Drug preguntas

Det hårda livet – tonårstiden

Brott och straff, Lokalt, SKOLAN, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Ungdomstiden måste vara den farligaste i livet! Det är en tid då djungelns lag gäller trots att det finns ett fungerande samhällssystem.

Tiden mellan 12 och 20 är nog den farligaste. När det i skolvärlden råder regler och lagar som ingen vuxen kan sätta sig över trots att de åberopar demokrati och rättsliga bestämmelser.
Den frustration som unga känner över att befinna sig i ett ingemansland utom räckhåll för de vuxnas förklaringar och åtgärder måste vara fruktansvärd. ÄR fruktansvärd – för jag vet, jag har själv varit där.
Maktlösheten och kvalet när man insåg att det mamma och pappa sa var rätt – men att de åsikterna inte gick att föra fram som rädd tonåring när det var andra tonåringars ”lagar” som gällde.

Idag är det nog hårdare ändå. Tuffare än på min tid. Hårdare ”krav” på utseende, stil och beteende. Mer närgånget när det numera finns datorer och mobiltelefoner.

Det händer dock ibland att ungdomens djungellagar krockar med det verkliga, samhällets. Som nu när en 15-åring  blivit polisanmäld för s k facerape. Facerape är när någon annan tar över ditt Facebookkonto och skriver saker i ditt namn. Det här hittade jag när jag sökte på Facerape på Internet: Bilden kommer från en blogg under rubriken ”En Facerape serverad”. Vad personen som blivit utsatt tycker om saken, vet jag inte. Kanske är det ett skämt, kanske allvar? Och hur vet man det? Kanske är det också ”djungelns lag”. Ungdomar ska acceptera viss facerape för att inte sticka ut?

Jag är glad att jag inte är ung! Men jag är också väldigt bekymrad över dessa oskrivna lagar. Vad kan vi göra åt dem? Vårt tuffa samhälle med hårt arbetande föräldrar som inte har ork och tid med sina barn – ihop med skolor utan resurser och makt – gör mig ännu mer oroad.

 Idag njuter jag av mina morsdagsblommor från igår. Blommorna från mina tre älskade barn. Tacksam över att jag lyckats klara barnen från de värsta smällarna, lotsat dom igenom den farligaste tiden i livet för att de ska kunna blomma som vuxna. Blomma, utvecklas och förhoppningsvis se till att kommande generationers barn får en mindre farlig tonårstid. Sätta stopp för denna helt oacceptabla djungelns lag som råder!Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.