Kvinnofällan Downshifting

Allmänt, Sverige & Världen Kommentera!

Läser i bl.a. DN om s.k. downshifting – man byter pengar mot tid. Istället för att jobba häcken av sig – går man ner i tid för att få livskvalitet. Med livskvalitet menas att man hinner med sig själv och familj + hem.

Reportaget i gårdagens Jobb-DN handlar downshifting – och förstås – är det en kvinna/mamma som går ner i tid. Mannen/pappan fortsätter att jobba heltid.

Jag gillar downshifting men det ska vara lagstadgat – d.v.s. 6-timmars arbetsdag. Då kan alla – oavsett kön och föräldraroll – få mer tid för annat än bara jobb.
Kortare arbetstid för alla är ett måste om vi ska ha ett fungerande samhälle framöver. Sjukskrivningar och utmattningssyndrom talar sitt allt tydligare språk. Människor måste få tid för återhämtning och inte lägga all sin vakna tid på yrkesarbete och stress.

Den i mitt tycke oerhört fåniga tidskriften Amelia har också haft artiklar om downshifting. Även där handlade det om en kvinna som gick ner i tid för att hinna leva – d.v.s. sköta marktjänsten och barnen.

Jag undrar: Vad händer om förhållandet spricker – d.v.s. mannen med heltidslönen försvinner ur bilden? Hur klarar sig den downshiftande kvinnan då??
I DN:s reportage igår berättar kvinnan/mamman att hon hoppat av sitt jobb som informationschef men kan i framtiden tänka sig att utbilda sig till florist!! Vi behöver fler kvinnor på toppjobb – inte fler kvinnliga blomsterbindare!
Och varför skulle inte mannen unnas att downshifta??

Detta är en farlig väg. Det allt stressigare samhället gör att människor helt naturligt inte pallar trycket. Så när förhållandet börjar knaka och kvinnan/mamman ser den välkända ”väggen” närma sig – så hoppar HON av och börjar downshifta. D.v.s. tillbaka till hemmafrurollen!

Varför har facken skippat kravet på 6-timmars arbetsdag!? De flesta medlemmar uttrycker sin önskan om en lagstadgad arbetstidsförkortning – ändå väljer Sif m.fl. att slopa det. Varför??
Facken lever en farlig tid nu och bör lyssna på sina medlemmar istället för att gå arbetsgivarens ärenden!

Downshifting – för ALLA!
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.