Drug preguntas

Mor och Far och Café Två Skator! Undrar varför Fredrik Strage offrar sig för sin dotter?

ARBOGA, Caféer och matställen, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

I söndags var det Mors dag och Fredrik Strage skrev i en lång krönika i DN om denna dag bl.a. detta: Tänkvärt…

Nu var det ju Mors dag det handlade om – men Strages far då? Offrar Fredrik Strage betydligt mer för sin dotter än vad Strages pappa någonsin gjorde för honom?
Och varför är det ett ”offer”?? Borde det inte vara fantastiskt underbart att få ett barn att ta hand om, vägleda, ödsla kärlek på och inte alls en uppoffring! Eller?

Läs Fredrik Strages hela krönika genom att klicka HÄR!

På tal om mödrar och fäder så såg jag den här notisen, också i DN: ”Barnen fick reda på att de hade ett halvsyskon med laglig arvsrätt när pappan dog…”

Det slutade så här: Trots DNA-bevisning som utesluter mannen som far till flickan som är född 1954 – säger nu HD att domen från Rådhusrätten i Umeå 1958 står fast. ??

I Svenskan står det så här, citat: ”Högsta domstolen (HD) skriver i sitt beslut att faderskapsfrågan redan är avgjord i och med att domen vunnit laga kraft. Dessutom är huvudregeln att det inte tillåts att mannens arvingar efter hans död för talan i faderskapsfrågan när han själv inte har ifrågasatt faderskapet under sin levnadstid.”

Är inte det väldig märkligt?? Hur skulle det bli om samma sak gällde vid mord?? En tidigare anklagad frias genom DNA men får stanna kvar i fängelse eftersom domen redan vunnit laga kraft. ???

Moderskapets kval och lycka”, brukar min mor prata om och menar då kanske just det Fredrik Strage kallar ”offer”. Allt som mödrar gör för sina barn i alla tider – och som inte alltid är angenämt och roligt. Gråt och sorg i svåra tider men också glädje och lycka när det vänder.Inte alls en uppoffring – utan moderskap, föräldraskap. Känner män likadant? Finns det ett ”faderskapets kval och lycka” som inte bara handlar om DNA och faderskapstest?

Min mor, ja. Hon firades på Arbogas nyaste café i söndags! Café Två Skator! Ligger på Ahllöfsgatan mitt i Arboga med ingång även från Postgränd – mitt emot Arboga Station.

Utsikt från ingången. Vid disken stod Helena och levererade västerbottenpajer och kardemummakaka med hemmagjord rabarbersylt i långa rader – bland mycket annat gott!

Kicki hade också hittat hit! Om det inte varit så soligt och fint hade jag gärna druckit kaffe inomhus ihop med mamma. Lika fint och mysigt där som i trädgården!

Ute träffade jag grannen Bosse! Han trivs redan så bra på caféet att han lovat att bli stamkund hos ”skatorna”. 🙂

Mamma satt i en av syrenbersåerna och väntade. Hon bjöds på den goda västerbottenpajen med sallad och rökt lax men också kaka med sylt och grädde till efterrätt. Jag skickade med varsin krämbulle hem – så att hon och pappa kunde mysa med lite gott senare på eftermiddagen också.

Ja, det var en härlig Mors dag det! Men caféet är verkligen värt fler besök än bara en gång om året! Jag ska nog göra som grannen Bosse, bli stamkund där jag också!

 

 

 

 

Blogg med doftminne

Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Bloggaren gillar minnen. Som här – snäckor och stenar från Capri utanför Strömstad. Alla foton jag tar får mig också att minnas. De sätter igång hjärnkontoret som raskt plockar fram fler minnesbilder med hjälpa av fotografierna.

Men när får vi doftminnen? Jag menar möjlighet att lagra dofter på ett minneskort? För vi vet ju alla vilka minnen dofter också kan framkalla. Läppstiftet Chantung nr 33 får till exempel mig raskt förflyttad till den allra första tonårstiden bara på ett litet kick. Om man nu får tag i ett sådant läppstift förstås…

Samtidigt kan vissa bilder få en att faktiskt känna dofter.  Jag ska försöka förmedla det idag i min blogg.

Sovrumsfönstret. Med fönstret på glänt strömmar de ljuvligaste dofter in. Hela fönstret blir snart täckt av dessa underbara blommor – kaprifolens! De lutar sig mot min ruta. Tittar in till mig –   och får mig att öppna.
Får sen hela rummet att fyllas av denna ljuvliga, milda doft.

 Men det är inte bara kaprifolen som gläder mig nu. Syrenbersåerna skänker också härlig doft till omgivningen!
Denna ljuvliga blomma!

Jag suckar förnöjt av välbehag. Strosar sen runt lite på gården och ser hur allt grönskar och blommar. Så grönt, så grönt – och mitt i allt blomman med de viktiga budskapet – förgätmigej.

Snart blir det smultron också! De växer vilt intill katten Hasses grav.

Doftminnen, minnen, fotografier. Det får mig att tänka på hur det såg ut här när Glasblåsargården var ung! Här vid Stora Nygatan som gatan hette då, strax efter år 1900. Den lilla tullstugan intill, intakt innan den förstördes till kiosk. Mitt emot ligger Järnvägshotellet. En idyll – då som nu.

Glasblåsargården var byggd som arbetarbostad till glasblåsarna vid Arboga Glasbruk. Det här fotot har jag fått från Elsbeth Larsson som en gång bodde här i huset som liten flicka. Hennes far ägde en kiosk mitt emot och när den skulle rivas till förmån för nya bostadshus fick han ta över den gamla tullstugan. Kommunen gav sitt löfte att få bygga om den till kiosk. Min dröm är att få återställa det till ett litet hus igen.

Drömmar, minnen – visst är det härligt att kunna drömma och minnas! Kanske får vi en dag ett doftminne till kameran? Tills dess får ni imaginera de ljuvliga försommardofterna i min blogg.

Avslutar med en bild från i helgen. Katten Felix vilar trött på gården efter all sol och värme.

 

Vad är Cetirizindihydroklorid?? Och SD-are från Afrika!

Kultur, Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen 2 Kommentarer »

Visst är det en djungel att köpa allergimediciner! Igår besökte jag Kronans Droghandel i Köping och hittade många olika märken allergitabletter i väldigt olika prisklasser. Jag köpte den billigaste – förstås! Den förpackningen kostade 49 kr om jag inte missminner mig och det fanns betydligt dyrare sorter, t ex Kestine.
På nätsidan www.prisjakt.nu kan du köpa den sort jag köpte ännu billigare – 40 kr. Fast med frakten blir det 109 kr (!!??) Nätsidan hänvisar mig också till närmaste ”fysiska butik” som de anser vara i Löddeköpinge och Skåneapoteket. ???

Här nedan ser ni en prisjämförelse gjord av en sida som kallar sig allergimediciner.se

Produkt Familjeapoteket.se Apoteket.se
Acura 36 kr 37 kr
Cetirizin 48 kr 49 kr
Kestine 149 kr 150,50 kr
Loratadin 38 kr 39 kr

Av all den uppsjö allergimediciner som finns tycker jag märkningen är dålig. Det är inte lätt att se vad det är för medicin man har i sitt eget lilla apotek och tar man sen ur tabletterna ur kartongen är den ännu svårare. Lätt att ta fel.

Men vad innehåller allergimedicinen då?? Ja, bipacksedeln säger ”cetirizinhydroklorid” och vad tusan är det?? Jag letar på Internet men finner ingen information.

Ja, inte är det lätt att hitta rätt i medicindjungeln. Ännu svårare om man är gammal misstänker jag.

Annat som irriterar mig är Sverigedemokraterna – igen. Deras partisekreterare Björn Söder gillar inte att Loreen vann Eurovision Song Contest för Sverige. Han skrev efter vinsten ett enda ord på sin Facebooksida:  ”Sverige?”

DN skriver om Björn Söder i sin ledare idag, citat: ”Att han konstaterar att vinnaren inte heter Liselott och är rågblond utan Loreen och är mörkhårig och att den andra personen på scenen, Loreens dansare, är svart. Och att det alltså inte var ”det riktiga Sverige” som vann.”

Själv har partisekreteraren efteråt förklarat att det var pengarna han oroade sig för, de dyra kostnaderna för att anordna en tävling i Sverige nästa år – och ”bortfallet av Eupropas rika språkskatt” när alla sjunger på engelska.

Läs DN:s ledare i sin helhet genom att klicka HÄR!

Själv tycker jag att det är underbart att människor i olika länder och av olika kulturer kan komma samman genom musik! Och vad betyder hårfärg och hudfärg?? Vi är alla människor och alla härstammar vi från Lucy i Afrika! Även Björn Söder och de andra Sverigedemokraterna!

Lucy

Jag avslutar dagens blogg med en bajskorv! Den borde Björn Söder få fast jag tycker den är lite för gullig för det. Gullig eftersom den kommer från min nya granne – igelkotten!

 

 

 

Det hårda livet – tonårstiden

Brott och straff, Lokalt, SKOLAN, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Ungdomstiden måste vara den farligaste i livet! Det är en tid då djungelns lag gäller trots att det finns ett fungerande samhällssystem.

Tiden mellan 12 och 20 är nog den farligaste. När det i skolvärlden råder regler och lagar som ingen vuxen kan sätta sig över trots att de åberopar demokrati och rättsliga bestämmelser.
Den frustration som unga känner över att befinna sig i ett ingemansland utom räckhåll för de vuxnas förklaringar och åtgärder måste vara fruktansvärd. ÄR fruktansvärd – för jag vet, jag har själv varit där.
Maktlösheten och kvalet när man insåg att det mamma och pappa sa var rätt – men att de åsikterna inte gick att föra fram som rädd tonåring när det var andra tonåringars ”lagar” som gällde.

Idag är det nog hårdare ändå. Tuffare än på min tid. Hårdare ”krav” på utseende, stil och beteende. Mer närgånget när det numera finns datorer och mobiltelefoner.

Det händer dock ibland att ungdomens djungellagar krockar med det verkliga, samhällets. Som nu när en 15-åring  blivit polisanmäld för s k facerape. Facerape är när någon annan tar över ditt Facebookkonto och skriver saker i ditt namn. Det här hittade jag när jag sökte på Facerape på Internet: Bilden kommer från en blogg under rubriken ”En Facerape serverad”. Vad personen som blivit utsatt tycker om saken, vet jag inte. Kanske är det ett skämt, kanske allvar? Och hur vet man det? Kanske är det också ”djungelns lag”. Ungdomar ska acceptera viss facerape för att inte sticka ut?

Jag är glad att jag inte är ung! Men jag är också väldigt bekymrad över dessa oskrivna lagar. Vad kan vi göra åt dem? Vårt tuffa samhälle med hårt arbetande föräldrar som inte har ork och tid med sina barn – ihop med skolor utan resurser och makt – gör mig ännu mer oroad.

 Idag njuter jag av mina morsdagsblommor från igår. Blommorna från mina tre älskade barn. Tacksam över att jag lyckats klara barnen från de värsta smällarna, lotsat dom igenom den farligaste tiden i livet för att de ska kunna blomma som vuxna. Blomma, utvecklas och förhoppningsvis se till att kommande generationers barn får en mindre farlig tonårstid. Sätta stopp för denna helt oacceptabla djungelns lag som råder!

Alla mammors dag idag! Euforiskt!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Kultur, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

27 maj 2012
Söndag, Mors Dag och allmän flaggdag!

Dagens predikan berör förstås just denna dag – Mors Dag.
En så vacker rosa bukett kom från en av sönerna med bud igår. Det värmde hjärtat när jag på grund av avståndet inte kan få en värmande kram.

Alla har en mamma, en alldeles speciell person som gett dig livet.
Glöm inte henne. Förgätmigej, förgät mig ej, glöm mig inte.

Det behöver inte vara stora, fina presenter! Inget dyrt – det räcker med att inte glömma, att komma ihåg. Inte bara tänka utan också göra något för henne. En blomma på en grav, ett samtal i telefonen, ett sms, ett kärt besök och en varm kram. Välj det som passar men glöm henne inte!

Av alla människor på jorden måste hon vara den som står dig närmast. Ensam – lysande bland alla andra. Måste vara, eller borde vara. Har du mist kontakten – gör ett nytt försök idag. Slå en signal, sänd iväg ett sms eller plocka en bukett blommor. Naturen är full av dom nu och de kostar ingenting!

Jag måste ju naturligtvis även nämna Loreen denna fantastiska kvinna som vann Eurovision Song Contest i natt!

”Why, why can’t this moment last forevermore?
Tonight, tonight eternity’s an open door…
No, don’t ever stop doing the things you do.
Don’t go, in every breath I take I’m breathing you…
Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up”

Loreen vann överlägset och fick röster från alla länder! Vad var det då som gjorde att alla, olika kulturer och olika människor, kände för Loreen och hennes melodi?
Kanske är hon en symbol? En symbol för urkvinnan. Urmodern. Stark och naturligt vacker! Ihop med texten berörde hon alla. Det tror jag, denna dag, Mors Dag 2012, när Loreen tagit hem segern för Sverige som nu får hålla nästa festival i vårt land.

Min morgon började ljuvligt. Att slå upp fönstret och dra in alla dofter var underbart.
Här ses kaprifolen som nästan växer in till mig och dess milda, härliga doft blandades med syrenernas. En så ljuvlig Mors-Dags-morgon!

Flaggan hissades prick klockan 08.00.   Vilda Wilma var med mig och jag tänker även på katternas mammor. Om de lever idag? Hur det var när deras ungar föddes? Felix och Curry hade sin mamma utanför Västerås, en fin kattflicka som smet ut och fick ihop det med bondpojken, en vanlig, icke rasren kattherre.
Wilma är en hittekatt som vandrade från familj till familj innan hon kom till oss så henne vet jag inte mycket om.
Här skyndar hon sig in, för att komma undan de ilskna trastarna som verkligen markerar just nu att dom inte gillar katter!

Jag tänker naturligtvis också på mina älskade barn! Det bästa i livet!
Vad vore jag utan dom?

Njut dagen! Ta tillvara stunden! Stick gärna näsan i en bukett liljekonvaljer dagen till ära! Doften är underbar!

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.