Om Alice Babs förlorade rättigheter

Lokalt, mänskligt, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, Vården, VIKTIGT! Kommentera!

Alice Babs sjuk och isolerad I torsdags visade SVT programmet ”Dokument inifrån” med rubriken ”Alice Babs förlorade rättigheter”. Om den snart 90-åriga världsartisten som drabbats av stroke och demens men i en skildring som angriper alla som finns runt omkring henne.

Filmteamet försöker besöka Alice Babs men vårdpersonalen säger nej och hänvisar till en förvaltare. Förvaltaren  Såväl personalen som förvaltaren och företrädaren för Nacka kommun förefaller kompetenta och svarar förtroendeingivande och så gott de kan för att inte röja sekretessen.

Dokumentären vinklas som om att Alice Babs hålls isolerad och har fråntagits sina rättigheter och det sägs också först i programinslaget att de anhöriga inte velat delta i programmet.
Är man det minsta lyhörd och har något hum om ålderdom, demenssjukdomar och stroke borde man inse att dokumentären är osaklig och att det fattas en stor del – de anhörigas beskrivning!

Bloggaren har full förståelse för Alice Babs’ barn och deras sätt att skydda sin världsberömda mamma! Här en kavalkad av bilder på Alice Babs:

Alice Babs skiva *** Alice Babs ung *** Alice tre barn *** Alice Babs och Duke Ellington *** Alice Babs 1991 *** Alice Babs äldre *** ALice babs skiva äldre dagar *** Bodde i Spanien *** Alice Babs drabbad av stroke *** Förföljd

Läs på Wikipedia HÄR om Alice Babs och hennes liv och långa karriär.

Att ta hand om sina föräldrar på gamla dar kräver sitt. Drabbas de dessutom av svår sjukdom kan situationen bli besvärlig. Bloggaren läser om olika böcker i ämnet, till exempel Maj Fants ”Att bli mamma till sin mamma”. Att bli mamma till sin mamma Det finns många, ofta döttrar, som på olika sätt skildrat detta ibland svåra arbetet. Sök via Google och ange ”Att bli mamma till sin mamma” så får ni många uppslag.

Stormen Sven Precis som stormen Sven i torsdags som skakade om oss – lika omskakade blev vi som såg dokumentären den kvällen.
Programmet verkar ha delat in landet i två läger: De som förfasar sig över det sätt som Alice Babs tas om hand på – och vi andra som ser lite längre.

Bloggaren inser först och främst att Alice Babs barn självklart gör allt som bara är möjligt för att stödja och hjälpa sin mamma på bästa sätt. En kvinna som inte bara är deras mamma utan en världsberömd sångerska men det intresse som följer en sådan.

Detta förtal av omvårdnaden kring Alice Babs och som underförstått ställer de anhöriga i en dålig dager har gjort familjen mycket upprörd. Så till den grad att de överväger att anmäla programmet till granskningsnämnden. Se längre ner i bloggen.

image-om-alzheimer-1Sen har bloggaren full förståelse för de svåra problem som demens och Alzheimer ger. En ibland smygande sjukdom som gör att den sjuka ibland är ”som vanligt” och ibland glömsk och ”lever i en annan värld”.
För den som inte känner till dessa sjukdomar – sök på nätet! Det finns massor av information att få.

Jan Malmsjö Jan Malmsjö utropar ”- Det är för jävligt!” i programmet och hänvisar till att han och ”Alice Babs vänner” inte får besöka henne.
Samtidigt säger Titti Sjöblom, Alice Babs dotter så här i Expressen: ”- Och mamma har aldrig umgåtts med Jan Malmsjö privat. Hon har aldrig varit hemma hos honom, han har aldrig funnits med i mammas adressböcker.”

Klicka på Expressen ovan och läs mer om hur Titti Sjöblom beskriver hur dålig hennes mor blir efter besöken av de som kallar sig vänner men som är ”nya vänner”. De gamla vännerna finns kvar och besöker henne som tidigare och på det sätt Alice Babs idag orkar med.

Advokat Thomas Bodström är enligt Aftonbladet nu inkopplad och familjen kommer via honom eventuellt att stämma SVT för förtal.
Anna-Lena Lodenius Anna-Lena Lodenius är producent för programmet och får bland annat följande frågor i Aftonbladet:

” Hur känner du Alice Babs?
– Jag känner henne inte alls, säger Anna-Lena Lodenius.
Hur många gånger har du träffat henne?

– Två gånger.
Det var ju väldigt många som samlades utanför äldreboendet, spelade och sjöng. Hur många är det egentligen som vill besöka Alice Babs?

– Alla som var där har ju ingen relation till Alice Babs, de var där av sympati. ”

Anna-Lena Lodenius har bloggat om Alice Babs den 30 april 2013- klicka HÄR.

Bloggaren tycker att det är fruktansvärt sorgligt att sådana här osakliga dokumentärer görs och ännu värre att SVT tillåter dem att sändas. Familjen och de anhöriga har det förmodligen tillräckligt svårt ändå utan att behöva framstå som mindre nogräknade vad gäller omsorgen om sin mamma och vän!

Titti Sjöblom i Fråga Doktorn september 2012 I september förra året fanns just Titti Sjöblom med i SVT:s ”Fråga doktorn” där hon berättar om sin mor och omsorgerna kring henne. Det finns självklart ingen skugga över henne och familjen vad gäller kärleken och omvårdnaden om sin mor! Se inslaget genom att klicka HÄR!

För att komma till SVT:s ”Dokument inifrån” och programmet om Alice Babs – klicka HÄR!
”Alice Babs förlorade rättigheter2, heter alltså dokumentären. Är det inte så att vi till synes förlorar väldigt många ”rättigheter” när vi blir gamla, orkeslösa och kanske sjuka men vill leva det liv vi gjorde förr, som unga och friska?

Klicka HÄR för att se ett inslag inspelat från Nybrokajen i Stockholm den 11 september 1999 med Alice Babs och Charlie Norman!

RESPEKT FÖR ALICE BABS OCH HENNES FAMILJ!!

Alice Babs och Charlie Norman Nybrokajen 1999

 

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.