Söndagens predikan om LIVET

ASPERGERS och ADHD, Äldreomsorg, Dagens predikan, Lokalt, mänskligt, Personligt!, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Kommentera!

Bloggaren dricker ofta ett utmärkt te som dessutom levererar små aforismer med tepåsen. Den här fick jag igår:

001”Life is only one thing: Identifying yourself”. Ungefärlig översättning: ”Livet är bara en sak: Försöka förstå sig själv.”

4 okt 2013 039 Kanske är det så? Kanske är livet en enda lång studieresa där man förstår vem man var, och vad man borde ha gjort den dagen när det är för sent?
Eller är resans slut början på någonting annat? Alla får vi veta så småningom.

Bloggaren känner att hon förstår mer idag än tidigare. Att medelåldern har en stor fördel framför ungdomstiden om man tar tillvara erfarenheter och kunskaper på rätt sätt.
Pusslet börjar läggas, många bitar ligger redan på plats och det känns som flera av bitarna ganska snart hittar rätt.

Så mycken visdom det finns i gamla människor – och så mycket erfarenhet. Så många livshistorier som kan berättas bara man tar sig tid att lyssna.
Undersåker Bloggarens mamma vågade steget att som ung flicka på 40-talet flytta från barndomshemmet i Östergötland till jobb i Undersåker i Jämtland. Efter att ha jobbat en tid i Perssons Affär i Regna började hon alltså jobba på Konsum i Undersåker.

”- Jag fick tre julgranar den julen”, sa mamma när hon berättade minnen under en bilresa vi nyligen gjorde.
Tre julgranar… alla ville pyssla om flickan söderifrån och se till att hon fick en fin jul…

Bloggaren drömde sig bort till Jämtland runt 1948 så där och tänkte på hur mamma skulle ha haft det… Lika glad och social idag men nu med en gammal kvinnas skröpliga kropp.
Så mycket hon varit med om i livet, mamma. Nu senast en av de största sorgerna. 002

Bo Setterlinds fina dikt kommer för bloggaren:

Var rädd om livet det ska glädja dig.
Var rädd om ljuset, det ska leda dig.
Var rädd om mörkret, det ska skydda dig.
Var rädd om slutet, det ska rädda dig.

4 okt 2013 033

Mitt i det filosofiska knackar verkligheten på dörren genom en seriestrip i dagens DN.
Den här: 012

Kanske Sven-Bertil Bärnarp vill vara rolig på andras bekostnad? Kanske fattar han inte lidandet bakom det han raljerar om? Kanske är det bloggaren som inte förstår meningen bakom serien?

Den bloggaren vet är att ”dum”, ”lat” och ”idiot” är ord som förföljer barn, ungdomar och vuxna med ADHD, Aspergers syndrom och andra egenskaper.
Man ska kunna skämta om allt, sägs det, men det vete sjutton! För mycket lidande följer med dumma människors påhopp och för många missade möjligheter för människor som begåvats med karaktärsdrag som inte är ”godkända” av en okunnig allmänhet.

”Var rädd om livet”, som sagt… 4 okt 2013 014

Bloggaren har skrivit till chefredaktör Peter Wolodarski på DN för en förklaring angående seriestripen. Kommer det svar – publiceras det här på bloggen.

Lev dit liv – men lev det varsamt. Ta till vara erfarenheter och kunskap. Låt misstagen och sorgerna bli till lärdom och något gott framgent. Lev och låt leva.

”Life is only one thing: Identifying yourself”

 

4 okt 2013 044

 

 

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.