Drug preguntas

Flykten från Alcatraz och Greven av Monte Cristo

ARBOGA, BÖCKER jag läst, Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Innaför Golden Gate nära San Fransisco i USA ligger det ökända Alcatraz.  En gång världens mest rymningsäkra fängelse.
Idag turistattraktion. En färja på väg med turister till ön. Här kan man ”leka” livstidsfånge för en stund. Personligen skulle jag må lite dåligt av att gå där. Säkert sitter en del av ångesten och vanmakten kvar i väggarna.

Anledningen till att jag skriver bloggen om Alcatraz är att i måndags var det 50 år sedan tre fångar ändå lyckades rymma från fängelset Alcatraz. Frank Morris och bröderna John och Clarence Anglin, fängslade för bland annat bankrån, rymde på ett spektakulärt sätt.

Männen hade under flera månaders tid grävt hål i sina cellväggar med hjälp av skedar och smörknivar. Hålen hade täckts av kartongbitar som målats om för att se ut som luftventiler.
Samma natt som rymningen ägde rum gick Frank Morris och bröderna Anglin in i sina celler som vanligt. Klockan 21.30 kontrollräknades avdelningens fångar inför natten. En vakt som gick sin runda märkte inget särskilt när han passerade Frank Morris och bröderna Anglins celler under natten. Vad han inte visste var att fångarna hade placerat papier-maché-huvuden i sängarna, och klistrat på riktigt hår från fängelsets frisersalong.
Någon gång under natten kröp trion igenom hålen i väggarna, klättrade upp på fängelsets tak och tog sig över två staket med taggtråd innan de slutligen nådde vattnet och med hjälp av en enkel flotte tillverkad av regnrockar flydde. Flotten hittades senare på en ö i närheten. Man befarade att de drunknat men inga kroppar har återfunnits och ingen har hört av de tre männen sedan dess.

Så här tänker man sig att de tre männen ser ut idag – om de lever och är i så fall i 80-årsåldern. Bild från Svenska Dagbladets hemsida och du kan läsa mer om den mytomspunna rymningen i Svenskan genom att klicka HÄR!

Rymningen har filmatiserats, bland annat med Clint Eastwood i en av rollerna – ”Flykten från Alcatraz”.

Kanske fick de tre fångarna inspiration av Alexander Dumas d.ä. roman ”Greven av Monte Cristo”? Filmad flera gånger. Jag såg själv en av filmerna nyligen och den var verkligen spännande. Greven av Monte Cristo flydde från ön If utanför Marseille i Frankrike. Fästningen Château d’If var fängelse 1580 – 1890, nu öppen för allmänheten. Läs mer om fästningen via Wikipedia genom att klicka HÄR!

Om boken Greven av Monte Cristo kan du läsa HÄR! 

 Fly från vattenmassor fick Arbogaborna göra igår efter ett rejält åskväder!

Tunneln under järnvägsbron efter Stureleden stod under vatten.

Även Kungsörsvägen hade problem med vattenfyllda brunnar.

Idag är det lugnt och framkomligt! Till och med solsken emellanåt! Det gillar katterna! Då vill de ut! Här väntar Wilma på att bli utsläppt!

Curry slinker ut fort! Felix, redan ute, undrar varför inte ”morsan” också kommer med ut!

Ha en skön onsdag! I regn som solsken!

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.