Är det fult att vara artig? England vs Sverige!

Filosofiskt..., Lokalt, Resor, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Kommentera!

engelsk-resvaskaBloggaren har kommit att älska England – ja, hela UK – United Kingdom, Storbritannien. Efter att ha rest till landet på andra sidan Nordsjön så är det inte bara naturen i norra Yorkshire eller Big Ben och alla sevärdheter i London som lockar utan atmosfären, vänligheten, människorna där.

Då kommer vi osökt in på ARTIGHETbocka-at-sidan-mindre-bild-och-hel För det är där lite av grejen ligger – att vara artig! Något vi i Sverige har tappat sen många år tillbaka.

Artighet – vad är då det? På Wikipedia kan man läsa följande:
Artighet (äldre: Hövlighet) kan lämpligast beskrivas som praktiskt tillämpad etikett i syfte att underlätta umgänget med andra människor. I grunden handlar artighet om att visa andra människor respekt på ett sätt så att de känner sig respekterade.”

engelsman-bockar-rakt-fram Att visa andra människor respekt så att de känner sig respekterade! Att underlätta umgänget med andra människor!

Bloggaren märkte omedelbart detta med artighet och vänlighet när hon kom till England. ”Sorry”, ”pardon me” och ”excuse me” – d v s man ber om ursäkt.
Man hälsar vänligt när man möts och i frukostrummet blir atmosfären varm och trevlig redan på morgonen när man möts av – ”- Good morning, love”. Kanske ungefär – ”God morgon, vännen” på svenska.

Så här läser jag  om ”Det artiga England” i ”The London Guide”, citat:

 ”Sorry”, ”pardon me” och ”excuse me” måste vara bland de mest förekommande fraserna i det engelska språket. Det hör till normerna att man är formell och artig. Artig är nästan en underdrift faktiskt. Stöter någon in i dig på tunnelbanan till exempel kan du vänta dig en rad ursäkter tillbaks. Det behöver inte ens vara personen i frågas fel, det kan till och med ha varit du som stötte till denne. Det anses oförskämt att inte ursäkta sig.
I nästan alla butiker, restauranger och cafén blir du i regel bemött med största vänlighet och hjälpsamhet. Ibland kan det nästan kännas lite överdrivet för en reserverad svensk. Det kanske inte alltid är genuint intresse, utan ibland bara ett ”skal”,men håll med om att det är mycket trevligare med en övertrevlig person än en oartig person?
Läs mera HÄR!bocka-at-sidan-mindre-bild-och-hel
53f9f62b6034879e03da66853078f23b
När bloggaren reste med alldeles för tungt bagage från Manchester till Stockholm fick hon hur mycket hjälp som helst med den tunga resväskan – utan att ens behöva fråga – i England… Engelsmännen kom direkt fram, frågade vänligt, lyfte och bar.
I Stockholm var det nobben direkt. Människor gav en inte ens en blick utan skyndade vidare. Totalt ointresserade av att hjälpa till, vara vänlig – eller artig. Bara en trist, egotrippad nonchalans.
engelska-flaggan Varför har svenskar tappat det här med artigt och vänligt beteende? ”Good evening madame” eller ”Good afternoon sir” i en affär eller på en restaurang i England är helt OK – men ”God kväll frun” eller ”God middag min herre” i svenska sammanhang skulle låta mycket märkligt – för oss.
Bloggaren har pratat med sin dotter om det hela och vi har kommit fram till att det nog har med demokrati och jämställdhet att göra.
Svenskar för i världen skulle säga ni – inte du – och det skulle stås där med mössan i hand inför överheten. Artighet blev signifikativt med klassamhället – där det skulle krusas för överheten och arbetaren skulle veta sin plats.
När vi blev jämställda försvann också det gammaldags ordbruket – och artigheten på köpet tyvärr.
Men det är inte odemokratiskt eller nedsättande att vara vänlig, hälsa, be om ursäkt, öppna dörren för någon eller hjälpa till med tunga väskan – tvärtom! Som Wikipedia säger:
I grunden handlar artighet om att visa andra människor respekt på ett sätt så att de känner sig respekterade.”
Så nu vet ni varför bloggaren trivs så bra i England! Det handlar alltså inte bara om det här: aidensfield-arms eller det här: full-english-breakfast och inte bara det här: fish-and-chips
Det handlar om en varm och skön atmosfär!
-Have a nice day!” nu allihopa!

engelsman-med-cup-of-tea
i-love-uk
 

Ladda upp filer




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.