Mördande massmedia

Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Alla tidningar i dagarna skriver om såväl Lars Ferm, f d Lars-Inge Svartenbrandt som Annika Östberg. Fast på olika vis. Svartenbrandt är en usling som bör hängas för nu har han ”gjort det igen” – medan Annika Östberg välkomnas hem till gamla Sverige!

Svenska Dagbladet skriver idag om företeelsen Östberg genom  ”kartläggning av Annika Östberg” med överskriften ”Den långa vägen hem”. Medan Dagens Nyheter funderar under rubriken ”Banditerna i våra  hjärtan.

Svenskan har flera artiklar om Östbergs tidigare liv liksom om hur hennes vardag på Hinseberg kommer att te sig.
DN har pratat med professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki om fenomenet att vissa kriminella blir ”hjältar” medan andra talas om med förakt. Ta t ex Annika Östberg kontra Englas mördare Anders Eklund.

Jerzy Sarnecki menar att det är medias sätt att visa upp brottslingarna som avgör vad allmänheten ska tycka om dom. Tillkommer gör att vältalighet hos den kriminelle liksom fördelaktigt utseende är en fördel(!).

Jag  tror att det ligger mycket i detta och det känns hemskt. Brott som brott – det borde inte vara kvällspressen som bestämmer vilka vi ska tycka synd om eller hata. Om vi nu gör det ena eller det andra.

Jag har kanske gått på en del av ”mediareklamen” men ändå inte helt. Jag har aldrig tyckt att Clark Olofsson är häftig eller spytt galla över Jackie Arklöv och de andra två polismördarna i Malexander. Dom är lika för mig – kriminella som utfört fruktansvärda brott och ska ha sina straff.

Däremot kan jag tänka på VARFÖR det blev som det blev för Clark och Jackie.
Vad som gjorde dom till brottslingar en gång. Vilka val de hade och var någonstans det gick fel.
Just med tanke  på de småttingar idag som nästan på förhand kan förutspås en kriminell framtid – och vad som kan göras och borde göras för dem.

Enligt Jerzy  Sarnecki så är medias bild av bovarna avgörande för vår inställning. Låt oss tänka till på det och försöka avskärma oss från deras lätt förtäckta budskap.
En kanalje som om och om igen begår brott så fort han får permission ska inte ha fördelar p g a sitt utseende framför de som inte är lika karismatiska men sköter sig perfekt under fängelsetiden och försöker bygga upp en ny framtid.
Jag tänker bl.a. på Mattias Flink som utförde ett fasansfullt brott i Falun 1994 då han som 24-åring mördade 7 människor. Han har suttit 15 år i fängelse och har begärt att få livstidsstraffet tidsbestämt.
Flink är idag 39 år och jag anser att så länge vi inte har dödsstraff så är straffet till för att dels sona brott men också för att dömda så småningom ska kunnas släppas ut igen – rehabiliterad för ett liv i frihet.
De 7 mördade personerna i Falun återuppstår aldrig hur länge Mattias Flink än sitter i fängelse.
Har vi fängelsepåföljd och inte avrättning så bör personerna som sitter fängslade ges chansen att sona sitt brott och sen påbörja ett nytt liv.

Om vi slutar tro på människan så är hoppet ute för hela mänskligheten, så känner jag.

I ett TV-reportage om Mattias Flink hördes några anhöriga efter intervjun med Flink. De började tänka på lite annat sätt när de hört vad Mattias Flink haft att säga. Inte förlåta kanske – men kunna gå vidare.
Se TV4:s intervju med livstidsdömde Mattias Flink genom att klicka HÄR!

En god idé som införts bland yngre personer som begår brott är s k medling. Metoden som används i samband med rättegångar innebär att  brottsling och brottsoffer får möjlighet att träffas om båda är intresserade. Det kan avdramatisera händelsen för den drabbade –  och den som utfört brottet kan få höra och se offret, uppleva hans eller hennes reaktioner.
Se SVT genom att klicka HÄR – som hade programmet ”Öga mot öga” om just medling.

Det som är gjort kan aldrig göras ogjort. Därför är jag en stor förespråkare för bättre skolor, bättre vård och en kriminalvård som är vård och inte förvaring. För att minimera antalet Svartenbrandtar och Östbergare  i framtiden.

Svartenbrand (foto DN idag)

Östberg (foto dagens SvD)ostberg_cover_620_456931b




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.