Allhelgondagen eller Alla helgons dag? Vilken dag och vilket helgon firar du?

ARBOGA, Kultur, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sverige & Världen, Två små barn, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Idag vänder vi blad – ny månad. 1 november och på almanackan läser jag: ”Allhelgonadagen”.

 Det har inte alltid stått bara så i kalendrarna. 1993 – 2000 klämde man in namnen André och Andrea på den dagen också. Men nu är ordningen återställd – den som gällt sedan före år 1900.
Det känns bra för mig som fick min förstfödda son på just Allhelgonadagen och tyckte det var fint. Dagen kändes lite för högtidlig för att trängas med André och Andrea. Nu har dessa två namn flyttats till 10 juli.

 Grattis min son på födelsedagen!
Här liten, idag en vuxen man.
Gratulationer förstås till alla andra som fyller år den här fina dagen. Bland andra min barndoms vän Gittan.

Men förvecklingarna är inte slut där – för det är skillnad på Allhelgonadagen och Alla helgons dag!! Så här informerar Wikipedia:

  • Alla helgons dag – Denna benämning på dagens datum infördes inom katolska kyrkan på 700-talet och skulle vara en dag, då man skulle minnas alla helgon, särskilt de, som inte hade någon egen minnesdag. I Sverige var den helgdag fram till 1772, då den blev arbetsdag, även om benämningen Alla helgons dag stod kvar. 1953 återinfördes denna helgdag i Sverige, men den blev då rörlig och förlades till lördagen, som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Då denna rörliga helgdag fick benämningen Alla helgons dag ändrades benämningen på dagens datum till Allhelgonadagen.
  • Allhelgonadagen – Denna benämning på dagens datum infördes 1953, som ersättning för det tidigare Alla helgons dag, eftersom denna benämning gavs åt den rörliga helgdag, som då infördes att infalla lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

Låter det krångligt? Allhelgonadagen idag – vanlig arbetsdag, och Alla helgons dag på lördag, röd dag/helgdag – den 3 november i år. Med andra ord två dagar att tänka på våra helgon.

Visst låter det fint att man redan på 700-talet särskilt skulle fira de helgon som inte hade någon egen minnesdag. Så vilket helgon firar du? Här är ett helgon som jag gärna hedrar – Franciskus av Assisi, djurens beskyddare.
På målningen omgiven av fåglar. Tänk på småfåglarna nu när kylan kommer!

Nu behöver man ju inte hylla någon som särskilt är helgonförklarad. Man kan tända ljus och tänka på döda vänner och släktingar, minnas vad de betytt och kanske fortfarande betyder för en. Här en bild från kyrkogården i Arboga för några år sedan. Ungefär i mitten av bilden lyses en grav upp starkare än andra. Det är Max och Sagas grav. Frid över de små barnens minne.

Att minnas sina nära och kära som inte längre finns bland oss är fint. Viktigare ändå är att ta till vara sina ”helgon” medan de fortfarande är i livet. Hedra dom medan tid är. Jag känner många jag vill hylla och visa min uppskattning för men väljer särskilt en person idag – Britta. Här tänder Britta själv ljus vid Alla helgons dag för några år sedan.
Britta är mitt helgon, fortfarande i livet. En kvinna som betytt oerhört mycket för mig och för många andra. Tyvärr är Britta nu mycket sjuk och mina tankar går därför alldeles särskilt till henne idag.

Tänk på era egna ”helgon” idag och förbered för ljuständning även på lördag. Kyrkogårdarna brukar vara så vackra då. Fulla av ljus i den mörka novembernatten.

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.