Drug preguntas

Iter facio necesse est!

Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Inga Kommentarer »

Navigare necesse est är ett känt latinskt citat. Det betyder ”Att segla är nödvändigt” och används ofta käckt av tuffa seglare som vill tala om för oss andra vad vi missar. 

Men då har man inte tagit del av hela meningen och inte heller när och varför den uttalades. Så här står det på Wikipedia: Navigare necesse est, vivere non est necesse — ”Att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt” (Sagt av Pompejus till de sjömän som vid en storm vägrade att gå till sjöss för att frakta spannmål från Afrika till Rom).
Låter ju inte särskilt trevligt eller sportsmässigt eller hur och verkligen ingenting nödvändigt.

Men om man ser ordet segla som att färdas och struntar i det där om att leva skulle vara onödigt – då blir tolkningen bättre enligt mitt sätt att se. Segla, färdas genom livet, det är nödvändigt! 

Eller varför inte ett eget ordspråk! Iter facio necesse est! Med hjälp av lexikon har jag satt ihop den latinska meningen för ”Att resa är nödvändigt”. Kort och gott.

För reser gör vi hela tiden. Spermiens resa mot ägget – resan under 9 månader mot födelsen, barndomens resa, tonåringens och resan genom vuxenlivet fram mot den dag då resan tar slut eller gör den? Är det kanske då den verkligt intressanta resan tar sin början? Att resa är nödvändigt.

Men en resa kan man också företa sig utöver den andra, det där vanliga ständiga resandet genom livet. En sådan resa är också nödvändig. En resa mot nya platser, nya människor, nya upplevelser.

Den är nödvändig för den är inte bara en resa utåt, utan även inåt. Du upptäcker nya sidor hos dig själv och hos den andre om du har resesällskap. Så lärorikt och berikande. Att resa är nödvändigt. Eller varför inte lägga till lite i mitt nya visdomsord:

Iter facio, vivere, necesse est! Att resa, att leva, är nödvändigt!

Upplev tid i Paris!

Eller bara kaprifolens egen resa invid din trappa.

Iter facio, vivere, necesse est…

 

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.