Den farliga sjukvården – en rapport från Västmanland!

Äldreomsorg, Lokalt, Namnsdagsbarn, POLITIK, Samhällsfrågor, Sverige & Världen, Västra Mälardalen, Vården Kommentera!

Veckans nummer av Dagens Samhälle ser ut så här – och det kunde inte ha kommit lämpligare för bloggaren!

”Bristerna som hotar vården”!
Min 87-åriga mamma fick åka ambulans till Västerås sjukhus för drygt en vecka sedan. Mamma är pigg och klar i skallen med svag i benen och blind. Nu hade hon ramlat många gånger och behövde vård.

”En av sex patienter skadas i sjukvården”! 
Efter knappt ett dygn i Västerås transporterades mamma till Köpings lasarett. Där ramlade hon på nytt – hon fick gå ensam på toaletten…

”Dålig kommunikation gör sjukvården farlig!”Viktig information kan finnas på post-it-lappar”!

Ingen vårdpersonal i vare sig Västerås eller Köping läste sig till att mamma är blind. Jag fick påtala det om och om igen. För varje gång verkade det komma som en överraskning.
Mamma fick hänvisningar som ”Vi lägger larmet här” och ”Vattnet har du där” – när ”här” och ”där” inte säger någonting för en blind…
Att hon är förvärkt och har konstant smärta som gör att hon inte kan förflytta sig enkelt – var något vi också fick upplysa om och om igen.

Bristande kommunikation mellan olika delar av vården och personalbrist uppges som de viktigaste orsakerna till att patienter skadas eller felbehandlas!

 Att vård och omsorg är lågprioriterat i välfärdslandet Sverige är känt men blir så påtagligt när man själv blir offer för detta faktum. Det är dessutom förvånande hur pengarna inom landstinget fördelas!

På Västerås sjukhus hamnade mamma i ett nybygge – där hon fick ett fint ensamrum med egen toalett och en jättestor platt-TV på väggen. Det sistnämnda inget för en blind förstås.
Det kändes nästa som att ha förflyttats till någon amerikansk TV-serie och förvänta sig att stöta på House bakom närmsta dörr. Positiv stämning och personal från olika delar av världen.

I Köping fick mamma dela rum och toaletten var en bit bort i korridoren. En enkel liten TV på väggen delades på två och radion, som mamma alltid lyssnar på hemma, fungerade inte. Vi påtalade detta och flera så kallade kuddradioapparater provades – alla lika dåliga. Det är skillnad på Västerås och Köping tydligen…

Då jag lämnat mamma på lasarettet i Köping efter första besöket kände jag mig inte alls trygg. Det kändes inte säkert att ha mamma liggande där!
Det var en lite seg stämning på lasarettet, brist på det mesta, så upplevde jag det. Jag tyckte synd om mamma men även om personalen!
Alla var väldigt vänliga och hjälpsamma när vi kom med information och frågor. Personalen gör förmodligen det som är möjligt efter förutsättningarna.

 Är det så här vårt samhälle ska fungera? En så bristande vård och omsorg att människor blir rädda för att bli sjuka och hamna på lasarett!? Hur personalen upplever arbetsmiljön kan jag bara spekulera i.
För även om skillnaden i ”tjusighet” var stor mellan Västerås och Köping så var stressen och pressen lika. På akuten i Västerås köade ambulanserna för att få ta in sina patienter…

Är det inte dags att bygga välfärden från grunden igen! Värna om det viktigaste – utbildning, vård och omsorg! Måtten på barns och ungdomars utbildning samt en god vård för alla – måste väl vara de parametrar som man bygger en jämställd välfärd på! Eller hur vill vi ha det?

Nog om detta – även om jag skulle vilja skriva mycket mera. Klicka HÄR för att läsa Dagens Samhälle!
Idag såg utsikten från Glasblåsargården i Arboga ut så här: Ett tunt snölager och ganska halt på sina håll.

Dagens Arboga Tidning ser ut så här: Vilket gör att till kvällen vankas det afrikanskt! Mat från Etiopien! I morgondagens blogg återkommer jag till Restaurang Addis som öppnat på Järntorgsgatan i Arboga idag!

Mer tidningsklipp blir det imorgon också – från tidningen ETC.

Anders har namnsdag idag – GRATTIS!
”Anders slaskar och julen braskar”
säger ordstävet och vice versa. Idag är väl vädret lite halvt om halvt. Man kan väl hoppas att trots lite kyla idag som skulle göra julen lite slaskig –  får vi istället en vit, lagom kall jul.

Avslutar men en kul bild från en annons i Dagens Samhälle. Raggare eller mods? 🙂

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.