Drug preguntas

Aspergers kan inte våldtas!

ASPERGERS och ADHD, Brott och straff, Lokalt, SEX, Sverige & Världen 1 Kommentar »

 TACK Hanne Kjöller för din signerade debattartikel i DN igår! Den om att utsatta personer får finna sig i att bli misshandlade och våldtagna! Människor som av olika anledningar inte kan tala för sig eller freda sig – får skylla sig själva!

Hanne skriver om ett fall där en 17-årig flicka med Aspergers syndrom utsatts för våldtäkt. Gärningsmannen döms i tingsrätten men frias i hovrätten.

Den 17-åriga flickan rymmer förra året från en barn- och ungdomspsykiatrisk anstalt och hamnar i en främmande stad där hon vandrar planlöst omkring. En kille träffar på henne och vill ha med henne på fest. Flickan som med sin Aspergers har svårt med sociala kontakter ville inte följa med. Till slut ger hon med sig och hamnar på en fest där hon enligt vittnesuppgifter sitter ensam i en soffa mestadels av kvällen.

Flickan bjuds på vodka och somnar snart i soffan där hon sitter. Hon vaknar av att hon släpas in på en toalett och våldtas.

Några poliser finner henne sedan ensam och förvirrad på stan mitt i natten – och historien rullas så småningom upp.

  Våldtäktsmannen, född på 90-talet och med ett brottsligt förflutet, ställs inför rätta och nekar först till alltsammans med överbevisas genom DNA i sperma funnet i flickans kropp. Han säger då att flickan varit med på alltihop – men tingsrätten tycker annorlunda och han fälls och döms till 2 års fängelse.
Domen överklagas och hovrätten friar mannen! Här citerar jag ur Hannes artikel:

”Sammanfattningsvis anser hovrätten att det finns mycket starka skäl som talar för att målsäganden mot sin vilja blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp”, skriver domstolen innan den förklarar varför Max ändå ska frias. (Max – heter något annat i verkligheten, bloggarens anm.)

Det är för att den unga kvinnan i polisförhör haft svårt att hitta ord för exempelvis vaginala samlag, om det skett framifrån eller bakifrån och annat i den sexuella värld hon inte känner alls. För att hon själv sagt att hon varit förvirrad när hon mötte polisen och inte riktigt förstod vad som skett.

”Dessa minnesproblem” och oklara uppgifter om penetrationen skedde framifrån eller bakifrån ”gör att det kan ifrågasättas om målsägandes minnesbilder alltigenom är korrekta”.

Det betyder alltså att de mest utsatta människorna inte har något juridiskt och rättsligt stöd! Jag citerar åter ur Hanne Kjöllers artikel:

 ”Max ska frias för att flickans ”uttrycksformer kan ha varit svårtolkade”. Alltså: Eftersom flickan var så konstig hade Max ingen chans att förstå att hon – som aldrig tillåter någon form av beröring – inte ville.

Här öppnar hovrätten för en helt ny syn på samtycke. Psykiskt sjuka, utvecklingsstörda, dementa eller andra med ”svårtolkade uttrycksformer” får helt enkelt finna sig i att våldtas eftersom juristerna inte tycker de säger nej på rätt sätt.” 

Detta är naturligtvis helt absurt! Men blir jag förvånad? Inte alls. Det känns rätt troligt att domarkåren inte har en susning om Aspergers syndrom eller hur människor med dessa egenskaper fungerar – när inte ens skolan har det som träffar dessa barn och ungdomar varje dag!
Varje dag, året om, kränks elever med ADHD, Aspergers syndrom och andra s k funktionshinder i skolan. Jag kallar ADHD och Aspergers för egenskaper – inte hinder! För med rätt stöd blir de här människorna oerhörda tillgångar.
Rätt stöd är vad alla ska ha och särskilt i så svåra situationer som våldtäkt och andra misshandelsbrott. Det är självklart för ”alla andra” och borde vara det ännu mer för de mest utsatta!

Gå in HÄR för att komma till ”Asperger´s Syndrom Survival Guide” och HÄR för att läsa om Aspergers på Stockholm läns landstings hemsida. HÄR finner ni Riksförbundet Attention och HÄR Autism- och Aspergersförbundet!

Och gå in HÄR för att läsa Hanne Kjöllers mycket bra artikel ”I enögda domares sällskap”! Tack än en gång Hanne!

Bilden nedan är från ”The Asperger Women Association”! Klicka HÄR för att komma dit! Där finns bl.a. ett forum för Aspergerskvinnor.
(Bilderna på våldsoffer m fl har inget med den aktuella historien att göra.)

 

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.