Drug preguntas

Grå predikan med röda inslag!

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Dagens predikan, Lokalt, Sverige & Världen, Två små barn Inga Kommentarer »

Söndagspredikan och gråväder! IMG_4331 Sjusovarväder!
Så ser november ut och så ock denna söndag.
IMG_4333 Wilma körde soffhäng igår kväll och sover även idag
– nu intill ett varmt element. 015

019 Oops! Väckt ur sin slummer! 🙂

Men även om det är grått så är det skönt och behagligt promenadväder! 007
Bloggaren tog en promenix igår genom Arboga 005 och även om himlen var grå så fanns det fina röda inslag! 🙂 004
Så här fint blommar det intill ån nedanför Kungsgården! 002

Det har gått en tid sedan bloggaren besökte kyrkogården nere i stan. 008 Igår var det dags! Fötterna visste automatiskt vart de skulle gå… 014

009 Här vilar två små barn som fick lämna detta jordeliv alldeles, alldeles för tidigt. En ond, sjuk människa gjorde slut på deras liv en dag i mars för några år sedan. 010 Max och Saga.

Bloggaren läser på stenen att morden ägde rum 2008 – vad tiden går…
Ändå är Max fortfarande bara 3 år, snart 4 och Saga ska fylla 2. Så fruktansvärt och så sorgligt alltsammans…
Men bloggaren hör även idag barnens smittande skratt där hon står intill graven. Det busas och leks fortfarande – precis som varje gång vid besöken på kyrkogården.
För visst finns de kvar de fina små barnen? Ja visst finns de kvar – för alltid…
Bloggaren ler lite grann med tårar i ögonen och vandrar sakta där ifrån. Tankarna går till barnens familjer.

012

Inskriptionen ovan är placerad på en sten
i minneslunden på kyrkogården.

HJÄRTAEn Stund På Jorden
Jag såg hur vi var stjärnor
Som landat i havet
När vi tog första stegen
ifrån oceanen
Det slog mig den gången
När vi vadade fram genom vattnet
Jag la mig på marken
och tackade himlen
att vi fick stiga på land
att vi fick känna på sanden
nu kan vi säga
att vi har varit på jorden
ja, jag var där
Hur underbart var det
hur underbart var inte det
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
En stund på jorden,
en stund på jorden
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
en stund på jorden, en stund på jorden
Jag vann över bergen
jag delade på havet
jag var den starkaste av oss
men den svagaste ändå
jag fick hålla dig i handen
när du fick lämna dina drömmar
och försonas sen med tiden
jag fick se dig tacka livet
trots allt
nu kan vi säga
att vi har varit på jorden
säga, jag var där…

Den fina texten har Laleh skrivit.

HJÄRTA

Ta tillvara din stund på jorden! Lev idag!
Bloggaren använder sig av mindfulness och det borde fler göra.
Mindfulness – medveten närvaro.
Läs mer om mindfulness bland annat HÄR!

018

 

Trafik, estetik och marknadsföring i Arboga

ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Caféer och matställen, Lokalt, Miljö, Namnsdagsbarn, Natur, Resor, Sverige & Världen, Trafik, Två små barn Inga Kommentarer »

Arboga är ju en liten trevlig stad men den har sina brister. En av dessa brister är gatorna och trafiksituationen. Om detta har bloggaren skrivit tidigare – bl.a. om korsningen Stureleden/Engelbrektsgatan/Tulegatan/Köpingsvägen liksom Köpingsvägens ickeexisterande trottoarer.

En annan farlig korsning är den på bilden ovan – korsningen Centrumleden/Stureleden. Två filer i varje riktning men inga trottoarer. Cyklister lever oerhört farligt här!

Ett långt övergångsställe över fyra filer och övergångsstället ligger skymt för bilar söderifrån. Detta gör att det är omöjligt att se om bilar är i annalkande när man ska ta sig över från den södra sidan. Ännu värre sommartid när buskaget intill husen grönskar.
När bloggaren var ute och gick var det vid en tidpunkt med väldigt lite trafik. Tänk er en fredagseftermiddag när det varit lön… Eller nu inför påsken!

Centrumleden vidare upp mot stan är allmänt känd som farlig. Där har t o m människor dödats på övergångsstället Centrumleden/Nygatan/Östra Nygatan.

 Estetiken då? Jo, jag funderar om kyrkogårdsförvaltningen tänker estetiskt när de förlägger gravplatser – ja, främst utseendet på gravstenarna?

Sedan de små barnen Max och Saga Jangestig mördades och begravdes har en strid ström av besökare vandrat till deras grav och den fina gravstenen.
Tyvärr dör människor och även små barn. Anhöriga vill själva välja gravsten naturligtvis. Samtidigt undrar man just lite över estetiken. Så här ser det ut idag framför Max och Sagas grav. Framför barnens grav med den rödfärgade gravsten i hjärtform finns idag en annan grav med en stor hjärtformad gravsten som skymmer den bakomvarande graven.

Jag förstås fullständigt föräldrar som vill ha de finaste gravstenar till sina döda barn men kanske borde kyrkogårdsförvaltningen tänka på det estetiska förutom vad anhöriga till intilliggande begravda tycker.
Hade de två nyare gravarna framför Max och Sagas sten placerats tvärtom, alltså de båda stenarna bytt plats, hade alla gravstenarna mera kommit till sin rätt.
Det är möjligt att anhöriga till t ex Max och Saga gett sitt godkännande till gravstenen framför – om det vet bloggaren intet. Dessutom är detta kanske en bagatell i sammanhanget när människor sörjer. Det hela slog mig bara när jag besökte Max och Saga senast.

För att återgå till trafik så for bloggaren mot Göteborg här om dagen. Självklart med tåg som går så smidigt och lätt från Arboga. 3 timmar utan byten!

På tåget låg som vanligt den trevliga tidningen Kupé. Mycket läsvärd och bloggaren fastnade för tidningens egen topp 5 vad gäller tågresor. För som nummer 3 fanns den här: ”Topptur i norr” med Mälarbanan från Kiruna till Narvik. Bloggaren har haft lyckan att själv åka den sträckan och den var enastående naturskön! Gör den om ni kan! En otroligt vacker tågresa mellan höga fjäll och djupa dalar med fantastiska forsar och vattenfall.

Sen blir bloggaren patriotiskt glad över de Arbogaannonser som alltid finns med i tidningen! Denna gång om norsfisket som antagligen är något försenat i år på grund av den bistra våren…
HÄR kan ni läsa tidningen Kupé online!

Fortsätt så Arboga kommun! Men – bloggaren har ännu inte fått något besked om medborgarförslaget om reklam för Arboga vid stationen – som numera är en knutpunkt för Mälarbanan och Svealandsbanan.
Bloggaren fick sällskap på tåget med en dam som ofta färdas sträckan Skövde – Eskilstuna t.o.r. och passade på att fråga om bytet i Arboga. Hon sa att det inte fanns någonting trevligt att titta på eller göra på stationen… 🙁

Vid ett tillfälle  en söndag fick hon en väntetid på 2 timmar vid bytet och visste inte vart hon skulle gå eller vad hon skulle göra under dessa timmar. Hon tog en sväng till varuhusen som hon faktiskt såg när hon kom ut ur stationshuset…
Bloggaren passade på att göra reklam för Café Två Skator – men vem har en aning om detta café när man står och huttrar i snålblåsten på perrongen??
Skärpning Arboga kommun!!
Inte särskilt inbjudande trots fina annonser i tågtidningen.

Café Två Skator
Öppet alla dagar utom måndag!

Nu har katterna tröttnat!  Det är lunchtid –
och så här ser Felix ut när morsan är för trist!
Han lägger sig på rygg!  Tar bloggaren det minsta steg far han upp – redo för lunch! 🙂

Vi ses igen imorgon – då är det dags för detta:

 
EARTH HOUR!!

Kennet och Kent har namnsdag! Grattis!

Fem år – en sorglig vandring men ändå så fridfull…

ARBOGA, Lokalt, Minnesord, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen, Två små barn Inga Kommentarer »

Bloggaren har inte glömt…

Att det redan gått fem år sedan den fruktansvärda händelse som förlamade livet för de närmaste men som också vände upp och ner på hela lilla Arboga – ja, kanske hela Sverige.
Morden på de små barnen Max och Saga.

Åter tog jag den så sorgliga vandringen till ett ställe där inga små barn ska vila – kyrkogården. Isande kallt – som de isande känslor av sorg och tragedi som jag känner. Men också förödande soligt och ljust – precis som känslorna som infinner sig när jag går mot graven.
Småfåglarna vet inte till sig av lycka över att få se just mig där, så känns det när blåmesar och talgoxar bland finkar flyger runt och kvittrar glatt. Jag måste stanna upp för jag överväldigas av glädjen som de små fåglarna förmedlar.
Jag försöker fånga dom på bild – men det är omöjligt. Lika omöjligt som att se de små barn som leker och stojar på kyrkogården. För det finns en harmoni och lycka där som jag känner helt klart. Och det är inte första gången jag känner de små barnens närvaro och den fridfulla ro de förmedlar.

Samtidigt som det är så sorgligt att två små barn till synes vilar under en vacker sten – – får jag också förnimmelsen av någonting annat, ett annan dimension, ett annat liv utan gränser. Det vill jag tro på.

Ni som läste bloggen igår och vet att jag hittade en liten leksakssköldpadda – här är dess nya hem.

Mina tankar går till Emma, Nicklas, Togge och de övriga nära och kära till Max och Saga – idag, liksom alla andra dagar. Sorgen tar inte slut men kan förbytas mot vackra minnen och ett hopp om ett återseende.

Josef och Josefina har namnsdag – vi bugar, bockar och gratulerar!

 

 

Alla helgons dag

Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sverige & Världen, Tankar och funderingar..., Två små barn, VARGAR, djur och miljö Inga Kommentarer »

Alla helgons dag idag. En dag att minnas. En dag att särskilt tänka på nära och kära som inte finns hos oss här längre.
Jag tänker på mina kära –  farmor Svea och farfar Bror från Eskilstuna, mormor Edith och morfar Edvin från Regna i Östergötland.
Jag tänker på min vänner och kollegor Olle, Gunnel, Harry och flera – som inte längre finns i livet.
Jag tänker på två små barn som fick dö alltför tidigt genom en mördares hand – Max och Saga. Och på små, små barn som aldrig riktigt blev.
Jag tänker på många, många som betytt mycket och som är värda en speciell tanke just idag.

Mina ljus här ovan har jag tänt för två små individer som betydde mycket för mig och min familj. För Sippan. En älskad katt som vi tog över från grannarna när vi flyttade till Glasblåsargården. En älskad vän som blev hela 18 år innan han en sommardag somnade in.
Ett ljus för Sippan.

Det andra ljuset tände jag för Hasse – en älskad kisse som kom till oss i september som tröst efter Sippan. En trogen vän, älskad av oss alla. Sorgen var stor när han bara blev 12 år och dog stilla annandag jul för flera år sedan.
Ett ljus för Hasse.

Jag har fler ljus att tända för älskade djur. När vi åker hem till mor och far på eftermiddagen tänder jag ljus för de hundar vi haft där Raja blev den första. En strävhårig foxterrier som kom till vårt hem på min 11-årsdag.
För katterna i mitt barndomshem – Vita, Sluggo, Sakas, Tussen – alla förolyckade påkörda av bilar…

Vi ska minnas människor denna dag – men även djur. När ljusen brinner på vår gård – ser jag katterna framför mig. Ljusen brinner på deras älsklingsplatser. Där låg de helst invid syrenbersån om sommaren.

Ljus för alla de människor jag minns tänder jag hemma ikväll då deras gravplatser är spridda både långt bort och nära. Ljusen här hemma får omfatta dem alla.

I många dödsannonser står den här texten som är väldigt fin att tänka på idag.

Sörj inte att han är död,
gläds åt att han har levat.

Alla helgons dag har namnsdagar.
Dagen infaller i år den 3 november och då ska Hubert och Hugo gratuleras!


 

Allhelgondagen eller Alla helgons dag? Vilken dag och vilket helgon firar du?

ARBOGA, Kultur, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sverige & Världen, Två små barn, VARGAR, djur och miljö Inga Kommentarer »

Idag vänder vi blad – ny månad. 1 november och på almanackan läser jag: ”Allhelgonadagen”.

 Det har inte alltid stått bara så i kalendrarna. 1993 – 2000 klämde man in namnen André och Andrea på den dagen också. Men nu är ordningen återställd – den som gällt sedan före år 1900.
Det känns bra för mig som fick min förstfödda son på just Allhelgonadagen och tyckte det var fint. Dagen kändes lite för högtidlig för att trängas med André och Andrea. Nu har dessa två namn flyttats till 10 juli.

 Grattis min son på födelsedagen!
Här liten, idag en vuxen man.
Gratulationer förstås till alla andra som fyller år den här fina dagen. Bland andra min barndoms vän Gittan.

Men förvecklingarna är inte slut där – för det är skillnad på Allhelgonadagen och Alla helgons dag!! Så här informerar Wikipedia:

  • Alla helgons dag – Denna benämning på dagens datum infördes inom katolska kyrkan på 700-talet och skulle vara en dag, då man skulle minnas alla helgon, särskilt de, som inte hade någon egen minnesdag. I Sverige var den helgdag fram till 1772, då den blev arbetsdag, även om benämningen Alla helgons dag stod kvar. 1953 återinfördes denna helgdag i Sverige, men den blev då rörlig och förlades till lördagen, som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Då denna rörliga helgdag fick benämningen Alla helgons dag ändrades benämningen på dagens datum till Allhelgonadagen.
  • Allhelgonadagen – Denna benämning på dagens datum infördes 1953, som ersättning för det tidigare Alla helgons dag, eftersom denna benämning gavs åt den rörliga helgdag, som då infördes att infalla lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

Låter det krångligt? Allhelgonadagen idag – vanlig arbetsdag, och Alla helgons dag på lördag, röd dag/helgdag – den 3 november i år. Med andra ord två dagar att tänka på våra helgon.

Visst låter det fint att man redan på 700-talet särskilt skulle fira de helgon som inte hade någon egen minnesdag. Så vilket helgon firar du? Här är ett helgon som jag gärna hedrar – Franciskus av Assisi, djurens beskyddare.
På målningen omgiven av fåglar. Tänk på småfåglarna nu när kylan kommer!

Nu behöver man ju inte hylla någon som särskilt är helgonförklarad. Man kan tända ljus och tänka på döda vänner och släktingar, minnas vad de betytt och kanske fortfarande betyder för en. Här en bild från kyrkogården i Arboga för några år sedan. Ungefär i mitten av bilden lyses en grav upp starkare än andra. Det är Max och Sagas grav. Frid över de små barnens minne.

Att minnas sina nära och kära som inte längre finns bland oss är fint. Viktigare ändå är att ta till vara sina ”helgon” medan de fortfarande är i livet. Hedra dom medan tid är. Jag känner många jag vill hylla och visa min uppskattning för men väljer särskilt en person idag – Britta. Här tänder Britta själv ljus vid Alla helgons dag för några år sedan.
Britta är mitt helgon, fortfarande i livet. En kvinna som betytt oerhört mycket för mig och för många andra. Tyvärr är Britta nu mycket sjuk och mina tankar går därför alldeles särskilt till henne idag.

Tänk på era egna ”helgon” idag och förbered för ljuständning även på lördag. Kyrkogårdarna brukar vara så vackra då. Fulla av ljus i den mörka novembernatten.

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.