SLÅ DITT BARN !?

Allmänt, Sverige & Världen Kommentera!

1979 var Sverige först i världen med en lag som förbjuder aga av barn. Ändå frias ett föräldrapar i Ystad från misshandel!

I lagen står följande: ”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.”

Detta gäller tydligen inte i Skåne!

Den 5-åriga flickan har vid en hälsovårdskontroll sagt att hon blivit slagen och pappan har också erkänt att han ”daskat till henne i baken” och dessutom sagt att det var i ”UPPFOSTRANDE SYFTE”!!
Ändå väljer tingsrätten i Ystad att fria båda föräldrarna.
Enligt domstolen har pappans slag inte haft den intensitet och varaktighet eller orsakat tillräckligt mycket smärta för att bedömas som misshandel.

Vad ger detta för signaler?? En lag som inte följs!! Vart ska en 5-åring vända sig då?? Vem står upp för henne nu??

Våld föder våld. En dask i baken löser inga problem och har ingenting med uppfostran att göra! Det är bristande tålamod och oförmåga till inkännande hos föräldrar!
Sen i dessa tider av tidspress och stress så kan man ju undra hur stort mörkertalet är… När föräldrar är allt mer trängda – orken och tiden räcker inte till. Kan det möjligen vara så att hetsen i samhället gör att mamma och pappa höjer handen och slår i ren desperation för att orken tryter när ungen krånglar och ”tidsschemat” är på väg att kollapsa…

Barnombudsmannen behövs nu mer än någonsin! Att föreslå att lägga ner BO är helt befängt – det står helt klart.
 • Peder

  Den här domen säger inte att det är ok att slå sina barn en gång. Vad domen säger är att det inte är att se som misshandel i juridisk mening. Dock fortfarande olagligt. Om åklagaren hade åtalat pappan för ofredande skulle han med all sannolikhet blivit fälld. Klantig åklagare.

 • Johanna M

  HUR DANA STRAFF SKALL MAN GE? ÄR INTE ALLA STRAFF OBEHAGLIGA. ingen SKA må bra utav straff, annars är det ju inget STRAFF.
  Jag älskar min mamma otroligt mycket, och hon lärde mig hur viktigt det var att lyssna på mamma, genom att straffa mig när jag inte gjorde det.
  Det var aldrig roligt att få smisk. Men jag lärde mig min läxa. Hon gav endast i de fallen då det inte räckte med att prata, då tex hon hade varnat minst 3 ggr.
  Jag känner mig väldigt splittrad i ett sammhälle där ondskan växer, men straffen blir mildare. Fängelsen är inte ens hemska nu för tiden, dom är trivsamma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poroniini@hotmail.com //en som inte dött av en röd rumpa.

 • Janne

  Jag tycker att aga är helt okej, så länge det stannar vid några daksar på bara stjärten.
  Det är när redskap används som i t.e.x i Usa och England,
  som det är misshandel.

  Uppfostrades själv med det.

 • Anders

  Jag annser att det är en avsevärd skilnad på stryk och smisk,stryk då slår man smisk då daskar man.
  Och jag har träffat monga svenskar som är barn eller växte upp efter lagstiftningen om aga 1979.
  Och dom kan berätta att dom har fått smisk ett 5-10 tal gonger som barn.
  Och andra fick det högt en gonng om året.
  Så man kan lugnt konstatera att smisk fortfarande förekommer,men andvänds inte längre som en vardaglig uppfostrings-metod.
  Och blev uppfostrad redan på 60-70 talet som ungarna har blivit uppfostrade i 28år nu.
  Och jag fick sällan smisk,men när jag fick det så skulle jag alltid dra ner min brallor själv för sedan få smisk på min bara stjärt.
  Det skedde aldig i vrede och hysteri,utan altid på ett lungt och försicktigt sätt.
  Jag fick smisk första gongen nogon gong under små barnsåren för att jag tyckte det var roligt att nypa våran hund och vägrade sluta.
  Och jag förstod att aldig mera göra så emot ett djur.
  Sista gongen jag fick smisk var jag fjorton år,och liksom John beättar här på sidan så mins jag vad jag hade på mig den dagen.
  Jag hade en blå,röd och vit randig tshirt på mig,och ett par avklippta blåa jeas och mina bruna mocka sandaler med spännen på som pojkar hade på den tiden.
  Jag hade varit ohövlig,olydig,och struntat aleles förlänge i vad mina föräldrar tydlig,lugnt och bestämt sade åt mig,så till slut så talade min pappa om för mig att jag hade sammlat ihop till en omgong smisk.
  Och jag fick knäppa upp byxorna och lägg mig tilrätta i hans knä,och få en omgång smisk som hade en avtuffand effeck på mitt stöddiga sätt.
  Och jag blev åter igen den där gulliga sonen som jag igentligen var.
  Jag kan inte tycka att det var fel,i synnerhet om man är ett uppskattat och älskat barn som får mycket positiv uppmärksamhet och trygghet som jag fick.
  om man slår upp ordet smisk i en ordförklarings bok,så står det lätt aga ,så man gör en skillnad på aga och lätt aga redan med ordet.
  I australien har man en lagstiftning som jag anser är mera annpassad till famijernas verklighet och samtidigt skyddar barnen ifrån stryk och misshandel.
  Det är i det landet totalt förbjudet att slå barn någon annanstans än på stjärten,och om man ger ett barn smisk så får man ändast andväda handen, och det får inte synas dagen efter att ungen har blivt agad.
  Det förklarar att man inte får slå utan bara daska.
  Och visst tyckte jag att det gjorde ont när jag fick smisk och jag grät altid,men det var inte det ända jag kännde.
  Jag överdriver inte om jag påstor att jag kände bekräftelse och att jag tillhörde en familj.
  Och att jag kunnde lämna min dumhet som jag hade gjort bakom mig, efter att jag hade fått smisk!

 • Anders

  Att bero på kränkande behandling.
  Den nu mera så förespråkade psykiskt och socialt stänga bestraffningen utegongsförbud är värkligen att under en längre tid ifrånta barnet sin frihet och sociala umgänge,och fylla på det skuld och skam kännslor.
  som ett barn ju redan känner i sina dummheterunder, under en helg,en vecka,eller två.
  Att läggitimera psykisk barnmisshandel anser jag att det är!
  När jag fick smisk på min bara stjärt så grät jag ur mig det skuld och skamm kännslor som i insickten plågade mig och min skälvkännsla.
  Och det långvariga straffet utegongsförbud gör det motsatta,så vad är mäst kränkande och smärtsamt igentligen?
  smisk är gjort på 20 sekunder det är inte utegångsförbud!
  Och med den bekräftelse som bytte plast med skuldkännslora när jag fick smisk så kunde jag lämna min dumhet bakom mig och jag blev fri igen,
  efter att jag hade fått smisk!

 • http://www.livskunskap.org Rune

  Att få förmånen att gå igenom ett litet helvete i livet sätter en verkligen på prov och det man får lära sig under denna resa är en ovärderlig kunskap om livets baksida. Dem livsöden och berättelser som finns bland dem som har fått känna på svårigheter i livet borde vara en skatt för den som verkligen vill lära sig att förstå.

  Besök gärna min hemsida och läs mera http://www.livskunskap.org

  Med vänlig hälsning

  Rune

 • lina

  okej att ge tonåringar smisk! ”barn`´ måste man bestraffa med tex rummsarest

 • http://filindeblogg.nu Susanne

  Dumma kommentarer får inget genmäle.

 • Anonym

  Jag växte upp under slutet av 80/börjn av 90 talet och har fått smisk flera gånger när jag varit jobbig. Över knät, rumpan bar och några minuters daskar.

  Har även fått framför min kusin, när jag råkade förstöra hennes tapet när jag var kring 10. Och några gånger framför min yngre syster när jag vart elak mot henne och framför mormor och morfar när jag var mindre.

  Det svider ju och man skäms, men man gör inte om misstaget. Jag lider inget av att ha fått smisk. Jag ser det som något nödvändigt egentligen

Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.