Drug preguntas

Spiken i kistan för KD och för regeringen!

Feminism och jämställdhet, Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Nu verkar ”smekmånadsåren” över för regeringen och missar liksom avhopp duggar tätt. Spiken i kistan levereras idag på DN:s debattsida genom KD:s Göran Hägglund och Emma Henriksson.
Där talas det om hur en frihetsvåg sköljt över vårt land som, enligt deras mening, skapat mer förbud och förtryck gentemot familjelivet.

Men det är väl så, Göran Hägglund och Emma Henriksson, att kvinnor också vill föras framåt av frihetsvågen! Det är här det verkliga dilemmat kommer in – nämligen mäns motstånd mot att delta i  det s k familjelivet, att dela föräldraledigheten. Inom KD-kretsar verkar det också finnas ett starkt kvinnligt motstånd mot att släppa från sig föräldraledighetsdagar till män. Det gamla tradtionella familjen ska bevaras – pappa jobbar och mamma står vid spisen med småbarnen kring fötterna.

Men frihetsvågen driver vidare och det går inte att binda den kraften! Det går inte att, som KD, tvärnita och försöka kämpa åt motsatt håll.

Det här är en verkligt stor och svår fråga som ingen av de senare regeringarna har lyckats lösa – nämligen tidpusslet! Hur både kvinnor och män kan få studera, delta i arbetslivet på lika villkor och samtidigt ta hand om sina barn.

Eftersom män inte frivilligt tar ut föräldradagar och kvinnor inte frivilligt släpper dom ifrån sig måste det till kvoterade dagar. För allas skull! För mäns rätt till sina barn! För kvinnors rätt till egen försörjning! Men framför allt för barnens rätt till båda sina föräldrar och en jämlik framtid! KD löser inget av dessa problem med sitt utspel.

  Igår läste jag denna artikel i Dagens Samhälle: ”Mannen som ska få upp kvinnors löner” heter Mikael Sjöberg och har fått uppdraget av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Så säger han, Mikael Sjöberg: ”Kvinnor sliter ont för att göra gott” – och vad tänker han göra åt saken? Jo, så här svarar han när gapet mellan kvinnors och mäns löner kommer på tal: ”Det vet jag inte än och jag vill inte spekulera. Som tur är har regeringen gett oss lite tid”.

Tid har regeringen redan haft! Så ock den förra, Socialdemokratiska! Ingenting händer!

Det går naturligtvis inte att få upp kvinnors löner i paritet med männens om inte också kvinnor får studera och arbeta på samma villkor som män. Om inte män tar sin del av ansvaret för hem och familj.

Artikeln avslutas så här, citat:

”Som chef vill Mikael Sjöberg visa att jobbet går att kombinera med papparollen. Men det är inte så lätt. Som när yngste sonen är sjuk och pappa behöver vara på jobbet just den dagen. – I morse var det panik. Vem skulle vara hemma? Lösningen blev att min fru stannade hemma eftersom jag ska iväg på tjänsteresa resten av veckan”. 
Oväntat svar eller hur…

Man undrar hur Mikael Sjöberg gjort som ensamstående pappa? Hade farmor ryckt ut då?
Naturligtvis kan det faktiskt ha varit så att Mikael Sjöberg och hans fru hade ett seriöst resonemang om vem som skulle vårda den sjuke sonen. Det märkliga är att svaret så ofta blir just det som det blev – mamman.

Med det sagt att frihetsvågen går inte att stoppa, inte heller kvinnors rätt till lika arbetsvillkor. Det går heller inte att frånta våra döttrar kommande framtidsutsikter även om KD vill cementera den gamla, traditionella kvinnorollen.

 

Imorgon kommer det mera – bl.a. om det här: Om vården, en traditionell kvinnoarbetsplats. Välkommen att läsa den då!

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.