Utanförskap – hudfärg

Dagens predikan, Demokrati och rättvisa, Feminism och jämställdhet, Främlingsfientlighet, Lokalt, mänskligt, POLITIK, Samhällsfrågor, SKOLAN, Sverige & Världen, VIKTIGT! Kommentera!

006 Hemma hos bloggarens mamma finns en väggalmanacka som visar denna bild för september.
En liten svart flicka och flera vuxna vita män. Vem är hon? Vilka är männen?

Flickan är Ruby Bridges!  Ruby Bridges På bilden ovan, 1960, börjar Ruby som första svarta elev vid en ”vit skola” i New Orleans, USA. SCHOOL INTEGRATIONMännen på bilden är livvakter för att skydda den lilla flickan.
rubybw Föräldrar till andra elever tog sina barn ur skolan och alla lärare utom en vägrade att undervisa den lilla flickan. Anledning – ”fel hudfärg”. 🙁

Ofattbart idag över 50 år senare – eller…? Ser vi inte en ökad främlingsfientlighet ? En fientlighet som handlar om rädsla för det som är nytt och kanske ses som annorlunda. Det handlar inte bara om hudfärg utan också om religion men även ett ökat förtryck mot vem man väljer att älska. Ofattbart – ja!

Ruby Bridges klarade sig bra! Hon var stark och hade en stark mamma. Robys sida Idag driver hon ”Ruby Bridges Foundation” för stöd och rättvisa åt alla barn!

Det finns böcker om Ruby Bridges! The story of Ruby Bridges Det finns filmer om Ruby Bridges! Film Ruby Bridges Sök gärna vidare och en bra början är HÄRWikipedia!

Ruby_Bridges_21_Sept_2010 Ruby Bridges är född 1954 och har faktiskt födelsedag just idag den 8 september!! Grattis! Tårta

Wallenberg2Almanackan hos mamma är Raoul Wallenbergkalendern!
Ur Wallenbergkalendern 2013En kalender som visar på hjältar i vår tid. Klicka HÄR för att läsa mera och kanske beställa en!

Som av en händelse råkade bloggaren se filmen ”The Blind Side” igår! The Blind side Förutom att filmen verkade bra så var Sandra Bullock i en av huvudrollerna – ett par anledningar till TV-tittandet. Filmen VAR bra och Sandra Bullock fick en Oscar för sin roll, läste bloggaren sen.

The Blind side 2 Så här kan man läsa på Wikipedia om den verkliga personen Michael Oher,  som filmen ”The Blind Side” handlar om, citat: Michael Oher är en hemlös afroamerikansk yngling från en trasigt hem. Han bjuds in av frun i familjen Tuohy till Thanksgiving. Tuohys är en välbärgad vit familj som successivt hjälper honom att uppnå sin fulla potential.” 

the_blind_side_4 På grund av sin bakgrund skulle Michael Oher ha varit uträknad om inte någon ”sett” honom.  Någon som inte kunde vända bort huvudet utan ville hjälpa. The Blind side 3 Han fick möjlighet att studera och blev så småningom en mycket framgångsrik amerikansk fotbollsspelare! Filmens Oher
Filmen är byggd på en verklig person och verkliga händelser! Verkliga Oher Här är bilder på verklighetens fotbollsspelare – Michael Oher! Michael Oher

Michael Oher och hans familj  i filmen: Michael Ohers familj på film Och här verklighetens Michael Oher och hans familj! Michael Ohers riktiga familj

Klicka HÄR och se och hör intervjuer med verklighetens personer. Läs HÄR om Michael Oher på Wikipedia! Och klicka bland annat HÄR för att läsa mer om filmen.

016 Oavsett vad man har för politisk inställning om USA så gläds bloggaren åt Barack Obamas besök i Sverige. Med tanke på ovanstående exempel i vår tid – Ruby Bridges och Michael Oher – är det fantastiskt underbart att USA har en svart president!

039 ”Tror vi på fred måste vi agera”, sa Barack Obama bland annat när han besökte Stockholm.

Det får bli slutorden i söndagens blogg, tillika predikan.

TROR VI PÅ FRED MÅSTE VI AGERA!

Oavsett vad det är.

Bokbild Ruby




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.