst, 20 807 kr/månad, tjänar assistenter i Norrbotten.

”Ett rättvist liv” säger bilden jag hittade på Nordström Assistans, ett av många företag med liknande utbud på Internet.

Ja, är det rättvist? Kommer den lille pojken i annonsen ovan att hitta en assistent som kan ge honom ett rättvist liv? Eller hur ser det ut för honom och för många andra?

De lägst prioriterade jobben i vårt samhälle är de jag anser som de viktigaste! De arbeten som vill ge just ”ett rättvist liv”. Ett liv där alla får det stöd och hjälp de behöver oavsett om det handlar om vård, skola eller andra yrken där omsorg om människan ligger i fokus.

Att ge alla barn rätt undervisning utifrån sina olika behov kräver skickliga, yrkesstolta lärare som värderas utefter det jobb de gör. Då kommer vi att slippa vilseledande tidningsrubriker som kan tolkas som att pojkar födda sent på året får ADHD.

 Barn får ingen ADHD-diagnos via skolan!
Däremot kan barn med problematiken ADHD och andra neuropsykiatriska funktionshinder få stora problem i sin inlärning när lärare varken har kunskap, tid eller möjlighet att ge respektive barn det stöd som barnet behöver.

För att ta ytterligare ett exempel på viktiga arbeten som värderas till noll och intet vill jag nämna begreppet ”god man”. För under 5000 kr om året(!) efter skatt, ska den gode mannen förvalta huvudmannens egendom, bevaka personens rättigheter och ”sörja för personen”. I det sistnämnda begreppet ingår mycket men är diffust formulerat. Det kan vara att ringa, besöka, knyta kontakter o.s.v.

Vem ställer upp för den lönen? Och ändå är det ett så otroligt viktigt arbete. Att sköta ekonomin, tillvara ta de rättigheter som personen inte klarar av att göra själv, att ge ett värdigt och ja just, rättvist liv. God man kan både unga och gamla få under vissa förutsättningar.

I tidningen Dagens Samhälle såg jag den här artikeln  i senaste numret: Artikeln tar upp den slimmade vården där sköterskor och läkare går på knäna men aldrig får göra misstag.

Så säger professor Richard Cook, i artikeln.
Det handlar om att det inte fungerar att skuldbelägga personalen för misstag. Det är liksom ingen idé då hela vårdapparaten står på gungfly.
Sen anser ju jag förstås att det vore extremt humant att sluta skuldbelägga för att istället göra någonting åt det verkliga problemet. Den åsikten delar jag nog med Richard Cook.

VÅRD OCH OMSORG ÄR VIKTIGT!

SKOLAN ÄR ETT AV SAMHÄLLETS VIKTIGASTE YRKESOMRÅDEN!
Skolan är själva motorn för hela samhällssystemet!
När ska politikerna förstå det?

 

 

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.