Drug preguntas

Arboga äter ihjäl sig och en dag i Notre Dame

Allmänt, Bröderna katt och Vilda Wilma, Caféer och matställen, Kultur, Lokalt, Resor, Sverige & Världen 1 Kommentar »

Igår likväl som idag fylls lokalpressen av  jubel Burger King etablerar sig i ArbogaÄr det bra? Ja, förmodligen anses man som korkad om man inte tycker nyetableringar i vår lilla stad är av godo.

Men jag undrar hur mycket vi ska orka svälja här i stan? Nu är snart Sätra fyllt av matställen – McDonalds, Dinners, Subway, Matstället och det går att få sig något i krävan även på OKQ8 där ute.
Är det verkligen mer mat vi vill ha? Och hur går det för de kämpande restaurangerna ”inne i stan”? Kommer de förbipasserande på motorvägen att bli mer angelägna om att ta sig in till ”den lilla fina staden Arboga” för en matbit vid ån på Ågården eller för en räkmacka på Engelbrektscaféet?
 Eller är det så att marknadsförarna i Arboga kommun jobbar för högtryck och detta bara är början? Med all mat som ska intas behövs nya, större kläder och kanske en soffa att vila på – däst och mätt som man blivit.
Ja, själv såg jag gärna ett möbelvaruhus och butiken Indiska vore inte dumt det heller!  Etablerarna kommer snart att flockas därute vid Sätraleden eller!?Ja, den som lever får se.

I Paris behöver man inte oroa sig över sådana saker. Här finns allt, vare sig man vill eller inte, och det är bara att välja och vraka.

Vi besökte Notre Dame! Vi tog en promenad i det sköna vädret. Promenadstråket längs med Seine tog oss till den fantastiska katedralen i Paris! Utefter vägen fanns bokstånd och försäljning av målningar och planscher. På en mur låg den här boken…  Boken heter ”Yagouta aux chevaliers” och är skriven av Luc Durtain, såg jag när jag tittade närmare. Undrar hur den hamnat där…

Den fantastiska katedralen Notre Dame uppfördes under tiden 1163-1345 och har av Förenta Nationerna klassats som världshistoriskt monument. Napoleon lät sig krönas till kejsare där år 1804. Läs mer HÄRWikipedia.

Kön var lång. Men det var värt att vänta! Man fick inte fotografera med blixt så bilderna blev mörka.

Därefter var det dags att köa igen! Längs med Notre Dame står vi alla som väntar på att få komma upp i det södra tornet!

Väntan blev lång med det fanns lindring för en skrikande mage! Korvkiosk á la Paris! Så här ser en riktig ”french hot dog” ut! Korv i baguette! Jättegod var den – och mättande! 🙂

Sen var det då dags! Här fick man varken ha cellskräck eller höjdskräck… En smal, trång spiraltrappa hela vägen upp. En man från Turkiet lånade ut sin mobiltelefon till mig ”som tröst” på väg upp. Den spelade nämligen en favorit som passade väldigt väl in i sammanhanget: ”J’y Suis Jamais Alle”, ur filmen ”Amelie från Montmartre”!

För klaustrofobin gav sig till känna i den varma, långa, trånga, mestadels fönsterlösa trappan upp…och väl uppe tog akrofobin vid – skräcken för höga höjder. Så vad gjorde jag där egentligen!? Jo, det var värt all skräck! Helt fantastiskt var det där uppe! Vilken utsikt! Och tro det eller ej, när vi stod där uppe spelade en orkester nedanför ”Marseljäsen” eller ”La Marseillaise” som nationalsången heter på franska. En upplevelse.

Att titta ner var mindre trevligt… och det som var ännu värre var att tränga sig runt de smala balkongerna runt tornet… Vad hjälpte det att det satt galler och skydd överallt när det var så smalt och så högt uppe! Jag får gelé i knäna nu också när jag ser på bilderna! Den här skylten fanns där uppe också. Det gjorde inte saken bättre…

Men det var mer än väl värt att utstå!
Vilka fantastiska utsmyckningar! Dessa gargoyler blev mina favoriter! Här låtsas jag avspänd för att bevisa att jag varit där! 😉
Alla möjliga och omöjliga figurer! Den här otäckingen hade börjat äta på något hjortdjur bakifrån…

Vad funderar han på – gargoylen där ute?
Till och med en liten elefant satt på kanten!

Vad jag förstår så skulle en gargoyle skrämma människor att komma till kyrkan. Figurerna skulle berätta om all världens ondska och få människorna att ta sin tillflykt till religionen och kyrkan.

Men vi skulle högre upp och längre in ändå… Det knakade och svajade i trätrappan upp till stora klockan. Och på väg upp fanns förstås en bild på Victor Hugo’s ”Quasimodo”. Läs mer HÄR om ”Ringaren i Notre Dame”!

En fantastisk upplevelse i Paris! Vill du se Notre Dame så kan 2013 vara en idé! Då firar katedralen 850-årsjubileum! Så börja spara redan nu och boka fantastiska dagar i den franska huvudstaden nästa år. Kanske ska jag själv göra likadant… Ja, jag har inget emot en ny resa till Paris – inte alls.

 Men nu är det lilla Arboga som gäller – inte så dumt det heller! Man behöver en paus och vad går upp mot en cykeltur för att inhandla svenska jordgubbar!

Katterna är nöjda över att bloggaren nått hemmet igen. En tass sticker ut –

och avslöjar en nöjd och trött Curry i sitt lilla krypin!

Ta tillvara dagarna! Lev i nuet – men planera lite också! Spara en slant då och då så har du snart en resa till Paris du också!

 

 

 

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.