Drug preguntas

För vår jord – Earth Hour!

Lokalt, Miljö, POLITIK, Sverige & Världen, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

SLÄCK LJUSET KL 20.30 IDAG!

Arboga kommun liksom grannkommunerna hörsammar ”Earth Hour” och släcker ner! Detsamma gäller många av invånarna i kommunerna liksom i hela vårt land, ja hela världen! Tyvärr gäller det inte alla våra politiker på regeringsnivå.

”- Det är inte med välmenta symbolhandlingar vi löser miljö- och energifrågorna”, säger KD:s Göran Hägglund.
Så trist och så dåligt! Självklart löser man inte problemen genom att släcka 1 enda timma en kväll om året men denna symbolhandling är viktig!
Under en timma tänker vi på miljön, 
tänker på vad vi kan bidra med för att rädda vårt klot   och får dessutom se att livet faktiskt fungerar ändå utan elektriskt ljus, TV och datorer!

Klicka HÄR för att komma in på denna sida – tillhörande WWF – Världsnaturfonden!

Vårväder har vi verkligen. Igår såg gården ut så här: Trappan pyntades! Balkonglådan fylldes med blommor!

Idag vaknade man till detta: -1, snö och riktigt kraftiga, kalla vindar!
Så här såg blomstren ut idag…
Stackars små penséer!
Katternas vattenskål hade istäcke!

Typisk vårväder alltså! Men det blir varmare och det blir sommar så småningom med ledigheter och utflykter! Då kan denna fina broschyr komma väl till pass! ”Turist i Västra Mälardalen”! Jättebra information och vackra bilder från våra trakter! Gå in på  resp orts hemsida om du vill ha broschyren eller besök Turistbyrån! Välkommen till oss i Västra Mälardalen!

 Släck ljuset en timma ikväll – mellan 20.30 – 21.30! Njut tystnaden och lugnet! Umgås utan elektriska prylar! Lev lite annorlunda en timma (eller längre) för vår jord! Dela timman med miljoner människor runt om i världen – Earth Hour!

 

 

Slutet av mars, påsktankar och glatt besked om ”Tyskan”!

ARBOGA, Brott och straff, Lokalt, Sverige & Världen, Två små barn Inga Kommentarer »

En vacker med blåsig dag – denna sista fredag i mars månad. Molnen såg så roliga och sommarlätta ut nu på morgonen!

Nu börjar förberedelserna inför påsken! Här om dagen läste jag ett kåseri om ägg i Arboga Tidning: Kåsören är av samma åsikt som jag – inga ägg från hönor i trånga burar! Skillnaden mellan kåsören och mig själv är att jag aldrig någonsin dagtingar med mitt samvete. Är det skralt i plånboken så blir det inte billigare ägg från torterade höns! Antingen skippar jag något annat jag tänkt handla eller så blir det inga ägg alls! Jag skulle aldrig kunna äta ägg från höns som levt så här:

TÄNK PÅ VAD DU KÖPER FÖR ÄGG TILL PÅSK!!!
Du har råd att lägga några kronor extra på ägg från frigående höns med tillgång till utevistelse, som det heter!
Om du inte har en god vän som håller höns där du själv kan se att hönorna lever rätt och har det bra.

Nu är det dags att skriva påskkorten också! I detta datoriserade tidevarv tycker jag ändå att det är trevligt att fortsätta skicka vanliga påskkort.

Glad Påsk – även för djuren! Mina påskkort stödjer Djurskyddet Sverige! Gå in HÄR för att komma till Djurskyddet Sveriges hemsida!

Igår kördes ”Tyskan” äntligen ut ur Sverige! Inte en dag för tidigt! I tidningarna kan man nu läsa om Emma Jangestigs oro över att inte längre ”ha kontroll” över ”Tyskan”.
När ”Tyskan” satt på Hinseberg fanns hon ändå i kontrollerbar närhet, känner Emma. Nu känns det svårt att ha uppsikt över vad som händer i ett fängelse i Tyskland.

Å andra sidan tycker jag att detta att avståndet mellan barnamördaren och hennes offer ökar rejält känns bra. Skulle hon mot förmodan rymma – är det en bra bit från Tyskland till Arboga! Hon kommer inte hit! Var så säker!

LÄS MER HÄRAftonbladets hemsida! Fängelseanstalten i Vechta, några mil från Bremen, ”Tyskans” nya hem enligt Aftonbladet.

Bloggaren har fått uppgift om att Emma kommer att resa till Tyskland, kanske redan i helgen, för att på plats se fängelsebyggnaden och ta del av rutinerna där ”Tyskan” sitter.

Jag förstår Emma precis vad gäller hennes önskan att känna på murarna, se taggtråden och höra om de otroliga procedurerna för att ta sig in (men inte ut!) ur ett tyskt fängelse.

 

Katterna gillar våren! De kilar ut och in! Sen drabbas de emellanåt av stor ”vårtrötthet” och tar sig en slummer.

Lika fint som i dotterns favoritland Japan har vi dock  inte. Det är väl inte mycket som slår detta! Körsbärsblom i Tokyo!

Påskmarknad kan i alla fall lilla Arboga stoltsera med! Och redan imorgon, lördag! Helsidesannonser i lokala bladet! Bra Arboga som visar framfötterna!

Ha en fin fredag och glöm inte dessa visdomsord!

Översatt ungefär så här:
Snacka inte bara klokhet –
agera så också!
Endast det ger respekt!

 

Älska din nästa men inte vem som helst!

Lokalt, Miljö, POLITIK, Religion, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

 Dubbelmoral är bland det värsta jag vet! Att låtsas en sak men agera helt annorlunda.
Att inte leva upp till det man själv predikar.

Och för att nämna just ordet predikan så handlar ofta dubbelmoral om religion. D v s religiösa människor predikar ett gudomligt budskap och låtsas leva därefter. Men de tolkar det heliga budskapet som det passar dom själva och sammanhanget – d v s helt godtyckligt.
Ett typexempel på denna dubbelmoral och godtyckliga tolkning är Israel. Det må krigas hur mycket som helst i dessa länder men Israel gör aldrig något fel. Muren som restes år 2002 visar väl på något annat…

Men det handlar inte bara om stormaktsfrågor – även i det lilla så är det skillnad på folk och fä när de gudstrogna ska älska sin nästa. Igår kom Magazin24 ut med sitt veckonummer och den här krönikan fanns med:
Skribenten har ett särskilt ansvar, anser jag, då han är journalist. Som sådan åtnjuter han en viss auktoritet.
Detsamma gäller möjligheten att få uttrycka åsikter i en egen spalt i lokalmagasinet. Då bör man vakta sin tunga eller hellre sitt tangentknappande då det man skriver når ut till en allmänhet men också blir en del av tidningens policy.

Jag råkar veta att tidningens ledning är rejält trött på konkurrentens sätt att sälja lösnummer genom ensidig, negativ tolkning av vargens strövtåg i Västra Mälardalen. Något jag helt håller med om.

  Journalisten i krönikan ovan talar ofta om sin gudstro men det är, som sagt, skillnad på vilken ”nästa” som är värd att älska. Vargen hör definitivt inte dit – det står klart.  Journalisten har absolut inget till övers för vargar och det har han känt sig tvingad att även uttrycka i insändarform i konkurrenttidningen Bbl/AT. Så nu vet vi! Älska din nästa är helt klart förhandlingsbart!

Bloggaren säger också sin mening – men i en egen blogg och med ansvar bara för mig själv. Jag vet att jag har väldigt många läsare och därför når jag ut med mitt budskap. Det betyder också att jag ibland får ”hugg och slag” från sådana som journalisten ovan. Sådana som vill påföra mig åsikter jag inte har eller som helt enkelt vill trycka till mig för att jag inte hatar vargar t ex. De flesta som hoppar på mig är fegt anonyma.
Och ändå är mitt budskap i vargfrågan bara – live and let live, lev och låt leva. Det handlar om respekt och ansvar. Men också om att godkänna demokratin som samhällsform. Jag går även idag tillbaka till den mycket bra insändare som fanns i Bbl/AT igår från signaturen ”Demokrat, Köping”. Om att godta demokratiska spelregler och inte ta lagen i egna händer. Är inte det gudfruktigt? Insändaren kan du läsa HÄR!

Bbl/AT fortsätter att undsätta varghatarna, som i vissa fall kallar sig ansvarsfulla jägare. Idag finns denna artikel i bladet: Ännu ett vargmöte ska till! Med ”experter”.
Det har duggat tätt med ”informationskvällar” om vargen nu ett tag. Problemet är bara att arrangören knappast är objektiv utan varghatet genomsyrar ”informationen”. Jag vet, jag har själv deltagit på ett sådant ”informationsmöte”. Det slutade med att jag reste mig upp och gick. Ja, först sa jag mitt hjärtas mening om arrangemanget – vilket den gode Kenneth Eneroth uppmärksammade dagen efter i Bbl/AT. Tack för det den gången!

Läser man artikeln om ”vargmötet” ovan så inser man snabbt vad det är för sorts möte: Arrangören talar om (!) att han stödjer eftersöksbojkotten! Det visar väl en hel del!
Eftersök handlar alltså om att jägare rings in för att söka upp t ex trafikskadat vilt för avlivning. Men i protest mot vargarna i Västmanland har Jägareförbundet i länet gått ut med en bojkott vad gäller eftersök. Detta visar väl med all tydlighet stor brist på ansvar och på egenmäktigt förfarande. Skandalöst är vad det är! Sådana jägare i en eftersöksgrupp borde vi vara glada att vara utan!
Stå på er alla jägare som tycker annorlunda! Ni är inte ensamma!

  Tack och lov är vi rätt många som tycker att vargen har lika stor rätt till naturen, ja faktiskt större, än människan – och också tycker ”big deal” om detta evinnerliga låga tjat om vargen.
Och vi hänger inte på dessa ”informationsmöten” och ”manifestationer”! Vore vi mindre kloka skulle det kunna uppstå konfrontationer och tyvärr kanske också handgemäng. För det uppmanas från olika håll att vi ska delta… Dåligt!

Vargarna får ständigt på pälsen i Västra Mälardalen men björnen ryar inte varghatarna om! Inte heller journalisten ovan! Ändå är björnen faktiskt farlig för människan om den blir störd eller sårad. Det finns många exempel på det – i nutid, i Sverige.
Det här finns också i dagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning:   ”Inte lätt att skjuta rätt varg”! Alltmedan jägarna pressar sig själva att skjuta åtminstone en enda varg  innan tiden går ut för ”skyddsjakten” så prickar man en vargvalp(!) Något som inte är tillåtet.  (Foto: VLT)

Under den artikeln ser ni den andra om björnen: ”Björn röt till i Kolsvaskog”. En, enligt uppgift, ”aggressiv björn” gjorde utfall mot folk. Läs mer HÄR i Magazin24.

”Stora stygga vargen” – och ”Mors lilla Olle” som träffar ”snälla björnen”! Ja, ska man skratta eller gråta? Sluta tro på sagor!

Ett annat citat ur bibeln utöver att älska sin nästa är det här: ”Varför ser du flisan i din broders öga men  märker inte bjälken i ditt eget? Men de gudfruktiga har kanske tolkningsföreträde och rätt att prioritera vad som är värt att stå upp för…

”Upphör aldrig att kämpa för det du anser vara rätt”, fick jag lära mig av min mor och far. Det tänker jag fortsätta med.

Ahimsa – fick jag också med mig i livet som ledord.

Wikipedia förklarar Ahimsa så här: ”Ahimsa (sanskrit för ”icke-våld” eller snarare ”undvikande av våld”) är en moralisk princip inom hinduism, buddhism och jainism som innebär att man inte bör skada eller döda andra levande varelser”.

Jag utger mig inte för att vara bättre än andra och jag är inte aktiv i någon kyrka. Jag vill bara att vi alla tar ansvar för vår jord, har respekt för livet och: lever och låter leva.

 

 

 

 

 

 

Dags att byta däck! Men också tid för utrensning!

ARBOGA, Lokalt, Miljö, POLITIK, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Västra Mälardalen 2 Kommentarer »

Dubbdäck får användas under perioden från den 1 oktober ända till den 15 april men redan 1 april upphör kravet på vinterdäck. Det betyder bråda 14 dagar för bl.a. den här gummiverkstan! 
Jag byter alltid mina däck hos ”GummiElon” – eller Arboga Däck- & Gummiservice AB – som firman heter egentligen!
Tyvärr finns Elon Larsson inte längre kvar. Han förolyckades under tragiska omständigheter för några år sedan. Tack och lov hade han två duktiga söner som tog över verksamheten och dessa trevliga grabbar gynnar jag mer än gärna!

Här ser vi den ene direktör Larsson! Marcus var ovanligt uppklädd denna dag för att jobba med bildäck men det visade sig att han skulle på en konferens. Iklädd kavaj på verkstan väckte han uppmärksamhet och det ledde till många kommentarer och glada skratt.

För glatt och trevligt är det hos Marcus och brorsan Mattias: Fixa bilar kan de också! Här är min pärla inkörd för däckbyte. Fullt med folk som köade var det igår trots att det är några dagar kvar till 1 april.
Här språkar Mattias med en granne till verkstan – Herr POP själv – från POP:s Kläder som ligger mitt emot.

Två nya däck blev det för bloggaren!  Fort och lätt och bra pris – lägg sen till trevlig pratstund med grabbarna Larsson och deras anställda.

Klicka HÄR för att komma till Arboga Däck & Gummiservice AB! 

Och HÄR för POP:S Kläder!

Utrensning, ja. När jag ändå var i gång tänkte jag åka iväg med alla mina sopor som jag sorterat: Igår var det tisdag och är det inte typiskt – när jag för en gångs skull tänkte åka till ”Återbruket” så var det stängt! En skylt talade om att just tisdagar, förutom söndagar, är återvinningsstationen stängd… Så det fick bli containrarna intill Vilstahallen istället. Sen pantade jag flaskor och burkar på Konsum.

Men idag var återvinningsstationen öppen och de trasiga elljusstakarna liksom glödlamporna kunde slängas på rätt ställe! Klicka HÄR för att komma till VafabMiljö:s hemsida och ”Återbruket”!

  Rensa ut kan behöva göras i trädgården också så här års! Vår jättefina julgran åkte nu till komposten efter att grön och grann prytt trappan invid porten. Jag nändes inte slänga den efter tjugondagknut när den inte barrade ett dugg.  Den fick stå i en hink med vatten vid trappan. 🙂

Dags att räfsa lite gamla fjolårslöv.
När jag drar med räfsan i min lilla örtagård stiger dofter upp av mynta och citronmeliss. Ljuvligt!
Titta vad jag hittade! Den lilla bilen är kvar sen mina barn var små och lekte med Emilie, Robbin, Max och Tom och allt vad de hette de som bodde här i huset en gång.

Våren är härlig.
I en av rabatterna såg jag den här! En rabarberknopp!
Scilla växer snart över allt!
Så vackra och blå!
På taket skrek en mås och jag kunde konstatera att måsarna kommit till stan igen. Då är det snart dags för ”Norsylingen” – norsfiske med håv i Arbogaån!

Livet börjar återvända, naturen vaknar upp igen. I Arboga Tidning läste jag detta idag: Nu har ormarna vaknat” och så en hotfull bild.
Tidningen har varit pigg på att hetsa upp varghatet och man undrar lite stillsamt om det är tänkt att också ormarna ska utrotas från jordens yta, eller i alla fall från Västra Mälardalen...
Det var en väldigt bra insändare i nämnda tidning idag – om att gilla läget och acceptera demokratiskt tagna beslut. Inte hetsa till att ta lagen i egna händer. Läs den i Bbl/AT under signaturen ”Demokrat, Köping” – klicka HÄR!

Sen blogg idag – men den kom! – precis som utlovat! Varje dag – en ny blogg! Välkommen åter!

 

 

 

BLOGG STRAX om bl a GummiElons söner!

Allmänt Inga Kommentarer »

Under eftermiddagen kommer bloggen! Håll ut!Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.