Den skeva vargdebatten!

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Natur, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Västra Mälardalen Kommentera!

009 FN-dagen idag och allmän flaggdag.

Ylande varg  Dagens blogg ska handla om den skeva vargdebatten! Den senaste tiden har flera vargar skjutits efter att ha attackerat får och detta slås upp stort i media.
Just idag kan man i lokala Arboga Tidning/Bärgslagsbladet läsa om en hund som dödats av varg. 003 Nyheten har fått ett stort uppslag i tidningen: 034 ”Vargen dödade hans jaktkamrat” är rubriken.
Det är jägarens hund som kallas jaktkamrat. Kan så vara – men mer kamratligt var det inte dem emellan utan att jägaren kunde skicka iväg kompisen lös och ensam i skogen för att driva älg. Gör man så borde man vara medveten om konsekvenserna!

Varg 2  Drevjakt med hund betyder naturligtvis att hunden blir en konkurrent till andra rovdjur, i detta fall vargen. De är ute efter samma byte och starkast vinner!

Men så låter det inte när jägarna beklagar sig. Då är det vargen som är boven och som helst ska avlivas direkt. Snacka om skev syn på drevjakt!

Vargen motar självklart bort inkräktaren från sitt revir och dödar om så behövs. Man kan förmoda att det oftast är jakthunden som blir förloraren i denna duell och det kan inte vara någon nyhet för jägarna.
Alltså är det jägaren som riskerar sin hunds liv och får då ta konsekvenserna. Är det en värdefull hund – jakt- och utställningschampion – så satsar jägaren högt, väldigt högt och borde vara medveten om det.

Vargrivet får Samma sak gäller när varg river får eller andra tamdjur! Det är självklart INTE vargens fel utan tamdjursägarens!
Vargen ser inte skillnad på byten. Ett rådjur eller ett får – mättar lika bra en hungrig vargmage. Kommer sen vargen till ett riktigt smörgåsbord – det vill säga en hel skock oskyddade får så tar den naturligtvis för sig.

035 I samma lokaltidning fanns igår en artikel om ett 40-tal får som räddats från att brinna inne av tre rådiga barn. Bloggaren noterade följande: 036 ”- Vi hade precis tagit in djuren…” står det i artikeln. Tagit in!
Om fler fårägare förstod att vara rädda om sina djur borde det vara självklart att ha god uppsikt över djuren och ta in dem nattetid. Lika självklart att ha extra stor koll när varg finns i närheten.
Sen kan olyckan vara framme men det är risker man får ta när man har djur.

022 Bloggaren har katter och skulle det finnas varg och lo i närheten – eller för den delen farliga lösspringande hundar – skulle katterna få stanna inomhus! Skulle längtan ut bli för svår för Vilda Wilma och hennes kompisar så skulle bloggaren möjligen släppa ut dem en kort stund – under uppsikt – men vara medveten om riskerna!

VARGTJUT Vi har ett litet antal vargar i landet och vargen har näst intill varit utrotad men nu är stammen på väg att sakta växa. Växer stammen får det följder – positiva och kanske negativa beroende på hur vi handskas med en växande rovdjursstam. Vi måste inse vad det innebär att ha varg, björn, lo och järv i naturen och rätta oss efter det. Med respekt för djur och natur kommer vi alla att kunna leva tillsammans – djur och människor.

Vargar i flock Nyligen framtagen statistik säger att de flesta i Sverige är positiva till varg. Ändå är vargen ett ständigt återkommande debattämne. De som håller varghatet vid liv torde vara en liten grupp jägare. Det finns seriösa jägare också naturligtvis men betänk att mindre än 300 000 personer tar sig rätten att tala för resten av befolkningen!

Citat Regeringskansliet: ”Antalet jägare uppgår i Sverige till cirka 260 000 personer som har jakt som fritidsintresse eller som en del i sin försörjning.”

Trafikolycka Om ett barn blir påkört av en bil kräver vi inte förbud mot biltrafik – vi ser över säkerheten. Detsamma gäller vårt sätt att handskas med vilda djur. Se över säkerheten! Gäller din jaktkamrat hunden, fåren i hagen liksom bloggarens egna katter!

Sen kan man verkligen diskutera medias ”insatser” vad gäller hets mot varg. En notis som nyhet – självklart – men inte helsidesreportage med ensidig tolkning av händelsen.  🙁
Läs för övrigt Bbl/AT:s artikel om ”jaktkamraten” genom att klicka HÄR!

Bloggaren är djurvän och förstår precis känslan när man mist ett djur. Samtidigt är inget svart eller vitt. Vi kan leva tillsammans om vi visar respekt. Gäller för övrigt inom alla områden.

Risken är uppenbar att denna blogg drabbas av hatattacker – det har hänt förr (läs: alltid) när bloggen handlar om varg. Den risken tar bloggaren – självklart!

Varg med unge

008  Njut och ta tillvara FN-dagen.

Varg vid bäck

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.