Drug preguntas

Hur jag lärde mig att vara rädd för män…

Allmänt, Brott och straff, Dagens predikan, Feminism och jämställdhet, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Predikan 2 kvinnaDagens predikan denna första advent ska handla om kvinnors rädsla för män.Predikan 1

På sociala medier har en ung kvinnas berättelse cirkulerat – Sofias. Sofia Hon säger: ”Jag måste behandla alla män som potentiella våldtäktsmän, för om något händer mig, får jag skylla mig själv”.

Sofia är 16 år och har lärt sig att vara rädd för män. Lärt sig att ha mobiltelefonen beredd om hon blir överfallen, nyckelknippan i handen för att försvara sig. Mörker överfall

Inlägget skapade debatt på Facebook. Det var självklart många som skrev om medkänsla för Sofia men också män som omedelbart måste ta gruppen män i försvar.

Jag är så innerligt trött på dessa män som omgående tar bort fokus från ämnet – mäns våld mot kvinnor, mäns oförmåga att kontrollera sin sexualitet, mäns våld över huvud taget – och istället måste hävda gruppen mäns rättigheter. Som om det vore viktigt i sammanhanget!! :-(
Ömka sig om kollektiv bestraffning och ”alla män slåss inte eller våldtar”. Istället för att känna solidaritet med kvinnor och uppröras av det faktum att en grupp människor – män – är den som utför största antalet våldsbrott, våldtäkter och mord. Uppröras för att göra något åt det! Våldtäkt 2

No war No violence Det kan inte kännas roligt att tillhöra den grupp som står för så mycket elände men istället för att försvara gruppen män eftersom ”alla män slår inte och dödar”stå upp MOT våld över huvud taget!
Visa solidaritet med rädda kvinnor och se till att en vettskrämd flicka är en för mycket!

Jag lärde mig tidigt att vara rädd för män. Nej, jag levde inte i någon våldsam familj. Jag hade både en snäll pappa och en snäll mamma. Jag hade dessutom världens snällaste bror. Därför kom förmodligen ”uppvaknandet” som en mindre chock…

Skolflicka gråter En manlig, äldre man, bekant till vänner i familjen försökte flera gånger att tafsa på mig. Jag var kanske 6 år och förstod ingenting men drog mig undan för att se till att aldrig mer behöva träffa på mannen igen.

Som 8-9-åring, en skolgård, vi barn lekte tafatt. Skratt och stoj. Jag hann ifatt Pelle, jag skrattade och mötte hans blick precis innan han sparkade mig hårt i könet. Jag förstod ingenting då heller – men blev ledsen, rädd och på min vakt mot pojkar.

12 år – jag och bästa kompisen står och pratar utanför husknuten hemma. Hennes bror kommer förbi med en kamrat. Vi börjar alla prata och skratta. Det var november som nu och redan mörkt klockan 18. Vi har roligt när Stefan plötsligt drar mig åt sidan och väser:
”-Akta dig så jag inte våldtar dig!”
Jag blev livrädd. Gråtande flicka
Efter den kvällen när jag la ihop mina tidigare erfarenheter förstod jag att mot män måste man vara på sin vakt. Jag såg mig om när jag gick ensam, valde att aldrig gå utan sällskap när det var mörkt och kände otrygghet tillsammans med främmande män.

Skrämd kvinna Efter det kom fler händelser som gjorde mig ännu mer övertygad om att man inte kan lita på män.

Stockholm – jag är 19 år och killen jag träffat ett par gånger erbjuder sig att skjutsa mig hem. Det är sent och det är mörkt och jag är självklart tacksam och glad.
Kvinnovåld När vi satt oss i bilen i P-huset blir Janne som förbytt. Börjar tafsa, slita i mina kläder. Jag säger nej, men han fortsätter. Jag värjer mig och han blir hotfull.
Du skulle inte sagt emot Då tänker jag på alla mina tidigare erfarenheter och att jag sitter i en bil, ensam med denne man, i ett stort, ödsligt parkeringshus mitt i natten.
Jag fejkar. Låter det ske. Håller inne tårarna. Han våldtar mig.Rape

Tårar kvinna Jag kan berätta om fler händelser men de här får räcka. Och ni ska inte tro att jag är unik – jag är övertygad om att nästan varenda kvinna kan berätta liknande minnen.
Alla händelserna jag berättat om minns jag i detalj – som fastfrusna i mitt inre. Jag kan alla männens namn men det är inte deras riktiga jag använt här ovan.

Tafsandet sen!  Tafsa Män som tar sig friheten att ta på kvinnors kroppar när helst de behagar. Värst är det i chef-underställdsituation. Sextrakasserier Det där smekningarna, kramarna som vi kvinnor ”inte ska göra så stor affär av” fast vi inte alls är intresserade!

Så nej, det är inte alls konstigt att Sofia 16 år ser alla män som presumtiva våldtäktsmän! Våldtäkt

Låt oss slippa fler små flickor som lär sig rädsla för män!

Detta borde vara självklart för alla män att skriva under på! Istället för att självcentrerat hävda mäns rättigheter och muttra om bittra feminister när kvinnor reagerar mot våld!
Visa solidaritet och medmänsklighet istället för att nonchalera känslor och rädsla!

Dödsorsak kvinna

Real men dont rape

 

Det här var söndagens predikan – tillika bloggen denna första advent. Vill du läsa hela Sofias berättelse – klicka HÄR!
Vill du organisera dig MOT sexuellt våld och FÖR samtycke – gå in HÄRFATTA!

 Ha en fortsatt fin söndag och första advent.

004

038

 

 

 

 

 

Grå predikan med röda inslag!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Dagens predikan, Lokalt, Sverige & Världen, Två små barn Inga Kommentarer »

Söndagspredikan och gråväder! IMG_4331 Sjusovarväder!
Så ser november ut och så ock denna söndag.
IMG_4333 Wilma körde soffhäng igår kväll och sover även idag
- nu intill ett varmt element. 015

019 Oops! Väckt ur sin slummer! :-)

Men även om det är grått så är det skönt och behagligt promenadväder! 007
Bloggaren tog en promenix igår genom Arboga 005 och även om himlen var grå så fanns det fina röda inslag! :-) 004
Så här fint blommar det intill ån nedanför Kungsgården! 002

Det har gått en tid sedan bloggaren besökte kyrkogården nere i stan. 008 Igår var det dags! Fötterna visste automatiskt vart de skulle gå… 014

009 Här vilar två små barn som fick lämna detta jordeliv alldeles, alldeles för tidigt. En ond, sjuk människa gjorde slut på deras liv en dag i mars för några år sedan. 010 Max och Saga.

Bloggaren läser på stenen att morden ägde rum 2008 – vad tiden går…
Ändå är Max fortfarande bara 3 år, snart 4 och Saga ska fylla 2. Så fruktansvärt och så sorgligt alltsammans…
Men bloggaren hör även idag barnens smittande skratt där hon står intill graven. Det busas och leks fortfarande – precis som varje gång vid besöken på kyrkogården.
För visst finns de kvar de fina små barnen? Ja visst finns de kvar – för alltid…
Bloggaren ler lite grann med tårar i ögonen och vandrar sakta där ifrån. Tankarna går till barnens familjer.

012

Inskriptionen ovan är placerad på en sten
i minneslunden på kyrkogården.

HJÄRTAEn Stund På Jorden
Jag såg hur vi var stjärnor
Som landat i havet
När vi tog första stegen
ifrån oceanen
Det slog mig den gången
När vi vadade fram genom vattnet
Jag la mig på marken
och tackade himlen
att vi fick stiga på land
att vi fick känna på sanden
nu kan vi säga
att vi har varit på jorden
ja, jag var där
Hur underbart var det
hur underbart var inte det
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
En stund på jorden,
en stund på jorden
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
en stund på jorden, en stund på jorden
Jag vann över bergen
jag delade på havet
jag var den starkaste av oss
men den svagaste ändå
jag fick hålla dig i handen
när du fick lämna dina drömmar
och försonas sen med tiden
jag fick se dig tacka livet
trots allt
nu kan vi säga
att vi har varit på jorden
säga, jag var där…

Den fina texten har Laleh skrivit.

HJÄRTA

Ta tillvara din stund på jorden! Lev idag!
Bloggaren använder sig av mindfulness och det borde fler göra.
Mindfulness – medveten närvaro.
Läs mer om mindfulness bland annat HÄR!

018

 

Fars dag i pappas kvarter.

ARBOGA, Dagens predikan, Historia, Lokalt, Minnesord, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

FarsdagstårtaFars dag idag. När jag vandrar till barndomshemmet där mamma väntar men där pappa inte längre finns – så känner jag igen alla husen och alla människorna – från förr…

030 Villorna på Borgaregatan i Arboga. Jag kan räkna upp dom allesammans de som bodde där – Flickorna Thuresdotter efter pappa Thure Andersson - Guggu, Agneta, Gudrun och Gerd hette döttrarna som bodde under en av mina pilar.

”Bull-Gunnar” Andersson med familj, vår ena grannfamilj – Danielssons, och på höger sida Håkan Hallin med föräldrar. Sen familjen Hellkvist där mannen körde taxi och hade en jättefin gammal taxibil parkerad på gatan.

”Änkan” minns jag faktiskt inte vad hon hette – kunde inte namnet ens som liten. Minns bara att hon en gång gjorde min bästa lekkamrat väldigt ledsen när hon talade om för grannbarnen att Gittan inte bodde hos sina ”riktiga föräldrar”… :-(

Sen kommer Gladers, familjen Gustavsson och därefter Petterssons som hade fyra barn varav de två sista var tvillingar.
Idag finns mamma och Gladers kvar – alla andra är borta eller har flyttat.

023 Mitt emot vårt hus bodde familjen Svanström – mamma Brita, pappa Folke och döttrarna Viveca och Ulla. Tjejerna var så snygga och vi småflickor såg upp till dom. Ibland tog Ulla med mig på en cykeltur på stan – jag satt på hennes pakethållare. Mäktigt för en småunge!
Nästan hus innehades av familjen StenbackaElle, Eleonor, lekte jag med ibland.

En sidogata till Borgaregatan är Belitzgatan. Via Google ser jag att en Salomon Sigfrid Belitz levde i Arboga på 1700-talet och har alltså hyllats med ett gatunamn. 032
Längst bort på gatan som fortfarande är Borgaregatan ses huset där polisen Forslöw bodde, en mycket respektingivande konstapel! Därefter bodde familjen Larsson.
Belitzgatan 1A bodde familjen Rytte. En av sönerna, Peter Rytte, skjutsade mig hem på sin motorcykel en gång. I 3A bodde Gunilla Sköld med sin mamma och i radhuset efter, 3D, bodde min lärarinna i småskolan, Alice Hedlund, en sträng lärare av den gamla stammen med särskilda favoriter…

031 Belitzgatan åt andra hållet. Till höger bodde Holger Hudd med fru och sonen Kenneth – i huset efter, Leni med sina föräldrar.
Det röda huset till vänster var konsumbutik när jag var liten.

Här är huset som hade både särskild mjölkaffär och specerihandel.  038 Nu är vi på Kungsörsvägen.
När jag var två år, skulle fylla tre i september, gick jag själv och handlade mjölk i en 1-liters mjölkflaska. Mamma var hemma med min nyfödda lillebror och skickade med mig en liten portmonnä med pengar och en lapp på vad jag skulle handla. Lappen lämnade jag till tanten i mjölkaffären för jag kunde ju inte läsa.
Ibland var jag rädd för Kalle Nyselius, som bodde med familjen mitt emot. Han kunde sitta utanför affären ibland.

039 Kungsörsvägen har också radhus och i 8C bodde min bästa vän och skolkamrat Cecilia Olsson med mamma Karin och pappa P-O samt systern Kerstin.
Intill bodde Kickan Hambn med sin mamma Stina. Tant Ka kom ibland och hälsade på. Mitt emot ligger huset där familjen Sjökvist bodde – Ing-Britt var ett år yngre än Cecilia och mig.

Huset till vänster fanns inte när jag var liten. 041 Där låg istället Arboga BB där jag föddes. Så småningom blev det sjukhem och jag sommarjobbade där som 16-,17- och 18-åring. Jag städade ihop med Margit och Inga – två underbara äldre kvinnor som lärde mig mycket.
Efter huset skymtar Gäddgårdsskolan där jag gick i 9 år.

Rakt över ån, mitt emot sjukhemmet och skolan låg AB Arboga Maskiner, bäst i världen på borrmaskiner. 042 Där jobbade min pappa Göte som verkstadschef och han hade sitt kontor i det gula huset utmed gatan.

Kempes kiosk låg långt där borta där den vänstra pilen visar. 044 På andra sidan Arbogaån låg de gamla hamnmagasinen som sedan revs. Intill hamnmagasinen kom ambulerande tivolin ett par gånger om året. Dit kom bland andra Kronvalls Tivoli och dödsföraktande män åkte motorcykel på lina! MC på lina

Kronvalls tivoli pollett

Det var tider det – ihågkomna på en promenad i pappas kvarter så här på fars dag…

Pappa, ja – Mamma Pappa och jag som baby – min pappa Göte! 060

Hjärta med PAPPA Älskad far när jag var liten
och när jag blev vuxen. Göte och jag 23 nov 2010 i Eskilstuna

Grattis på Fars dag Hur gärna jag skulle ha velat säga GRATTIS på Fars Dag om jag bara hade kunnat…

Men flaggan är hissad – 007 – och hans grav är besökt. 003
Ett hjärta, ett ljus 005 och vita rosor till älskade pappa…

Glöm inte pappa idag – din egen pappa! Är han i livet – hälsa på honom! Ring honom!
Är han borta – stanna upp en stund och minns. Nu är dagens predikan slut…

Vit ros på pappas grav

 

 

 

 

Söndagspredikan sjunger höstens lov!

Dagens predikan, Lokalt, Natur Inga Kommentarer »

016 Nu infaller den årstid som bloggaren gillar bäst – hösten. Hösten är mild, vacker och kravlös – om man glömmer alla måsten som lugnt faktiskt kan vänta… 036

Hösten har så mycket vackert i sig – se bara.

008 Snöbär, fuktiga av morgondimma – och ett vacker löv på marken. 038 Än blommar det i trädgården. 025 Lobelia.

Pelargon. 023

En liten fjäder på marken… 017

020 Nypon – nu daggvåta – snart frostskimrande!

015 Dimma på morgonen för att sen kunna sitta på solig altan och dricka eftermiddagskaffe med kanelbullar till! 056 Lugnt, fridfullt, njutning.

Vackert kan också bli gott! 034 Bloggaren hittade ett kul recept på god efterrätt på äpple i lokaltidningen i veckan som gick! 006

Njut hösten! Vi ses imorgon – en snabbis då! ;-)

018

 

 

Grönt ljus för Arboga – nu!!

ARBOGA, Äldreomsorg, Dagens predikan, Lokalt, Personligt!, POLITIK, SKOLAN, Sverige & Världen, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Valdagen är inne – hur röstar du!? Jag röstar för förändring! Förbättring! På riksplanet men också i Arboga!

Varför? Jo, för de styrande i Arboga har gått i stå. Tänker mer på sig själva än på de människor de är valda att företräda! Oacceptabelt!!

Skolan i Arboga var för 15 år sen en plåga för mina barn. Inte bara för mina utan för många andras. Den ser precis likadan ut idag. Oacceptabelt!!

Min gamla mamma är snart 90 år. Varje dag är fylld av besök av idel nya människor från Hemtjänsten. Det ena vet inte vad den andra gör och ingen vet vad mamma behöver! Mamma blir ledsen och otrygg – hemtjänstpersonalen likaså. Oacceptabelt!!

Jag sviker aldrig mina barn eller min gamla mamma! Jag blundar inte heller för medmänniskorna runt omkring mig!  Jag vägrar låta det fortsätta i sedan länge gamla nedslitna hjulspår! Jag vill ha förändring, förbättring NU!!

Därför röstar jag på Miljöpartiet! Mp i Arboga kommer inte ensamma att ta makten men de kommer att liera sig med de partier som inte heller accepterar dagens Arboga! Och det kommer inte att vara med s och v. Grönt ljus för Arboga!

057Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.