140314 och Ystadsmodellen

Kärlek, Lokalt, Personligt!, Samhällsfrågor, Stress och utbrändhet, Sverige & Världen Kommentera!

140314 140314 – 14 mars 14

Några siffror bara – precis som ålder. Samtidigt viktigt. Inte bara vad gäller folkbokföring och annat – utan för minnena!

010 Idag har bloggaren hissat flaggan. Solen skiner och minnena går tillbaka till en morgon för flera år sedan.

Kvällen innan såg bloggaren ut så här! 018 Stor och frodig med ett litet barn i magen! 019 Men efter bara några timmar på Köpings BB föddes en liten flicka, en efterlängtad dotter och en syster till storebröderna där hemma.

Så självklart är siffrorna 140314 viktiga! 023 Därför pyntas det med ballonger och serpentiner trots att dottern flyttat hemifrån. Bloggaren vet dock att hon dyker upp imorgon! 🙂

020

Tänk så annorlunda det är idag när barn föds. Lika stressigt och tidspressat som i samhället i övrigt. På bloggarens tid fanns ett BB i Köping. Och inte vilket BB som helst utan en förlossningsavdelning inspirerad av bland andra barnmorskan Signe Jansson och den så kallade Ystadsmodellen.
Citat från nätet: ”Signe Jansson introducerade andnings- och avslappningsteknik under förlossningen, och hon pläderade för ett ”mjukt” omhändertagande av mor och barn. Hon kallade tekniken ”hemförlossning på sjukhus”, och den innebar bl.a. att kvinnan med hjälp och stöd av barnmorskan tog aktivt ansvar och del i sin förlossning.”

Signe Jansson 1975 Ytterligare citat: ”Nydanande barnmorska, 1937-1993. Som barnmorska i Ystad revolutionerade hon synen på barnafödandet. Lärde ut vikten av profylax och gjorde pappan till en självklart närvarande när en ny liten människa kom till världen. Den så kallade Ystadsmodellen blev en förebild i hela landet och även i andra nordiska länder tog man efter Signes metoder.”

Gravid Bloggaren födde alla sina tre barn på det vis som Signe Jansson förespråkade. Köpings BB blev populärt och många mammor sökte sig dit från andra delar av Sverige för att föda sinabarn.

Baby En av de viktiga inslagen då var att mamman fick stanna hur länge hon ville på BB. Ingen stress! Bloggaren valde att vara kvar en hel vecka även med tredje barnet. För att lära känna sitt barn, få igång mjölken och komma igen såväl fysiskt som psykiskt efter den omvälvande händelsen.
Med första barnen var det otroligt viktigt! Att under en vecka tillsammans med andra mammor lära sig att ta hand om sitt barn! En fantastisk tid och en väldigt kvinnlig sådan.

Citaten om Signe Jansson är hämtade HÄR och HÄR!

Gudrun föder sitt barn Gudrun Schyman födde sitt första barn tillsammans med sin man och bland andra barnmorskan Signe Jansson. De spelade in en film om ”mjuk förlossning” som finns på Filmarkivet HÄR! En underbar film! Duktiga, modiga Gudrun!!

009 Fram för mjukare förlossning och mer flexibilitet och tid när barn ska komma till världen! 001

Grattis älskade dotter på födelsedagen! Tack för att du kom!

Rosor till Lovisa på födelsedagen

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.