Drug preguntas

Tuttfakta, snoppar och kajsnack

Lokalt, Miljö, Sverige & Världen, Vården, Vetenskap Inga Kommentarer »

  Totalt ställs omkring 55 000 cancerdiagnoser varje år i Sverige. Av dessa är mer än 7 000 bröstcancerdiagnoser.
Omkring en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Landstingen/regionerna inbjuder alla kvinnor mellan 40 och 74 år mammografiscreening. Kvinnorna bjuds in till mammografi med 18–24 månaders mellanrum.

Alla kvinnor som får en kallelse till mammografi bör hörsamma den! Mammografi räddar liv! Gå in HÄR för att läsa om mammografi på Cancerfondens hemsida – och HÄR om bröstcancer.

  Bloggaren tycker att män borde uppmärksammas också vad gäller prostatacancer.
Så här läser jag om den cancerformen på Cancerfondens hemsida: ”Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Närmare 10 000 diagnoser ställdes år 2010. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män – hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 vid diagnos.” 

Med ett enkelt blodprov ur armvecket – ett s k PSA-test kan man få veta hur prostatan mår.

Prostatacancer är lömskt. En man kan bära på cancerformen i flera år utan att märka av något. När symptomen uppstår kan det vara för sent.
Så varför inte kalla alla män från 40 år och uppåt för ett enkel blodprov? På samma sätt som kvinnor kallas till mammografi.
Läs mer om Prostatacancer HÄR och om PSA-test HÄR!

Nu över till djur och natur.  Kajor är ett fågelsläkte som av någon anledning är allmänt hatade. Själv gillar jag dessa kloka fåglar. Ni vet väl att kråkfåglar är särskilt intelligenta? Klicka HÄR för ett radioinslag i P1 om kloka kråkfåglar!

Bloggaren gillar kajorna! De städar duktigt upp efter de glupska småfåglarna som sprätter frön ur fågelautomaten lite hur som helst!

  Rätt som det är kommer det upprörd e-post och ilskna meddelanden om att bensinpriset ökar. -Och? säger jag då.
Oljan kommer att ta slut – det vet vi alla – så varför inte börja tänka lite mer på alternativa energikällor innan vi står där en dag?
Naturskyddsföreningen har en faktasida som ser ut så här:

Här är några faktarutor uppförstorade: 160 000 liter råolja i sekunden!! Fruktansvärt! Då borde ingen gnälla över bensinpris på 16, 18 eller över 20 kr litern!

Sluta sticka huvudet i sanden som en struts! Slit av dig skygglapparna!  Ta in information och agera istället! Naturskyddsföreningen hittar du HÄR! Och Miljöpartiet HÄR!

Och här en annan faktaruta: Vad gör vi med vårt fina jordklot??

Tänk till och ta tillvara!

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.