Hallå Köping! Var är Filippa?

Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Av en händelse hittade jag på Internet att vi i Sverige haft en drottning som heter Filippa!! Namnet låter väl inte särskilt rojalistiskt eller hur. Men ändock – hon var drottning av Sverige!
Filippa föddes i England 1394 som prinsessa och dotter till Henrik IV som tagit makten efter att ha störtat Richard II från tronen.
Lilla Filippa giftes bort redan som 12-åring med unionskonungen Erik av Pommern. Filippa deltog aktivt i den komplicerade och dramatiska politiken i början av 1400-talet. Hon dog barnlös i Vadstena endast 37 år gammal.

Men varför då ropa på Köping i sammanhanget!?

Jo, när jag söker mera på Drottning Filippa av Sverige finner jag att hon står staty i  just Köping!! drottningfilippastatyikoping

Genom Notisören (se hemsidan HÄR!) kan man ta del av följande:

”Filippa-statyn står i Bivurparken. Odensviskulptrisen Signe Ehrenborg-Lorichs, 1889-1979, gjorde en skulptur av drottning Filippa, som senare blev en bronsstaty, 80 cm hög, gjuten vid Otto Meyers konstgjuteri, Stockholm. Statyn placerades i Bivurparken år 1954. Drottning Filippa håller i manen på en enhörning, ett hästliknande fabeldjur.

Drottning Filippa hade i början av 1400-talet anknytning till Köpingshus, 1375-1434. I samband med Engelbrektupproret brändes dock den fasta punkten Köpingshus ned. Köpingshus låg söder om dagens järnvägsstation, mellan järnvägsstationen och farleden till inre hamnen.”

(Varför håller Drottning Filippa i en enhörning? Läs om enhörningar genom att klicka HÄR!)

Nu är jag nyfiken! Jag letar på Bivurparken men då blir det svårt! Den här bilden hittar jag – även den från ovan nämnda Notisör!

bivurparkenkoping

Vilken fin park – t o m palmer! I Köping??

Men att hitta var själva parken är belägen blir värre… Genom söksidorna får jag på Bivurparken fram Nyckelbergsparken och Himlabacken!? Men söker jag via Eniro finns det varken någon Bivurpark, Nyckelbergspark eller Himlabacke i Köping!?

Kan ni i Köping tala om för mig VAD parken egentligen heter? Och VAR den ligger någonstans? Om den finns över huvud taget…??
Som boende i grannstan har jag ingen aning. Konditori Bivur känner jag dock till. Ligger kondiset i närheten av parken kanske??

På tal om drottningar och kungligheter så kommer jag osökt in på ett blivande giftermål och sen eventuella söner och döttrar till Kronprinsessparet. Kanske det kan bli en liten prinsessan Filippa så småningom!? Ett modernt namn med drottningstatus! 😀 Och tänk så hedrad statsministerfrun skulle känna sig – Filippa Reinfeldt!Bara en sån sak. 😉

Nog spånat och spanat kring detta!
Dock vill jag gärna ha HJÄLP av er i Köping! Skriv en kommentar på bloggen om var Bivurparken ligger och om den är så fantastiskt vacker som Notisörens bild gör gällande!
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.