Ankdammsnytt från mitt kära Arboga

Ankdammsnytt, ARBOGA, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Namnsdagsbarn, Samhällsfrågor, Sverige & Världen Kommentera!

”Den lilla fina staden Arboga” eller ”Arboga – plats för inspiration”.

Men hur fin är min hemstad och hur mycket plats får inspirationen egentligen ta?
Ankdammsnytt följer!

Den här vyn framträder när man kommer ut från järnvägsstationen, centralt i Arboga: Ser det kul ut? Inbjudande? Kunde det inte vara precis vilken liten småstadshåla som helst – vårt fina, medeltida Arboga!?

Bloggaren är full av inspiration och kreativitet och har naturligtvis påtalat saker och ting i tid och otid för kommunens styrande liksom de som är satta att marknadsföra stan.
I början av november skickade jag ett medborgarförslag om hur Arboga borde välkomna resande på stationen. Det är möjligt att medborgarförslaget kommit bort för hittills har jag inte ens fått en bekräftelse på att det mottagits. Inspirerande…?

Det här är en välkänd vy – sedd från Östra Nygatan.
Och här från Centrumleden: Bruns kallas huset genom fotografen Sam Brun som kom till Arboga 1916 och från 1923 blev ägare till fastigheten på Nygatan.
Sam Brun.

Så här såg huset ut på den tiden: Bilderna och informationen har jag hittat hos Lennart Öst via Arboga Museum – se HÄR!

Så småningom tog fotografen Lennart Andersson över huset och ateljén tillsammans med sin hustru Margaretha. Båda avled hastigt i slutet av förra året.
Man kan undra vad som ska hända med huset nu? Finns det släktingar till paret Andersson som tänker ta över? Kommer fastigheten att säljas?

De här gamla husen med anor är det som gör Arboga.

Här ett annat: Glasblåsargården runt år 1900.
En fotograf har kommit till Stora Nygatan, som gatan hette då.
Uppståndelsen är stor. Småkillarna tittar förundrat. Några kvinnor har öppnat fönstren för att följa vad som händer.

I Arboga Skivbyrås skyltfönster på Östra Nygatan  finns också bilder över gamla Arboga.

Bloggaren har föreslagit ett byggnadsvårdspris genom en motion till kommunen. Inget har hänt.
Är inte Arbogas fina gamla kåkar värda att bevara?  Är det inte just den gammaldags bebyggelsen som gör stan! Som får Arboga att utmärka sig bland andra städer? Så att det inte blir en stad med samma gamla trista centrum som hos alla andra!

Ankdammsnytt via lokalbladet kan se ut så här: Förstasidesnyhet: ”SD-ledamoten är spårlöst borta”!
Ska vi kalla på ”Missing people Sverige”?? Är Polisen inkopplad??

Nej, det handlar förstås bara om en kille som flyttat från stan. Med dagens teknik är det rätt svårt att bara ”försvinna”. Sen kan det ju vara olika orsaker till att man håller sig borta. Man är sjuk, inte vill, eller helt enkelt inte haft tid på grund av arbete.

Bloggaren, till vänster i bild, delar givetvis inte Mathias Söderströms åsikter – men väl arbetsbänk den tid det begav sig. Vi pratade en del och jag har full koll på var Mathias Söderström håller hus! 🙂
Bilderna är fotograferade från dagens Arboga Tidning.

Tyvärr är det helt andra nyheter som kommer att prägla morgondagens tidning. Händelser som är riksnyheter. Du kan läsa mer HÄR på Arboga Tidnings hemsida.

Åter har Arboga hamnat i fokus på ett dåligt sätt. Skadegörelse, rasism och mord är sådant som många idag förknippar Arboga med. Vad kan vi alla göra för att vända trenden?
Hur kan platsen för inspiration bli ”på riktigt”? När tas idéer och förslag på allvar? När börjar socialtjänst och polis på uppdrag av kommunpolitikerna att ta i våldsamheterna? Är de kriminella aktiviteterna tillfälligheter eller bildar de ett mönster?
När kan vi få tillbaka den lilla fina staden Arboga?

Måndag igen och julen är över. Igår så här!

Idag:

Det känns rätt skönt att vardagen är här. Stjärnan lyste upp decembermörkret
– men nu blir det ljusare och ljusare för var dag som går! 🙂

Dagens namnsdagsbarn är Felix och Felicia. Grattis!

Min Felix ska nog få något extra gott ikväll! 🙂

 

 

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.