Drug preguntas

Att vilja leva – och inte…

Döden, Det är inte lätt att vara ung..., Känslor, Kärlek, Livet, Lokalt, Samhällsfrågor, Sorg, Svarta hålet, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Korset är symbol för mycket och även för döden.
Bloggen handlar idag om att ha fått ett liv men att välja att avbryta det. Inte vilja leva längre. Att ta sitt liv.

Knappast någonting är väl mer förgörande och tragiskt än när någon väljer att ta sitt liv.
 Någon känner att det liv han eller hon har fått är så tungt och så svårt att det inte går att klara av. Personen väljer döden istället för att fortsätta leva.

Den som brukar läsa den här bloggen vet att skribenten hyllar livet och brukar uppmana alla att LEVA.  Verkligen leva – ta chanser, våga språnget, leva ut, göra allt det där du önskat att få göra medan tid är, vara liten galen – ja, verkligen leva.

Då kan det kännas ofattbart när någon väljer att ta sitt liv. Sätta stopp för chansen man fått. Sluta i förtid, så att säga.

Men bloggaren vet hur det är. Förstår känslan. Har själv varit där. Den där känslan, som efteråt kan verka helt absurd och ofattbar – men som var där då:

Känslan att ingen utväg finns.

Allting, precis allting är så svårt och så svart att det inte går längre. Man orkar inte mera. Då i det mörkaste mörka uppenbarar sig den där fruktansvärda känslan av att – jo, det finns en utväg. En sista utväg – att göra slut på alltihop.

Bloggaren har varit där. När det var som värst. Som mörkast och svårast. Då var det en skön känsla att tänka så. Att slippa. Att fly. Att få lindring när ingen annan hjälp fanns att få. Lindringen att avsluta sitt liv.

Bloggaren lever. Hon valde inte det som då kändes som det enda möjliga – och som strax efteråt och även idag, känns oerhört skrämmande och helt uteslutet – att begå självmord.

Varför valde hon då livet? Jo, hon tänkte på sina barn. På vad barnen hade sagt till henne. Hur mycket hon betydde för dem och hur mycket de älskade henne. Hon kunde inte lämna sina barn! Kärleken till dem var för stark.

Bloggaren hade tur för bloggaren älskar sitt liv. Älskar att leva och är väldigt rädd om livet. För livet har ett slut en gång, trots allt, och det gäller att ta tillvara varje stund som om den vore den sista.

”Årligen begår cirka 1 100 människor i Sverige självmord. Det är ungefär tre självmord om dagen.
Så står det på Socialstyrelsens hemsida.
Så här står det också, citat: ”Under det senaste decenniet har självmorden minskat i alla åldersgrupper utom bland personer under 25 år.”

Vad kan man då göra som medmänniska? Kan man göra något över huvud taget? Bloggaren tänker själv på att saker som uppmärksamhet, hålla koll, fånga upp signaler och förstå ”rop på hjälp” är viktiga. Vara rädda om varandra, värna om inte bara familj och vänner utan även människor i närområdet, grannar, arbetskamrater o.s.v.

Men det är inte lätt. Ibland kommer självmordet till synes som en blixt från klar himmel och anhöriga liksom vänner står där bestörta och chockade utan att ha förstått hur allvarligt det varit, kanske inte märkt något alls.

  Det finns en organisation som försöker se till att minska antalet självmord – Suicide Zero!
Sucide Zero skriver ”Varje år tar över 1 500 människor sitt liv i Sverige. Det är nära sex gånger fler än som dör i trafiken.… ” (Siffran är högre än Socialstyrelsens men det är möjligt att Socialstyrelsens siffra är gammal, bloggarens anm.)

På Sucide Zeros hemsida kan du få råd och du kan även lära dig exempel på hur den suicidala processen kan se ut. (Bild från Suicide Zeros hemsida).

På Suicide Zeros hemsida finns också möjlighet att stödja organisationens verksamhet liksom att ge minnesgåvor, en gåva till minnet av någon som tagit sitt liv.
Bloggaren kommer att hedra minnet av Jack Berggren som tog sitt liv endast 22 år gammal. Vila i frid Jack.

Du kan också lämna en minnesgåva över Jack eller någon annan genom att klicka HÄR!

Bloggaren tror också att medmänsklighet, värme och att bry sig om – är viktiga delar.  Att inte blunda för det som sker.
Att våga fråga hur någon mår. 
Att trösta.
Hjälpa någon att ta sig upp igen.

”Ta ett djupt andetag. Det är bara en dålig dag, inte ett dåligt liv.”
Att bry sig! Att sträcka ut en hjälpande hand!
Men också att låta människor få vara som dom är.
Vara mer vidsynt, inte så fördömande. DU DUGER!! Glöm aldrig det!

Ett bra sätt att leva livet är att leva livet mera kärleksfullt. Älska mer och hata mindre. Kramas mer – slåss inte alls. Knip igen munnen när de spydiga kommentarerna eller de elaka orden är på väg och försök att se det positiva och ljusa i det som händer runt omkring dig istället. Ett mynt har två sidor och glaset är antingen halvtomt eller halvfullt! Välj själv och välj rätt! Välj vänlighet, omtanke och kärlek. 🙂

Ta hand om dig själv men ta också hand om andra! ”Vänner är änglar som lyfter upp oss när våra vingar har glömt hur man flyger”.

Se till att den som tappar sin ballong – får den tillbaka, eller en helt ny!

Tänk efter på hur roligare livet blir när man är positiv och tänker gott om människor – än när man går runt med ett mörkt och bittert sinne med förgörande tankar om andra. Tänk på hur smittande ett leende är och hur gott det värmer i hjärtat att mötas av ett sådant.

Älska mer – hata mindre. Var rädda om er och om varandra! Livet är så kort – gör resan så varm, solig och lycklig som du bara kan! KRAM på er!

TACK mina älskade barn för er kärlek!

 

 

 

 

 

 

 

Den stora, djupa sömnen eller drömmen som försvann…

Blommor och blad, Känslor, Lokalt, Personligt!, Svarta hålet, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Inga Kommentarer »

Svarta hålet Det svarta hålet närmar sig…

Gul kinesisk ros från 44an Bilder från gårdagen, från tider som inte längre finns…

Ett blvande äkta par mamma och pappa 1950tal ….. IMG_6347 …..Jag i mammas famn intill vår IFA
….. Hjördis 86 år ….. Pappa och jag ….. IMG_9112 (3) ….. IMG_9114 (3) ….. Göte häller upp Linie Aqvavit på Fars Dag 2012 ….. IMG_9116 (3) ….. IMG_9119 (3) ….. Jag och mamma ….. IMG_1653 (2) ….. Göte serverar kaffe på Lucia 2012 ….. Göte vann en Snowracer via Skogaholm ….. Mats och Susanne 18 mars 2013 ….. Pappa Mamma Susanne pingstdagen 2010 ….. Pappa Mamma Jakob och Birka 23 maj 2010 ….. Mormor och Jakob augusti 2012 ….. IMG_9127 (3)

Underbar dag med mor på 44-ans gård

031 Min barndoms gata… 034

Barndomshemmet… 036
En epok är över… Tecknet 25 okt 2015 En liten björk vinkar farväl i höstvinden I fredags såldes huset… Barndomshemmet sålt 151218

039

 

Fortsättningen blev så här… Ramla ner
Svarta hålet… Svart Ihop med: Poff   =  Depp

Tårar ….. Krypa upp igen …..Dreams gone away …. Svart

Men så – tankarna igen…Jakob och hans syskon Älskade barn!!!

Det där hoppet… Hoppet Hoppet om att allt ändå ska bli som man önskar en gång. Allt det gör att man tar sig upp – igen. Try again Man försöker igen!
Bryter ihop och går vidare. Bryta ihop och gå vidare

Efter en natts lång sömn – inte den långa, eviga – känns det bättre. Mot ljuset Man ser ljuset igen – hoppet. Man inser det underbart, fantastiska att vakna. Att leva!  Igen

Lycka

Framtiden ”Fixera din blick framåt på vad du kan göra, inte tillbaka på det du inte kan förändra” – bra visdomsord.

Och så försöker man igen. 022
Denna fjärde advent. 028

020 Livet är inte så farligt ändå… 019

005006

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.