Grynkorvens dag och alla dom andra…

Allmänt, Arbete och rättvisa, Demokrati och rättvisa, Feminism och jämställdhet, Lokalt, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, VIKTIGT! Kommentera!

Grynkorv 2 Temadagar – det finns VÄLDIGT många sådana…
Här ovan är en bild på grynkorv – för det finns nämligen en ”Grynkorvens dag”!
Vill du fira den så är du för sent ute. Tredje torsdagen i oktober får du fira och frossa i grynkorv. Grynkorv

Varför bryr sig bloggaren om temadagar? Jo, för igår var det ”Internationella mansdagen”Internationella mansdagen Jo, faktiskt! Och bloggaren som trodde att övriga 364 förutom ”Internationella kvinnodagen” vad mansdagar… 😉

På sociala medier diskuterades mansdagen livligt igår. Bloggaren känner att det är lite ”vita, kränkta män” över det hela. Vita kränkta män För varför en mansdag?
Någon hävdar jämställdhet – då tappar bloggaren nästan hakan! Den Internationella Kvinnodagen instiftades 1910 i samband med kampen för kvinnlig rösträtt – en kamp män aldrig behövt strida för. Internationella kvinnodagen (Bild från Wikipedia)

Internationella kvinnodagen är sanktionerad av FN – något som inte mansdagen är. Så här kan man läsa på Wikipedia om kvinnodagen, citat:
”I San Francisco genomdrevs 1945 ett internationellt avtal som fastslog jämställdhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet.
Vid FN:s första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag.
År 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.
Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.”

Zetkin_luxemburg1910 Läs mera om kvinnodagen HÄR!
Till vänster på bilden syns Clara Zetkin som tog initiativet till kvinnodagen.

Mansdagen instiftades 1999 av Jerome Teelucksing. Jerome Teelucksing Man kan undra varför? Vad som fick honom att göra så? Kan det möjligen ha varit som en tjurig protest mot ”det orättvisa” i att kvinnor särskilt uppmärksammas en enda dag om året? Bloggaren vet förstås inte men hoppas att det var något annat som fick honom att slå till med den 19 november.
Om mansdagens mål står det på Wikipedia så här, citat:
Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

  • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
  • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
  • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  • Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
  • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
  • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.”

 

En del av målen känns OK. Men de här:
Fira anständiga och hederliga män… Mäns positiva bidrag till familj, äktenskap, barnomsorg…. Fokus på mäns hälsa… Diskriminering mot män…  Män och kvinnors löner
Det känns faktiskt lite krystat och övermaga. Visst finns det en del män som bidrar med mycket gott men det måste till många, många fler!
Fokus på mäns hälsa!? Har inte all medicinsk forskning tidigare utgått från just män och deras hälsa till förfång för kvinnor när vi sen kommer till behandling av sjukdomar?
Diskriminering av män!? Känns liiite irrelevant i jämförelse med diskrimineringen av kvinnor.

Och hur många anständiga, hederliga kvinnor hyllas särskilt!? Förväntas kvinnor vara något annat än anständiga och hederliga!?

Läs om mansdagen HÄR!

Bloggaren tycker att det fortfarande, mer än hundra år senare, finns alla skäl till att särskilt uppmärksamma kvinnors situation världen över en särskild dag varje år. Kvinnors situation
Män borde fira denna dag också! Hjälpa till så att mänskliga rättigheter gäller för alla människor! Istället för att känna sig kränkta och orättvist behandlade. Det lägger sig av förståeliga skäl gärna ett löjets skimmer över män som känner sig förolämpade på grund av kvinnors kamp för jämställdhet.
Och nej, bloggaren är ingen manshatare men gärna en ”Gudrunkopia” som någon använde på nätet men för att förolämpa. Gudrunkopia

För övrigt uttalades sig professor Lars Jalmert så här igår i media om mansdagen:
– Den behövs ju inte. Den är ett påfund av antifeminister som tycker att det är männen som är offer och de underprivilegierade, säger Jalmert, professor emeritus i pedagogik.”

Upp till kamp för alla människors lika värde! Varför inte börja redan idag! 🙂
Vill du läsa om fler s k temadagar – klicka HÄR!

Mänskliga rättigheter Riksdagen

Bilden ovan är hämtad från Regeringskansliets hemsida.

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.