Tyskan och rättvisan – en omtumlande fredag i Hovrätten

Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Idag skulle förhöret av Christine Schürrer inledas och det var trångt på åhörarplats. När endast 5 platser är reserverade för den s k allmänheten var det många som fick gå hem igen.
Johan Fahlander, från åklagarsidan skulle inleda förhöret men kom inte långt. Bara efter ett par minuter tog den tyska kvinna befälet. Johan Fahlander protesterade men efter paus och kort överläggning fick Christine Schürrer som hon ville och förmiddagen var hennes!
Den gick åt till en massa protester mot åklagaren som hon ansåg vara ”fräck” och ägnade sig åt ”elakt förtal”. Dessutom blev rätten tvungen att kopiera upp nytt material som Christine Schürrer tillhandahöll. Det var en tjock bunt papper bestående av mail och dagboksanteckningar.

Christine Schürrer påstod också att flera av de vittnen som hörts under ed – skulle ha ljugit. De vittnen hon tog upp var alla personer som yttrat sig om just henne i Stockholm, i bostaden och i Tyskland.

Det kändes märkligt att den anklagade och för mord dömda kvinnan fick ”styra och ställa” och ett tag kändes domaren som en marionett i Christine Schürrers händer. Åhörare intill mig mumlade om ”svensk flathet” och jag saknade nog också lite tuffare tag och mer ordning.

Samtidigt förstår jag att domaren valde att låta tyskan tala. Det här är en rättegång där livstids fängelse väntar runt hörnet och den anklagade har rätt att försvara sig. Sen kan man fundera över hur vältänkt det var att låta Christine Schürrer prata på. Jag tror knappast det gagnade henne själv, vilket jag förmodar var tanken.

Alla ljuger utom hon – det gäller såväl vittnen som polis och åklagare! Så kan man kanske sammanfatta Christine Schürrers förmiddag vid hovrättsförhandlingarna i Västerås i det s k Arbogamålet.
Christine Schürrers kommentar om att hennes hyresvärd saknade en hammare (som då skulle kunna vara mordvapnet ) var: ”Det finns väl många fler hushåll som saknar en hammare, ett skohorn, en korkskruv o.s.v. ”

???

Det jag verkligen saknade under Christine Schürrers eget försvarstal var det viktigaste av allt: ”Jag har inte mördat de två barnen”.
DET sa hon aldrig!

**

Annars var lögner det som fortsatte att känneteckna just den tyska kvinnan själv under eftermiddagen. Det var ”förväxlingar” och glömska som präglade svaren från Christina Schürrer om hon nu ens svarade! Ofta vägrade hon och knep helt sonika ihop munnen eller tittade på klockan när åklagare Johan Fahlander ställde frågor.
T ex vägrade tyskan åter att svara på om hon fött Emmas sambos barn eller över huvud taget varit gravid. Hon fortsatte också att vägra uppge namnen på ”vännerna i Köping” som faktiskt skulle kunna ge henne visst alibi – om de existerar…

När hon tillfrågades om sin skostorlek svarade hon 38 – 43. När hon fick frågan om vänsterhänt eller högerhänt – svarade hon både ock.

Fick hon frågor om dagboksanteckningar som kunde vara komprometterande sa hon att det var ”kapitel i en novell” hon tänker skriva. Det handlade alltså inte om henne själv utan om en rollfigur i en blivande bok…

Jag pendlade under dagen mellan upprördhet, vämjelse och nästan någon form av medlidsamhet. Det sistnämnda för den tyska kvinnans prat var så patetiskt och krampaktigt.

Cirka 17.15 avslutades förhöret för dagen och återupptas igen på måndag kl 09.00.

Det var en tragisk dag i ett mycket tragiskt rättsfall. Jag avslutar med en bild från vintern utanför, tagen imorse. En hälsning till Emma, Nicklas och de övriga som kämpar på. Håll ut och försök vila under helgen för nya tag nästa vecka.




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.