Drug preguntas

Roten till det goda och – Conny går i pension!

Allmänt, ARBOGA, Äldreomsorg, Lokalt, Mat och Dryck, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

012 ICA:s tidning Buffé hade ett intressant recept med i senaste numret för den som gillar rotselleri!

Bloggaren älskar rotselleri så här skulle provas! 007
En hel rotselleri placerades på ett ugnssäkert fat i ugnen på 175 grader. Där fick den stå och gotta sig i 2,5 (!) timmar. Det doftade ljuvligt!

011 Med en klick smör blev det sen hur gott som helst! Dock kunde roten ha stått in lite längre för att bli ännu mjukare. Prova med provsticka om du tänker ugnsbaka rotselleri! Och tänk på att tillagningen tar tid!

013 Bloggaren uteslöt dill, apelsin och flingsalt och brynte inte smöret. Det blev lika gott ändå. Påminde lite om ett mellanting mellan bakad potatis och kronärtskocka. En halv rot blev bloggaren proppmätt på.
Tidningen Buffé skriver att ugnsbakad rotselleri är högsta mode bland finare kockar! Läs mer HÄR i tidningen på nätet!

015 Promenad idag igen! Även om rotsellerin knappast gav några överflödiga kalorier att motionera bort. Bilden visar äldreboendet Strandgården i Arboga.

Här låg AB Arboga Maskiner en gång. 023 Världsberömt för sina borrmaskiner.

Den här vyn på Östra Nygatan är snart ett minne blott! 001 Bloggaren menar inte huset som sådant – utan det här: 002 Arboga Skrivbyrå slår igen!

Conny Hjalmarsson med fru Anita tycker det är dags att unna sig pension. 003 Bloggaren tycker att detta är väldigt trist men unnar naturligtvis Conny och Anita skön ledighet.
Conny avslöjade att han kommer att hålla till i en annan liten lokal i stan – men vad han tänker pyssla med där berättade han inte.

Slut på promenaden för idag!

024
Simma lugnt!

Mina drömmars stad – Arboga… Nu ett dödskallesamhälle!

ARBOGA, Äldreomsorg, Bröderna katt och Vilda Wilma, Demokrati och rättvisa, Feminism och jämställdhet, Lokalt, mänskligt, POLITIK, Samhällsfrågor, SKOLAN, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen, Vården, VIKTIGT! Inga Kommentarer »

Arboga Mina drömmars stad – Arboga. Staden jag föddes i och som blev min barndoms stad.
Jag vill kunna vara stolt över min stad men det går inte längre…

SkrämdUtvecklingen skrämmer mig. Om och om igen rubriker om RASISM rasism,
Inbrott inbrott, misshandel misshandel,
Knark droger, Mordbrand mordbrand och Mord ond, bråd död. Skrämd man

Rädd Jag är rädd för den stad som Arboga har blivit – eller kanske är på väg att bli. Jag är ännu mer rädd att alla andra små och stora städer ser likadana ut. Att vi går mot ett samhälle av rädsla där människor inte vågar gå ut på kvällarna och där ropen på hårdare tag skallar.

Vad beror utvecklingen på? Jag tror att det är en mängd faktorer som spelar in.
Överfullt dagis Överfulla dagis men personal om inte orkar. Dålig skola Dålig skola med lärare som inte orkar.
Utbränd snart - kvinnaEn jämställdhet som inte fungerar och som får kvinnor att inte orka – men som även får män att kollapsa. Utbränd man

Dålig sjukvård större bild Dålig sjukvård. Dålig psykvård Dålig psykvård. Dålig kriminalvård Dålig kriminalvård.
Dålig vård och omsorg över huvud taget.

dödskalle Hur tar vi oss ur detta dödskallesamhälle!?

Trots allt är jag optimist och vägrar tro att det inte finns lösningar.
En lösning, en stor sådan, är en förändrad syn på samhället – vad som är viktigt och inte.
Viktigt är INTE högre löner åt höginkomsttagare eller storsatsningar på skrytbyggen eller sprängfyllda aktieportföljer!
VIKTIGT är alla ”mjuka frågor” som handlar om hur vi behandlar oss själva och varandra.

Bland det viktigaste i ett samhälle är barnen, den kommande generationen. Därmed blir SKOLAN en av de absolut viktigaste satsningsområdena! Läraryrket måste uppvärderas mycket, mycket mera och elevers skolmiljö måste ha prioritet 1.

Därefter kommer vården – ALL VÅRD! Uppvärdering också av alla vårdyrken!  Högre löner och bättre arbetsförhållande!

aldringssang_stor1 Sen måste det vara otroligt skamligt av ett land som Sverige att vanvårda sina gamla – de människor som en gång byggt upp vårt land!

71-åring kvinna med liggsår… ilo-trycksar-text[1] Vi borde skämmas!!

politikAllt är politik och politiker kan förändra om vi tvingar dom genom att kräva handling och att sen rösta rätt.

Göra lite som katten Curry! Kräva kärlek och omsorg! 011 Med upprepade försök får han som han vill. :-) 014

Jag ger aldrig upp! Arboga Arboga – mina drömmars stad…

No drogs

 

Söndagens predikan om LIVET

ASPERGERS och ADHD, Äldreomsorg, Dagens predikan, Lokalt, mänskligt, Personligt!, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Inga Kommentarer »

Bloggaren dricker ofta ett utmärkt te som dessutom levererar små aforismer med tepåsen. Den här fick jag igår:

001”Life is only one thing: Identifying yourself”. Ungefärlig översättning: ”Livet är bara en sak: Försöka förstå sig själv.”

4 okt 2013 039 Kanske är det så? Kanske är livet en enda lång studieresa där man förstår vem man var, och vad man borde ha gjort den dagen när det är för sent?
Eller är resans slut början på någonting annat? Alla får vi veta så småningom.

Bloggaren känner att hon förstår mer idag än tidigare. Att medelåldern har en stor fördel framför ungdomstiden om man tar tillvara erfarenheter och kunskaper på rätt sätt.
Pusslet börjar läggas, många bitar ligger redan på plats och det känns som flera av bitarna ganska snart hittar rätt.

Så mycken visdom det finns i gamla människor – och så mycket erfarenhet. Så många livshistorier som kan berättas bara man tar sig tid att lyssna.
Undersåker Bloggarens mamma vågade steget att som ung flicka på 40-talet flytta från barndomshemmet i Östergötland till jobb i Undersåker i Jämtland. Efter att ha jobbat en tid i Perssons Affär i Regna började hon alltså jobba på Konsum i Undersåker.

”- Jag fick tre julgranar den julen”, sa mamma när hon berättade minnen under en bilresa vi nyligen gjorde.
Tre julgranar… alla ville pyssla om flickan söderifrån och se till att hon fick en fin jul…

Bloggaren drömde sig bort till Jämtland runt 1948 så där och tänkte på hur mamma skulle ha haft det… Lika glad och social idag men nu med en gammal kvinnas skröpliga kropp.
Så mycket hon varit med om i livet, mamma. Nu senast en av de största sorgerna. 002

Bo Setterlinds fina dikt kommer för bloggaren:

Var rädd om livet det ska glädja dig.
Var rädd om ljuset, det ska leda dig.
Var rädd om mörkret, det ska skydda dig.
Var rädd om slutet, det ska rädda dig.

4 okt 2013 033

Mitt i det filosofiska knackar verkligheten på dörren genom en seriestrip i dagens DN.
Den här: 012

Kanske Sven-Bertil Bärnarp vill vara rolig på andras bekostnad? Kanske fattar han inte lidandet bakom det han raljerar om? Kanske är det bloggaren som inte förstår meningen bakom serien?

Den bloggaren vet är att ”dum”, ”lat” och ”idiot” är ord som förföljer barn, ungdomar och vuxna med ADHD, Aspergers syndrom och andra egenskaper.
Man ska kunna skämta om allt, sägs det, men det vete sjutton! För mycket lidande följer med dumma människors påhopp och för många missade möjligheter för människor som begåvats med karaktärsdrag som inte är ”godkända” av en okunnig allmänhet.

”Var rädd om livet”, som sagt… 4 okt 2013 014

Bloggaren har skrivit till chefredaktör Peter Wolodarski på DN för en förklaring angående seriestripen. Kommer det svar – publiceras det här på bloggen.

Lev dit liv – men lev det varsamt. Ta till vara erfarenheter och kunskap. Låt misstagen och sorgerna bli till lärdom och något gott framgent. Lev och låt leva.

”Life is only one thing: Identifying yourself”

 

4 okt 2013 044

 

 

 

 

Utanförskap – rullstol!

ARBOGA, Äldreomsorg, Lokalt, Miljö, Samhällsfrågor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Rullstolsproblem Idag har Arboga Tidning en bra artikel!
001

Den handlar om svårigheter att ta sig fram med rullstol i Arboga. 002 Börje i reportaget vill klara sig till jobbet på egen hand med sin rullstol men det är svårt.

Bloggaren känner till många fler personer som har svårt att ta sig fram med rullstol. Rullstolssvårt (Bilden är från Norrland men kan gälla var som helst.)

Rullatorer Det gäller inte bara rullstolar utan även rullatorer!  De här bilderna är från olika delar av vårt land där samma utanförskap uppstår för människor med funktionsnedsättningar.Rullatorsvårt Människor som utesluts ur gemenskap och som får avstå aktiviteter på grund av dålig samhällsplanering.

Kullersten Kullersten är vackert – men svårt att gå på! Har man en rullator är det ännu svårare.
Kullersten nätet Rullstol är inte bättre. Är man ålderssvag är det näst intill omöjligt att driva fram sin rullstol själv över kullersten. Ja, en som ska hjälpa till att skjuta på har det sannerligen inte lätt heller. Kullerstensgata

Höstmarknad 2010 Kullerstenarna hindrade bloggaren och hennes mor att besöka höstmarknaden i lördags. Att försöka vicka fram en rullstol i trängslet bland alla marknadsbesökare på lite sneda, vinda gator går nästan inte.

Många äldre, ja andra också, vill besöka Trefaldighetskyrkan i Arboga. Trefaldighetskyrkan Kyrkan ligger vid Järntorget, samma torg där marknaderna hålls. Det vill säga – svårt att ta sig till kyrkan också över kullerstensknaggel. Detta gör att en hel del människor som skulle vilja besöka en gudstjänst avstår.
Problem att ta sig in – borde också vara en fråga för kyrkan och dess politiker. Vad kan göras åt problemet? Gudstjänstdeltagandet sviker – så var rädd om varenda en!
Kamelen och nålsögat ”Sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike” (Matt 19:23-24)

Det ska bli intressant att se om bloggaren får några reaktioner här – och om Börje med flera får svar genom Bbl/AT:s artikel idag. Läs den!

Avslutar men en som inte har några svårigheter alls att ta sig fram! Smidigare än en katt är svårt att bli. Här är dock Curry som vanligt lat och slö – väntar troget på lillhusse på hans säng. Men anar han mat kan han ta sig fram var som helst! :-D

Curry på Jakobs säng 8 sept 2013

 

 

 

Hur lurade låter vi oss bli!? Attendo – igen!

Äldreomsorg, Lokalt, mänskligt, Namnsdagsbarn, POLITIK, Samhällsfrågor, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

DN igår söndag!
”Dementa tvingas betala skador i sina bostäder”.

Attendo – igen!

Artikeln i gårdagens DN berättar om mannen med Alzheimer som ”vårdas” på ett av Attendos boenden. Ett boende där bristerna i vårdomsorg gör att han ofta kissar på sig på golvet. Så pass ofta att efter mannens död kommer följande brev till änkan. Citat ur brevet och DN: 

Läs artikeln HÄR på DN!

  Så här presenterar sig Attendo vad gäller äldreomsorg, citat från hemsidan: ”Attendo erbjuder äldreomsorg i form av hemtjänst och vårdboende med höga krav på trygghet och personlig service.
Vi planerar alltid omsorgsinsatserna tillsammans med dig för att möta just dina behov och önskemål. Oavsett om vården och omsorgen ges av hemtjänst eller i vårdboenden så respekterar vi den personliga integriteten och agerar som gäst i ditt hem.”

Klicka HÄR för att komma till Attendo.

Klicka också HÄR för att komma till DN och olika artiklar om missförhållanden på boenden inom Attendo och andra vårdboenden!

– Citar ur DN igår!

Klass och kön, ja! Hur kan vi låta oss luras så till den milda grad att vi inte tar in att utförsäljning av skola och omsorg leder till mer pengar i några fås fickor och till sämre utförande!

Om skolor och äldreomsorg ska skötas som vinstdrivande företag – borde vem som helst förstå att det är PENGAR som styr i första hand! Inte graden av undervisning eller omsorg! HUR KAN VI ACCEPTERA DETTA!!??

Ett samhälles absolut viktigaste grundstenar måste vara utbildning och vård! Utan människor med kunskap och vård – inget bra och utvecklande samhälle! Hur kan någonting annat vara viktigare??

Osökt kommer jag in på Kafka och så kallad Kafkastämning – som ungefär betyder mardrömslikt och hotfullt, som om något är kusligt närvarande men ändå undanglidande.

Franz Kafka! Visst är väl DN:s medarbetare Peter Wolodarski otroligt lik Kafka! Av en händelse upptäckte jag det. :-)

Läs mer om Franz Kafka HÄR och om Peter Wolodarski HÄR! :-)

GRATTIS KJELL PÅ NAMNSDAGEN!

Hög tid att äta upp det goda frukostägget.
Inköpt på ett ställe utan stordrift och vinstbegär!Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.