Drug preguntas

Glitterparfym au Printemps, Place de Vosges och så Arboga!

ARBOGA, Lokalt, Resor, Sverige & Världen 2 Kommentarer »

Sista dagen på vår resa blev en het dag på många sätt. Bloggaren hade feber och temperaturen i Paris låg runt +32-33 grader. Men vi betade av de platser vi ville besöka och det gick jättebra.

Printemps – på Boulevard Haussmann är Paris shoppingcenter nummer ett! Där inne var det skönt och svalt men alldeles för dyrt för bloggaren. Människor (rika sådana) köade invid Chanel och de olika modedesigners som finns där och bara några stycken släpptes in i taget för att få göra sina dyra inköp.

Bloggaren besökte parfymavdelningen och blev ofrivilligt sprayad med doftande eau-de-cologne av en påpasslig expedit. Det var bara trevligt först tills jag senare upptäckte hur jag såg ut…
Sonen utbrast på Metron: ”- Oj, vad du är varm – det riktigt glittrar av svettpärlor i pannan på dig! ” Visst kände jag mig varm men inte så att det rann om mig. Jag tittade i fickspegeln och upptäckte att hela ansiktet glittrade. Snart såg jag att även händer och armar hade fint, fint glitter överallt.
Expediten på Printemps hade sprutat parfymerat glitter på mig. Kändes inte alls trevligt utan tvärtom ganska fräckt!

Efter att ha tagit oss förbi rader av gatuförsäljare som ville kränga klockor, armband och pikétröjor nådde vi Metron igen och tog tåget mot Place de Vosges!

Place des Vosges är ett torg på gränsen mellan 4:e och 3:e arrondissemanget, i Maraiskvarteren i Paris. Torget som omgärdas av 36 stycken tegelhus med skiffertak och mansardfönster byggdes 1615 för att hysa de tornerspel som ägde rum för att fira Ludvig XIII:s och Anna av Österrikes bröllop.
 Vid torget, som i guideböcker brukar kallas det mest romantiska torget i Paris, har flera kända personer bott: Madame de Sévigné, kardinal Richelieu och Victor Hugo. I nummer 6 ligger idag Musée Victor Hugo.

Därefter for vi till Jardin du Luxembourg för en paus. Det var flera som tänkt så denna varma dag och många hade slagit sig ner på gräsmattorna under de lummiga träden. Det såg väldigt trevligt ut, tyckte bloggaren. Detsamma tyckte inte den franska polisen som med visselpipor och ilskna tillrop tvingade upp människorna från gräset. Visst, det fanns bänkar – men vad gjorde väl det om folk vilade en stund på gräsmattan!? Men icke i Luxembourgträdgården i Paris!

Snart var allt ett minne blott… På Stockholms Central hann verkligheten ikapp oss. Med ombokningsbara biljetter försökte vi få byta till ett tidigare tåg hem. Men köerna var så långa så det var med nöd och näppe vi kunde byta. 7 minuter hade vi tillgodo när vi släpande, stapplande rusade in på perrong 4 för resan mot Arboga. Sittplatser hade vi turen att hitta i alla fall om dock inte bredvid varandra.
 Är det inte märkligt att det ska vara så ineffektivt på SJ! Det kostar extra att köpa en ombokningsbar tågbiljett men det tar sådan tid att få boka om att jag varit med om flera gånger att det tåg man ville boka om till hunnit gå. Och då talar jag inte om  korta tidsaspekter utan om 45 minuter till 1 timma. I dessa teknikens tidevarv borde det gå väldigt lätt och enkelt att byta avgångstid själv via en dataterminal eller mobilen.

Vi kom hem igen i alla fall och äventyret var slut.

Nu får man leva på minnen… Affischen från Montmartre.

Sniglarna – här i choklad!
Och turen upp i Tour Eiffel!

Alla bilder har jag ju kvar och i drömmarna är jag åter i Paris… Notre-Dame, favoriten!

Fransmännen var inte alls stroppiga och ovilliga att prata engelska såsom jag upplevde det på 70-talet. Tvärtom var det väldigt hjälpsamma. När vi virrade runt för att hitta Printemps till exempel och sen bad om hjälp – ändrade fransyskan sina egna planer och följde oss dit! 🙂

Minnen kan man vaska fram från lilla Arboga också. Just nu pågår minnesutbyten på en härlig sida på Facebook! Gruppen heter ”Du vet att du är från Arboga om….” Anslut dig gärna där och ta del av allas härliga minnen från 50-, 60-, 70-, 80-talet och framåt! Här en härlig bild jag hittat på Jan Olssons hemsida. ”Öhrman och Melander” på vänster sida och därefter ses Järnhandeln. Vänstertrafik är det så bilden är troligen från 50-talet med hänsyn också till flickornas klädsel.

Ha en fin onsdag! Vi ses igen!

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.