Varför inte doftminne??

Lokalt, Sverige & Världen, Vetenskap Kommentera!

Minnen Bloggaren kom att tänka på minnen här om dagen. Minnen som kan framkallas genom synen, hörseln, känseln och – luktsinnet eller…?

Det började med den här bilden. Morfar och jag Med morfar för många år sen. Alla barndomsminnen från huset Lugnet i Östergötland.
Hur vi barn satt i kökssoffan och lyssnade på föräldrar och morföräldrars prat, följde kortspelet och kaffet som dracks ur. Hur vi blev tröttare och tröttare. Hur ljudet lät från lysröret i köket och hur ljudet liksom förändrades ju tröttare vi blev.
Vägen hem till sommarstugan. Vägen hem andra dagar – barfota en sommarkväll. Hur det känns att springa över leriga vattenpölar. Och doften av regn – fast där blev det svårare!
Hur fungerar vårt minne?

Syn Synen är väl vår främsta hjälpreda till minneskatalogen. Oavsett om du inte sett en person på lång tid så klarar ofta hjärnan att bläddra fram rätt person ur arkivet när ni ses. Kanske inte direkt men så småningom, kanske till exempel ihop med hörseln.

Hörseln är en bra minnesfunktion. Hörsel Ljud kan frambringa både bra, dåliga, obehagliga och ljuvliga minnen. Och vem har inte varit med om hur just ”den där låten” försätter oss tillbaka många år i tiden! Musik minneTill discot, raggarrundan eller bara som koppling till ”en viss person”.

Känselminne är också bra att ha! Känsel Att enbart med just känseln klara ut vad det är man tar i är dock inte helt lätt. Där missar hjärnan ibland.

Dofter så! Doftminne En doft kan också få oss att minnas. Bra eller dåliga saker! Dålig lukt

Alla dessa minnesfunktioner hjälper oss i vardagen. Ger oss upplysning och får oss att välja. Synen – välja rätt väg! Hörseln – bullret från en annalkande bil! Känseln får oss att rycka bort handen när vi tar i något vasst och farligt.  Lukten av gas är viktig för den som har gasspis!

Men kan vi frambringa minnen med dessa funktioner? Ja, bilder går bra – synen. Ljud fungerar också för att plocka fram händelser ur hjärnans arkiv. Känsel kan vara svårare liksom doftminnen. Just detta att inte kunna frambringa doftminnen intresserade bloggaren! Lussebullar En bild av lussebullar gör inte att man automatiskt känner dess härliga doft. Varför?

Det här hittade bloggaren på Allt om vetenskaps hemsida:
”– Lukten är ett stumt sinne. Det är väldigt lågt kopplad till det verbala och därför är lukter så svåra att beskriva. Men trots det är vi sällan neutrala till dem, vi delar instinktivt in dem i bra eller dåliga. Kanske beror det på att det är en ”rå” upplevelse att känna en lukt. Hjärnan filtrerar och processar inte doftupplevelser på samma sätt som andra sinnen. De går rakt in, förklarar Maria Larsson.

Det förklarar också varför det är svårt att framkalla en lukt bara genom att tänka på den. Medan vi kan minnas bilder genom att spela upp en film inne i vårt huvud, är det inte alls lika lätta att föreställa sig en lukt.”

Hela artikeln i Allt om vetenskap hittar du HÄR!

Se där ja, en blogg hopsnickrad igen denna grå novemberdag. 015
Dags att göra lite annat! Bloggaren tänker se till att fixa sig några nya bra minnen! 😉

014




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.