Kvällsstunden – och den på morgonen! Plus hål i gatan, jämställdhet och Carola!

ARBOGA, Feminism och jämställdhet, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sport, Sverige & Världen Kommentera!

Hemma hos mamma hittar jag emellanåt den här tidningen – Kvällsstunden. ”- Den fanns hemma när jag var liten”, säger mamma, ”och Göte tyckte om att läsa den”.
Jag har aldrig brytt mig om den, tyckt den verkade trist och gammalmodig men gjorde ett försök här om kvällen. Jag blev glatt överraskad!
Här är en del av det jag fann: Nora-Anna som föll på dåtidens diskriminerande kvinnosyn!

Så här läser jag på Internet om Nora-Anna, citat: ”Nora-Anna” Larsson  (2/1 1922-14/6 2003) Bonddottern Anna Larssons  löpartalang upptäcktes av en slump. Den kvinnliga löpningens Gunder Hägg  inledde karriären med att vinna SM-guld och satte åren 1944-45 fyra världsrekord på medeldistans, tre på 800 meter och ett på 880 yard.   Under sin sju år långa  löparkarriär förlorade hon inte en enda tävling.  Anna Larsson, som tävlade för  IFK Nora, tog sju raka SM-guld på  800 meter och erövrade också ett DM  på skidor 10 km. Vann inga internationella medaljer, då 800 meter ansågs vara för långt för kvinnor!”

I Kvällsstunden läser jag att Annas pappa aldrig gillade att hon ”halvnaken sprang och visade upp sig”. När hon gift sig 1947 bestämde maken att nu fick det vara slut – och fick förstås medhåll av svärfar, Annas pappa 🙁
Tur att jämställdheten idag har kommit en bit längre – i alla fall i det här landet… Men se upp! Slå er inte till ro! Det lurar rosa muffins och ”hemmafruideal” i faggorna!

Läs på Wikipedia om Nora-Anna HÄR!

På torsdag ska jag berätta mer om vad jag fann i Kvällsstunden!
Vad den här statyn har med den lilla byn Magra i Västergötland och Walt Disney i USA att göra!

Läs mera om och ur Kvällsstunden genom att klicka HÄR!

Kvällstunder har väl sitt – men morgonstund har guld i mund, säger ordspråket! 
Håller med! Särskilt när morgonstunden bjuder en så här intagande idyll!

Intagande är knappast bilresor till och från barndomshemmet… På väg dit – kö!

På väg därifrån – kö! Väntan på bilar som dirigeras hit och dit.

Långt, långt borta på Herrgårdsgatan syns den andra vakten som ska släppa på bilar. Gatan blir nyasfalterad och fin men bloggaren undrar om just den här gatan var den som mest tarvade underhåll? Borgaregatan är bedrövlig men än värre är Rådhusgatan! Det finns säkert många fler exempel på gator med s k potthål i Arboga.
Men det kanske blir fint över hela stan, vad vet bloggaren? Kanske till och med hålet i lilla Sturegatan blir lagat!?

Men nu njuter vi av morgonstunden för att ikväll ta itu med kvällsstunden! 🙂

David och Salomon har namnsdag idag! Grattis!
Grattis också till min kära vän Carola i Skellefteå som fyller 50 år idag! Precis som Nora-Anna var Carola en stor stjärna när det begav sig! Dock hade Carola en klart supportande familj kring sig till skillnad från Anna. Carola tillhörde landslaget i handboll en gång.

Ha en jättefin födelsedag Carola!

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.