Herr Frans känsla för djur – dagens predikan

Lokalt, Namnsdagsbarn, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, VIKTIGT! Kommentera!

Franciskus av Assisi, den helige Franciskus, var en italiensk predikant. Franciskus avbildas ofta tillsammans med djur och fåglar – och som här ovan  med en varg.
Wikipedia läser jag följande om den helige Franciskus, citat:

”Franciskus natursyn präglades av att han såg Guds skapelse i den; fastän han periodvis levde som eremit var inte naturen en flykt från verkligheten, utan en plats där Guds kärlek manifesterades.
Detsamma förhållningssätt hade han till människor och djur. En ofta anförd legend ur Franciskus liv är när han utanför Spoleto predikade för fåglar. Fåglarna skall ha låtit honom röra vid dem och bli välsignade. Vid andra tillfällen skall han ha talat till fåglar; de verkade lyssna och tystnade när han bad dem detta.
Det förekommer flera legender om hur andra sorters djur tydde sig till honom. Människor som såg detta började betrakta honom som en helig man, och sökte sig till honom för att få vidröra hans kläder. Även föremål han själv vidrört tillskrevs helande krafter.
I Fioretti di San Francesco berättas att Franciskus omvände en våldsam varg, som efter Franciskus predikan lade tassen i hans hand och blev hans följeslagare som munk. Vargen avled efter två trogna år.”

Jag är anhängare av Facebook och där cirkulerar en mängd bilder och mer eller mindre visa ord. En del handlar om djur – uttryck som att ”riktig män är snälla mot djur” och liknande.
I mina föräldrars sommarstugan finns en bild uppsatt som säger: ”Dom som är elaka mot djur är inga riktiga människor”.

Som tur är finns det massor av ”riktiga människor”! Just idag tänker jag särskilt på Kattvännerna i Köping och den här kissen: I januari förra året ringde en förtvivlad kvinna till mig och var orolig över en hemlös katt. Hennes barn hade gett den namnet Gunnar. Jag hämtade Gunnar och två nätter låg han under min säng. Smutsig, hungrig och skadad. Sen fick han plats hos de underbara Kattvännerna i Köping!
Där blev han ompysslad, fick mat och en veterinär behandlade honom – men mest av allt fick han kärlek, massor av kärlek! Så väl unnat denna snälla, fina katt!

Här om dagen kom ett meddelande från Tarja hos Kattvännerna i Köping. Hon ville berätta att nu hade Gunnar fått ett eget hem! Han hade fått flytta till en egen familj där han kommer att bli älskad. En riktig solskenshistoria alltså!

Så även om det inte är 4 oktober idag – så vill jag lyfta fram Franciskus av Assisi som värnade om djur! 4 oktober helgonförklarades Franciskus, dagen efter sin död som inträffade 3 oktober 1226. 4 oktober har världen runt valts till Djurens dag! Glöm kanelbullar eller den s k 4 oktober-rörelsen! Djur är mycket viktigare – för de som är snälla mot djur de är riktiga människor!

Stöd Kattvännerna i Köping genom att gå in HÄR! Stöd också en annan förening i Västmanland som sliter hårt – nämligen Djurskyddet Huskatten i Västerås! Klicka HÄR för Huskatten!
Båda föreningarna ingår i Djurskyddet Sverige. Gå in HÄR så kan du läsa om Djurskyddet Sverige och stötta andra föreningar över landet.

Och som av en händelse har den här figuren namnsdag idag: Jag talar om katten som står på lådan – Måns, eller ”Elake Måns” som Gösta Knutsson kallar honom i sina böcker om Pelle Svanslös.
Men jag tror inte alls att Måns var elak! Han var förmodligen en utschasad sommarkatt som försökte klara livhanken ändå där i Uppsala. Som så många andra katter nu när sommaren går mot höst…

Var en riktig människa! Var snäll mot djur!

  Måns men också Magnus har namnsdag idag. Jag känner flera Magnus och en av dom är en snäll kille som jobbar på bilverkstad i Arboga. GRATTIS MÅNS och MAGNUS!

  När vi ändå är inne på ämnet katter och en del svanslösa sådana – vill jag visa en kattras som mina barn såg i Japan när de var där: Japaneese Bobtail, kallas rasen. Läs mer om Japans svanslösa katter HÄR!

Och har du inte tid och kärlek tillräckligt för att ta hand om en katt
– nöj dig med en i porslin! Jag har både levande katter och en sådan här, gåva från barnens Japanresa! 🙂

Ha en fin söndag och lova mig att vara en ”riktig människa”!

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.