Viljan att döda?

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Namnsdagsbarn, Natur, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Jag har aldrig någonsin förstått känslan av att vilja skjuta, delta i jakt, döda något.

Det jag kan förstå är triggern, adrenalinkicken som kan uppstå när man väntar och ser ett byte närma sig. Men sen – att faktiskt skjuta och döda – nej, där går gränsen för mig.

Många jägare talar om naturupplevelsen. Det låter som ett påhitt när man vet att upplevelsen slutar med död. I min värld på en promenad i skogen finns ingen önskan om att avsluta någons liv. Älgen – vilken känsla att få se en!

Rådjur likaså. Jag står så tyst och stilla, vågar knappt andas för att inte störa och skrämma. Aldrig att min första tanke är att döda djuret jag ser!

Haren – ”räddharen” – springer så fort dess små ben orkar bära den för att komma undan. Självklart får den vara ifred, för mig.

Känslan av att ha fått se en av ”de fyra stora” i verkligheten måste vara underbar! För mig skulle det vara en näst intill religiös upplevelse.

Ändå läser jag i Magazin24 att 40 lodjur ska skjutas inom det s k mellersta förvaltningsområdet dit Västmanland tillhör. 40 lodjur!? Varför då?
Skulle jag någonsin få chansen att se ett av dessa mycket skygga djur i naturen skulle jag absolut inte skjuta – bara njuta.

Ingen ska komma och snacka med mig om viltvård och ”skyddsjakt”! De flesta jägare utövar jakten som rent nöje.
En gång i tiden var det nödvändigt för att klara livhanken, få mat på bordet – så är icke fallet idag.

Nej, vill ni ha kicken av att döda – använd datorspel! Där fås adrenalinkickar i övermått om så önskas och utan att verkliga liv går till spillo.

Sen kan man ju fundera över viljan att döda – egentligen. Var kommer den ifrån? Kan någon sitta på pass och döda ett djur – varför inte också en människa? ”Medal of Honor” finns i flera dataspelsversioner och i ett av spelen ska spelaren skjuta talibaner i Afghanistan För sin insats – döda människor – får spelaren en ”medal of honor” – hedersmedalj, den finaste utmärkelsen en amerikan kan få i krig…

Ja, var kommer vår önskan om att döda och förgöra ifrån? Bör man inte stävja en sådan känsla istället för att uppmuntra den?

Så känner i alla fall jag. På min gård, i min lilla värld, råder frid och fred. Katterna använder tyvärr sin medfödda instinkt emellanåt och kommer in med någon liten mus eller fågel som jag strax försöker rädda och det lyckas för det mesta.
Nej, det är främst vila och slöa som gäller för mina katter…

Att vid frukostbordet titta på småfåglarna som kalasar på talgbollar och frön är mysigt och får mig inte alls att vilja utrota varenda fågel.

SLUTA SKJUTA – BÖRJA NJUTA!

Idag har VIOLA namnsdag! Namnet Viola kommer från latinet och betyder viol, enligt Wikipedia. Men viola är också ett instrument! Wikipedia kallar den ”stråkfamiljens altmedlem” – alltså en altviolin.
Den som så önskar och kan – spel upp en trudelutt på violan för Viola idag! Grattis!

Njut av naturen denna måndag!
Om det så bara är några småfåglar! 🙂

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.