Drug preguntas

Gustave Eiffel och djurskyddet i Frankrike

Lokalt, Resor, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Inga Kommentarer »

 Nu fortsätter reseberättelsen! Ett tips till turister i Paris – köp ett tunnelbanekort för flera dagar! Gäller både på t-banan/Metron och på pendeltågen! Då slipper du tänka på biljetter och kan dessutom åka fel hur mycket som helst – vilket är lätt att göra… Kort finns för 1, 2, 3 och 5 dagar!

Vi tog Metron till Eiffeltornet! Snabba tåg som stannade ofta. Ibland fick vi underhållning som den gången en man klev på och spelade dragspel. Jag var överförtjust men min franska granne höll för öronen och skakade på huvudet.

En fantastisk känsla när det över 300 meter höga tornet plötsligt står där när vi kommer upp från tunnelbanan!
Sen blev det till att köa… Vi smet in i kön och trängde oss förmodligen förbi en hel mängd väntande människor. Det var nämligen svårt att se var kön började. Den slingrade sig ut från området och över trottoarerna, vilket vi inte uppfattade.
Några sura italienare muttrade och tittade tjurigt på oss. Precis som det gjorde dom någonting att vi kom en bit längre fram!? Jag tänkte spela ”Euphoria” för dom och muttra jag också. Italien var ju det enda land som inte röstade på Loreen i Eurovision Song Contest. 😀

Det tog fyra (4) timmar att komma upp i tornet! Fyra timmar av köande i värmen. Kvinnan på bilden högre upp har inte paraply för regn om nu någon trodde det – utan för att skydda sig mot solen.
Men den som väntar på något gott!! Nu närmade det sig!

Första hissen upp! Sen fick bloggaren panik och vägrade titta utan höll sig i mitten av hissar och människohopar…

Men till sist var vi uppe på tredje avsatsen – vilket är så högt som turister får komma. Benen var lite darriga och en ung fransman föreslog ett glas Champagne att stilla nerverna med! 🙂

Utsikten över Seine var magnifik!

Lika fin utöver Place du Trocadero:

Beviset! 🙂

  Konstigt nog tycker jag inte det är lika otäckt att åka ner som upp. Vi tog till och med trapporna sista biten och jag njöt!
Kön ringlade sig lika lång som tidigare.

Här uppe var vi!! Där uppe fanns förstås bilder på den här mannen: Gustave Eiffel, han som konstruerade tornet till världsutställningen 1889. Tornet tog två år att bygga och sen ville fransmännen att det skulle rivas efter tjugo år! Dock kom man på att tornet kunde användas som telekommunikationsmast och det fick stå kvar… Tur var väl det! Idag är det en av Frankrikes största turistattraktioner!

Så här läser jag på Wikipedia om målning av det enorma tornet:

”Enligt den officiella hemsidan för Eiffeltornet så målar man om konstruktionen vart sjunde år. För detta krävs 60 ton färg. Hittills har tornet målats om 18 gånger. I början var tornet mörkrött, sedan blekt ockragult (vid 1900-talets början). Numera är färgen ljust chokladbrun. Att måla om tornet tar 15 månader och det krävs 25 målare som enbart använder pensel. Den senaste ommålningen började i december 2001 och pågick till juni 2003. Intervallen för ommålning kommer fortsättningsvis att vara vart femte år från första avsatsen till toppen, och vart tionde år för hela tornet.”

Läs mer  om Eiffeltornet på Wikipedia genom att klicka HÄR!

 Efter Eiffeltornet tog vi Triumfbågen när vi ändå höll på! 😉 Också här en fantastisk upplevelse när man kommer uppför trappan ur tunnelbanan och möts av det här: L’Arc de Triomphe! Under valvet ligger den okände soldatens grav. Läs mer om Triumfbågen HÄR!

Djurskyddet då? Jo, vi åkte ofta tunnelbana. Och på många stationer fanns dessa stora affischer: ”Un animal ne pleure pas… Il souffre en silence” Tack Walter Jakobsson för franskalektionerna i skolan för jag kunde lätt läsa vad det stod: ”Ett djur gråter inte… Det lider tyst”.

Under stor ”Stop a ‘labandon” och en förenings namn och nummer. D v s det måste bli ett stopp på övergivna djur!

Och här om dagen kom brev från Åsa Hagelstedt och Djurskyddet Sverige om samma sak. Brevet pryddes av katten Milton som räddats av Djurskyddet Sveriges förening Huskatten i Västerås! Klicka HÄR för att läsa om Huskatten i Västerås!

Klicka HÄR för att komma till Djurskyddet Sverige!

Lev och låt leva!
Ha det gott tills vi ses igen!

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.