Det var bättre förr…

Äldreomsorg, Bröderna katt och Vilda Wilma, Feminism och jämställdhet, Lokalt, mänskligt, Sverige & Världen Kommentera!

Varför skiljer sig folk så ofta och fort idag? Varför separerar paren som trodde på evig kärlek? På en sida på nätet om skilsmässor läser jag att år 1900 vigdes 31478 par i Sverige och 405 par begärde skilsmässa.
År 2007 var siffran den här: 47898 vigslar och 20669 skilsmässor. I statistiken ser man att skilsmässorna tog fart på 50-, 60- och 70-talet. Titta på sidan HÄR! Vi blev mer fria! Mer upplysta! Fick större självförtroende och samhället blev mer jämställt. Men var det inte något vi tappade på vägen…något vi glömde?

Är vi lite för snabba att flytta ihop och lova evig tro? Ger vi kanske upp för lätt sen? Finns det förresten ”evig kärlek”?

Och hur blir det då för barnen när vi snabbt bryter upp och byter partner? Tänker vi numera bara på oss själva, saknar ansvar och respekt för varandra och framför allt för barnen? Förr blev man ”tvungen att gifta sig”, föräldrarna ”skrev till kungs” om paren var för unga – och allt handlade då om ansvar för ett väntande barn. Sådana äktenskap blev väl inte alltid så lyckade – men det fanns en vilja, en ansvarskänsla för just barnen. Varför har vi tappat den?

Gräset är inte grönare någon annanstans – det är bara en chimär. Att förverkliga sig själv är inte att trampa ner den man nyligen fann som den person man mest av allt ville leva samman med livet ut.

Och hur kom jag då in på detta ämne? Jo, en liten berättelse i Arboga Tidning om ett par som firar bröllopsdag: 60 år som gifta! Det är beundransvärt! Och så roligt att de båda ser så pigga och fräscha ut. Se HÄR!
Min egen mor och far firar 60 år nästa år och har delat vått och torr, glädje och sorg, och är nu varandras stöd och hjälp på gamla dar.

Det störtsköna, gröna gräset på andra sidan häcken visar sig snart vissna lika fort som det man haft tidigare. Blir lika torrt och trist – och behöver precis lika mycket omsorg som tidigare – ja, kanske mer.
Är det roligt sen att bli ensam på livets höst? Kan du sakna värmen, förtroligheten och närheten tillsammans med alla gemensamma minnen?

Du finner kanske aldrig någon annan igen. Men en god vän kan vara nog så gott att ha.

En som känner sig lite ensam idag är Wilma. Kompisen Curry är lite sjuk och har dragit sig tillbaka.
Felix
är inte att tänka på vad gäller kompisskap för Wilma… Han gillar definitivt inte den lilla röda!
Nu har Felix ”tjatat” tre gånger på mig att springa till matskålen! Det är korridorsrace vill jag lova! Men vad gör man inte för sina vänner! 🙂

Himlen igår!
Solen sken varmt och skönt men snart såg himlen ut så här: Kan det vara ”böljemoln” – altocumulus? Ja, fundera själv – till exempel via SMHI:s sida ”Tolka moln” – HÄR!

Ha en fin sommardag!
Visa respekt för varandra!
Glöm inte det där med gröna gräsmattor…

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.