Mannen – en usling eller ett feelgood-verktyg??

Allmänt, Arbete och rättvisa, Facket!, Feminism och jämställdhet, Jobb, Känslor, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Som fackligt ansluten till Unionen får bloggaren tidningen Kollega. Tidningens innehåll och inställning skiftar över tid – det kan bloggaren konstatera…

Det senaste numret, nr 6 2017, tar upp flirt!
Så här lyder rubriken över artikeln skriven av David Österberg, sidan 54 i nämnda tidning, citat:

”Regn, mörker och långa dagar – höstvardagen kan KÄNNAS TUNG. Men med en OSKYLDIG liten FLIRT på jobbet känns allt lättare. Det sprider POSITIV ENERGI, som även förbättrar arbetsklimatet.”

Tidningen Kollega kan du bläddra i på nätet HÄR!

Går man däremot tillbaka i tiden, till tidningen Kollegas nummer för december 2013, så är tonen en annan! ”Så här gör du (inte) på julfesten”, är rubriken på den artikeln med förmanande regler, numrerade 1 till 10 där de fyra första, förmodligen är de viktigaste att döma av prioriteringsordningen:

1 Drick måttligt…
2 Flirta inte med chefen…
3 Flirta inte med kollegor…
4 Flirta inte med personalen…

  Den artikeln är skriven av en kvinna – om det kan ha betydelse, Johanna Rovira, och artikeln hittar du HÄR!

 Bloggaren tycker att det är en aning pinsamt att en fackföreningstidning råder bot på såväl mörka höstdagar som dåligt arbetsklimat med orden:  ”Regn, mörker och långa dagar – höstvardagen kan KÄNNAS TUNG. Men med en OSKYLDIG liten FLIRT på jobbet känns allt lättare. Det sprider POSITIV ENERGI, som även förbättrar arbetsklimatet.”

Vem bestämmer vad som är EN OSKYLDIG LITEN FLIRT??
På kontoret?

När rörmokaren kommer för att fixa avloppet?

Den här bilden är ur ett nummer av tidningen Kollega från juni i år: Artikeln till bilden handlar om en tafsande chef och den ”flirten” framställs definitivt inte som något bra och föredömligt.

För att återgå till det senaste numret där flirtande anses som positivt är det Louise Scheele Ellings bok ”Flirt med livet” man utgår ifrån: (Bokens omslag).

Bokomslaget visar kvinnoben där man klart når långt upp mot låren. Som om det är helt OK och självklart att det är just det tjejer vill med flirt – eller??

 Såväl på kontoret som på verkstaden!

På sidan 65 i tidningen om flirt står det, citat:  ”Många träffar sin partner på jobbet”. Så mycket för den oskyldiga flirten för att lätta upp höstrusket alltså…

På samma sidan står också, citat: ”Chefer är mer negativa till jobbflirtande än svenskar i stort. De tycker också att det är mindre okey att flirta med underordnade än vad genomsnittssvensken tycker”.

Tacka fan för det! Chefen ska ju se till att folk jobbar och inte behöva jaga hånglande medarbetare i arkivet

-eller behöva hantera upprörda partners som definitivt inte uppskattar att mannen/kvinnan de sammanbor med flirtar på jobbet! 

Flirtande borde dessutom vara könsneutralt om det handlar om förbättring av arbetsmiljön.
Hur reagerar tjejen i kassan när kollegan Stina blinkar och flirtar? Och vad tycker verkstadskillen när nya kollegan Benke lägger armen om och tittar djupt i ögonen vid 9-fikat?

– Shit happens, som man säger, men en fackföreningstidning borde ha andra idéer om hur man förbättrar arbetsklimatet än att uppmana till flirtande…

Söker man på nätet efter vad som får människor att trivas på jobbet så kommer de här parametrarna upp:
Att känna att man kan bestämma över sitt eget jobb.
Att man får beröm och uppskattning för det man gör.
Att man får utvecklas och lära sig nya saker.
Att man har goda relationer till chefer och kollegor.

Och just detta med goda relationer är nog så viktigt för att trivas. Bloggaren tror inte att uppmaning till flirtande ökar trivseln. Jo, möjligen för några stycken kanske men kan nog annars vara rätt störande för omgivningen på fler än ett sätt…

FLIRT!  – hur definieras detta ord då? Enligt Synonymer.se

Synonymer till flirt

Wiktionary: ”lekfullt antyda eller visa sig erotiskt intresserad av någon genom ögonkontakt eller konversation.”

Googla på ordet flirt och du hittar mängder av tips på dejting – bl.a. ”Sveriges roligaste dejtingsajt”…och sidan ”Rådgivning” för ”singelliv och partnersök”

Bloggaren tycker att det pågår alldeles för många övertramp mot särskilt kvinnor vad gäller ”flirtande” eller som många kanske anser – ”sexuella trakasserier”.
Kvinnor kan känna sig utsatta och män blir måltavlan. Det finns ett antal rabiata feminister som anser att ALLA män är sexister. Att uppmana till flirt på jobbet kan förmodligen göra det ännu svårare för män.

Är mannen en usling?
Eller är han ett ”feelgoodverktyg”??

Är det inte så att vi alla är människor som försöker kämpa på så gott vi kan!?


Att det handlar om respekt!

Bloggaren flirtar gärna men bara om hon har rejäla avsikter med flirtandet! Och dom avsikterna handlar definitivt inte om förbättrat arbetsklimat det kan hon försäkra!!

För övrigt kom just dessa tre smileys upp när bloggaren sökte på ”Flirting smileys”...



 

 

 

 

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.