Fredagen den 13:e med Ankdammsnytt! Bland annat om bortglömda delar i ”Jag minns mitt Arboga” och en glad polis som fyller år!

Allmänt, Ankdammsnytt, Arbete och rättvisa, ARBOGA, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Idag är det fredagen den 13:e – en olycksdag – men varför är det så? På Wikipedia läser jag detta:

”Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag,en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, särskilt till sjöss.
Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen; antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter.”

Via Aftonbladet hittar jag den här förklaringen:
”Svenskarna har betraktat fredag den 13:e som en otursdag så långt bak i tiden som de skriftliga källorna sträcker sig. Ursprungligen härstammar myten från Jesu tid. Teorin bygger på att Jesus och hans lärljungar var tretton till antalet. Den trettonde var Judas, han som svek Jesus – därav olyckstalet tretton. Jesus hängde sedan på korset på långfredagen.
– Tillsammans ger de två orsakerna extra otur och vi har fredag den 13:e, säger Jonas Engman, universitetslektor i etnologi vid Stockholms universitet.”

Ibland får man vara lite kritisk till alla ”fakta” som Wikipedia kommer med. Vem som helst kan lägga upp sina teorier och att fredagen skulle ha varit en vilodag i det gamla bondesamhället har jag lite svårt att tro. De stackars bönderna jobbade väl alla dagar i veckan precis som numera – undantaget söndagar förr som enligt budorden var en vilodag. ”Tänk på vilodagen så att du helgar den” är det tredje budordet enligt den kristna bibeln.

Hur som helst så tror bloggaren att den här fredagen inte är mer olycksalig  än andra fredagar! Vädret fortsätter att vara som det är – oavsett olyckstal.
Ena stunden ösregn. Och nästa – solsken om än inte några längre stunder…

 Ankdammsnyheter är utlovade och skall verkställas!

Jag läser ur den lokala Arboga Tidning och konstaterar att de förrymda kvigorna nu är återbördade till faders- eller är det modershuset.
Förstasidesnyheterna idag gäller det medeltida brudparet! Linnea och Fabian vigs under Medeltidsdagarna i augusti här i Arboga! Jätteroligt, tycker bloggaren! Det medeltida bröllopet är en av höjdpunkterna under dessa dagar som i år infaller 8-12 augusti. Läs mera HÄR Arboga kommuns hemsida!

På förstasidan läser jag också att Larz-Thure Ljungdahl spelar in nya intervjuer med gamla Arbogabor under vinjetten ”Jag minns mitt Arboga”. Den här gången är det blanda andra P-O Nilsson som kommer att gå till eftervärlden.

Bloggaren funderar på om det är just Larz-Thures egna minnen som får råda vid valet av intervjuoffer? Det finns många andra intressanta personer att intervjua om verksamheter i Arboga som haft betydelse. P-O känner nog människor redan till och hans eftermäle kommer att leva kvar ändå.
Jag tänker bland annat på Arboga Maskiner som gjorde lilla Arboga världsberömt genom sina borrmaskiner.
Ett betydande företag för Arboga en gång i tiden. 

  Det finns tyvärr inte många kvar som kan berätta men min egen pappa lever ännu. Pappa har minnet väl i behåll och har många väldigt intressanta händelser att berätta om.
Jag har påtalat just Arboga Maskiner för Arboga Minne vid möten flera gånger men inte fått gehör. Arboga Minne, hembygdsföreningen som är inblandad i denna historirebeskrivning ihop med Larz-Thure Ljungdahl.
Till slut skrev jag ett brev till Larz-Thure Ljungdahl. Jag postade det i mars i år men jag har ännu inte fått något svar. Men Larz-Thure har väl för mycket att göra kanske..
.

Ett annat mycket intressant område att berätta från är ”Flyget” som blev CVA som som så småningom blev SAAB Aerotech. Inte heller här finns många kvar som kan berätta om tiderna då det begav sig. En av de få kunde vara Erik Werner, f d fackordförande för FCTF och Sif. Han torde känna till om mera övergripande händelser i verksamhetens historia.
Gunnel Rydeborg som var redaktör för personaltidningen Bergtrollet en tid och även personalrekryterare hade varit en klippa att intervjua  men hon finns tyvärr inte kvar i livet längre. Även om detta skrev jag i mitt personliga brev till Larz-Thure Ljungdahl men han har, som sagt, inte svarat.

Visst får man vara tacksam över att Larz-Thure Ljungdahl dokumenterar men kanske ett visst inflytande utifrån vore bra?
Arboga Minnes hemsida hittar du HÄR!

Annat i bladet är den här glade gossen som fyller jämnt! Köp Arboga Tidning om du vill läsa mera om Polisen Wickström! 🙂 GRATTIS!!

Annat du kan passa på att köpa när du handlar tidningen är jordgubbar! 2 liter för 40 kronor igår inne på ICA invid Nytorget i Arboga. De var jättegoda!

Ha sen en fin fredagen den 13:e! 😉

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.